Asus ROG Delta S is de ideale gameheadset voor shooterfans
Reviews

Asus ROG Delta S is de ideale gameheadset voor shooterfans

Republic of Gamers is de gamingtak van Asus. Onder ROG worden onder andere lichtgevende toetsenborden, muizen en videokaarten uitgebracht. Ook op het gebied van gameaudio heeft Asus een groot assortiment.

Asus ROG Delta S €169,-

Verbinding: usb-c en usb-a

Compatibiliteit: Windows, Mac, PlayStation, Xbox, handheld devices

RGB features: Ja

Daaronder valt de Asus ROG Strix Delta S. Deze lichtgewicht headset beschikt over een aantal typische gimmicks toegespitst op gamers. Er is rgb-verlichting, een ingebouwde DAC en een microfoon die automatisch omgevingsgeluid onderdrukt. Je haalt deze bekabelde gameheadset in huis voor ongeveer 169 euro.

©GMRimport

Bouwkwaliteit

De ROG Delta S is vrijwel volledig gemaakt van plastic. Zelfs het vertelmechaniek van de oorschelpen is van hard plastic, maar gelukkig wel verstevigd met metaal. Dat maakt dat de headset niet ongelofelijk stevig aanvoelt, maar ook zeker niet goedkoop. Hij zit goed in elkaar en wekt de indruk een lange tijd mee te gaan.

De bekleding op zowel de ruim opgezette en ietwat vreemd gevormde oorschelpen als op de hoofdband is van synthetisch leer. Er wordt echter standaard een tweede set, met stof beklede oorkussens meegeleverd. Het is raadzaam die er direct op te zetten, aangezien de synthetische bekleding al snel voor warmteopbouw zorgt.

©GMRimport

De vreemde vorm van de oorschelpen lijkt voornamelijk een esthetische keuze en ondanks deze vorm zijn ze ruim en comfortabel. Het helpt mee dat de oorkussens erg zacht zijn. De hoofdband is niet overdreven zacht, desalniettemin irriteert deze nooit. De oorschelpen kunnen naast draaien ook kantelen. Samen met het erg lichte gewicht van de Delta S zorgt dit alles ervoor dat je deze headset - mits je de met stof beklede kussens erop zet - gerust een paar uur achter elkaar op kunt hebben zonder dat hij gaat irriteren. Zo meet de ROG Delta S zich zonder moeite met het comfort van bijvoorbeeld SteelSeries-headsets.

Qua besturingsopties is deze headset eenvoudig. Hij is zoals gezegd bekabeld en de kabel is ook niet los te koppelen. Aan het einde van de kabel vind je een usb-c stekkertje, maar er wordt ook een usb-c naar usb-a-verloop meegeleverd. Dat maakt dat je op de linkeroorschelp alleen een volumewiel en een schuifknop voor het inschakelen van de ledverlichting op de oorschelpen vindt. Het volumewiel is ook in te drukken voor het in- en uitschakelen van de loskoppelbare microfoon. De microfoon beschikt over actieve noise cancelling.

Software

Je kunt de noise cancelling van de microfoon inschakelen in de bijbehorende software. De Armoury Crate-software geeft je niet alleen controle over de noise cancelling, je kunt hier ook allerlei dingen instellen met betrekking tot de rgb-verlichting en surround sound inschakelen. Van regenbogen en knipperende kleuren tot aan verlichting dat reageert op geluid; alles is mogelijk. In Armoury Crate vind je ook een hoop tools die de klank van de headset kunnen bijsturen. Uiteraard is er een equalizer, maar er is ook een aparte Bass Boost-slider, een compressor en een Voice Clarity-instelling.

©GMRimport

De Rog Delta S heeft daarnaast een ingebouwde DA-converter. Dat maakt het niet alleen mogelijk op hogere sample rates te beluisteren, deze headset is ook compatibel met een behoorlijk vernieuwende en unieke technologie: MQA. Deze techniek wordt gebruikt door streamingsdienst Tidal om hoogwaardige geluidskwaliteit te behalen met kleinere geluidsbestanden. Het nadeel van de techniek is dat je een compatibel afluisterapparaat nodig hebt om er gebruik van te maken, en dat is dus precies waar deze Delta S in voorziet. MQA is op dit moment nog niet op heel veel plekken te vinden, maar het klinkt erg goed. Dus als je toevallig streamt via Tidal, kan dit een absolute meerwaarde zijn.

Je kunt in de software ook een hoop zaken instellen met betrekking tot de microfoon. Je krijgt de beschikking over sliders voor AI Noise Cancelling, Perfect Voice en een Noise Gate. Alle drie deze effecten zijn, naast dat de hoeveelheid te bepalen is, ook volledig in- en uit te schakelen. De microfoon klinkt redelijk goed, maar wel behoorlijk telefoonachtig. De AI Noise Cancelling werkt redelijk, maar voornamelijk Perfect Voice poetst de microfoonklank aardig op. Omdat de microfoon behoorlijk gevoelig is, zijn deze twee effecten bepaald geen overbodige luxe. Zonder de effecten aan pikt de microfoon zowat alle omgevingsgeluiden en ruis op.

Een opvallend onderdeel aan de gebruikservaring van deze headset is dat hij bij het verbinden aan een desktop-pc middels het usb-a-verloopje tot een aantal maal toe niet wordt herkend door Windows zelf. Het is op dat moment wel mogelijk de rgb-verlichting aan te passen, maar bijvoorbeeld het afluistervolume instellen middels het volumewiel is niet mogelijk. Belangrijker nog: op zo’n moment komt er ook geen geluid uit de headset. Er is niet direct een pijl te trekken op wat dit probleem veroorzaakt, maar de oplossing vergt een herstart en het opnieuw inprikken van de kabel.

©GMRimport

De klank

Wat direct opvalt bij het beluisteren van muziek, is de lucht in de klank. De ROG Delta S klinkt ongelofelijk precies in zijn stereoplaatsing en dat zorgt voor een overtuigende weergave van de muzikale wereld. Je hoort de afmetingen van de gesimuleerde of fysieke plek waar de muziek zich afspeelt goed terug en dat zorgt ervoor dat je eenvoudig wordt meegevoerd.

Qua klankbalans laat de Delta S, voornamelijk in het middenhoog, wel wat te wensen over. Er zit een flinke knauw in de klank van deze headset. Zo’n beetje rond de scherpere frequenties van zangstemmen is er een flinke nadruk in het spectrum. Dat komt de directheid enerzijds ten goede, terwijl het anderzijds in sommige gevallen voor een iets te schelle luisterervaring zorgt. Het laag is daarnaast niet stevig genoeg aangezet; een iets zwaardere focus op het laag had hier een mooier tegenwicht geboden voor de knauw in het midhoog en daarmee de luisterervaring wat completer laten aanvoelen. De Bass Boost biedt hierin helaas ook geen uitkomst, omdat deze eerder resulteert in een zompige laagweergave.

©GMRimport

De focus op het midhoog en de uitstekende lokalisatie maken deze Delta S wel bij uitstek geschikt voor shooters. Snelheid en agressie worden perfect weergegeven op deze headset. Dat maakt de gameplay niet alleen actievol, het zorgt er ook voor dat je met de headset binnen luttele milliseconden de juiste beslissingen kunt maken. De lokalisatie is zoals gezegd erg goed, maar echte immersie ontbreekt. Je kunt je multiplayergames winnen met deze headset, maar dat moet je wel bekopen met het feit dat deze Delta S je niet zo snel meesleept in een verhaal. Hiervoor ontbreekt het echt aan donderend laag en warmte.

We noemden eerder al even de inschakelbare surround sound die je kunt vinden in de Armoury Crate applicatie. Hier kunnen we kort over zijn: deze kun je beter uit laten staan. Het inschakelen zorgt voor een uitgesmeerde, troebele klank die helemaal niets toevoegt aan de prima diepteweergave van de headset. De spectrale balans wordt daarnaast ook nog eens aangetast: het tophoog verliest zijn definitie. Je wint met deze surround sound echt helemaal niets.

Concluderend

De Rog Delta S is een mixed bag. Deze headset is ongelofelijk comfortabel, goed gebouwd en heeft - voor de liefhebber - uitstekend rgb-opties. De klank laat zich daarnaast uitstekend lenen voor snelle shooters. Hij is daarnaast ook nog compatibel met MQA. Dat is perfect voor Tidal-gebruikers, ware het niet dat de klankbalans van deze headset zich eigenlijk niet zo goed leent voor het beluisteren van muziek. Daarnaast zijn er onverklaarbare verbindingsproblemen in combinatie met Windows-pc’s. Toch kun je stellen dat de Asus Rog Delta S een degelijke en zeer comfortabele headset is met een aantal leuke gimmicks die je ook nog eens gaat helpen beter te presteren tijdens multiplayershooters.

©GMRimport

Oké
Conclusie

De Asus ROG Delta S is een zeer comfortabele headset met een aantal leuke gimmicks die je ook nog eens helpt beter te presteren tijdens multiplayershooters. Helaas wordt de headset geplaagd door een onverklaarbaar verbindingsprobleem op Windows-pc’s en laat de luisterervaring op muziekgebied te wensen over.

Plus- en minpunten
  • Bij uitstek geschikt voor snelle, spectaculaire shooters, Erg comfortabel, MQA-compatibiliteit (voor gebruikers die Tidal hebben)
  • Niet zo geschikt voor muziek, verbindingsproblemen op Windows-pc's

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Multiplayershooter Blindfire komt vandaag uit op PS5
Nieuws

Multiplayershooter Blindfire komt vandaag uit op PS5

Tijdelijk te koop voor 8,09 euro

De Early Access-versie van multiplayershooter Blindfire komt in de loop van vandaag beschikbaar op PlayStation 5.

De game kan daarbij tijdelijk met tien procent korting worden aangeschaft voor 8,09 euro. Deze kortingsactie loopt tot 9 december. Het spel verscheen afgelopen oktober al in Early Access via pc (Steam en Epic Games Store) en Xbox Series-consoles.

De first-person shooter speelt zich voor een groot gedeelte in de het donker af, met hier en daar uv-verlichte illustraties die er voor zorgen dat spelers iets kunnen zien. Daarbij kunnen spelers een 'Echo' gebruiken, waardoor bijvoorbeeld de meest recente positie van een vijand in de buurt wordt getoond.

Multiplayerpotjes bevatten maximaal acht spelers. Wanneer mensen verslagen worden, krijgen ze toegang tot nachtvisie waarmee ze de actie in de arena duidelijk kunnen volgen. Hoewel het mogelijk is voor spelers om zich in het donker te verstoppen, is het belangrijk om punten te scoren door bijvoorbeeld headshots en multikills te behalen. Spelers die een hele ronde geen schade oplopen ontvangen ook punten.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Steam scherpt regels rondom seizoenspassen aan
Nieuws

Steam scherpt regels rondom seizoenspassen aan

Meer bescherming voor de consument

Valve heeft de Steam-regels voor seizoenspassen op het platform aangescherpt.

Zo valt te lezen dat ontwikkelaars een seizoenspas beschikbaar kunnen stellen op Steam, maar dat men wel een complete lijst en beschrijving van downloadbare content dat onderdeel uitmaakt van de pas en verwachte releasedatum moet delen.

Daarnaast moet een seizoenspas minstens één beschikbare dlc bevatten wanneer deze te koop komt te staan - al wordt er een uitzondering gemaakt voor seizoenspassen die onderdeel uitmaken van een vooraf te bestellen deluxe editie van de game.

"Door een seizoenspas aan te bieden beloof je toekomstige content", zo schrijft Valve richting ontwikkelaars en uitgevers. "Tijdens het proces van een seizoenspas lanceren wordt je gevraagd naar een releasetiming voor de content in de seizoenspas. Dit is zowel een verplichting richting consumenten en Steam. Als je nog niet duidelijk kunt communiceren over de content van elke dlc en wanneer de dlc beschikbaar komt, moet je geen seizoenpas op Steam aanbieden."

Valve erkent wel dat releasedata niet altijd gehaald kunnen worden. Ontwikkelaars mogen dan ook eenmalig de releasedatum van content uit de seizoenspas aanpassen, al moet de nieuwe datum wel binnen drie maanden van de oorspronkelijke datum vallen. Wanneer een dlc dat onderdeel uitmaakt van een seizoenspas wordt geannuleerd, moet men verplicht geld teruggeven aan de consumenten.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
Internal server error