ASUS ROG Strix G15 - RGB als nooit tevoren
Nieuws

ASUS ROG Strix G15 - RGB als nooit tevoren

ASUS ROG Strix-laptops staan bekend om hun fantastische prestaties voor een redelijke prijs, maar de nieuwe G15 gaat een stapje verder. Deze laptop beschikt uiteraard weer over fantastische hardware, maar dit keer is ook het uiterlijk erg bijzonder.

ASUS ROG Strix G15

  • Scherm: 15.6-inch 1080p 144Hz IPS

  • Processor: Intel Core i7-10750H 6-core

  • Geheugen: 16GB DDR4 (dual channel)

  • Videokaart: Nvidia GeForce RTX 2070

  • Opslag: 1TB NVMe SSD

  • Gewicht: 2.4kg

  • Aansluitingen: 1x USB 3.2 Gen2 Type-C, 2x USB 3.2 Type-A, 1x HDMI, Ethernet en een audio combo-jack

  • Adviesprijs: 1699 euro

De specificaties weerspiegelen wat we ondertussen gewend zijn van ASUS ROG Strix: heel veel hardware en een scherpe prijs, maar een relatief hoog gewicht. Daar is echter niet alles over deze laptop mee gezegd, want dit model is ontworpen in samenwerking met BMW Designworks. Je weet wel: dat bedrijf dat de futuristische concepten maakt voor BMW. Referenties naar het Duitse automerk vinden we echter nergens terug in het design. Wat we wel zien is RGB. Heel. Veel. RGB.

©GMRimport

Design

Een laptop moet uiteraard over snelle hardware beschikken, maar de behuizing is minstens net zo belangrijk. Ze zijn namelijk bedoeld om mee te kunnen nemen, wat betekent dat je geen laptop wil die al uit elkaar valt als je er naar kijkt. Gelukkig voelt de ASUS ROG Strix G15 oerdegelijk aan met uitstekende afwerking. Het is nog steeds niet aan te raden om de laptop te laten vallen, maar de solide bouwkwaliteit betekent dat hij waarschijnlijk prima tegen een stootje kan. Alle panelen sluiten goed op elkaar aan en de laptop geeft, ondanks de forse afmetingen, een premium gevoel.

Of dat premium gevoel standhoudt na het opstarten van de laptop, hangt echter volledig van je smaak af. De laptop is namelijk aan alle kanten omgeven door RGB-verlichting. Niet alleen het toetsenbord heeft RGB-verlichting verdeeld over vier zones, zelfs de onderkant is voorzien voor de nodige lichtbalken. Of je het nou ontzettend gaaf vindt of juist niet: de uitwerking is wel erg goed gelukt. De leds worden aangestuurd via de ondertussen bekende ASUS AURA Sync-software. Hierin staan verschillende verlichtingsmodi voorgeïnstalleerd, maar het is uiteraard ook mogelijk om zelf een patroon te verzinnen.

©GMRimport

Connectiviteit is er meer dan genoeg. Naast de nodige USB-poorten en een HDMI 2.0b-poort, vinden we ook een ethernet-poort. Die laatste zien we tegenwoordig helaas steeds minder terug in gaming laptops. Uiteraard is er ook een aansluiting voor je headset en beschikt de laptop over een USB Type-C-poort met Thunderbolt. Draadloze verbindingen zijn mogelijk via Bluetooth 5.0 en de nieuwe WiFi 6-standaard.

Hardware

Bij dit budget verwacht je het al een beetje, maar de laptop heedt natuurlijk een IPS-scherm. Dat betekent perfecte kijkhoeken en betere kleuren, maar helaas ook dat hij net iets langzamer is. In de praktijk merk je echter weinig van de 3ms G2G-vertraing en is dit scherm door de 144Hz

verversingsfrequentie perfect voor e-sport-games zoals Counter Strike en racegames. Het paneel is daarnaast in staat om 100% van het sRGB-spectrum weer te geven, waardoor ook ontwerpers en fotograven aan de slag kunnen met dit apparaat.

Een mooi uiterlijk is natuurlijk niet compleet zonder een mooi innerlijk. De ASUS ROG Strix G15 beschikt niet over de allerbeste hardware die je op het moment kunt vinden, maar de Intel Core i7-10750H en Nvidia GeForce RTX 2070 zijn voor de meeste mensen meer dan genoeg. Alle moderne games kunnen zonder problemen op de hoogste instellingen worden gespeeld met minimaal 60 fps. Zelfs de verversingsfrequentie van 144Hz is in de meeste games haalbaar zonder met de instellingen te knoeien.

Watch on YouTube

In laptops staat of valt goede hardware echter bij adequate koeling. Dit jaar zijn alle ASUS Strix-laptops met een Intel-processor voorzien van een laagje vloeibaar metaal, in plaats van een reguliere koelpasta. Hierdoor wordt de warmte efficiënter verplaatst van de chip naar het koelblok en blijft de processor een paar graden koeler. Dat klinkt niet als veel, maar kan net het verschil maken tussen wel of niet 60 fps. Helaas komt het ook met een nadeel, want het is veel lastiger om zelf vloeibaar metaal te vervangen dan een simpele koelpasta. Anders dan bij andere laptops, kan zelfs iemand die handig is met computers dus niet zomaar de koeling verwijderen.

Conclusie

De ASUS ROG Strix G15 is een beest van een laptop met een bijzonder design. Het gewicht is wel aan de hoge kant en de laptop is dikker dan we tegenwoordig gewend zijn, maar door de krachtige hardware is het een uitstekende desktopvervanger. Mocht je houden van RGB led-verlichting, dan is dit absoluut de laptop die je moet hebben.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!