Review
Dragon Quest 11

Dragon Quest 11: Echoes of an Elusive Age is een compromisloze jrpg

Maar waar kan ik saven?

Geschreven door Sander Hölsgens op

Conclusie

Jrpg Dragon Quest 11: Echoes of an Elusive Age doet geen concessies. Hier is ook de kracht van de game gelegen: de uiterst traditionele spelopbouw is bijkans tot in perfectie uitgewerkt, de spelwereld voelt fabelachtig en de hoofdpersonages zijn lekker uitgesproken.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Jrpg zonder concessies, vormgeving, verhaalvertelling, tempo
 • Minpunten
 • Tradities en conventies zijn ook niet alles
Dragon Quest 11: Echoes of an Elusive Age is een jrpg in hart en nieren. Met een overdosis aan turn-based gevechten, een gewiekst coming of age-verhaal en een schitterende vormgeving blijft Square-Enix trouw aan een decenniaoude serie. Maar tradities zijn niet per se voor iedereen weggelegd

Waar je in de meeste rollenspellen bijvoorbeeld overal en altijd je voortgang kunt opslaan, is dat in Dragon Quest 11 een stuk minder evident. Je moet maar net weten dat je hiervoor bij kampvuurtjes, rondom heilige beelden en in kerken moet zijn. Of je moet er maar net voor openstaan dat je geen uitgebreid logboek hebt waar je al je missies categoriseert, alsook waar en hoe je ze doorloopt en volbrengt. In plaats daarvan dien je daadwerkelijk op te letten als je met de vele interessante personages in Lotozetasia praat: zij geven je de broodnodige informatie om verder te komen. Klik je de dialogen te snel door, dan moet je op de blaren zitten (of in ieder geval uitzoeken wie die info ook alweer met je wilde delen).

Je moet je er maar bewust van zijn dat vrijwel iedere Dragon Quest-game van je verlangt dat je ongeveer op een derde van het verhaal eventjes moet grinden, om zo op krachten te komen voor dat ene eindbaasgevecht. Of dat je credits nooit als het definitieve einde moet zien, of dat de besturing eigenlijk totaal niet intuïtief is en je ‘m met moeite naar wens krijgt aangepast.

Dragon Quest 11

Charme en kwaliteit

Dragon Quest 11: Echoes of an Elusive Age heeft in die zin meer weg van van Dragon Quest 7 (2001) en 8 (2006) dan van Persona 5 (2017) en Ni No Kuni 2 (2018). Afgezien van de waanzinnige vormgeving lijkt de game afkomstig uit een ander tijdperk. Dit is geen poging om het jrpg-genre opnieuw uit te vinden of om een volledig nieuwe doelgroep aan te boren. Dit is geen Final Fantasy 15 of Xenoblade Chronicles – en hier is gelijk ook een groot deel van Dragon Quests charme en kwaliteit gelegen.

De spelopbouw is bijvoorbeeld subliem. Echoes of an Elusive Age neemt z’n tijd om het dozijn aan hoofdpersonen te introduceren, elk met een rugzakje en vol eigenaardigheden. De tig verhalende missies zijn qua pacing nagenoeg perfect, en je hebt mede door de grootse spelwereld en vele beloningen continu het idee dat je daadwerkelijk progressie boekt. Het uiteindelijke doel is, linksom of rechtsom, dat je de wereld van een duister kwaad behoedt dan wel redt. Het is een beproefd concept waar Dragon Quest 11 niet mee tornt, maar dat het wel vervolmaakt.

Hoewel je na verloop van tijd wat extra gevechten moet aangaan om de wat uitgebreidere missies tot een goed einde te kunnen brengen, is Dragon Quest 11 allesbehalve een doelloos grindfestijn. De toch al uitstekende turn-based gevechten staan in principe in dienst van de verschillende verhaallijnen.

Dragon Quest 11
Dragon Quest 11
Dragon Quest 11

Juist om deze reden is het zo fijn dat de internationale versie van Dragon Quest 11 van voice-overs is voorzien. De vorig jaar in Japan verschenen variant kent enkel tekstballonnen, maar wij kunnen tijdens het gros van de uren aan dialogen genieten van een aardige Engelse dub. Het script zelf neigt op momenten naar het clichématige en niet elke stemacteur raakt de juiste snaar, maar het draagt over het algemeen prima bij aan de uitmuntende verhaalvertelling. Hierdoor komen de toch al absurde momenten en geestige persoonlijkheden des te beter tot hun recht, vooral door de intonatie en timing van grappen.

Een andere welkome aanpassingen ten opzichte van de Japanse versie, is het feit dat je je sneller door de spelwereld kunt voortbewegen. De sprintknop komt het algehele tempo ten goede en zorgt er ook voor dat sommige min of meer banale zijopdrachten minder tijdrovend zijn dan nodig. Sowieso is dat leuker dan in andere Dragon Quests: je krijgt zo nu en dan de controle over monsters om voorheen onbereikbare plekken te bereiken, in een rijke spelwereld waar je gevoelsmatig meer verrassingen dan strubbelingen te wachten staan.

Dragon Quest 11

Persoonlijkheid en oog voor detail

Tenslotte de magistrale vormgeving. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat Akira Toriyama mens en dier vol karakter en emotie kan tekenen, maar het is ditmaal bovenal het animatieteam dat alle lof verdient. Van subtiele handbewegingen tot de geniepigste glimlach: de figuren in Dragon Quest 11 barsten van de persoonlijkheid. De technische kaders van de PlayStation 4 (Pro) dragen daar uiteraard ook aan bij: in geen enkel andere Dragon Quest (en slechts in twee of drie jrpg’s) kun je vrij rondlopen in steden die zo dichtbevolkt, detailrijk en sprankelend zijn als in Echoes of an Elusive Age.

Een volledig orkestrale soundtrack was in die zin de kerst op de taart geweest. Helaas blijft het bij een combinatie van midi en orkestraal, ondanks dat de soundtrack wel al in samenwerking met het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra is opgenomen.

Soms wat archaïsch en zeker geen meeloper: Dragon Quest 11: Echoes of an Elusive Age volgt de zelfontworpen tradities vol overgave. De jrpg blinkt uit in hetgeen al dik twee decennia spelers naar de Dragon Quest-serie lokt: verhaalvertelling, humor, turn-based gevechten, sfeer en world-building. Sterker nog, op deze vlakken benadert Echoes of an Elusive Age het inmiddels uitbundig bewierookte Dragon Quest 8: Journey of the Cursed King, dat vorig jaar nog als remake voor de Nintendo 3DS verscheen. Een groter compliment is niet nodig.

Dragon Quest 11: Echoes of an Elusive Age verschijnt op 4 september voor PlayStation 4 en pc. Een Switch-versie is momenteel in ontwikkeling en de Nintendo 3DS-versie is enkel in het Japans verkrijgbaar. Voor deze review is de game op een PlayStation 4 Pro getest.

Laatste reviews:

Dit artikel delen:

Lees meer

Epic Games koppelt spelers in Fortnite met toetsenbord en muis aan elkaar Halo: The Master Chief Collection krijgt langverwachte patch
11

Reacties op: Dragon Quest 11: Echoes of an Elusive Age is een compromisloze jrpg

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 28 augustus 2018 15:21
  Zoveel zin in deze game. Dit kan wel eens mijn GotY gaan worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 28 augustus 2018 15:38
  ik heb nog nooit een DQ gespeeld.. maar wou deze wel gaan checken. Zal ik iets van het verhaal begrijpen of niet? sinds dit het 11de deel is vind ik het wel belangrijk om te weten.

  Heb de review niet gelezen ivm spoilers dus als het daar al beantwoord was, excuses.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 28 augustus 2018 16:26
  @Marcus88

  Net zoals bij de final fantasy games hebben de delen niks met elkaar te maken. Ze bevatten vaak wel easter eggs van de vorige games maar qua verhaal mis je niks als je oudere delen niet heb gespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 30 augustus 2018 14:42
  @coola Thanks man! Duidelijk aangezien ik elke Final Fantasy heb gespeeld. Heb de game in de pre-order staan en kijk er naar uit :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wiepie

  • 28 augustus 2018 15:48
  Vrijdag eerst Divinity 2 halen, spelen en dan over weekje of 2 a 3 deze, zin an!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 28 augustus 2018 15:55
  Ik vraag me toch altijd af, als men nou met deze graphics een Pokemon game maken, dan gaat dat toch een bizar ziekelijke kaskraker worden. (ben geen pokemon fan)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Galixy84

  • 28 augustus 2018 20:22
  Prachtig geschreven! Ik kon gewoon de sfeer van de game voelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 28 augustus 2018 20:52
  Goed geschreven review, dinsdag prop ik hem in me PlayStation en gaan we het meemaken of ie echt zo tof is, hyped voor DQ11!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  orion_auron

  • 28 augustus 2018 22:06
  Ik was vergeten dat deze internationaal uut kwam meteen maar besteld bij enix nu hooen dat hij volgende week binnen komt kan niet wachten. dq8 heb ik meerdere malen uitgespeelt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 31 augustus 2018 11:14
  Aan Sander, andere website hebben kritiek op de moeilijkheid van de game, zo zou de combat vrij simpel zijn, je kan vrij rondom de vijanden draaien (maar het heeft geen enkele functie) en zou het verhaal behoorlijk lineair zijn.

  Ik heb van DQ alleen Journey of the Cursed King gespeeld, daar wel absoluut van genoten, Ni No Kuni idem.

  Een 8,5 is een goed cijfer, maar hoe ervaarde jij bovenstaande punten? De enige RPG waar ik het lineaire echt vond tegenvallen was FF XIII.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 2 september 2018 14:29
  @El Ninjo Het spel is inderdaad niet erg moeilijk, vooral als je veel grind (wat bij sommige bossfights ineens wél nodig is). Verder is het spel erg lineair, maar als je Journey of the Cursed King gespeeld hebt is dat geen probleem, neem ik aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.