Battlefield 5: Firestorm kan opboksen tegen de groten
Nieuws

Battlefield 5: Firestorm kan opboksen tegen de groten

In onzehref="https://gamer.nl/artikelen/review/battlefield-5-is-een-incompleet-maar-beter-uitgewerkt-vervolg/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"> Battlefield 5-review </a>noemden we het gebrek aan een Battle Royale-modus een minpunt. Niet omdat elke shooter tegenwoordig een Battle Royale-modus zou moeten hebben, maar omdat deze modus dé innovatie zou leveren die we misten ten opzichte van voorganger Battlefield 1. Na enkele uren Firestorm te hebben gespeeld blijkt de modus die innovatie zeker te brengen.

Battlefield 5 is al enkele maanden uit en daarom heb je genoeg tijd gehad om zelf na te gaan of de schietmechanieken en –gameplay je liggen. Deze mechanieken vormen de basis van Firestorm, dus mocht je het semi-realisme (in de vorm van ietwat langzamere vuurgevechten dan bij de concurrentie) en het belang van voertuigen niet waarderen, dan kun je deze game misschien beter aan je voorbij laten gaan. Is het battle royale-genre helemaal niet jouw ding, dan geldt hetzelfde. Want aan de steeds kleiner wordende cirkel, het verzamelen van wapens, schilden en ammunitie en het doel om als laatste over te blijven ontkom je ook in Firestorm niet.

©GMRimport

Een royale map

Dat Firestorm overduidelijk geïnspireerd is door de titanen der battle royale (van Fortnite tot Apex Legends) mag de pret niet drukken. Want in deze gigantische map met omringende vuurzee zal je een eigenzinnige en meeslepende battle royale-ervaring treffen. Halvøy, de grootste map ooit in een Battlefield-game, is tien maal groter dan de grootste map uit Battlefield 5 (Hamada). Dat is imposant, en zal er zeker voor zorgen dat je dagen nodig hebt om elk hoekje en gaatje uit te pluizen. Het ontdekken van de map is belangrijk, want als je van alle 64 spelers de winnaar wilt worden, kun je goed gebruikmaken van de geheime objectives en andere voordelen die je erin aantreft.

Te voet is de schiet-gameplay over het algemeen wat langzamer dan een Apex Legends, Fortnite of zelfs Blackout, maar Firestorm weet een gevoel van urgentie en spanning op te wekken met enkele unieke mechanieken. Te beginnen met de vuurstorm zelf, die wel elk object in de omgeving direct met de grond gelijk maakt, maar waar de speler een voordeel uit kan behalen. Zo kun je door de grens van de vuurzee lopen en daarmee een fractie van jouw health opofferen, maar wel vrijwel onzichtbaar voortbewegen en zo een vijandelijke squad van achteren besluipen. Een groot risico, maar als je het goed uitvoert ook een grote beloning.

Met nieuwe voertuigen als de onschuldig ogende tractor en de ravage die bekende voertuigen als tanks aanrichten valt hiermee ook weer een hoop lol te beleven in Firestorm

-

Grote risico’s, grote beloningen

Die ‘high risk, high reward’-gameplay wordt gestimuleerd door Firestorm en dat zorgt ervoor dat je niet met z’n vieren continu in hetzelfde huisje blijft plakken. Doe je dat wel, dan zal je tegen het einde van de ronde niet kunnen opboksen tegen de mensen die de speelwereld hebben leeggeplukt en achter enkele verborgen objectives zijn aangegaan. Zo zitten in Halvøy allerlei bunkers, kluizen, voertuigen en supply drops verborgen. Veel van die objectives kosten een tijdje om open te maken of te veroveren, wat jouw squad tijdelijk erg kwetsbaar maakt. Bij de bunkers gaat er zelfs een luchtalarm af, wat elke squad in de omgeving attendeert op jullie locatie met bijna altijd wel een confrontatie tot gevolg.

Duik je met zijn allen direct de bunker in om alles leeg te roven en staat er niemand bij de ingang te verdedigen, dan is de kans groot dat er een paar granaten naar binnen worden gegooid en jouw squad zijn laatste adem uitblaast. Heb je geluk en er staat een tank te wachten, dan valt de onvermijdelijke confrontatie al snel in jouw voordeel uit. Echter staat niets vast en is het een verrassing welke beloningen je aantreft. Maar of het nou betere wapens zijn of één van de zeventien voertuigen die in Firestorm zitten, de objectives zijn grote aantrekkingspunten en leveren de nodige spanning. Zeker in de eerste minuten van een potje, die doorgaans in battle royale-games nogal saai kunnen zijn.

©GMRimport

Geen typische Battlefield-ervaring

Voordat de 64 spelers al dan niet op de objectives afstormen (er zit een handjevol in elke map, dus niet iedere squad zal dit gaan doen) moet er een voorraad worden aangelegd. Nieuw aan Firestorm is dat de klassieke Battlefield-rollen er niet meer toe doen, ze hebben samen met allerlei opties voor outfits alleen invloed op hoe de personages eruit zien. Dat wil zeggen dat iedereen kan healen (spuitjes en healthdozen liggen verspreid op de map), dat iedereen elkaar weer op de been kan helpen en dat ammunitie onderling verdeeld moet worden. Communicatie met al je squadgenoten is daarom van groot belang en zorgt voor variatie in de zin dat je niet het hele potje in een en dezelfde rol wordt geduwd.

Nieuw in Firestorm is ook een ‘last stand’-achtige mechaniek die we kennen uit bijvoorbeeld de Call of Duty-serie. Iedere speler kan twee wapens oppakken met daarbovenop nog een pistool. Zo’n pistool zorgt ervoor dat áls de speler neergeschoten wordt, hij al liggend op de grond nog wat schade aan kan richten, en bijvoorbeeld het teamgenootje beschermt dat hem weer op de been helpt. Andere elementen uit de game, zoals veel van de wapens en voertuigen, kennen we nog uit Battlefield 5. Toch, met nieuwe voertuigen als de onschuldig ogende tractor en de ravage die bekende voertuigen als tanks aanrichten valt hiermee ook weer een hoop lol te beleven in Firestorm. Al met al lijken de voertuigen goed gebalanceerd, want het is zaak dat spelers schaarse brandstoffen verzamelen die de voertuigen maar al te snel opslurpen.

©GMRimport

Firestorm staat als een huis

Het grootste gedeelte van onze preview-sessie werd gevuld door squad-gameplay. Daarna gingen we over op solo, waar we nog iets meer door overtuigd moeten worden. De journalisten waar we tegen speelden, zaten in hun eentje al meer te kamperen met een sniper en op veilige afstand spelers van achteren neer te schieten. Dit gebeurt natuurlijk ook in de squad-modus, maar dan heb je hulp, kun je weer op de been geholpen worden en is er de kans dat een squadgenoot met een goedgemikte panzerfaust een einde aan die sniper kan maken. De gigantische map kan de solo-modus dus wel eens in de weg zitten, al kan dat makkelijk verholpen worden door de speelbare gebieden (de cirkel focust zich elke ronde weer op een ander deel van de map) hier kleiner te maken.

Of de solo-modus net zo meeslepend is als de squad-modus zal blijken als Firestorm uitkomt. En of de vele tactische keuzes die je met medespelers wel kunt maken niet verdwijnen wordt dan ook duidelijk. Al met al staat Firestorm in ieder geval als een huis te midden van alle andere battle royale-games, en weet het met onder andere de geheime objectives genoeg unieks te brengen. Het is te vroeg om te zeggen of dit dé reden wordt om Battlefield 5 in huis te halen als je die nog niet hebt, maar als je hebt genoten van Battlefield 5 wordt Firestorm zeker een erg goede reden om hem weer op te starten.

Battlefield 5: Firestorm verschijnt op 25 maart voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. De previewversie speelden wij op pc.

Laatste previews op Gamer.nl:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Doom: The Dark Ages lijkt op 15 mei te verschijnen
Nieuws

Doom: The Dark Ages lijkt op 15 mei te verschijnen

Waarschijnlijk wordt dit aanstaande donderdag onthuld

Het lijkt er op dat Doom: The Dark Ages op 15 mei uitkomt.

De website Gamekult meldde dat in een artikel die inmiddels verwijderd is, maar op Insider Gaming en ResetEra wordt er alsnog melding gemaakt van dat artikel. Bepaalde media zouden een previewevenement voor de game hebben bijgewoond waaruit dit gebleken is. Het lijkt er dan ook op dat de website deze informatie te vroeg naar buiten heeft gebracht en heeft geprobeerd dat te corrigeren.

Mocht binnenkort de releasedatum van Doom: The Dark Ages worden aangekondigd, dan gebeurt dat waarschijnlijk aanstaande donderdag tijdens de Xbox Developer Direct-uitzending. Xbox liet weten dat South of Midnight van Compulsion Games, Clair Obscur: Expedition 33 van Sandfall Interactive en Doom: The Dark Ages van ID Studios de revue passeren. Daarnaast wordt er een nieuwe game getoond van een nog onaangekondigde ontwikkelaar. De stream is op donderdag 23 januari vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd te zien via YouTube en Twitch.

Doom: The Dark Ages is een prequel op Doom (2016) en Doom Eternal, waarin spelers wederom in de huid als de Doom Slayer kruipen. Daarbij ligt er zoals de titel al aangeeft een nadruk op een middeleeuwse setting en wapens. De game komt naar Xbox Series-consoles, PlayStation 5, pc en Xbox Game Pass.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Spirituele Dino Crisis-opvolger Code Violet slaat pc over vanwege 'seksuele mods'
Nieuws

Spirituele Dino Crisis-opvolger Code Violet slaat pc over vanwege 'seksuele mods'

Maar de studio is niet tegen pc-gamers of het pc-platform

De third-person actiehorrorgame Code Violet komt niet op pc uit. Ontwikkelaar TeamKill Media wil zo voorkomen dat er seksueel getinte mods voor de game verschijnen.

De game werd vorige week aangekondigd voor PlayStation 5. Op social media heeft de ontwikkelaar nu laten weten dat er niet aan een pc-versie wordt gewerkt omdat "we niet willen dat mensen vulgaire versies van de personages uit de game beschikbaar stellen via een mod".

Het bedrijf vervolgt: "We dragen onze stemactrices en -acteurs in een hoog vaandel, net zoals onze artistieke visie op de game en het verhaal, en wijzen elke poging om dat te vernietigen met seksuele mods af. Het is ons het extra geld niet waard om onze kunst en mogelijk de reputatie van onze stemactrices en -acteurs voor joker te zetten."

TeamKill Media benadrukt wel dat ze "niet tegen pc-gamers of het pc-platform zijn. We zijn niet tegen modders en sommige leuke mods die ze maken. Maar we zijn honderd procent tegen pornografische mods."

Code Violet speelt zich af in de vijfentwintigste eeuw. Spelers besturen Violet Sinclair, die uit het verleden komt en het Aion Bioengineering Complex moet verkennen terwijl in het gebouw dinosauriërs zijn losgebroken. De setting en de gameplay doen dan ook erg denken aan Capcoms klassieke survivalhorrorfranchise Dino Crisis.

TeamKill Media is een ontwikkelaar bestaande uit vier werknemers. Eerdere games van de studio zijn Quantum Error, Son and Bone en Kings of Lorn: The Fall of Ebris. Code Violet staat gepland voor een release op PS5 in juli.

De ontwikkelaar van Code Violet is overigens niet de enige studio die probeert te waken voor seksueel getinte mods. Vorig jaar vroeg Final Fantasy 7 Rebirth-regisseur Naoki Hamaguchi aan gamers om geen beledigende of ongepaste mods voor de game te installeren. Die game verschijnt aanstaande donderdag op pc. Ook Koei Tecmo-topman Tomotoshi Nishimura gaf onlangs aan dat ze 'copyright strikes' uitvoeren wanneer mods met "volwassen doeleinden" voor hun games online worden geplaatst.

View post on X
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!