AERO 17 HDR — Gigabyte overtuigt nog niet met dure designlaptops
Nieuws

AERO 17 HDR — Gigabyte overtuigt nog niet met dure designlaptops

Het Taiwanese Gigabyte kennen we vooral van moederborden en videokaarten, maar sinds enige tijd ook van laptops. Onder het AORUS-merk verschenen zo al legio gaming notebooks, maar met de AERO-reeks zet Gigabyte nu ook in op laptops voor creatieve professionals. De AERO 17 HDR is daarin een van de eerste paradepaardjes, met zeker niet de minste specificaties.

AERO 17 HDR XB-8NL4130SP - Specificaties

  • Scherm: 17.3” UHD (3840x2160@60Hz), 100% Adobe RGB, DisplayHDR 400

  • Chipset: Intel HM470

  • Processor: Intel Core i7-1085H

  • Geheugen: 2x8 GB DDR4 SDRAM

  • Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 2070 Super Max Q (8GB GDDR6 VRAM)

  • Opslag: 512 GB NVMe SSD

  • Gewicht: 2.5 kilogram

  • Aansluitingen: 3x USB 3.0, 1x USB-C (Thunderbolt), 1x RJ-46 (Killer Ethernet E2600), HDMI 2.0, Mini DisplayPort 1.4, SD-lezer, audio combo-jack

De AERO-lijn mag misschien flashy ogen, vergis je niet: dit is bedoeld voor de veeleisende professional. In het geval van deze specifieke uitvoering hebben we het dan ook over een notebook met een aankoopprijs van 2.999 euro, maar daartegenover levert het ook wel erg veel hoogwaardige harde waren. Gamers gaan er ongetwijfeld al van watertanden, maar hoogvliegers in videobewerking of 3D-animaties des te meer.

©GMRimport

Een voorbeeldig beeldscherm

Ongeacht het precieze model, beschikt de AERO-lijn namelijk over een reeks bizar fraaie displays. In het geval van de AERO 17 HDR hebben we het dan over een 3 millimeter thin bezel 4K-beeld (op ‘slechts’ 60Hz), met 100% Adobe RGB-dekking, DisplayHDR 400-certificaat én ‘ingebakken' Pantone-kleurcalibratie van X-Rite op Delta-E <1-afwijking. Lees: haarscherp, kleurrijk en levensecht afgesteld.

Al die mooie termen komen uiteindelijk neer op één uitgangspunt: een droomdisplay voor beeldprofessionals. Of het nu gaat om kleurbewerking op video of 3D-applicaties; het spat allemaal levensecht van je beeldscherm. Hoogwaardige kleurreproductie on the go zal niet iedereen boeien, maar Gigabyte flikt het wel, ter genoegen van de beeldpuristen onder ons.

©GMRimport

Krachtig en koel

Om dat prachtscherm razendsnel aan te sturen wordt niet de minste hardware uit de kast getrokken. Een AERO-instapmodel (á 1.799 euro) begint bij een GeForce GTX 1660 Ti, maar de reeks loopt op tot bizar luxe uitvoeringen (circa 4.699 euro) met bijvoorbeeld een GeForce RTX 2080 Super, viermaal de hoeveelheid RAM-geheugen, verdubbelde SSD-opslag en een tiende generatie Intel Core i9.

De AERO-laptops kunnen zichzelf daarnaast kundig koel (en relatief stil) houden. Zo kun je handmatig de twee degelijke “Windforce Infinity”-ventilatoren aansturen, maar is er ook de mogelijkheid om Microsofts Azure Cloud het zware werk te laten doen en te berekenen wat de beste instellingen zijn voor jouw situatie. Het klinkt ietwat omslachtig, maar hiermee zou de AERO-lijn ook in staat zijn efficiënter (stiller, kouder en langer) om te gaan met de 94Wh accu — circa acht uur onder ideale omstandigheden.

©GMRimport

Niet alles is zo sexy als het klinkt

Al die specificaties en beloftes mogen hoge ogen gooien, maar in de realiteit pakt het net iets minder vlot uit dan Gigabyte misschien gehoopt had. In het geval van deze review sample bleek het beeldscherm met regelmaat kortstondig weg te flikkeren, terwijl ook al die goedbedoelde software maar weinig betrouwbaarheid leverde.

Allereerst bleken die drivers lastiger te vinden dan gedacht. De laptop wordt ook niet aangeleverd met alle beloofde software — dat is misschien een zegen voor sommigen. Ook in hun gebruik voelen ze uiteindelijk wat minder fraai. Zo bleef bijvoorbeeld het chiclet toetsenbord al een dag lang vastlopen op de haperende default RGB-regenboog. Lekker zakelijk, AERO...

De drivers die naar eigen zeggen AI afstellen op je accu en koeler bleken zelfs in zwaardere gamesessies grotendeels overbodig. Ook zonder ‘de kracht van de cloud’ koelt de laptop immers gewoon naar behoren — bizar stil, overigens. Een avondje Control met bloedmooie ray-tracing uitspuwen kan dus gelukkig ook zónder allerlei mild instabiele bijkomstigheid.

Misschien dat dat voor sommige laptopgebruikers pure bijzaak is, maar gezien de hoge richtprijzen en nog hogere beloftes, voelt het ietwat slordig vanuit Gigabyte. In deze markt sta je tegenover de paradepaardjes van een Apple, Dell, ASUS (ProArt) en Razer; precies de namen die premium afwerking allang onder de knie hebben. Klungelige software en wat bijtijdse instabiliteit horen hier geen bestaansrecht te hebben.

©GMRimport

Kleurrijke kanttekeningen

Er zijn meer zaken die de AERO-lijn nog kan leren. Het kan een kwestie van smaak zijn, maar ik zie niet in hoe deze lijn baat heeft bij de gaming aesthetics die overwaaien van AORUS. Natuurlijk: een vleugje RGB kan geen kwaad, maar een veel te stoer lettertype en scherpe, pantserachtige accenten in die anders zo strakke, aluminium behuizing? Dat staat niet helemaal in lijn met die insteek voor veeleisende creatievelingen. Die gaan toch liever voor een wat meer ingetogen ontwerp.

Ook de keuze om een prijzig model als de AERO 17 HDR uit te rusten met ’slechts’ 512 GB aan SSD-opslag is jammer. Precies het laagste criterium om het NVIDIA’s RTX Studio-certificaat te mogen dragen, voelt nogal kantje boord voor dit soort kopprijzen. Juist als 3D-kunstenaar of (4K-)videobewerker brandt je immers snel door een halve terabyte.

Wel bestaat er de mogelijkheid om zelf nog een NVMe SSD bij te prikken. Tegen deze bedragen was het echter een fraai gebaar geweest als je dat iets langer uit had mogen stellen.

©GMRimport

Conclusie

De AERO 17 HDR is een fraai stukje hardware. Het slaagt erin flink wat paardenkracht in één (2.1 millimeter dunne) verpakking te proppen, met een levensecht display bovendien. Als beeldprofessional of gamer zit je dan al snel gebakken met een notebook als deze — al zij dat soms vooral op papier. Gigabyte zet met hun eigen designlaptops flink in op de beloftes en de prijs, maar in de realiteit overtuigt lang niet alles van de juiste aanpak.

Gepriegel met software, krappe opslag en bijtijds wat instabiliteit maken het dat niet alle aspecten even goed naar voren komen, ook al kán het apparaat nog altijd prima prestaties uitspuwen. AERO heeft nog een flinke slag te slaan om het op te nemen tegen de MacBooks en Razer Blades van deze wereld, maar de fundering is bij dezen gevestigd.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sword of the Necromancer: Resurrection komt op 23 januari uit
Nieuws

Sword of the Necromancer: Resurrection komt op 23 januari uit

Op alle moderne consoles en Steam

Sword of the Necromancer: Resurrection, de remake van Sword of the Necromancer, is vanaf 23 januari 2025 beschikbaar op pc en consoles.

Dat heeft ontwikkelaar Grimorio of Games aangekondigd. De remake van de in 2021 verschenen game plaatst de game in een driedimensionale spelwereld, wat ook weer nieuwe gameplaymechanieken met zich meebrengt.

Sword of the Necromancer: Resurrection wordt omschreven als een 'dungeon crawler actie-rpg' met procedureel gegenereerde elementen. Het unieke aspect van de reeks is dat verslagen vijanden weer tot leven gewekt kunnen worden om ze aan de zijde van de speler te laten vechten.

Sword of the Necromancer: Resurrection komt naar PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en Steam. Hieronder is een nieuwe trailer te zien. Grimorio of Games werkt ondertussen ook aan een vervolg genaamd Sword of the Necromancer: Revenant, maar daar is nog geen releasedatum van bekend.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Shadow the Hedgehog nu speelbaar in Sonic Dream Team
Nieuws

Shadow the Hedgehog nu speelbaar in Sonic Dream Team

Het personage heeft een grote rol in aankomende film Sonic the Hedgehog 3

Middels een gratis update is het personage Shadow the Hedgehog speelbaar gesteld in de mobiele game Sonic Dream Team.

Shadow heeft daarbij zijn eigen, unieke krachten gecentreerd rondom Chaos. Zo kan hij Chaos Control en Chaos Shift gebruiken, bijvoorbeeld om vijanden en objecten in de omgeving op een plek vast te zetten.

Shadow kan ontgrendeld worden om in Adventure-modus te gebruiken door de uitdagingen van Tails uit te behalen. Verder zijn er zes beeldjes gebaseerd op Shadow om te verzamelen, is de tutorial aangepast en zijn er nieuwe muzieknummers toegevoegd.

De toevoeging van Shadow is geen verrassing: het personage speelt een grote rol in de op 26 december in de bioscoop te verschijnen film Sonic the Hedgehog 3. Daarin wordt hij van stem voorzien door The Matrix- en Cyberpunk 2077-acteur Keanu Reeves.

Het eind vorig jaar op Apple Arcade uitgekomen Sonic Dream Team biedt 3D-platformactie waarbij spelers naast Shadow ook Sonic, Tails, Knuckles, Amy, Rouge en Cream kunnen besturen. Het verhaal draait om Dr. Eggman die de Reverie steelt, een eeuwenoud apparaat waarmee dromen werkelijkheid worden. Logischerwijs wil de slechterik dit gebruiken om de wereld te veroveren, en het is aan Sonic en zijn vrienden om dit tegen te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!