Apex Legends neemt het op tegen Fortnite
Nieuws

Apex Legends neemt het op tegen Fortnite

Een free-to-play battle royale-game? Van Electronic Arts? De wereld slaakt een zucht. Oh, van de makers van Titanfall, voor een deel ook de makers van Call of Duty 4: Modern Warfare? De wereld luistert. En dan, maandagavond om negen uur, kan de wereld er uit het niets mee aan de slag: Titanfall-battle royale met Apex Legends. En de wereld zag het dat het goed was.

Titanfall-battle royale. Als je die woorden achter elkaar ziet staan, lijkt het te logisch voor woorden. Dat moet uitgever EA ook hebben gedacht toen het Respawn Entertainment na het succes van Fortnite en PUBG het geld voor de ontwikkeling gunde. Toch is de invloed van EA op Apex Legends beperkt gebleven, zo benadrukt Respawn Entertainment in vrijwel ieder interview dat het sindsdien heeft afgelegd. Nee, de overname van de studio heeft geen invloed gehad op diens principes, claimt het. Apex Predator is een game door Respawn Entertainment, de studio die bijvoorbeeld alle downloadbare maps en modi van Titanfall 2 gratis hield.

Apex Legends is free-to-play, niet pay-to-win. De game heeft lootboxes, maar alle loot in de kistjes is cosmetisch, een beetje zoals in Overwatch. Er zijn emotes, oneliners, speciale finishers: alles is aan te passen. Maar er zitten wat addertjes onder het gras.

Je personage leuk vormgeven kan zonder geld, zeker. Als je niet betaalt, moet je die items craften (wat in het geval van de tofste items heel veel tijd kost) óf ze toevallig ontvangen uit een loot box (wat heel veel geluk en uiteindelijk dus ook heel veel tijd vergt). Daarnaast is er om de drie maanden een Battle Pass zoals in Fortnite te koop. Daarin zitten een heleboel cosmetische items. Bovendien gaat zo’n kwartaal gepaard met nieuwe geweren en andere loot, en zijn er - tegen betaling - nieuwe ‘Legends’ verkrijgbaar. Je kunt die Legends trouwens ook kopen met een speciale in-game currency.

Respawn lijkt transparant te werk te gaan, alleen het gedoe met het ontgrendelen van nieuwe legends zit ons niet helemaal lekker. Het was geruststellend geweest als ook die gratis waren geweest, en de monetization van de game puur berust op cosmetische items. In de beginfase van de game lijkt dat ontgrendelen van nieuwe legends (twee personages zitten nog achter slot en grendel) goed te doen.

©GMRimport

Lelijk moorden bestaat niet

Apex Legends heet geen Titanfall, en dat heeft een goede reden. Het is een game die zich afspeelt in het Titanfall-universum, maar de game maakt geen gebruik van Titans (iets waarmee Respawn wel heeft geëxperimenteerd). Wallruns en smart-pistols ontbreken eveneens. Wel overgenomen uit Titanfall zijn de vele wapens, de audio, segmenten van de maps en een deel van de mobiliteit. Je kunt niet double jumpend in een wallrun duiken helaas, maar het is wel degelijk mogelijk al schietend aan een touw naar de grond te rapellen en bij landing nog luttele meters op je knieën over de grond te glijden terwijl je de trekker overhaalt.

Dat Titanfall-gevoel is nog steeds erg aanwezig en dat is een goed teken. Apex Legends speelt net als zijn ‘voorgangers’ in de serie absurd verfijnd. Apex Legends is zo’n game waarvan je na drie minuten spelen al weet dat het met de beginselen goed zit. De uiteenlopende manieren van navigeren, het gevoel van de wapens en de snelheid van de actie: het staat allemaal in dienst van het schitterende competitieve schouwspel dat ooit op de Xbox One en pc debuteerde in Titanfall. Mooi moorden is niet lelijk, en ‘lelijk moorden’ bestaat niet in een game uit de stal van Respawn Entertainment. In deze game waan je je meer dan eens Neo in The Matrix.

In zijn kern is Apex Legends een traditionele battle royale-titel. Niet in teams van vier, twee of in je uppie, maar altijd in teams van drie spelers spring je uit een vliegtuig in een gigantische map waarop de cirkel waarin je moet zien te overleven steeds kleiner van omtrek wordt. Op de nog enige map die nu in de game zit liggen wapens en equipment. Alle items - ook upgrades voor je wapen - zijn voorzien van verschillende kleurtjes die impliceren hoe goed bepaalde perks zijn. Verder ligt er armor, health en héél veel ammunitie.

©GMRimport

Geslaagde toevoegingen

Die kern is welbekend, maar Apex Legends is ook weer niet de zoveelste generieke battle royale-game. Want zo voelt het niet als je de vloeiende gameplay op een grote map in die inmiddels klassieke Source-engine ervaart. Daarbij zijn er enkele details waarmee Apex zich positief onderscheidt en waarmee Respawn bewijst goed te hebben nagedacht over wat er binnen dit nu al bijna vastgeroeste genre beter kan. Zo kunnen spelers vijanden, gebieden en items ‘taggen’ en ‘pingen’, wat het heel gemakkelijk maakt voor medespelers om te zien waar ze moeten kijken - handig als je in je eentje speelt zonder microfoon bijvoorbeeld.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe goed het werkt en hoe knap dat is gedaan. Respawn Entertainment voegt zoveel kwaliteit toe aan het genre met enkele simpele wijzigingen. Heb je een scope voor je sniper nodig? Ping, en je teamgenoten zien het ook. Zie je een plek waar je een vijand zag lopen? Tag, en je teamgenoten zien het ook. En het tofste is: als jij een plek tagt op de map, hebben je teamgenoten de bijna moeiteloze optie om te reageren met een ‘ok’, zodat je weet dat je allemaal op dezelfde lijn zit. Zelfs als je met een microfoon in de party zit, bewijst dit systeem zijn nut. Het is geweldig.


Vergeet in elk geval alle luie vergelijkingen met Overwatch: dit is Titanfall, en de Legends lijken eerder op de personages uit Call of Duty: Black Ops 4 dan het zeer uiteenlopende rooster van een Heroes-game.

-

En het is maar een van de vele voorbeelden die van Apex Legends de meest interessante battle royale-game van dit moment maken. Dat je medespelers kunt reviven door hun banner op te rapen en ermee naar een respawn point te lopen voegt bijvoorbeeld een buitengewoon interessante dynamiek toe aan het plannen van routes en gevechten. En dat je als team uit een vliegtuig kan duiken waarbij één speler het team bestuurt, is zo logisch dat het wonderbaarlijk is dat dit niet eerder is gedaan binnen het genre. Net als hoe slots voor nieuwe guns direct worden gevuld met de attachments van je nieuwe gun. En dan heb ik het nog niet eens over de grootste afwijkende eigenschap ten opzichte van andere battle royale-games gehad: de ‘Legends’.

©GMRimport

We gaan er dan ook niet al te veel over uitweiden. Je mag ze zelf verkennen, want daar schuilt een heleboel plezier in. Vergeet in elk geval alle luie vergelijkingen met Overwatch: dit is Titanfall, en de Legends lijken eerder op de personages uit Call of Duty: Black Ops 4 dan het zeer uiteenlopende rooster van een Heroes-game. Je hebt een healer, iemand voor area denial, een personages dat portals kan neerzetten, je begrijpt het wel. De personages verschillen onderling ook niet in hitboxes of in snelheid van navigeren: in de basis zijn ze allemaal gelijk aan elkaar.

Apex Legends moet zichzelf nog op de lange termijn bewijzen (dit is dan ook geen review), maar het spel voelt direct na de release al af. Geen alfa, geen bèta, maar een volledige game die uit het niets zonder smetjes online komt, zonder gekloot met volle servers of een absurde balans (al kun je de smg’s gerust laten liggen voor de shotguns). Dat is echt uniek en heel erg knap. Apex Legends is zo verfijnd, zo leuk, zo slim. Zelfs kijken naar Apex Legends is leuk. Gisteren zag ik hoe een streamer voor een publiek van ruim 50.000 mensen met een rotvaart van een heuvel gleed, in een hoger gelegen portal sprong, om vervolgens achter een groepje vijanden op te duiken met een shotgun. Een triple kill later stond hij juichend voor zijn bureau. Een beetje overdreven, ja, maar de actie rechtvaardigt het.

Ik klapte voor de streamer, de streamer klapte voor zichzelf, de kijkers klapten voor Apex Legends. De wereld zag het dat goed was. Of, nou ja, als je het mij vraagt, in elk geval beter dan Fortnite.

Apex Legends is nu gratis speelbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Romantische opties in The Witcher 4 moeten 'erg betekenisvol' worden
Nieuws

Romantische opties in The Witcher 4 moeten 'erg betekenisvol' worden

'Het maakt onderdeel uit van de menselijke natuur'

Het aankomende The Witcher 4 zal net als voorloper The Witcher 3: Wild Hunt de mogelijkheid bevatten om met specifieke personages relaties op te bouwen. Deze romantische opties moeten volgens ontwikkelaar CD Projekt Red erg betekenisvol worden.

Dat meldde regisseur Sebastian Kalemba in een interview met Gamespot. Over romantische opties in games: "Het maakt onderdeel uit van hoe we spellen ontwikkelen. Het maakt ook onderdeel uit van de menselijke natuur. Het is doodnormaal. Zonder dat zouden we niet het volledige verhaal kunnen vertellen."

Kalemba vervolgt: "We willen er veel tijd aan besteden en het enorm boeiend en erg betekenisvol maken. Het wordt geen romantiek alleen maar om romantiek in de game te hebben. Daar doen we niet aan bij CD Projekt Red."

In The Witcher 3 konden spelers met hoofdpersonage Geralt met een paar personages een romantische band opbouwen. Dit had vervolgens invloed op hoe bepaalde personages op Geralt reageerden. In het meest recente spel van CD Projekt Red, Cyberpunk 2077, maken romantische relaties deel uit van meerdere missies.

Het was al bekend dat CD Projekt Red aan een nieuwe The Witcher-trilogie werkt rondom een ander personage dan Geralt of Rivia, en tijdens The Game Awards eerder deze maand werd het spel onthuld. De eerste trailer, die nog geen directe gameplay toont, is gemaakt op Unreal Engine 5 en draait op een "onaangekondigde Nvidia GeForce RTX-cpu". Het was al bekend dat CD Projekt Red over zou stappen op Unreal Engine 5 voor de nieuwe The Witcher-game.

In de bijna zes minuten durende trailer is te zien hoe Ciri een dorpje aandoet waar bewoners om de zoveel tijd een mens opofferen aan een monster - in hun ogen een offer aan de goden. Ciri probeert het meisje dat uitverkoren is om opgeofferd te redden en neemt het op tegen het monster.

Een releasedatum en platforms voor The Witcher 4 zijn niet aangekondigd, maar het is te verwachten dat de game naar pc, PlayStation en Xbox komt.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Terminator 2D: No Fate in ontwikkeling
Nieuws

Terminator 2D: No Fate in ontwikkeling

Wordt ontwikkeld door de studio achter Terminator Resistance

Het lijkt er op dat er in de toekomst een game genaamd Terminator 2D: No Fate uitkomt.

Die naam is namelijk gespot op de Australische classificeringswebsite. Daarbij wordt gemeld dat de game verschijnt op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Meer details over het spel zijn er nog niet, maar gezien de naam ligt het in de lijn der verwachting dat het een tweedimensionaal actiespel is. Daarbij valt te lezen dat het spel wordt uitgegeven en ontwikkeld door Reef Entertainment, dat in 2019 ook de firstpersonshooter Terminator Resistance afleverde. Het is niet bekend wanneer het spel officieel wordt aangekondigd.

Thijs Barnhard gaf een 5,5 aan Termninator Resistance: "Terminator Resistance is een B-game zoals ze tegenwoordig nog maar nauwelijks gemaakt worden. Veel van de ambitieuze ideeën komen niet uit de verf, maar ondanks dat is de game gewoon prima speelbaar en vermakelijk. Dat Resistance de Terminator-lore zo serieus neemt is vooral fijn voor de fans, maar het is vooral de liefhebber van de echte B-game die met dit spel zijn lol op kan."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!