Aanraders voor Xbox Game Pass
In de afgelopen jaren is Xbox Game Pass uitgegroeid tot een waardevolle dienst met uitstekende first-party games, een groeiend aantal titels van derde partijen en parels van indiegames. In dit artikel vind je tips voor abonnees van de dienst.
Ook verse abonnees weten de grote titels op Game Pass er wel uit te vissen, want games als Gears 5, The Witcher 3: Wild Hunt en Grand Theft Auto 5 vallen natuurlijk direct op. Hieronder benoemen we juist games die je wellicht over het hoofd ziet, maar zeker de moeite van het spelen waard zijn.
Afterparty
Soms verlenen grote stemacteurs hun stem aan kleinere projecten, zoals Horizon Zero Dawn- en Life is Strange-ster Ashley Burch en Star Wars: Battlefront 2-actrice Janina Gavankar deden voor Afterpary. Deze geinige avonturengame draait om Lilo en Milo, die op hun laatste studentenfeest plotseling sterven en in een merkwaardige versie van de hel terechtkomen. Daar blijken de aanwezigen namelijk net zo hard door te feesten en draait vrijwel alles om wie het beste kan drinken.
De gameplay in Afterparty bestaat dan ook uit het kiezen van de juiste drankjes tijdens conversaties, want daarmee open je nieuwe dialoogopties en komt het tweetal steeds dichterbij een drinkwedstrijd met niemand minder dan Satan zelf, en daarmee de terugkeer naar het gewone leven. Deze meest recente titel van Oxenfree-maker Night School Studio wordt geprezen om het ‘creatieve’ gebruik van drank in de gameplay en het geinige schrijfwerk. Zie deze game dus niet over het hoofd!
©GMRimport
Bloodstained: Ritual of the Night
Liefhebbers van metroidvania’s zijn vast op de hoogte van Hollow Knight, en anders wordt het hoog tijd om deze Game Pass-game te installeren. Iets minder bekend is Bloodstained: Ritual of the Night, een titel die overduidelijk is geïnspireerd door Castlevania: Symphony of the Night. In tegenstelling tot vergelijkbare odes aan de klassieke franchise, weet Bloodstained dezelfde kwaliteit te behalen. Heel opmerkelijk is dat niet, want voormalige Castlevania-producent Koji Igarashi stond aan het roer van dit spel.
Ritual of the Night perfectioneert nagenoeg de klassieke metroidvania-gameplaycyclus van een wereld verkennen, een eindbaas verslaan en met een zojuist verkregen vaardigheid toegang krijgen tot een nieuw gedeelte op de kaart. Een zeer waardevolle toevoeging daaraan is de mogelijkheid om vaardigheden van – vaak absurd vormgegeven – vijanden te absorberen. Met deze enorme vrijheid en een groot aantal verborgen kamers is Bloodstained een heerlijke metroidvania om uit te proberen, al bestaat de kans dat je tegen wat bugs aanloopt.
©GMRimport
Nier: Automata
Nier: Automata is een uitzondering in deze lijst, want de meeste gamers zijn in ieder geval op de hoogte van het bestaan van dit spel. Omdat deze PlatinumGames-titel vrij niche is en recent aan Game Pass werd toegevoegd, willen we hem toch even aanstippen. Nier: Automata is namelijk een ware masterclass in verhaalvertelling en world building, want de wijze waarop deze game gebeurtenissen constant in een ander daglicht zet, is eigenlijk nooit eerder vertoond. Ook de filosofische vragen die het oproept, één van de beste soundtracks ooit en het sierlijke vechtsysteem maken het dé Game Pass-titel om nu te proberen.
©GMRimport
A Plague Tale: Innocence
Wie behoefte heeft aan nog een blockbustergame, kan terecht bij A Plague Tale: Innocence. Deze avonturengame verscheen vorig jaar en werd geprezen om het meeslepende verhaal over het meisje Amicia, die samen met haar broertje Hugo te maken krijgt met de pest in een middeleeuws Frankrijk. Niet alleen met de ziekte, maar ook met de inquisitie, die om een of andere reden geloven dat de broer en zus verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van de ziekte.
A Plague Tale is daarom een vrij harde, intrigerende game waarin spelers regelmatig moeten vluchten. Soms komen daar korte puzzels bij kijken, of een handigheid om de zee van ratten uit de buurt te houden, maar het sterk geschreven verhaal voert absoluut de boventoon. Wie houdt van een beetje authenticiteit kan overigens de taal van de game het beste op Frans zetten, waardoor de stemmen van de prachtig geanimeerde personages beter uit de verf komen.
©GMRimport
Lonely Mountains Downhill
Lonely Mountains Downhill sleept spelers mee in zijn eenvoudigheid. Het enige doel van elk level is – zoals downhillen nu eenmaal werkt – zo snel mogelijk heelhuids de voet van de berg te bereiken. Dat gaat met (keihard) vallen en opstaan, want gematigd sprinten, op de juiste manier sturen en regelmatig remmen is een behoorlijke uitdaging. Doordat spelers steeds dichtbij het einde komen, blijft het aanlokkelijk om het keer op keer te proberen, totdat je de berg hebt getrotseerd en de volgende alweer op je staat te wachten.
©GMRimport
Remnant from the Ashes
We willen Remnant from the Ashes liever niet omschrijven als een ‘Dark Souls-shooter’, maar dat is wel het eenvoudigst. Deze grauwe shooter kan namelijk erg pittig zijn en leunt op dezelfde gameplaycyclus als soulslikes, zoals constant je progressie moeten opslaan bij kampvuren. Uniek is echter de focus op co-op en de willekeurige missiestructuur aan het begin van elk hoofdverhaal, waardoor je wordt aangemoedigd om de voor iedere speler unieke wereld samen te verkennen en te grinden voor eindbaasgevechten. Remnant From the Ashes is wellicht geen game die je snel oppikt, maar het betreft een frisse ervaring voor fans van soulslikes én third-person shooters.
©GMRimport
Kingdom Come: Deliverance
Bij lancering kreeg Kingdom Come: Deliverance vooral een hoop kritiek op de grote hoeveelheid bugs en slechte optimalisatie, maar eigenlijk is de game daar tekort mee gedaan. Ook vandaag de dag is Kingdom Come niet probleemloos, maar toch is deze unieke middeleeuwse rpg het meer dan waard om eens uit te proberen. Weinig titels weten namelijk zo’n realistisch beeld van het tijdperk te geven –de meeste games kiezen ervoor om fantasy toe te voegen om de setting boeiender te maken.
Het verhaal van de jonge Henry is dan ook een klassiek ridderverhaal, al is de wijze waarop het verteld wordt een grote pluim waard. Spelers bouwen relaties op met anderen en een vernuftig questsysteem zorgt ervoor dat het verhaal doorloopt wanneer spelers falen. De gameplay biedt namelijk een hoop keuzevrijheid, zoals het kunnen inschakelen van maten of ’s nachts inbreken om een persoon te ondervragen, en is zeer realistisch. Met name zwaardvechten vanuit het eerstepersoonsperspectief is bijzonder diepgaand en draait om pure skills, want van skillpoints is er in Kingdom Come Deliverance geen sprake.
©GMRimport
Frostpunk
Frostpunk is een unieke citybuilder, eentje waarin je vecht tegen vrieskou, honger en andere problemen die bij deze overlevingsstrijd komen kijken. Spelers bouwen namelijk hun stad op vanuit een centrale warmtegenerator en bouwen met de overgebleven mensheid een nieuwe samenleving op. Hoewel Frostpunk behoorlijk diep gaat, zorgt het er ook voor dat spelers niet overweldigd raken door het aantal te verzamelen grondstoffen.
Daarbij zijn veel aspecten vrij logisch. Arbeiders werken bijvoorbeeld alleen overdag, wanneer de temperatuur enigszins draagbaar is, en spelers maken verschillende keuzes met belangrijke gevolgen. Wat doe je met de lichamen van doden? Hoeveel zorg is er voor zieken? Is kinderarbeid nodig om alle magen te vullen? Deze vragen krijgen spelers op hun bord, alsmede de consequenties.
©GMRimport
Lees ook: