Review
Ziyech Fifa 19

Fifa 19 is marginaal beter

Maar is een leukere partygame dan ooit

Geschreven door Sander Hölsgens op

Conclusie

Fifa 19 is weliswaar een compleet voetbalpakket, maar begint op het veld wat haarscheuren te vertonen. In plaats van de nuances van de voetbalsport te willen benaderen of er een interessantere e-sport van te maken, teert de game al zeker drie jaar op dezelfde, ietwat beperkte spelmechanieken. Wel is het bij uitstek de uitgebreidste voetbalgame tot dusver, met onder meer de Champions League-licenties, een degelijke Ultimate Team, een sterk verbeterde The Journey en de heerlijke Kick Off-modus waarin je zelf een deel van de spelregels bepaalt.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Champions League en Europa League, The Journey, nadruk op fysieke duels, indrukwekkende productiewaarde
 • Minpunten
 • Minimale gameplayupdates
Fifa 19 richt zich op de rafelranden van het voetbal. Meer dan ooit draait het om licenties, statistieken en de rompslomp om het eigenlijke spelletje heen. Dit komt de productiewaarde enorm ten goede, maar het verbloemt ook dat Fifa op het veld niet langer de graadmeter is.

Op dat vlak zijn overigens wel nog enige noemenswaardige aanpassingen gedaan. Je hebt meer controle over eerste balcontacten en schoten. Ook legt Fifa 19 nog meer de nadruk op fysieke duels en tactisch veldspel, om zo te voorkomen dat je steevast met Ousmane Dembélé of Kylian Mbappé langs iedere verdediger snelt. Dit komt deels door de sterk verbeterde 50/50-duels, waarbij zowel de aanvallende als verdedigende partij een goede kans maakt om nog iets van die ziekenhuisbal te maken. Juist wanneer een pass tussen twee spelers in valt, is het zaak om hier zo snel en vernuftig mogelijk op te reageren.

Voor verdedigers biedt dit systeem een extra mogelijkheid om zo’n lastige bal te onderscheppen, terwijl aanvallers een mislukte pass ternauwernood tot iets kansrijks kunnen omzetten. Dit is vooral binnen de multiplayer (en dus e-sports) van meerwaarde: in plaats van een overdosis aan steeds diezelfde steekpasses, looplijnen en Marseille Turns, kun je nu ook op duelkracht, inzet en anticipatie een heel eind komen.

FIFA 19

Een zee aan ruimte

De veldbezetting is net als in Fifa 18 aardig, maar legt het af tegen Pro Evolution Soccer – en dat valt vooral in de singleplayer in negatieve zin op. Hoewel je de keuze hebt om zelf compact en georganiseerd te spelen, doet je tegenstander dat vrijwel nooit: ongeacht het spelniveau liggen er telkens zeeën aan ruimte tussen de verschillende linies. Onderschep de bal en je hebt direct een overwicht op het middenveld.

Zoiets gebeurt misschien normaliter tegen een Hull of Hoffenheim, maar technische en tactische wunderteams als Barcelona of Arsenal staan in werkelijkheid een stuk compacter en dynamischer opgesteld. Fifa 19 reflecteert die spelwijzes nauwelijks, ook al zijn de karakteristieke en kwaliteiten van de individuele spelers tot in de kleinste details nagebootst.

Dit is ook gelijk een van de voornaamste kanttekeningen. Fifa 19 vertikt het om qua gameplay enkele broodnodige stappen te zetten. Het blijft in die zin een ietwat karige weergave van een oh-zo rijke en veelzijdige sport. Dit valt eens te meer op omdat Konami juist op dit vlak sinds Pro Evolution Soccer 2017 enorme progressie heeft geboekt.

Spetteren met nieuws en headliners

EA Sports probeert daar mee weg te komen door juist groots in te zetten op spetterende spelmodi. Zo houd je de wind in ieder geval voor een aantal weken uit de zeilen: een fiks aantal Fifa-streamers zullen zich net als de afgelopen jaren eerder proberen al dit nieuws in beeld te brengen dan dat ze rondom release de gameplay analyseren. Eer de interesse in de spelmodi verdampt en de analyses aan bod komen, zijn er al miljoenen exemplaren van Fifa 19 verkocht.

En eerlijkheidshalve zijn die extra’s zowel een slimme marketingzet als een zeker niet onprettige zoethouder voor Fifa-spelers. Waar The Journey in Fifa 17 en 18 nog iets van onbedoelde slapstick of satire weg leek te hebben, is het slotstuk van dit verhalende drieluik simpelweg uitstekend uitgewerkt. Buiten dat je Alex Hunter een roemrijke carrière bij een Europese topclub probeert te bieden, krijgen oude bekenden Kim Hunter en Danny Williams eigen interessante verhaallijnen.

Ook de algehele verhaalvertelling is ditmaal prima in orde. De dialogen zijn aardig geschreven en fijn ingesproken, de intriges en plottwisten een stuk verrassender en de keuzeopties diepgaander. Dit is deels een gevoelskwestie: waar EA Sports ook bij Fifa 18 al aangaf dat je keuzes het verloop van het verhaal beïnvloedden, is dit in Fifa 19 daadwerkelijk merkbaar. Belangrijker: de apotheose benadert zelfs de mooiste thrillers uit de voetbalgeschiedenis.

Fifa 19

Acht koppen

Als je even niet in bent voor drama, dan komen de vernieuwde Kick Off-spelopties als een geschenk uit de hemel. Of je nu overtredingen wilt uitschakelen of enkel doelpunten uit volleys en kopballen wilt goedkeuren, je krijgt hier relatief veel vrijheid om je eigen spelregels te bepalen. Dit is uitermate geschikt om op de bank met een paar vrienden te spelen – en dan vooral de Survival-modus. Telkens wanneer je scoort, wordt een willekeurige speler uit jouw team naar de kant gehaald. Oftewel: het kan zomaar zijn dat je binnen een mum van tijd met een zestal tegen een achtkoppige tegenstander speelt. Probeer je linies dan nog maar eens dicht bij elkaar te houden.

Het is tekenend voor deze jaargang. Fifa 19 zet in op zaken die het marketingtechnisch goed doen. Zie bijvoorbeeld de toevoeging van de Champions League en Europa League, de twee belangrijkste Europese toernooien die tot afgelopen jaargang enkel in Pro Evolution Soccer speelbaar waren. Of denk aan de nieuwe zichtbare statistieken binnen Fifa Ultimate Team, waarmee je onder meer een stuk duidelijker te zien krijgt wat de chemistry van een bepaalde speler is. Of speel tegen iemand van precies jouw niveau in FUT’s Division Rivals. Of gebruik de uitgebreidere tactische mogelijkheden via het nieuwe Dynamic Tactics, dat je in staat stelt om directer en sneller de speelwijze van je team aan te passen.

Dergelijke toevoegingen zijn zeker van meerwaarde, maar ze dienen ook als prachtige schijnbeweging. EA Sports laat het immers na om de soms voorspelbare gameplay van Fifa 17 en 18 eens grondig onder handen te nemen. Dat is bijvoorbeeld nodig om er een interessante e-sport van te maken. De populariteit onder spelers en belangstelling van media zijn er al, nu nog een game die zich kwalitatief gezien kan meten met andere competitieve multiplayergames. Daar zou iedereen alleen maar van profiteren.

Fifa 19 verschijnt op 28 september voor Switch, PlayStation 4, Xbox One en pc. Voor deze review is de game op een PlayStation 4 Pro getest.

Fifa 19

Dit artikel delen:

Lees meer

Deze vijf games op Oculus Connect lieten de beste indruk achter The Crew 2 is dit weekend gratis speelbaar op pc
20

Reacties op: Fifa 19 is marginaal beter

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Xbox One GTA V

  • 19 september 2018 14:47
  PES 19 toch net iets beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 28 september 2018 09:51
  @Xbox One GTA V Zeker!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 19 september 2018 15:11
  Elk jaar dezelfde riedeltjes over minimale aanpassingen… 1x in de 5 jaar een FIFA of PES aanschaffen is meer dan genoeg. Nu snel even Emlyn Soccer op de C64 opstarten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 28 september 2018 13:12
  @Agent 4125
  Yep, dit is de meest kunstmatige franchise van de laatste 10 jaren. Maar dat kan je van vele sports games zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MrKingofhearts

  • 28 september 2018 14:27
  @Agent 4125 Als je wil bij blijven met de rest van je vrienden dan koop je de nieuwe fifa toch wel ieder jaar.
  Maar volledig eens met je statement!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 19 september 2018 16:09
  Mooie review!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 19 september 2018 16:09
  En weer krijgen de kleine landen de middelvinger als het gaat om licenties, en 99% van de development is zoals gewoonlijk weer in FUT gestoken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 19 september 2018 16:29
  Die veldbezetting is altijd al een heikel punt geweest in Fifa. Onvoorstelbaar dat men de gebruikelijke opstelling niet kan kopiëren naar het veld.

  Dit laat pijnlijk duidelijk zien waar Fifa ( in mijn ogen EA) voor staat. Namelijk mooie plaatjes in de zin van optuiging en aankleding, lees uitgebreid commentaar en waarheidsgetrouwe spelers.

  Terwijl waar het uiteindelijk om zou moeten draaien doodleuk ontbreekt. Hier zie je bij CoD bijvoorbeeld hetzelfde ritueel. Alles op alles zetten om het spel aan de man te brengen. Wat men daarna met de game doet zal ze verder een zorg wezen.

  Het werkt uiteraard. Mensen houden nu eenmaal van fastfood. Maar een Forza laat zien hoe het óók kan, allebei.

  Meest recente pijnpunt is toch wel Pokémon. Wat bezielt ze toch? Niemand zal het ooit weten. Het werkt dus het verkoopt bij voorbaat. Terwijl een technisch waanzinnig product het vaak aflegt tegen dit soort meuk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • TheBigN93

  • 19 september 2018 16:37
  Jammer dat de focus op FUT ligt en the journey. Waarom pro-clubs niet veranderen? Daarnaast is FUT nooit eerlijk geweest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 19 september 2018 18:31
  ga de game zeker kopen, veel plezier gehad in de demo met vrienden, koop hem dus als party game, fut enzo kan me een worst wezen. (vorige fifa was 17 en daarvoor 15)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Kuyichi

  • 20 september 2018 11:07
  Ik heb de PES review er nog eens bijgepakt en vergeleken met deze. Daarnaast heb ik de Fifa 18 review nog eens erbij gepakt en als ik die dan allemaal naast elkaar leg snap ik de score niet. Dan had ik op z'n minst dezelfde score verwacht als PES.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inflatable

  • 22 september 2018 17:06
  https://www.youtube.com/watch?v=xa5gqbJ-6m0

  Meer heb ik niet te zeggen over FIFA 19..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 24 september 2018 17:31
  De volgende keer graag een doorgewinterde FIFA speler deze game laten reviewen. Marginale verbeteringen noemt hij het… Deze game voelt gewoon een stuk soepeler aan vergeleken met de release van FIFA 18. En FUT, tja…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 28 september 2018 09:54
  Aah ja hoorrrr. .. Fifa krijgt weer eens de voorkeursbehandeling.. de review staat weer bovenaan de pagina. .
  De review is van 19-9.. laat lekker staan; Dit werkt alleen maar als voer voor de schapen.
  Misschien moeten jullie als 'onafhankelijke' herders de kudde eens naar de 'betere' game leiden..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Witty1889

  • 28 september 2018 10:38
  @kleinekoosjer dit viel me ook al op ja :')

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 28 september 2018 15:52
  @kleinekoosjer
  Waar je allemaal wel niet moeilijk over kan doen zeg. Reviews worden vaker omhoog gezet. Dit is niet de eerste keer.
  Daarnaast is het niet meer dan logisch dat deze review op de release omhoog gezet wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • soccerroos

  • 28 september 2018 10:20
  Zo jammer dat alleen fut telt. Ze kunnen zo mooie dingen doen met carrière mode, maar dat laten ze compleet links liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 28 september 2018 16:51
  En daarom koop ik hem dit jaar weer en volgend jaar weer niet :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 28 september 2018 17:02
  Ik ben totaal geen voetbal fan maar wat ik vreemd vind, Fifa 18 review heeft op gamer een 8.5.
  Fifa 19 een 7.5 terwijl er gezegd wordt dat deze marginaal beter is, zou dit dan niet een 8.5+ score moeten zijn?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • domineur

  • 29 september 2018 14:03
  Zit de gamebreaking Pre-Contract Glitch er ook nog in bij de carrière modus? (Ongewijzigd in elke versie sinds 2010). Ow wacht, die komt pas na twee maanden weer aan het licht, dan zijn de cijfers al uitgedeeld, dat kunnen reviewers niet op tijd zien. Want EA doet niet aan Beta testing als ze nieuwe features implementeren. Staan trouwens die ceremonie tribunes soms ook nog op het veld terwijl je een wedstrijd speelt? Of zouden ze nu wel eens gekeken hebben wat ze in 2010 op een blauwe maandag in elkaar geflanst hebben.

  Ik ben blij dat ik in 2015 om die reden weer terug naar PES ben gestapt. Die implementeren een handje vol nieuwe features, maar bug-testen die wel zorgvuldig en proberen het voetbal echt vrij te maken, in plaats van al die aan elkaar geplakte rails. Dat is ook wat waard vind ik. Leuk die spetterende menu's, maar wat eronder zit zou niet in de winkel verkocht mogen worden in deze staat. Maar ja het draait toch alleen maar om FUT en dat weten ze bij EA, daar komen ze toch mee weg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.