Alle info over Google Stadia op een rijtje
Volgende week ziet Google Stadia eindelijk het daglicht. Deze gamestreamingdienst laat spelers overal gamen op pc, tablet en smartphones. In dit handige overzicht zetten we de belangrijke details voor je op een rijtje.
Te allen tijden gamen, overal
In tegenstelling tot alle andere consoles, is Google Stadia niet aan te raken. Dat houdt in dat er geen fysieke console onder je tv staat. Google Stadia brengt op deze manier dus ontwikkelen, spelen en kijken samen. Spelers kunnen namelijk overal en te allen tijden aan de slag met het aanbod van games. Bovendien is het kijken van games op YouTube naadloos geïntegreerd en kunnen ontwikkelaars gewoon games ontwikkelen zoals ze zijn gewend.
Het idee van Google Stadia is om games te normaliseren. In andere woorden; het moet net zo makkelijk te consumeren zijn als muziek en films. Het internet fungeert als bibliotheek en met één druk op de knop kunnen spelers beginnen met spelen. Iets anders wat Stadia uniek maakt, is het feit dat updates, downloads en installaties niet langer nodig zijn. Wat Google Stadia helemaal uniek maakt, is dat alle games op elk apparaat speelbaar is. Spelers kunnen straks dus zelfs Red Dead Redemption 2 spelen op hun smartphone of laptop.
©GMRimport
Specificaties
De specificaties van Google Stadia zijn veelbelovend. Google belooft dat gebruikers met een 25 Mbit internetsnelheid de dienst kunnen gebruiken. Dit betekent dat spelers games in 1080p en 60fps kunnen streamen. In de toekomst kan er zelfs in 8k en 120fps worden gespeeld.
Wanneer spelers in 4K willen spelen, moeten ze minstens over een 30 Mbir/s-verbinding hebben. Bovendien moet het beeldscherm waar ze op spelen 4K ondersteunen. Stadia-gebruikers dienen overigens 10 euro per maand extra te betalen om in 4K te kunnen spelen.
Wat betekent dit voor ontwikkelaars?
Ontwikkelaars zijn niet langer gebonden aan de specificaties van consoles. Stadia biedt ontwikkelaars namelijk de mogelijkheid om hun dienst te optimaliseren naar de wensen van de ontwikkelaar. Nu moeten ontwikkelaars rekening houden met de hardware van het huidige platform, zoals de Nintendo Switch, PlayStation 4 of Xbox One. Google biedt zelfs meerdere hardwaresets, bijvoorbeeld voor ambitieuzere games.
Een andere mogelijkheid die Stadia met zich meebrengt is het gebruik van splitscreen in spellen. Het is voor een console immers best zwaar om het beeld op te delen en twee keer de zelfde software te draaien. Met de Stream Connect-optie van Google Stadia kunnen meerdere eenheden van het datacenter beschikbaar worden gemaakt en dit zorgt ervoor dat er zonder enige moeite meerdere games gedraaid kunnen worden.
©GMRimport
Online multiplayer
Het online gamen met vrienden verandert ook, spelers zijn niet langer afhankelijk van de speler met de traagste verbinding. Alle spelers maken immers gebruik van de datacenters van Google. Verder kunnen multiplayerwerelden een stuk complexer en met meer verwoesting worden gebouwd.
De speciale Stadia-controller
De gamestreamingdienst van Google introduceert ook zijn eigen Stadia-controller. Deze controller beschikt over speciale features die volledig in de controller zijn ge ïntegreerd. De eerste feature is de capture-knop, zoals we die ook kennen van de PlayStation 4. Wanneer spelers op deze knop drukken worden de gameplaybeelden automatisch opgeslagen in 4K en 60fps, via YouTube.
Daarnaast is er een Google Assistant-knop aanwezig waar spelers hulp mee kunnen vragen. Vastzitten in een game kan dus met één druk op de knop worden verholpen.
De Stadia-controller biedt ook voor contentmakers iets nieuws, namelijk Crowd Play. Met deze optie is het mogelijk voor kijkers mee te spelen met hun favoriete YouTuber. Kijkers worden in een wachtrij gezet om totale chaos te voorkomen. Daarnaast kunnen streamers scenario's opslaan en delen met State Share en kunnen kijkers op de Share-knop drukken om vervolgens direct in hetzelfde level als de YouTuber terecht te komen.
©GMRimport
Wat gaat het kosten?
De basisdienst van Google Stadia is gratis, bij deze versie dienen spel los gekocht te worden voor een bepaalde prijs. Voor deze versie is de Stadia-controller ook niet nodig, maar deze basisdienst verschijnt echter pas in 2020.
Google Stadia Pro kost 9,99 euro per maand. Met de Pro-versie kan je games in 4K en 60FPS spelen en zijn sommige games gratis.
Tot slot bestaat er ook nog de Founders Edition. Spelers die deze editie aanschaffen ontvangen de blauwe Stadia-controller, de Chromecast Ultra, drie maanden Stadia Pro en Destiny 2 met alle uitbreidingen.
©GMRimport
Speelbare Games
Google Stadia is al goed bezig geweest met het overhalen van ontwikkelaars om hun games ook op Stadia uit te brengen.Sommige van deze games zijn gratis te spelen met een Pro-account en andere moeten gekocht worden. Google biedt uitgevers tevens de mogelijkheid om een eigen abonnement via Stadia aan te bieden. Ubisoft onthulde bijvoorbeeld bij E3 dat ze een nieuwe Uplay Plus-dienst op Stadia willen introduceren.
Google heeft zelfs ook een gamestudio opgericht genaamd Stadia Games en Entertainment. Deze studio gaat zelf games ontwikkelen voor Stadia en gaan nauw samenwerken met een hoop indie-ontwikkelaars.
Deze games zijn direct bij de lancering speelbaar:
Red Dead Redemption 2
Mortal Kombat 11
Assassin's Creed Odyssey
Destiny 2: The Collection
Just Dance 2020
GYLT
Kine
Tomb Raider: Definitive Edition
Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition
Rise of the Tomb Raider
Thumper
Samurai Shodown
©GMRimport
Onderstaande games komen voor het einde van het jaar naar het platform:
Borderlands 3
Final Fantasy 15|
Metro Exodus
Trials Rising
Attack on Titan 2: Final Battle
Darksiders Genesis
Football Manager 2020
Farming Simulator 19
Dragon Ball Xenoverse 2
Wolfenstein: Youngblood
NBA 2K20
Rage 2
GRID
Ghost Recon Breakpoint
©GMRimport
De volgende games komen volgend jaar naar Google Stadia:
Cyberpunk 2077
Destroy All Humans
DOOM: Eternal
Get Packed
Orcs Must Die 3
Power Rangers: Battle for the Grid
Superhot
Superhot: Mind Control Delete
The Crew 2
The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited
Watch Dogs Legion
©GMRimport