Consumentenorganisatie: 'Spelers worden gemanipuleerd met in-game geld'
Nieuws

Consumentenorganisatie: 'Spelers worden gemanipuleerd met in-game geld'

Games zouden in-game aankopen met echte bedragen moeten weergeven

De Europese consumentenorganisatie BEUC claimt dat gamebedrijven spelers manipuleren om meer geld uit te geven in games.

BEUC, dat staat voor Bureau Européen des Unions de Consommateurs, heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie en wordt daarbij gesteund door 22 lidorganisaties uit zeventien verschillende landen, waaronder de Nederlandse Consumentenbond. De klacht stelt dat bedrijven achter games zoals EA Sports FC, Fortnite, Clash of Clans en Minecraft consumenten - waaronder minderjarige spelers - manipuleren bij het besteden van geld in games.

Zo claimt BEUC dat gamers vaak niet de échte kosten van digitale items kunnen zien. Er zou te weinig transparantie zijn qua prijzen van premium in-game valuta , waardoor er vaak teveel zou worden gespendeerd tijdens het overzetten van echt geld naar in-game geld. Het probleem zou worden verergerd door in sommige gevallen alleen bundels beschikbaar te stellen met in-game valuta. Wat BEUC betreft moeten prijzen van aankopen in games voortaan altijd met echte valuta, zoals euro's, worden weergegeven.

Volgens BEUC zijn minderjarigen daarbij nog kwetsbaarder voor "deze manipulatieve tactieken". Europese kinderen zouden volgens data waar de organisatie toegang tot heeft gemiddeld 39 euro per maand aan in-game aankopen besteden. "Dit terwijl ze gelimiteerde financiële geletterdheid hebben en makkelijk verleid kunnen worden met virtuele valuta."

Daarnaast zouden de consumentenrechten van spelers worden geschonden. Zo krijgen spelers in veel gevallen geen garantie op in-game aankopen en kunnen ze ongebruikt in-game geld niet meer inleveren. Ook kunnen ontwikkelaars tussentijds de waarde van in-game valuta aanpassen, zonder spelers hierover te informeren. “Er zijn allerlei regels die gelden in het consumentenrecht voor aankopen," zegt de persvoorlichter van de Nederlandse Consumentenbond tegen Gamer.nl. "Als je iets koopt, niet met geld, maar met een ander soort valuta zoals bijvoorbeeld airmiles, dan gelden nog steeds de consumentenrechten."

"Gamers horen geen rekenmachine nodig te hebben elke keer wanneer ze een geïnformeerde beslissing willen maken over hoeveel ze willen spenderen", zo stelt Agustín Reyna, de director general van BEUC. "Het geld dat ze uitgeven moet in echte bedragen worden weergegeven en misleidende praktijken moeten een halt worden toegeroepen. Premium in-game valuta misleidt expres consumenten en weegt zwaar op kinderen. Bedrijven zijn op de hoogte van de kwetsbaarheid van kinderen en gebruiken trucs om hen te verleiden meer uit te geven."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
60fps-mod voor Bloodborne moet offline van Sony
Nieuws

60fps-mod voor Bloodborne moet offline van Sony

De mod vond vier jaar lang gretig aftrek bij fans van de FromSoftware-game

Een populaire mod voor Bloodborne is offline gehaald nadat Sony een DMCA-strike uitvoerde op de mod.

Modder Lance McDonald laat weten dat Sony hem heeft verzocht de mod te verwijderen, en daar heeft hij gehoor aan gegeven. In 2021 gaf McDonald de mod via een patch uit, waarmee de game in 60 frames per seconde kan lopen op PlayStation 4. Vier jaar later is Sony blijkbaar achter het bestaan van de mod gekomen.

McDonald hackte de game in 2020, waardoor hij de PS4-exclusive in 60 farmes per seconde kon laten draaien. In eerste instantie bracht McDonald er geen mod voor uit, omdat hij hoopte dat Sony en FromSoftware zelf een patch zouden uitbrengen om dit mogelijk te maken. Dit is echter nooit gebeurd.

Bloodborne wordt gezien als een van de beste games van het bedrijf achter Elden Ring en Dark Souls. Veel PlayStation-gamers hopen dan ook al geruime tijd op een PS5-remaster of -remake van de game.

Watch on YouTube
View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Marvel-acteur geeft hernieuwde hoop voor komst Sleeping Dogs-film
Nieuws

Marvel-acteur geeft hernieuwde hoop voor komst Sleeping Dogs-film

Eerder deze maand werd nog gemeld dat de verfilming niet doorging

Simu Liu, die Shang-Chi speelt in de Marvel-films, geeft aan dat hij nog altijd zijn best doet om de verfilming van Sleeping Dogs mogelijk te maken.

Eerder deze maand meldde acteur Donnie Yen, die de hoofdrol zou gaan spelen in de film, dat de verfilming niet meer doorging. "Ik heb er veel tijd en werk aan besteed met de producenten, en zelfs wat van mijn eigen geld gestopt in het verkrijgen van concepten en rechten. Ik heb jaren gewacht en wil het echt doen. Ik heb allerlei visies in mijn hoofd, maar helaas... je weet hoe het gaat in Hollywood. Ik heb er jaren aan besteed. Het is jammer."

Liu reageerde onlangs echter op een teleurgestelde fan via social media: "Ik werk samen met de eigenaren van de Sleeping Dogs-rechten om het op het grote scherm te krijgen!" Het is op moment van schrijven niet duidelijk in hoe vergevorderd deze poging is. In een ander bericht op X meldt hij dat het zijn droom is dat er eerst een verfilming uitkomt, en daarna een vervolg op de game.

Sleeping Dogs is een in 2012 verschenen openwereldgame van Square Enix en het inmiddels gesloten United Front Games, waarin men speelt als undercover agent die een Triade-organisatie probeert te ontmantelen in Hong Kong. De game kwam oorspronkelijk naar PlayStation 3 en Xbox 360, maar een remaster verscheen ook op PS4 en Xbox One. Daarnaast is de game op pc speelbaar. Ook is er een spin-off multiplayergame genaamd Triad Wars uitgekomen, maar die werd in 2016 offline gehaald. De film werd in 2017 aangekondigd.

View post on X
View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!