Cheatverkoper AimJunkies bestraft voor verbreken Destiny 2-auteurswetten
De winst is een belangrijke voor Bungie en andere gamebedrijven
Cheatverkoper AimJunkies is tijdens een rechtszaak door een Amerikaanse jury schuldig bevonden van het schenden van de auteursrechten en handelsmerken van Destiny 2 tijdens het verkopen van cheatprogramma's voor die game.
In 2021 spande Destiny 2-ontwikkelaar Bungie een rechtszaak aan tegen AimJunkies en moederbedrijf Phoenix Digital vanwege auteursrechtschending. Het bedrijf claimde dat Phoenix Digital cheatprogramma's voor Destiny 2 verkocht die deels gebruikmaakten van code uit de game. In 2022 werd de zaak door een rechter uit Seattle gedeeltelijk afgewezen omdat Bungie niet afdoende had uitgelegd hoe cheatsoftware als auteursrechtschending kan worden gezien.
De rechter besloot vorig jaar echter dat AimJunkies wel schuldig was aan diverse andere beschuldigingen die door Bungie werden geclaimd. Het kwam er op neer dat de cheatsoftware Bungie's technische preventie heeft omzeild en dat men daar zelfs nadat men door Bungie ontdekt en verbannen werd mee door is gegaan. AimJunkies werd opgedragen meer dan 4,3 miljoen dollar aan schadevergoeding aan Bungie te betalen.
Daar komt nu meer bovenop, want inmiddels is er ook een nieuwe, losstaande rechtszaak gehouden die draait om de auteursrechtschending die in 2022 al gedeeltelijk werd afgewezen. Een jury besloot daarbij dat AimJunkies, Phoenix Digital en James May - de programmeur van het cheatprogramma - allen schuldig zijn. De bedrijven moeten nu 63.210 aan Bungie betalen.
Het is voor het eerst dat in de Verenigde Staten een cheatverkoper wordt bestraft voor het verbreken van auteurswetten. Het kan een nieuw precedent zetten voor hoe dergelijke zaken worden aangepakt in het land, en is dus een belangrijke winst voor Bungie en andere gamebedrijven die ook games uitbrengen die geteisterd worden door cheatprogramma's.