Apple mag links naar externe betaalmethodes niet blokkeren

Apple mag links naar externe betaalmethodes niet blokkeren

Apple mag andere bedrijven er niet van weerhouden in hun apps links te plaatsen naar externe betaalmethodes buiten de App Store om.

Dat heeft de rechter in de zaak tussen Apple en Epic Games afgelopen vrijdag besloten. Dit betekent dat ontwikkelaars in hun apps links mogen plaatsen naar externe betaalmethodes om aankopen te doen in hun apps. Over negentig dagen gaat de uitspraak van kracht.

Op alle andere vlakken heeft de rechter zich echter in het voordeel van Apple uitgesproken. Apple mag andere bedrijven er wel van weerhouden hun eigen winkels op Apple-platforms te lanceren. Het bedrijf heeft volgens de rechter de Amerikaanse antitrustwetten niet gebroken. Dit is een belangrijke uitspraak voor Apple, omdat een andere uitspraak er voor had kunnen zorgen dat veel meer bedrijven hen hadden kunnen aanklagen. In een eerste reactie legt Apple dan ook de focus op die uitspraak. "De rechtbank heeft bevestigd wat we altijd al wisten: de App Store is niet in strijd met de antitrustwetten."

De rechtszaak tussen Apple en Epic begon vorig jaar nadat Epic een eigen betaalsysteem voor het populaire Fortnite via de App Store beschikbaar stelde. Als gevolg daarvan haalde Apple de game uit de App Store. Epic klaagde Apple daarom aan. Het bedrijf meent dat de betaling van 30 procent naar Apple te hoog is en dat ontwikkelaars hier geen keuze in hebben. Apple is overigens niet verplicht Fortnite weer op de App Store toe te laten.

Dit is een aangepast bericht. Het oorspronkelijke bericht op Gamer.nl had de materie verkeerd geïnterpreteerd.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Deze gebruiker is verwijderd

0

@coola het ergste is niet eens de 30%. Het ergste is dat Apple een concurrerende dienst kon opzetten van een app in de store en ze zelf niet die 30% hoefde af te dragen. Zo konden ze met Apple Music een oneerlijk voordeel krijgen tov Spotify. Inderdaad goed dat dit nu van de baan is

0
test

@Ziminar zo had ik het nog niet bedacht. Inderdaad walgelijk tegenover concurrerende partijen die eerder waren en beter zijn maar meer moeten vragen vanwege Apple. Apple kan standaard op hun eigen platform 60% minder vragen want die eerste 30% hoeft al niet en 30% van de concurrent erbij.

0
test

@Ziminar Maar doen ze dat niet allemaal? Het is niet zo dat Google bijvoorbeeld de 30% commissie van zichzelf eist voor YouTube Music?

0
test

Dan gaan we er maar van uit dat Steam nu ook alternatieven moet bieden zodat men ook daar de 30% kan omzeilen.

0
test

@JMG je hebt epic, origin gog ofsow etc. En vaak kan je het spel kopen op hun eigen site en dan in steam toevoegen. Dus dat valt allemaal wel mee met steam.

0
test

@GoofyZ3 Origin zou in deze niet mee moeten tellen aangezien het een dienst es exclusief voor eigen product. EA hoeft zichzelf niets af te staan. Epic telt wel, maar ook die is niet helemaal schoon. Vragen ook nog een bonus percentage voor iedere game gemaakt met hun engine die je een ander platform wordt aangeboden. Je zou kunnen zeggen dat dat ook een vorm van machtsmisbruik is.

0

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@Messtranor Maar Apple faciliteert toch ook de infrastructuur, de beveiliging, valuta omrekening, etc.? Het is niet heel anders dan Thuisbezorgd die een deel van de verkoopprijs van een bezorging eist. Oke, er zijn geen alternatieven, maar die zijn er op Android ook niet zonder haken en ogen. Op de een of andere manier zit je altijd vast aan de Play Store omdat je anders verschillende services en dus functionaliteit verliest, kijk maar naar de situatie rond Huawei nu. En ook hier: Origin en Uplay zijn alleen voor eigen producten. Niet echt vergelijkbaar dus. Wat je bog het veste zou kunnen vergelijken met de App Store situatie zijn de PlayStation Store en de Xbox Store en dan met name op de PS5 Digital en de Xbox Series S

0

Aanbevolen voor jou