Dit zijn de 15 beste smartphones van 2022
Reviews

Dit zijn de 15 beste smartphones van 2022

In 2022 brengen de grootste smartphone-makers weer een voor een nieuwe telefoons uit, maar de modellen uit 2021 zijn natuurlijk nog steeds goed. Samsung heeft de Galaxy S22 en de Galaxy A52, Apple de iPhone 12 en iPhone 13, en er zijn topsmartphones als de PocoPhone X3 Pro en de OnePlus Nord CE. Wij zetten de beste smartphones van 2022 die je nu kunt kopen voor je op een rij.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op ComputerTotaal.

De beste smartphones van 2022

  • Samsung Galaxy S22 Ultra
  • Apple iPhone 13
  • Poco X3 Pro
  • Xiaomi Redmi 9T
  • Fairphone 4
  • iPhone 12
  • Xiaomi Mi 11T
  • Samsung Galaxy Z Fold3
  • Asus Zenfone 6
  • Samsung Galaxy A72
  • Nokia XR20
  • Samsung Galaxy A52
  • Poco M3
  • OnePlus Nord CE
  • iPhone 13 Pro Max

Dit artikel wordt geüpdatet naarmate we meer smartphones in handen krijgen. Check dus regelmatig de lijst!

Samsung Galaxy S22 Ultra

De allerduurste en allerbeste uitvoering van de Galaxy S-serie was altijd de Ultra-variant. Toch verwacht je meer van de Galaxy S20 Ultra en Galaxy S21 Ultra. Vooral gezien de torenhoge prijs. Dat probleem wordt ondervangen door de bekende Galaxy Note-serie nieuw leven in te blazen met de Samsung Galaxy S22 Ultra. De smartphone beschikt namelijk over het beste van beide werelden: de waanzinnige camera, rekenkracht, scherm en ontwerp. Gecombineerd met de sylus, die je vertrouwd in het toestel wegsteekt.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

De beste smartphone die je op dit moment kunt krijgen? Kijken we naar de camera en cameramogelijkheden? Zonder twijfel. Ook het scherm geeft de concurrentie het nakijken. Waar veel concurrenten echt het nakijken mee wordt gegeven is de ondersteuning. Met minimaal vier Android-updates en vijf jaar veiligheidsupdates, worden de Chinese Androidconcurrenten te kijk gezet. Motorola, OnePlus, Xiaomi en Oppo geven op dit gebied niet thuis: ook niet bij smartphones die ongeveer hetzelfde kosten. Dat is een belangrijk kenmerk dat Samsung, samen met Apple, dominant maakt op het gebied van premium-smartphones.

Toch heb je met een paar nadelen te maken. Allereerst de prijs, met 1.249 is dat gewoon uit verhouding. Ook eist de krachtige hardware en het grote scherm zijn tol van de accu, hoewel deze een hoge capaciteit heeft van 5.000 mAh heb je deze bij regelmatig gebruik wel met een dag leeg. Snelladen is mogelijk, als je nog een keer de portemonnee trekt: een adapter zit niet in de doos.

Tip: waarvoor gebruik je je smartphone?

Voordat je je in het oerwoud van smartphones stort, is het ook zaak om na te gaan waar je je smartphone het meest voor gebruikt. Wil je whatsappen, browsen, muziek luisteren en fotootjes delen? Dan heb je geen iPhone van 1200 euro nodig. Dan kun je voor 250 euro al een opvallend luxe smartphone krijgen. Wil je de mooiste foto’s, beste (game-)prestaties en de mooiste beeldschermen, dan kom je wel in de duurdere prijsklasses. Sta ook even stil hoe lang je met een smartphone wilt doen. iPhones zijn het meest toekomstbestendig, met degelijke update-ondersteuning. Maar pak je smartphone dan wel goed in, want Apple heeft een beruchte reputatie als het aankomt op het onmogelijk maken van reparaties.

Apple iPhone 13

De beste smartphone die je op dit moment kunt kopen is de iPhone 13. Natuurlijk, de Pro-uitvoering heeft net wat meer te bieden qua scherm, rekenkracht en camera… Maar de meerprijs die je (op het toch al dure toestel) betaalt is niet naar verhouding. De iPhone 13 verschilt maar weinig van de iPhone 12, wat een upgrade onnodig maakt. Apple weet dit ook, en prijst de iPhone 12 op het moment van schrijvenslechts een paar tientjes goedkoper. Waardoor je net zo goed dat beetje extra kunt investeren in de betere iPhone 13.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Apple heeft met de iPhone 13 vooral gewerkt aan de accuduur. Dat is deels te danken aan de nieuwe chipset, die Apple A15 Bionic noemt. Qua rekenkracht gaat de chipset er weinig op vooruit, maar hard nodig is dat ook niet. De vorige generatie is nog altijd een van de best-presterende chipsets. Maar de iPhone wordt er vooral zuiniger van. Daarbij beschikt de iPhone 13 ook over een grotere accu, wat natuurlijk goed is voor de accuduur. Maar ook voor de levensduur: kleine accu’s slijten immers sneller. De iPhone 13 laad je nog altijd op met een Lightning-aansluiting. Het is jammer dat Apple niet voor innovatie en duurzaamheid kiest door over te gaan op een universele, stevigere en veelzijdigere usb-c-aansluiting.

Ook de camera van de iPhone 13 is een vermelding waard. De dualcam is op papier weinig veranderd, maar de software die de camera’s aanstuurt zorgt ervoor dat je in iedere situatie een goede foto schiet. De secundaire groothoeklens maakt je fotografie-mogelijkheden uitgebreider, maar voor de allerbeste foto’s kun je het beste de primaire lens kiezen. Tenslotte biedt de iPhone 13 veel wat een smartphone goed en betrouwbaar maakt, waaronder langdurige update-ondersteuning. Houd er alleen wel rekening mee dat je er (te) diep voor in de buidel moet tasten en het besturingssysteem iOS ervoor zorgt dat jij niet de baas bent over je smartphone, maar Apple.

Poco X3 Pro

De naam Poco klinkt misschien nieuw. Maar eigenlijk zijn smartphones met de merknaam Poco gewoon Xiaomi-smartphones, waarbij Xiaomi heel hard probeert te doen alsof het een zelfstandig merk is. Onder de Poco-vlag verkoopt Xiaomi smartphones die bijzonder krachtig en scherp geprijsd zijn, zoals deze Poco X3 Pro.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

De Poco X3 Pro heeft een adviesprijs van zo’n 250 euro. Daarvoor krijg je heel wat terug: een mooi scherm met hoge verversingsnelheid van 120 hertz, een flinke accu, genoeg opslaggeheugen, een chipset die meer dan genoeg rekenkracht biedt. Alles wat je nodig hebt in een smartphone, zonder de hoogste prijs te betalen.

Wel zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. De Poco X3 Pro gebruikt dezelfde Xiaomi-Androidschil, die niet al te best is. Hierbij krijg je twee versie-updates. Ook ondersteunt de Poco-smartphone geen 5G. De camera is voor zijn prijsklasse dik in orde. Tenminste. Als je de primaire camera gebruikt. Xiaomi heeft een parade aan verschillende camera’s aan de achterzijde geplaatst, die allemaal kwalitatief minder zijn. Vooral de macrocamera stelt teleur.

Tip: zijn smartphones veilig?

Een smartphone zit bomvol met hoogstpersoonlijke gegevens, van whatsapp-gesprekken tot foto’s en vaak werkmail. Beveiliging van je smartphone is net even anders dan beveiliging van je pc: een antivirus-app gaat je niet helpen. Beveilig je toestel op zijn minst met vergrendeling, dat kan een vingerafdruk, wachtwoord, pincode of zelfs gezichtsontgrendeling zijn. Het voorkomt dat anderen bij diefstal of verlies zomaar bij jouw gegevens komen, maar het voorkomt ook dat de dief je toestel kan resetten om door te verkopen. Iedere smartphone heeft ook ingebouwde bescherming bij diefstal of verlies. Via ‘Zoek mijn iPhone’ of ‘Vind mijn apparaat’ (voor Android-smartphones) kun je je toestel localiseren, een geluid laten maken, of in een extreem geval zelfs de data op het toestel wissen. Een ander veiligheids-aspect waar je rekening mee moet houden is phishing: voer daarom niet overal zomaar je gegevens in. Er zijn nog een hoop misverstanden over Android en veiligheid. Hoe dat zit zit lees je in het artikel Hoe veilig is Android?.

Xiaomi Redmi 9T

Eén van de betaalbaarste smartphones uit dit overzicht is de Xiaomi Redmi 9T, waarbij de naam in dit geval een beetje de kleur van de smartphone verraadt. Het toestel heeft een adviesprijs vanaf zo’n 150 euro en daar krijg je op papier veel voor terug: drie camera’s, een Snapdragon 662-chipset, een spatwaterbestendige behuizing (IP53) en een groot 6,5 inch full-HD LCD-scherm. Het toestel beschikt zelfs over een infraroodpoort, die je kunt gebruiken als afstandsbediening voor je tv.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

De prijs maakt de Redmi 9T natuurlijk een interessante smartphone, maar het toestel heeft een andere troef. De Redmi 9T beschikt namelijk over een enorme accu, met een capaciteit van maarliefst 6.000 mAh. Ter vergelijking: de iPhone 12 heeft een accucapaciteit van nog geen 3.000 mAh.

De concessies van deze betaalbare smartphone vind je vooral in de software. De Redmi 9T draait op Android 10, dat is een verouderde versie uit 2019. Hoe het met het updatebeleid zit, daar hebben we helaas geen zicht op. De Androidskin die Xiaomi gebruikt is ook geen vooruitgang ten opzichte van de Androidbasis. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook krijg je veel reclame-apps voor je kiezen.

Fairphone 4

Fairphone is de enige smartphonefabrikant die een eerlijk en duurzaam verhaal probeert te vertellen. Smartphones en duurzaamheid, het is een slecht huwelijk. Grondstoffendelving verloopt vaak mens- en milieu-onterend en hetzelfde geldt voor de assemblage die aan (voornamelijk) Chinese bedrijven wordt uitbesteed. Bovendien zijn smartphones kwetsbaar, omdat er bijvoorbeeld veel glas is gebruikt. Update-ondersteuning die garandeert dat je smartphone lang veilig mee kan blijft vooral bij Android-fabrikanten uit en dan is er tenslotte nog de repareerbaarheid. Smartphones worden vaak zo ontworpen, dat reparaties vrijwel onmogelijk zijn. Ook door bijvoorbeeld onderdelen cryptografisch te koppelen en vervangende schermen en accu’s niet te leveren. Zelfs de audiopoort moest wijken, om gebruikers over te laten stappen op draadloze oortjes, die razendsnel slijten en überhaupt niet repareerbaar zijn.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Fairphone maakt smartphones, waarbij kritisch gekeken wordt naar de grondstofdelving en productie. Ook zijn de smartphones gemaakt om lang mee te gaan, dankzij updates en een ontwerp dat reparatie juist zo makkelijk mogelijk maakt. Onderdelen zijn eenvoudig te vervangen en zelfs verkrijgbaar in de webshop van Fairphone. De vierde generatie van de Fairphone biedt dit allemaal. Alleen heeft het bedrijf ervoor gekozen de audiopoort te verwijderen van het toestel en ook draadloze oortjes aan te bieden. Ongeacht je hiermee zit of niet, het laat het duurzame verhaal van Fairphone onnodig rammelen. Duurzaamheid en draadloze oortjes zijn eigenlijk niet met elkaar te verenigen.

Desondanks is de smartphone weer een stapje vooruit ten opzichte van de vorige generatie, de Fairphone 3+. Er is een betere dualcam aan de achterzijde en het toestel is voorzien van meer rekenkracht en opslaggeheugen, dat je natuurlijk desgewenst uitbreidt met een geheugenkaart.

Tip: opslagruimte

Hoeveel opslag je nodig hebt op je smartphone is natuurlijk afhankelijk van je gebruik. Maak je veel foto’s? Sla je veel muziek en afpeellijsten op? Installeer je veel apps en games? Ga ervan uit dat je minimaal 32GB opslagruimte nodig hebt. Veel Androidsmartphones bieden echter ook de mogelijkheid om een geheugenkaartje in het toestel te plaatsen, waardoor je je opslaggeheugen uitbreidt en makkelijk bestanden overzet van bijvoorbeeld je camera of pc. Wanneer je een smartphone op het oog hebt zonder ondersteuning van een geheugenkaart (zoals een iPhone), kun je bij twijfel altijd beter veilig kiezen voor de optie met meer opslagcapaciteit.

Apple iPhone 12

De voorgangers van de iPhone 12, de iPhone Xr en iPhone 11 leken op sommige punten bewust ingehouden om (respectievelijk) de iPhone X en iPhone 11 Pro interessanter te laten ogen. Met name met het scherm. Iets wat je natuurlijk niet goed kunt praten met een smartphone van tegen de duizend euro. De iPhone 12 is (eindelijk) uitgerust met een full-HD oledscherm, dat zich met recht met de beste kan meten. Hetzelfde kan gezegd worden over de dubbele camera aan de achterzijde en de chipset die qua prestaties alle Android-concurrenten op grote afstand zet, en bovendien je smartphone toekomstbestendig maakt vanwege 5G-ondersteuning. De snelle en langdurige update-ondersteuning van Apple zijn ook nog altijd punten waar de concurrentie maar niet in mee lijkt te kunnen komen.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Toch zijn er een paar zorgenpuntjes. Zo is het basis opslaggeheugen te laag en de accucapaciteit gewoonweg te klein. Wellicht kom je de dag wel door op een opgeladen accu, maar door de beperkte capaciteit zal hij sneller slijten waardoor je tegen een onnodig dure reparatie aan kijkt. Ook kiest Apple er nog steeds voor om z’n smartphones uit te rusten met een hopeloos verouderde Lightning-aansluiting in plaats van usb-c en zit er geen stekkerblok meer in de doos om de kabel op aan te sluiten. Vanwege milieu-overwegingen, aldus Apple. Maar omdat de smartphone onder erbarmelijke omstandigheden in een Chinese fabriek in elkaar wordt gezet en er makkelijk kan worden verdiend aan adapters, komt dat argument niet overtuigend over.

Desondanks kun je de nieuwe iPhone 12 ook draadloos opladen, hiervoor is ook een nieuw MagSafe-systeem ontworpen. Deze klik je magnetisch op de achterzijde van je iPhone 12, of op het hoesje om de smartphone op te laden. Eigenlijk is de iPhone 12 als smartphone zó goed, dat je wel gek lijkt om meer geld neer te leggen voor de Pro-uitvoering. De iPhone 12 heeft een prettig formaat, dat niet bijzonder groot is. Maar mocht kleiner fijner voor je zijn, dan kun je ook de iPhone 12 Mini overwegen. Deze smartphone is ietsje goedkoper en op vrijwel alle fronten gelijkwaardig, alleen is de accu nóg een slagje kleiner. Houd daar wel rekening mee. Vooral als je 5G gebruikt, is de al kleine accu zwaar belast.

Xiaomi Mi 11

De Mi 11-serie van Xiaomi bestaat uit deze Xiaomi 11T en de Xiaomi 11T Pro. Het absolute topmodel is uiteraard de Pro-uitvoering, maar collega Wesley Akkerman kwam met een opvallende conclusie: de Xiaomi 11T bevalt het beste van de twee.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Dat is vooral te danken aan het feit dat de Xiaomi 11T bescheiden is als je kijkt naar de prijs en het toestelformaat. Voor zo’n 500 euro heb je een krachtige 5G-smartphone, met een fraai ontwerp, hoge accucapaciteit en mooi oledscherm.

Toch zijn er wat kanttekeningen. Zo is dit niet de beste smartphone als je voorop wilt lopen met de camera. Ook is de softwareschil van Xiaomi volgeladen met reclame-apps en is de ondersteuning nog niet op peil.

Samsung Galaxy Z Fold3

Voor het eerst duikt een opvouwbare smartphone op in het beste smartphone-overzicht: de Samsung Galaxy Z Fold3. Naast Samsung hebben ook andere fabrikanten al smartphones op de markt gebracht met een opvouwbaar scherm. Met deze Galaxy Z Fold3 lijkt Samsung het eindelijk voor elkaar gekregen de kinderziektes uit de techniek te halen om zo een goede smartphone voor de massa af te leveren. Alhoewel. Massa. Het prijskaartje is onevenredig hoog met zijn adviesprijs van boven de 1700 euro. Voor dat geld koop je een geweldige smartphone én de beste tablet. Er is met de Galaxy Z Flip3 ook een andere model op de markt gebracht die wel betaalbaarder is, maar vanwege de veel te kleine accu deze lijst niet gehaald heeft.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

De Samsung Galaxy Z Fold3 is een tablet en smartphone in één. Het toestel oogt als een dikke smartphone met een langwerpig scherm. Een prima formaat om onderweg je muziek mee te bedienen of even een appje mee te beantwoorden. Wanneer je het toestel openklapt, klap je een tweede scherm met tabletformaat tevoorschijn. Ideaal om bijvoorbeeld video op te kijken. De schermtechniek is indrukwekkend, niet alleen is het beeld prachtig. Maar ook de scharnieren zijn keurig weggewerkt en veilig tegen water, zand en stof. Je voelt en ziet in het midden van het scherm wel een hinderlijke rand.

De schermen lenen zich perfect voor hun taken qua weergavekwaliteit, scherpte en beeldverversingssnelheid. Ook is de frontcamera slim weggewerkt achter het scherm, zodat deze minder opvalt. Bovendien is er genoeg rekenkracht, opslag en een degelijke camera aanwezig.

Asus Zenfone 8

Als je een smartphone met een bescheiden formaat zoekt, kom je al gauw uit bij de iPhone 13 Mini of een budgettoestel. Gelukkig biedt Asus ook een alternatief met de Zenfone 8: prima specificaties in een bescheiden jasje. Hoewel Asus misschien geen belletje doet rinkelen als smartphone-merk, timmert Asus al langere tijd aan de weg. Vanwege een patentgeschil met Philips mocht Asus de afgelopen jaren echter geen smartphones in Nederland verkopen.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

De Asus Zenfone 8 is een handzame, krachtige smartphone waar eigenlijk weinig op aan te merken valt. Het scherm, de camera, de accuduur, de software. Eigenlijk is alles in orde.

Alles? Vrijwel alles. Het is jammer dat Asus alleen qua update-ondersteuning nog niet echt zijn verantwoordelijkheid neemt. Je kunt twee versie updates verwachten. Dat is niet al te veel. Over veiligheidsupdates en de snelheid van updates laat Asus weinig los, terwijl dit (kijkend naar het verleden) toch ook echt wel aan verbetering toe is.

Samsung Galaxy A72

In alle prijsklasses heeft Samsung uitstekende smartphones te bieden, waarmee de concurrentie slim afgetroefd wordt na het wegvallen van Huawei,dat zonder Google-diensten, waaronder de Play Store, niet het aanbevelen waard zijn. De Samsung Galaxy A72 is een middenklasser qua prijs en biedt een bescheiden smartphone qua specificaties, met een goede camera en langere Android-update-ondersteuning dan de concurrentie.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

De Samsung Galaxy A72 is een no-nonsense smartphone. Een fijn scherm en dito camera, vlotte specs, de laatste Androidversie plus degelijke ondersteuning... En vooral weinig onzinnige nadelen die de smartphone-markt plagen. Je krijgt gewoon een adapter in de doos, er is gewoon een audiopoort, je kunt een geheugenkaartje plaatsen en de zoomlens zit er niet alleen maar voor de sier, zoals bij Chinese Androidfabrikanten vaak het geval is.

De Galaxy A72 is wel redelijk toekomstbestendig dankzij de updateondersteuning van Samsung. Maar de smartphone ondersteunt geen 5G. Misschien is dat op dit moment niet van grote toegevoegde waarde, wanneer 5G is doorontwikkeld is dat misschien wel interessant. Mocht je daarop voorbereid willen zijn, dan heeft Samsung aan de Galaxy A52 5G een interessant alternatief uit de eigen stal voor een vergelijkbare prijs.

Nokia XR 20

Het merk Nokia doet terugdenken aan vroeger, toen Nokia nog vrijwel onverwoestbare mobiele telefoons maakte. Vooral dankzij deze Nokia XR20, die voor een smartphone uiterst solide aanvoelt. Alhoewel een onverwoestbare reputatie als de Nokia 3310, zal er voor de Nokia XR20 bij lange na niet inzitten.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Het zijn juist de moderne voordelen van Nokia, die ervoor zorgen dat de Nokia XR20 een absolute aanrader is. De smartphone kost zo’n 500 euro en draait op Android One, een Androidversie die niet alleen schoon is van vervelende skins en reclame-apps, maar ook vier jaar lang update-ondersteuning krijgt. Ook krijg je drie jaar garantie op de smartphone, dat is een jaar langer dan de standaardgarantie op smartphones.

De Nokia XR20 heeft alles aan boord wat je van een goede smartphone in deze prijsklasse kunt verwachten. Alleen de solide bouw komt met een prijs, het toestel is zo groot en zwaar dat collega Rens Blom de Nokia XR20 zelfs ‘lomp’ noemde. Maar dat is een kleine prijs die je betaalt voor een smartphone die tegen een stootje en spatje kan.

Samsung Galaxy A52

De Samsung Galaxy A52 is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een betaalbare smartphone met degelijke update-ondersteuning en een vertrouwd merk. De meeste smartphones in deze prijsklasse zijn namelijk van Chinese merken, die het op het gebied van ondersteuning ernstig laten afweten. Samsung doet dat beter.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

De Samsung Galaxy A52 komt in twee uitvoeringen. De reguliere versie, met een adviesprijs van 349 euro en duurdere uitvoering die een wat beter scherm heeft en 5G ondersteunt. Op het moment van schrijven is 5G echter nog niet van grote meerwaarde en het zal nog een tijd duren voordat dit wel het geval is, waardoor de goedkoopste Galaxy A52 wellicht de slimste keuze is.

Er valt weinig af te dingen op het toestel. Het werkt zoals je mag verwachten en de hoofdcamera schiet nog best goede foto’s ook. De accuduur is dik in orde en de behuizing is spatwaterdicht. Kleine minpuntjes zitten in de nogal overbodige extra camera’s en de gekozen chipset is nogal verouderd.

Poco M3

De Poco M3 van Xiaomi is een 189 euro kostende smartphone die ongelooflijk veel waar voor zijn geld biedt. Van een degelijk ontwerp en scherp scherm tot complete hardware en een geweldige accuduur: dit toestel scoort op alle punten goed.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Net als de andere Xiaomi en Poco-smartphones is de MIUI-schil wat ingrijpend en komt zonder duidelijk updatebeleid, maar gezien de prijs valt daar beter mee te leven dan de duurdere smartphones uit dit overzicht. Onder de streep imponeert de Poco M3 met zijn prijs-kwaliteitsverhouding en is hij een goede keuze als je minder dan 199 euro wilt uitgeven aan een smartphone. Zoek je een goedkoper model met de beste accuduur, dan kun je ook niet om de Poco M3 heen.

De hoofdcamera maakt voor zijn prijsklasse prima foto’s, zowel overdag als in het donker, hoewel de nachtmodus hierbij zeker helpt. Al met al een aardige camera in zo’n goedkope smartphone, maar het nut van de dieptesensor en macrolens is zeer beperkt. Poco lijkt dat zelf ook te snappen, want de macrostand is zorgvuldig weggewerkt in de camera-app. De portretmodus is wel snel in te schakelen, maar is niet nauwkeurig genoeg om je foto’s écht te verfraaien.

OnePlus Nord CE

OnePlus startte veelbelovend als merk dat topsmartphones voor messcherpe prijzen aanbood. Maar de ‘flagship killer’ kapseisde. In een poging om meer klanten te binden en meer financiële slagkracht te krijgen werden de toestellen duurder, generieker en geplaagd door slechte beslissingen en dito marketing. Toch valt niet het hele merk af te schrijven. In de goedkopere Nord-lijn is bijvoorbeeld de OnePlus Nord CE helemaal niet verkeerd. Alhoewel je even door de ‘Core Edition’ (CE) marketingellende heen prikken.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

De OnePlus Nord CE laat zien wat OnePlus belangrijk vindt in een smartphone en als dit ook belangrijke eigenschappen zijn voor jouw betaalbare smartphone, dan weet je dat je met deze smartphone een goede keus maakt. Het is een smartphone die in zijn prijsklasse voorop loopt met een snel scherm, redelijk schone software en een gelikt ontwerp. Ook de primaire camera is dik in orde en eindelijk telt OnePlus weer mee voor de muziekliefhebber en mobiele gamer dankzij de audio-aansluiting. Toch zijn er verbeterpunten, zo is de monochroomcamera volkomen overbodig en moet het updatebeleid aangescherpt worden.

De OnePlus Nord CE is een zeer goede smartphone voor een scherpe prijs. Concurrenten kunnen deze smartphone niet bijbenen als het aankomt op een combinatie van specificaties en ontwerp. Toch zijn er enkele belangrijke eigenschappen waarin een beter alternatief zich aandient: Ondersteuningsbeleid, accuduur en camera.

iPhone 13 Pro Max

Het beste wat Apple te bieden heeft op smartphonegebied, hoeft niet per sé de beste keuze te zijn voor een nieuwe smartphone. Jazeker, de iPhone 13 Pro Max heeft meer te bieden dan de iPhone 13. Maar het prijsverschil is honderden euro’s en daarmee niet in verhouding tot wat je ervoor terugkrijgt.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

De iPhone 13 Pro Max is een joekel van een smartphone: 16 bij 8 centimeter. Dat is groter dan menig handpalm of broekzak. Eventueel kun je ook de gewone iPhone 13 Pro kiezen. Deze is een slagje kleiner en honderd euro goedkoper, zonder verder te verschillen van de Max-uitvoering. De iPhone 13 Pro Max beschikt ten opzichte van de gewone iPhone 13 over een extra zoom-cameralens, een beter scherm (met hoge verversingssnelheid) en iets meer rekenkracht.

Dezelfde voor- en nadelen van de iPhone 13 blijven verder staan. De iPhone 13 Pro Max heeft ook een flink verbeterde accuduur, lange update-ondersteuning en een geweldige camera. Nadelen zijn echter dat Apple nog altijd vasthoudt aan de verouderde en inferieure Lightning-aansluiting in plaats van usb-c en iOS erg beperkend is voor gebruikers en ontwikkelaars. Maar dat laatste maakt iOS wel een makkelijk besturingssysteem voor jong en oud.

Fantastisch
Conclusie

**Adviesprijs** vanaf € 1249,- **Kleuren** zwart, rood, groen, wit **OS** Android 12 (One UI) **Scherm** 6,8 inch amoled (3088 x 1440, 120hz) **Processor** 2,8 Ghz octacore (Exynos 2200) **RAM** 8 GB **Opslag** vanaf 128GB **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 108, 10, 10 en 12 megapixel (achter), 40 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.2, wifi 6e, gps, nfc **Formaat** 16,3 x 7,8 x 0,9 cm **Gewicht** 228 gram **Overig** Vingerafdrukscanner achter scherm, water- en stofdicht (IP 68), stylus **Website** [www.samsung.com/nl](https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-s22-ultra)

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Camera's
  • Ondersteuning
  • Stylus
  • Prijs
  • Bloatware
  • Geheugenkaartslot, adapter en audiopoort ontbreken
  • Hoog energieverbruik

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Zo klinkt Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii met Engelse stemmen
Nieuws

Zo klinkt Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii met Engelse stemmen

Game komt op 28 februari uit voor PlayStation, Xbox en pc

Sega en Ryu Ga Gotoku Studio hebben een Engelstalige versie van de onthullingstrailer van Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii gepubliceerd.

Toen de game eerder dit jaar werd aangekondigd, was de trailer alleen met Japanstalig acteerwerk te bekijken, maar in onderstaande versie van de trailer zijn dus Engelse dialogen te horen.

Daarbij blijkt dat Matthew Mercer de stem van Goro Majima inspreekt. Andere acteurs die in de game voorkomen zijn Samoa Joe (Raymond Law), Maya Tuttle (Noah Rich), Jeremy Brandt (Jason Rich), Brent Mukai (Masaru Fujita), James Kirkland (Taiga Saejima) en Debra Wilson (Queen Michele).

De nieuwe game in de Like a Dragon-reeks is een actie-adventuregame - en dus geen rpg - rondom het personage Goro Majima, die ook speelbaar was in onder andere Yakuza 0. Spelers varen over de open zee en bezoeken diverse locaties, zoals het in Infinite Wealth geïntroduceerde Hawaii, Rich Island en Madlantis.

Voor het eerst in de reeks is het daarbij mogelijk om te springen tijdens gevechten. Spelers kunnen ook tussen twee vechtstijlen wisselen: Sea Dog en Mad Dog. Laatstgenoemde is gebaseerd op Yakuza, terwijl Sea Dog spelers twee kapmessen laat gebruiken, alsmede een geweer en een kettinghaak. Er zijn ook weer diverse minigames aanwezig, waaronder 'Dragon Kart', karaoke en 'Crazy Delivery'. Er zitten ook live-action beelden in, in de vorm van Masura's Love Journey.

Like a Dragon: Pirate Yakuza verschijnt op 28 februari 2025 op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en Steam.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Romantische opties in The Witcher 4 moeten 'erg betekenisvol' worden
Nieuws

Romantische opties in The Witcher 4 moeten 'erg betekenisvol' worden

'Het maakt onderdeel uit van de menselijke natuur'

Het aankomende The Witcher 4 zal net als voorloper The Witcher 3: Wild Hunt de mogelijkheid bevatten om met specifieke personages relaties op te bouwen. Deze romantische opties moeten volgens ontwikkelaar CD Projekt Red erg betekenisvol worden.

Dat meldde regisseur Sebastian Kalemba in een interview met Gamespot. Over romantische opties in games: "Het maakt onderdeel uit van hoe we spellen ontwikkelen. Het maakt ook onderdeel uit van de menselijke natuur. Het is doodnormaal. Zonder dat zouden we niet het volledige verhaal kunnen vertellen."

Kalemba vervolgt: "We willen er veel tijd aan besteden en het enorm boeiend en erg betekenisvol maken. Het wordt geen romantiek alleen maar om romantiek in de game te hebben. Daar doen we niet aan bij CD Projekt Red."

In The Witcher 3 konden spelers met hoofdpersonage Geralt met een paar personages een romantische band opbouwen. Dit had vervolgens invloed op hoe bepaalde personages op Geralt reageerden. In het meest recente spel van CD Projekt Red, Cyberpunk 2077, maken romantische relaties deel uit van meerdere missies.

Het was al bekend dat CD Projekt Red aan een nieuwe The Witcher-trilogie werkt rondom een ander personage dan Geralt of Rivia, en tijdens The Game Awards eerder deze maand werd het spel onthuld. De eerste trailer, die nog geen directe gameplay toont, is gemaakt op Unreal Engine 5 en draait op een "onaangekondigde Nvidia GeForce RTX-cpu". Het was al bekend dat CD Projekt Red over zou stappen op Unreal Engine 5 voor de nieuwe The Witcher-game.

In de bijna zes minuten durende trailer is te zien hoe Ciri een dorpje aandoet waar bewoners om de zoveel tijd een mens opofferen aan een monster - in hun ogen een offer aan de goden. Ciri probeert het meisje dat uitverkoren is om opgeofferd te redden en neemt het op tegen het monster.

Een releasedatum en platforms voor The Witcher 4 zijn niet aangekondigd, maar het is te verwachten dat de game naar pc, PlayStation en Xbox komt.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!