AOC U28G2XU review: De goedkoopste 4K 144Hz-monitor
Nieuws

AOC U28G2XU review: De goedkoopste 4K 144Hz-monitor

De AOC U28G2XU is een van de eerste 4K-monitoren die de hoge resolutie combineert met een hoge refreshrate en doet dat voor een schappelijke prijs. Deze monitor stelt niet snel teleur met zijn goede kleurweergave en een ergonomische standaard, maar een krachtige videokaart is wel een vereiste. Voor HDR-weergave kun je beter verder kijken en ook consolegamers zullen een duurder model moeten zoeken, want HDMI 2.1-ondersteuning ontbreekt.

AOC U28G2XU specificaties:

· Formaat: 28 inch

· Resolutie: 3840 x 2160 (4K UHD)

· Technologie: IPS

· Refreshrate: 144Hz (met FreeSync)

· Aansluitingen: 2x Displayport 1.4, 2x HDMI 2.0, 4x USB 3.2 en een headphone jack

· Prijs: €699,-

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: hoewel het de goedkoopste 4K 144Hz-monitor is, vinden we dit exemplaar voorlopig nog niet in de budgetbak. Met een prijs van ongeveer 700 euro is de monitor eigenlijk vooral het minst duur. Voor dat bedrag verwachten we ook een goede kleurweergave, een fatsoenlijk contrast en een standaard die meer doet dan alleen het scherm omhooghouden.

©GMRimport

Design en features

Het design van de AOC U28G2XU is weinig verrassend en ligt in lijn met wat we gewend zijn van moderne gaming monitoren: een matzwarte behuizing met scherpe hoeken en rode accenten. Niet iedereen zal het even mooi vinden, maar als gamer kom je er bijna niet onderuit. Gelukkig is de eveneens puntige voet wel van alle gemakken voorzien en lekker stabiel. De monitor is in hoogte verstelbaar en kan alle kanten op draaien en leunen. Mocht je nog wat meer bewegingsvrijheid nodig hebben, of de voet simpelweg niet mooi vinden, dan is er een VESA-montagepunt zodat je ook een andere standaard kunt gebruiken.

Een irritatiepuntje is de bediening van het OSD. We zien tegenwoordig steeds meer monitoren met een handige joystick, maar bij de U28G2XU moet je het nog doen met een stel knopjes. Dat is geen probleem als het menu overzichtelijk is en de knoppen een logische functie hebben, maar ook dat is helaas niet het geval. De knoppen wisselen geregeld van functie als je door het menu bladert en het is soms niet duidelijk welke instellingen gelinkt zijn aan een profiel en welke niet. Daarnaast voelen alle knoppen exact hetzelfde aan en zijn ze niet te onderscheiden van de aan/uit-knop. Er staan wel icoontjes in het plastic, maar als je niet direct in de zon zit, zijn die bijna niet zichtbaar.

Een andere vreemde keus is het ontbreken van een HDMI 2.1-poort. Voor de PC is dat geen probleem omdat Displayport 1.4 dan ook een optie is, maar voor de consoles heb je HDMI 2.1 nodig om 4K 120Hz weer te kunnen geven. Met de HDMI 2.0-poorten is 4K 60Hz helaas het maximaal haalbare. Veel concurrerende schermen beschikken wel over HDMI 2.1, maar dan zal je nog dieper in je buidel moeten tasten.

©GMRimport

Beeldkwaliteit

Met de monitor aangesloten via DisplayPort 1.4 kan het echte werk beginnen. De 4K-resolutie op 28 inch is duidelijk een grote stap vooruit in termen van scherpte vergeleken met een 1440p-monitor, maar zonder de schaal aan te passen in Windows is alles eigenlijk net te klein. Omdat het aanpassen van de schaal in Windows 11 sterk is verbeterd ten opzichte van Windows 10, is dat eigenlijk een must met deze monitor. Daar zal niet iedereen even blij mee zijn, maar er zijn inmiddels genoeg trucjes om Windows 11 veel op Windows 10 te laten lijken.

Kijken we naar de prestaties van het paneel zelf, dan wordt al vrij snel duidelijk waarom dit de goedkoopste monitor van zijn soort is. AOC specificeert zelf een piekhelderheid van 400 cd/m2 en behaalt daarmee het minimum voor HDR-weergave, maar in werkelijkheid meten we bij dit exemplaar 293.6 cd/m2. Dat is prima voor SD-beeld, maar deze monitor is duidelijk niet geschikt voor gebruik met HDR-beelden. Het contrast is met 1124:1 wel redelijk in de lijn der verwachting van een IPS-paneel.

©GMRimport

Standaard is de kalibratie van het paneel verrassend goed. 99.3% van het sRGB-spectrum kan worden weergegeven en de monitor haalt 85.6% van DCI-P3, niet slecht voor een gaming-monitor. De precisie is met het standaardprofiel ruim voldoende voor de meeste gebruikers en komt uit op een gemiddelde deltaE van 2.32. Mocht je thuis de mogelijkheid hebben om het scherm te kalibreren, dan kun je die deltaE verlagen tot een uitstekende 0.9.

De kracht van de monitor is echter niet goed te meten, maar merk je pas als er een game wordt opgestart. De combinatie van de hoge resolutie en snelle refreshrate is puur genieten. Games als Cyberpunk 2077, Far Cry 6 en Project Cars 2 komen door de grote hoeveelheid details erg goed tot hun recht in 4K, maar zijn met 60Hz erg traag als je sneller gewend bent. Deze monitor is in die gevallen dus echt een uitkomst voor iedereen die het kan betalen en beschikt over een GPU van de bovenste plank.

©GMRimport

Doelgroep

De monitor laat mooie kleuren zien, heeft een hoge resolutie, is lekker snel en is de goedkoopste in zijn soort. Op zichzelf is de AOC U28G2XU dus een aanrader voor iedereen die geen HDMI 2.1 nodig heeft, maar er is een flinke kanttekening. Wij hebben deze monitor kunnen testen op een systeem met een RTX 3090, maar zelfs dat is niet altijd genoeg om 144Hz te halen op een resolutie zo hoog als deze. Games zoals Cyberpunk 2077 vragen zo veel van de videokaart, dat de instellingen een eind omlaag geschroefd moeten worden om gebruik te kunnen maken van die hoge refreshrate.

Heb je de loterij gewonnen of ben je CEO van Amazon, dan kun je natuurlijk die RTX 3090 wel betalen, maar in dat geval is het vreemd om de goedkoopste monitor in zijn soort erbij te kopen. Dan is een paar honderd euro extra voor een model met goede HDR-ondersteuning en HDMI 2.1 geen probleem.

Met een meer realistische videokaart, zoals een Nvidia RTX 3060 of AMD RX 6600, wordt het ook in lichtere games een uitdaging om de 144 fps te halen. Het is natuurlijk altijd mogelijk om de resolutie terug te schroeven, maar waarom zou je dan zo veel betalen voor een 4K-monitor? De doelgroep is ons dus niet helemaal duidelijk. Laat het ons weten in de reacties als jij wel binnen deze niche past!

Goed
Conclusie

De AOC U28G2XU is een van de eerste 4K-monitoren die de hoge resolutie combineert met een hoge refreshrate en doet dat voor een schappelijke prijs. Deze monitor stelt niet snel teleur met zijn goede kleurweergave en een ergonomische standaard, maar een krachtige videokaart is wel een vereiste. Voor HDR-weergave kun je beter verder kijken en ook consolegamers zullen een duurder model moeten zoeken, want HDMI 2.1-ondersteuning ontbreekt.

Plus- en minpunten
  • Goedkoopste in zijn soort, goede standaard, 4K in combinatie met 144Hz
  • Piekhelderheid te laag voor HDR, geen HDMI 2.1

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten
Nieuws

NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten

Amerikaanse Marvel Rivals-ontwikkelaar al ontslagen, deel van Liquid Swords ook

Het uit China afkomstige NetEase - onder andere bekend van Marvel Rivals - zou van plan zijn om meer dan twaalf ontwikkelstudio's te sluiten.

Dat blijkt uit een reportage op Game File, de betrouwbare nieuwsbrief van gamejournalist Stephen Totilo. Eerder deze week werd de Amerikaanse tak van NetEase dat meehielp aan de ontwikkeling van Marvel Rivals al ontslagen. Daarnaast vielen er ontslagen bij het door NetEase gefinancierde Liquid Swords, de nieuwe studio van een van de oprichters van de Just Cause-ontwikkelaar.

Dit zou volgens Totilo nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij claimt dat meer dan een dozijn studio's mogelijk worden gesloten of verkocht, en dan met name de studio's van het bedrijf die buiten China gevestigd zijn. Dit zou een bewuste strategie zijn van het bedrijf om minder focus op deze teams buiten zijn thuisland te creëren.

NetEase is een van de grootste gamebedrijven ter wereld. NetEase heeft de afgelopen jaren samen met gerenommeerde ontwikkelaars overal ter wereld nieuwe gamestudio's opgericht, en het lijkt er dus op dat sommige van deze studio's nu dreigen gesloten of verkocht te worden.

Zo heeft NetEase geïnvesteerd in Rebel Wolves, een studio bestaande uit voormalige ontwikkelaars van CD Projekt Red waar men aan Blood of Dawnwalker werkt. Met Dragon Quest-Ryutaro Ichimura werd PinCool opgericht, het bedrijf kocht Heavy Rain- en Detroit: Become Human-studio Quantic Dream, Like a Dragon-bedenker Toshihiro Nagoshi opende met NetEase Nagoshi Studio en No More Heroes-ontwikkelaar Grasshopper Manufacture werd gekocht. Het is maar een kleine greep in de investeringen en aankopen die het Chinese bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan.

Ondanks de geruchten onthulde NetEase deze week recordcijfers voor het afgelopen kwartaal. Er werd een stijging van 1,5 procent aan omzet op het gebied van games en services waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzet stond het afgelopen kwartaal op 2,9 miljard dollar. Marvel Rivals heeft inmiddels 40 miljoen spelers.

Overigens claimt Bloomberg in een artikel over NetEase-CEO William Ding dat hij overwoog Marvel Rivals te annuleren voor release. Ding zou het niet hebben zien zitten om Disney te betalen voor de rechten op Marvel-personages. Ook werd besproken of het mogelijk was om de superhelden voor zelfbedachte personages te vervangen. NetEase zelf ontkent deze claims en claimt sinds 2017 een nauwe samenwerking met Marvel te hebben.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden
Nieuws

Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden

De première staat gepland op 20 maart 2026

De live-action Street Fighter-film die eerder al werd aangekondigd heeft een nieuwe regisseur, namelijk Kitao Sakurai.

Dat meldt The Hollywood Reporter. Sakurai is vooral bekend van de in 2021 verschenen Netflix-film Bad Trip met komediant Eric André in de hoofdrol. Sakurai regisseerde ook The Eric André Show. Verder heeft hij enkele afleveringen van de Twisted Metal-televisieserie geregisseerd.

Hij neemt het stokje over van Danny en Michael Philippou, twee broers uit Australië die afgelopen jaar de film niet meer bleken te kunnen regisseren vanwege een mismatch in planning.

Concrete details over de live-action film zijn er nog niet. Wel zou de eerder aangekondigde premièredatum van 20 maart 2026 nog haalbaar zijn. Capcom, de ontwikkelaar en uitgever van de gamereeks, is wel betrokken bij de verfilming.

Er zijn al vaker (animatie)films gebaseerd op Street Fighter uitgekomen. Een van de bekendere voorbeelden is de in 1994 verschenen gelijknamige film met Jean-Claude van Damme als Guile en wijlen Raúl Juliá als M. Bison. In 2009 verscheen Street Fighter: The Legend of Chun-Li, met Kristin Kreuk als Chun-Li.

De meest recente game in de fighterreeks is Street Fighter 6, dat beschikbaar is op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc. Tom Kerkhof beloonde de game met een 9: "Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!