Assassin’s Creed Valhalla: The Siege of Paris is een aangename citytrip
Reviews

Assassin’s Creed Valhalla: The Siege of Paris is een aangename citytrip

Talloze koningen hebben we in Assassin’s Creed Valhalla van de troon gestoten of aan de macht geholpen. Engeland ligt reeds aan onze voeten en ook Ierland moest het ontgelden in de vorige dlc Wraith of the Druids. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus richt Eivor zijn of haar vizier op Parijs, waar koning Charles the Fat, in onze geschiedenisboeken bekend als Karel de Dikke, zich opmaakt voor oorlog met de Vikingen.

De premisse van The Siege of Paris doet vermoeden dat ook deze uitbreiding weer een zoveelste nieuw gebied is waar je een lokale koning van zijn kroon afhelpt. Toch kan The Siege of Paris beter op eigen benen staan dan Wraith of the Druids. Dat komt vooral door de herintroductie van de Black Box-missies.

Hitman voor Vikingen

Toeval of niet, maar de Black Box-missies zagen we voor het eerst in die andere Assassin’s Creed die zich in Parijs afspeelt: Unity. Op die game viel meer dan genoeg aan te merken, maar de Black Box-missies waren een lichtpunt in de duisternis. In dit soort missies krijg je de vrijheid om op meerdere manieren een specifiek doelwit om te leggen. Zo moet je al vroeg in The Siege of Paris iemand in een zwaarbeveiligde kerk vermoorden. Via-via kun je aan een sleutel komen voor een onbewaakte zijingang, maar je kunt ook een geheim wachtwoord vinden zodat je gewoon door de voordeur naar binnen kan.

©GMRimport

Zo zijn er in al die missies wel meerdere infiltratieroutes te vinden. Ook zijn er specifieke kansen om je doelwit op een spectaculaire manier koud te maken, bijvoorbeeld midden tijdens een offerritueel waarbij je onverwachts de rollen omdraait. De vergelijking met Hitman is nog steeds een beetje een schoffering voor Agent 47, maar deze missies zijn toch een stuk sensationeler dan domweg vanaf de dakrand in iemands nek springen. Ze zijn daarom een zeer welkome toevoeging aan Valhalla.

Minder is meer

Ubisoft zag ook dat juist in deze missies de kracht van The Siege of Paris schuilt. Ook de uiteindelijke belegering is – voor Assassin’s Creed-maatstaven – buitengewoon spectaculair, waardoor de verhaalmissies een sterk geheel vormen. De dlc draait dan ook vooral om deze missies. Er is dit keer geen nieuwe ‘boom’ aan Order-leden om op te sporen en te vermoorden en Frankrijk ligt aanzienlijk minder bezaaid met collectibles, schatkistjes en zijmissies. Dat is zeker geen minpunt, want hoeveel spelers zitten er na Engeland en Ierland nou werkelijk te wachten op nóg een gebied om minutieus door te kammen?

In alle opzichten een schot in de roos, maar Assassin’s Creed zou Assassin’s Creed niet zijn zonder een Franse slag.

-

Een plezierig bijeffect daarvan is dat het verhaal ook beter uit de verf komt. Eivor komt bijvoorbeeld een stuk gegronder en menselijker over. De Viking lijkt de eindeloze strijd inmiddels ook wel een beetje zat te zijn en probeert daarom te zoeken naar een oplossing met zo min mogelijk geweld. De missies die je uitvoert voelen daardoor gewichtiger aan en bouwen duidelijk op naar de onvermijdelijke belegering van Parijs, in plaats van dat ze als opvulling of bezigheidstherapie dienen. Een schoolvoorbeeld van de theorie dat minder soms meer is.

©GMRimport

De ‘keerzijde’ is dat je na zo’n acht uur behoorlijk bent uitgekeken op Parijs en de omgeving. Dat is zeker niet erg, maar wel goed om in het achterhoofd te houden. De tweede uitbreidingen bij Assassin’s Creed Origins (Curse of the Pharaos) en Odyssey (The Fate of Atlantis) waren immers juist lang en uitgebreid, wat valse verwachtingen kan scheppen voor The Siege of Paris.

Franse slag

Zo lijkt The Siege of Paris in alle opzichten een schot in de roos, maar Assassin’s Creed zou Assassin’s Creed niet zijn zonder een Franse slag. In dit geval zijn dat de ratten van Parijs. De stad kampte in die periode met een uitbraak van de pest en dat wordt natuurlijk gepersonifieerd door de aanwezigheid van ratten in bepaalde gebieden.

Deze knaagdieren zijn om de een of andere reden immuun voor je bijl en zelfs voor vuur. Je kunt ze alleen maar tijdelijk verjagen. Soms kun je het riool waar ze in vluchten blokkeren, waardoor iedere confrontatie met de diertjes een soort puzzel wordt. Het voelt al behoorlijk misplaatst dat je ze niet gewoon kan doodmaken, want Eivor beschikt over een breed scala aan wapens en speciale moves. Maar door het halfbakken gedrag van de ratten is aan deze bedachte puzzelopzet ook nog eens weinig lol te beleven.

©GMRimport

Vaak blijft een deel van de ratten achter muurtjes of objecten hangen en gedragen ze zich vervolgens volledig onvoorspelbaar. Wat dat betreft maken deze virtuele ratten hun reputatie waar, want ze vormen zo een hinderlijk en onnodig smetje op een verder zeer vermakelijke uitbreiding.

Assassin’s Creed Valhalla: The Siege of Paris is nu verkrijgbaar als losse uitbreiding of als onderdeel van de seizoenspas voor Valhalla. De game en diens uitbreiding zijn beschikbaar op pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en Google Stadia.

Goed
Conclusie

Assassin’s Creed Valhalla: The Siege of Paris zal vooral bijblijven als de succesvolle rentree van de Black Box-missies, hoewel ook de titulaire bestorming van de Franse hoofdstad een spectaculair hoogtepunt in de serie is. De uitbreiding is wat aan de korte kant en het ongedierte is vervelend, maar zo zijn citytrips nou eenmaal.

Plus- en minpunten
  • Terugkeer van de Black Box-missies, belegering van Parijs is spectaculair, meer focus op verhaal en minder opvul
  • Ratten als spelmechaniek zijn slecht uitgevoerd

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
GSC praat mogelijk met Netflix over Stalker-televisieserie
Nieuws

GSC praat mogelijk met Netflix over Stalker-televisieserie

Stalker 2 is een maand na release al winstgevend

GSC Game World zou gesprekken houden met streamingdiensten als Netflix over een mogelijke televisieserie gebaseerd op de Stalker-franchise.

Insider Gaming claimt dat dit door Forbes Oekraïne wordt gemeld naar aanleiding van een gesprek met GSC Game World-eigenaar Maksym Krippa. Er zouden gesprekken worden gehouden, maar de status van het project zou nog niet bekend zijn. Er zou in ieder geval worden gepraat met Netflix over de mogelijkheden.

Stalker 2: Heart of Chornobyl kwam afgelopen maand uit op Xbox Series-consoles, pc en Game Pass. Hoewel de technische staat van de game te wensen over liet - mede door het feit dat het thuisland van de ontwikkelaar zich middenin een oorlog met Rusland bevindt - heeft GSC Game World sindsdien patches uitgebracht om de staat van de game te verbeteren. Eerder vandaag is nog een nieuwe patch uitgekomen waarmee letterlijk honderden problemen worden opgelost. De patch notes zijn hier te vinden.

Overigens meldt Krippa in het interview tevens dat Stalker 2 inmiddels al winstgevend is voor GSC Game World, en dat de kosten voor de ontwikkeling dus zijn terugverdiend. Het is niet bekend hoeveel kosten er precies gepaard gingen met de ontwikkeling, al gingen er volgens Krippa tientallen miljoenen dollars mee gemoeid.

In Stalker 2: Heart of Chornobyl reizen spelers wederom af naar de Zone, een gebied rondom de Chornobyl Nuclear Power Plant waar straling voor allerlei mutaties zorgt. Kamal van de Pol deelde een 7 uit in de Gamer.nl-review: "Stalker 2: Heart of Chornobyl is een melancholische en meeslepende shooter gemaakt in de meest bijzondere omstandigheden. De prachtige en tot de nok toe gevulde spelwereld gaat wel gepaard met frustrerende AI en grafische foutjes. Daarbij verschilt de ervaring in de kern niet veel van de voorgaande delen. Ondanks dat is Stalker 2 een game waar je uren in kunt stoppen. Hoe meer moeite je in het verkennen van de Zone steekt, des te meer het je oplevert."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Steam Replay 2024 geeft overzicht van speelgedrag gedurende dit jaar
Nieuws

Steam Replay 2024 geeft overzicht van speelgedrag gedurende dit jaar

Durf jij te kijken?

Ook op Steam is er een overzicht beschikbaar van het gamegedrag van gebruikers dit jaar, genaamd Steam Replay.

De pagina kan hier bezocht worden en geeft statistieken over het speelgedrag van de gebruiker. Er kan bekeken worden hoeveel tijd er aan specifieke games besteed is en hoeveel Steam-achievements er zijn ontgrendeld. Natuurlijk kan deze data vervolgens via social media gedeeld worden. Hier is de Steam Replay-data op te halen.

Overigens heette het overzicht in 2022 ook Steam Replay, maar werd er vorig jaar Steam Year in Review van gemaakt. Valve legt uit waarom het dit jaar weer Steam Replay heet: "Dit jaar zei iemand: 'Dat was een dom idee vorig jaar. Zou het heel gek zijn als we het weer terugveranderden?' Toen zeiden wij: 'Nee, Gabe, dat is veel te veel werk.' HA HA, grapje! Het was Chris. Of Eric? Nee, wacht, het was Jane. Of was het Tom? We zeiden in elk geval: 'Dat is een geweldig gezamenlijk idee, mede-teamgenoot!' En zodoende."

Tegenwoordig kunnen spelers van verschillende platforms aan het eind van het jaar data over hun speelgedrag ontvangen. Eerder kwam Xbox Year in Review en PlayStation Wrap-Up al beschikbaar, en sinds kort is ook het Nintendo Switch-jaaroverzicht uitgekomen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!