Vijf verschillende gamers die Empire of Sin moeten spelen
Gamer.nl
Nieuws

Vijf verschillende gamers die Empire of Sin moeten spelen

Empire of Sin is een ambitieuze titel die niet per se gemaakt is voor een bepaald type gamer, maar meteen een hele trits wil bedienen. Op welke liefhebbers mikken ze dan eigenlijk?

Gamers komen in alle soorten in maten, van competitief tot aan sociaal en casual. Maar type gamers differentiëren zich ook aan de hand van wat voor soort games ze het leukst vinden en uit wat voor game-elementen ze het meeste plezier halen. We nemen hieronder een kijkje naar vier soorten gamers die Empire of Sin even goed op hun radar moeten zetten.

©GMRimport

Role playing gamers

Empire of Sin is veel genres tegelijk, maar in de eerste plaats komt het waarschijnlijk over als een rpg in de trant van Pillars of Eternity en Divinity. Je loopt echter niet als magiër door een fantasywereld, maar je bent een gangster in Chicago ten tijde van de Drooglegging, die doormiddel van (vijandige) overnames en diplomatie een crimineel imperium wil opbouwen.

Je route naar de heerschappij over de onderwereld van Chicago is bezaaid met rpg-elementen. De combat bijvoorbeeld is turn-based en doet enorm denken aan de Wasteland-serie: je krijgt een beperkt aantal action points om je zetten mee te doen en je wint door goed tactisch na te denken.

Ook in de voorbereiding van de strijd komt role playing om de hoek kijken: je hebt verschillende, periodegetrouwe wapens waar je je baas en huurlingen mee uit kunt rusten, er zijn verschillende vaardigheden die je kunt upgraden en natuurlijk zijn er statistieken waarmee je rekening moet houden.

©GMRimport

Maar het belangrijkste rpg-element is natuurlijk de rol die je speelt, zoals het genre al zegt. In dit geval is dat een van de veertien verschillende bazen waar je aan het begin van de game uit kan kiezen, elk met hun eigen vaardigheden en persoonlijkheden. Dit heeft invloed op hoe de diplomatieke gesprekken verlopen die je voert met belangrijke mensen in Chicago om meer macht te verkrijgen, want ook daarin is Empire of Sin behoorlijk rpg-achtig.

Ook de handlangers die je inhuurt hebben persoonlijkheden en vormen zelfs romantische of haatrelaties met andere mensen binnen je team. Daarmee komt dus een tikje Baldur’s Gate en Dragon Age om de hoek kijken, iets waar de rpg-vlinders in mijn buik van gaan fladderen.

©GMRimport

Turn-based strategy gamers

Empire of Sin is een rpg met turn-based combat, wat een magische mix is van twee prachtige spelsoorten. Deze combinatie levert al decennialang de meest meeslepende games op, van Fallout en The Banner Saga tot en met South Park: The Stick of Truth, simpelweg omdat het perfect op elkaar aansluit qua mechanieken en systemen.

In de turn-based combat van Empire of Sin moet je je baas en diens handlangers op een in blokjes verdeeld speelveld zo verdekt mogelijk opstellen om de shoot-outs te kunnen winnen. Naast het zoeken van dekking is het ook zaak zo goed mogelijk gebruik te maken van de verschillende vaardigheden van je manschappen, zoals de speciale Boss Abilities en de brute Execution Moves.

Geduld en een strategisch brein zijn nodig om het turn-based genre de meester te maken, dus dit is niet weggelegd voor de ‘eerst schieten en dan pas vragen’- gamer. Nee, de turn-based gamer is een bijzonder type, die voldoening haalt uit de spanning die je voelt terwijl je tegenstander aan de beurt is, en de enorme ontlading die je krijgt als je tactische plannetje faalt of lukt!

©GMRimport

Simulatiegamers

Sims komen in vele soorten en maten, van levenssimulators zoals De Sims tot meer specifieke spellen als Farming Simulator en Kerbal Space Program. In sims boots je spelenderwijze iets uit het echte leven na, wat kan variëren van F1-races tot en met het besturen van een duikboot. In het geval van Empire of Sin is het een crimineel rijk uitbouwen, iets dat natuurlijk flink wat voeten in aarde heeft.

In Empire of Sin wordt het Chicago van de jaren ’20 gesimuleerd, verdeeld in tien verschillende wijken die gebaseerd zijn op de meest iconische plekken uit de Amerikaanse stad. Deze tijdsperiode komt ook met alle problemen van dien, zoals het feit dat alcohol destijds verboden was, iets dat natuurlijk de directe oorzaak is van het hele criminele circuit in Empire of Sin.

Maar de Drooglegging is niet het enige wat hier een simulatie van maakt. Ook de wapens, outfits, muziek, gebouwen en vehikels van Empire of Sin zijn tijdsgetrouw. Ontwikkelaar Romero Games heeft inspiratie geput uit Last Call: The Rise and Fall of Prohibition, een boek waarin auteur Daniel Okrent nauwkeurig uit de doeken doet hoe het verbod op alcohol het criminele circuit in de VS veranderde. Gangsters werden in feite professioneler en breidden hun invloed uit, een gegeven dat natuurlijk perfect is voor een sim.

©GMRimport

Empire builders

What’s in a name? Niet geheel toevallig kan Empire of Sin zich ook scharen onder het empire builder-genre, want ja: de speler gaat per slot van rekening een rijk bouwen. Dat het een crimineel domein is in plaats van eentje in de ruimte, een middeleeuwse of in het oude Rome, dat maakt het niet minder een game in het genre!

Je begint Empire of Sin met slechtst één ‘racket’, oftewel een enkel clandestien bedrijf. Met dat als uitgangspunt dien je je rijk verder uit te bouwen met casino’s, bordelen, hotels, brouwerijen en illegale kroegen, oftewel speakeasies. Dit kun je doen door rackets over te nemen die te koop staan, maar het kan ook op een wat gewelddadigere wijze, doormiddel van een vijandelijke overname.

Empire of Sin is dus ideaal voor een ieder die het fijn vindt om iets op te bouwen, om progressie te maken doormiddel van het maken van (de juiste) beslissingen en slim management.

-

Wat je ook doet: het is belangrijk dat je rekening houdt met elementen zoals je reputatie en natuurlijk de vraag van je klandizie. Oh, en als het lekker gaat met een concurrent? Dan kun je besluiten om een turf war te beginnen om zo het concurrerende territorium over te nemen. Hey, je bent niet voor niets een gangster!

Empire of Sin is dus ideaal voor een ieder die het fijn vindt om iets op te bouwen, om progressie te maken doormiddel van het maken van (de juiste) beslissingen en slim management. Voor de gamer die ambitieus genoeg is om de Keizer van de Onderwereld te willen worden dus.

©GMRimport

Gangster gamers

Misschien dat je al eens in de virtuele huid van een gangster bent gekropen in Mafia, Grand Theft Auto, Yakuza, The Godfather of Saints Row. Hoe je er ook voor het eerst aan geproefd hebt, het digitale gangsterleven heeft altijd een grote aantrekkingskracht op je gehad. En zolang je nog geen plannen hebt om in het echt een crimineel te worden, volstaan games prima!

Ben jij zo’n gangster gamer, dan is Empire of Sin precies je poison! In welke andere game kun je immers criminaliteit op zo’n hoog macroniveau bedrijven als in Empire of Sin? In welke andere game heb je de controle over werkelijk alle facetten van de georganiseerde misdaad? Ik zal het je het antwoord geven: de enige titels die dat hebben geprobeerd, zijn mobile games of inmiddels al weer minstens een jaar of vijf oud. En daarmee vult Empire of Sin een gat dat alweer een tijdje nodig opgevuld dient te worden, die van het runnen van je eigen Gangster Paradise.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Fromsoftware's The Duskbloods is een PvPvE-game voor acht spelers
Gamer.nl
Nieuws

Fromsoftware's The Duskbloods is een PvPvE-game voor acht spelers

Game verschijnt in 2026 exclusief voor Nintendo Switch 2

Er is iets meer informatie over The Duskbloods, de gisteren aangekondigde nieuwe Fromsoftware-game voor de Nintendo Switch 2, naar buiten gekomen. Zo gaat het om een PvPvE-game voor maximaal acht spelers.

Dat blijkt uit een officiële beschrijving. Toen de game gisteren werd onthuld tijdens de Nintendo Direct, was er nog nauwelijks iets over bekend. Wel viel in de beschrijving van de trailer te lezen dat het om een multiplayergame ging.

Nu is er iets meer bekend over wat die multiplayergameplay inhoudt. Blijkbaar nemen spelers het zowel tegen elkaar op als tegen door de computer bestuurde vijanden. Daarbij kunnen er acht mensen tegelijk in een potje zitten.

Spelers besturen zogeheten 'Bloodsworn'. Dit zijn wezens die menselijke krachten zijn ontstegen dankzij het speciale bloed dat door hun aderen stroomt. Ze nemen het tegen elkaar op in een gewelddadig gevecht voor 'First Blood', terwijl het einde van de mensheid nabij is.

The Duskbloods komt in 2026 exclusief uit voor Nintendo Switch 2. De game wordt geregisseerd door Hidetaka Miyazaki, de directeur van Fromsoftware en regisseur van spellen als Bloodborne, Dark Souls en Elden Ring. Overigens komt ook laatstgenoemde game dit jaar naar Nintendo Switch 2.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sommige 'fysieke' Switch 2-games komen op 'Game-Key Cards'
Gamer.nl
Nieuws

Sommige 'fysieke' Switch 2-games komen op 'Game-Key Cards'

Een soort sleutel om de volledige game mee te downloaden

Sommige Nintendo Switch 2-games die je fysiek in de winkels koopt, worden op een zogeheten 'Game-Key Card' geleverd en moeten alsnog gedownload worden.

Dat heeft Nintendo aangekondigd via zijn officiële website. Op een Game-Key Card staat volgens het bedrijf "niet de volledige gamedata". In plaats daarvan geldt de cartridge als een soort sleutel waarmee spelers wanneer deze in de Switch 2 gestoken wordt de volledige game kunnen downloaden. Wanneer een fysieke game een Game-Key Card in plaats van een reguliere cartridge bevat, wordt dit op de verpakking van het spel aangegeven.

Nintendo lijkt deze oplossing aan te dragen voor games die niet op een Switch 2-cartridge passen. Dit gebeurt bij sommige games voor de huidige Switch ook al, al wordt het daar niet een Game-Key Card genoemd en staat er simpelweg op de verpakking dat de game (deels) gedownload moet worden.

Nintendo benadrukt dat mensen wel genoeg schijfruimte op de Switch 2 of een extra geheugenkaartje in de console moeten hebben om de betreffende game te downloaden. Daarbij moet er verbinding met internet gemaakt worden, al is dit na het downloaden van de game niet meer verplicht. Anders dan bij een volledig digitale game moet de Game-Key Card wel in console zitten om de game op te kunnen starten.

Gisteren werd aangekondigd dat de Nintendo Switch 2 op 5 juni verschijnt. De console gaat 469,99 euro kosten, al komt er ook een bundel met een digitale code voor Mario Kart World die 509,99 euro kost. Reserveringen kunnen vanaf 8 april gemaakt worden bij winkels en Nintendo's eigen webshop. Voor laatstgenoemde heeft men wel al twee jaar een Nintendo Switch Online-account nodig en moet men actief Switch-games hebben gespeeld. Nedgame zette gisteren al pre-orders voor de Switch 2 uit, die inmiddels allemaal op zijn.

Met de dock kunnen games op Switch 2 in maximaal 4K en HDR afgespeeld worden op televisies die dat ondersteunen. Het scherm van de Switch 2 zelf geeft games in 1080p en HDR weer, in maximaal 120 fps, en heeft twee keer zoveel pixels als de eerste Switch. De Joy-Con-controllers worden ditmaal via magneten verbonden met de console. Er komt tevens een nieuwe Pro Controller die los gekocht kan worden, met nieuwe knoppen aan de achterkant en een ingang voor koptelefoons. De Switch 2 kan ook de meeste games die op de Switch zijn verschenen afspelen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!