Overzicht
Top 100

De Top 100 van 2019: Deel 4: 25 t/m 11

We zijn er bijna!

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

20. Kingdom Hearts 3
Ontwikkelaar: Square Enix
Platforms: PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 25 januari 2019

Het is de game waar we al ruim dertien jaar op wachten: een echt, genummerd vervolg op Kingdom Hearts 2. In de tussentijd zijn er wel een hoop zoethoudertjes geweest op diverse platformen, die het toch al zo ingewikkelde verhaal er in ieder geval niet makkelijker op hebben gemaakt. Deel drie gaat verder na Dream Drop Distance, dat oorspronkelijk op de 3DS verscheen, en Sora en zijn Disney-vriendjes moeten de zeven Guardians of Light vinden om de kwaadaardige Xehanort te stoppen. Kort gezegd.

Of we het verhaal kunnen volgen is dus nog maar de vraag, maar de game ziet er in ieder geval spetterend uit. De Disney- en Final Fantasy-magie knalt van je scherm. Dit keer kunnen we onder andere de werelden van Frozen, Tangled, Monsters Inc. en Toy Story bezoeken. Eerlijk gezegd is onze redactie nogal verdeeld: er zitten mensen tussen die dit helemaal niks vinden, en redactieleden die hem het liefst op nummer 1 zouden zetten. Kennelijk kom je dan op plekje 20 uit.

Kingdom Hearts 3

19. Fire Emblem: Three Houses
Ontwikkelaar: Intelligent Systems
Platforms: Switch
Releasedatum: Lente 2019

Het is alweer even geleden dat we een echte Fire Emblem-game hebben mogen spelen. Althans, als je de mobiele game niet meetelt. En de FE-games die er wel zijn geweest, hebben vooral de draagbare systemen aangedaan. Sterker nog: we hebben al sinds Radiant Dawn uit 2007 geen Fire Emblem meer op een console gespeeld. De grootste vraag is dan ook hoe het voelt om anno nu deze strategische game op een tv te spelen (oké, of in handheldmodus op de Switch), en wat voor graphics daar bij horen.

Over de gameplay weten we nog niet veel, maar we kunnen ons niet voorstellen dat Nintendo ver zal afwijken van de bekende turn-based strategieformule. Wel is de setting helemaal anders, met nieuwe personages en een nieuwe wereld, Fódlan. Het verhaal draait om de kerk van Seiros, die grote macht uitoefent op haar onderdanen. Daarnaast zagen we in de trailer dat je op sommige plekken buiten het slagveld vrij kunt rondlopen en met andere personages kunt praten. We vinden het allemaal prima, zolang de tactische combat en fantasierijke sfeer maar overeind blijven.

Fire Emblem: Three Houses

18. Tom Clancy’s The Division 2
Ontwikkelaar: Massive Entertainment
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 15 maart 2019

De eerste The Division wist een plekje voor zichzelf te veroveren in het Games as a Service-landschap dat op dat moment werd gedomineerd door Destiny. Spelers klaagden in eerste instantie dat er te weinig content was en dat de endgame tegenviel, en de game leek gedoemd tot een plekje in de middenmoot. Maar Ubisoft bleef de game ondersteunen, zoals het bijvoorbeeld ook deed met Rainbow Six Siege en For Honor. Ze bleven het spel pushen en wisten daarmee een niet te verwaarlozen spelersgroep te plezieren.

Met deel 2 wil Ubisoft direct goed uit de startblokken komen en in maart zien we of dat ook gaat lukken. Dit keer is Washington D.C. de achtergrond van de online multiplayer-game, waarin spelers samen kunnen werken, of elkaar kunnen verraden in de Dark Zone. De uitgever zegt geleerd te hebben van de kritieken op het eerste deel en geeft extra aandacht aan de endgame. Na de release komen er bovendien nog drie gratis uitbreidingen uit, met meer verhaal en speltypen. We zijn benieuwd of dit spel stand kan houden in de almaar drukker wordende poel van online games.

The Division 2

17. Devil May Cry 5
Ontwikkelaar: CAPCOM
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 8 maart 2019

Het wordt nog druk in maart, want dan komt ook de nieuwe Devil May Cry uit. Gewoon een genummerde versie, geen reboot zoals DmC. En zowaar speelt deel vijf zich af na het tweede deel, dat tot nu toe altijd aan het einde van de tijdlijn stond. Dante en Nero keren terug als speelbare personages, samen met hun iconische wapens. Verwacht dus veel flitsende gevechten waarin je wisselt tussen grote zwaarden en pistolen, en natuurlijk Nero’s Devil Bringer-arm. Ook zien we een nieuwe held, V. Deze man huurt Dante in om aanvallende demonen te stoppen (natuurlijk). V vecht zelf door drie demonen in te zetten, die gebaseerd zijn op vijanden uit eerdere games.

Het is een klein wonder dat we überhaupt een vijfde deel in de third-person hack en slash-serie krijgen. Deel 4 stamt alweer uit 2008, en met DmC leek de serie definitief een andere weg in te slaan. Het is nog even de vraag of de stijlvolle gevechten zich staande weten te houden in het huidige gamelandschap, maar we hopen natuurlijk van wel.

Devil may cry 5

16. Luigi’s Mansion 3
Ontwikkelaar: Nintendo
Platforms: Switch
Releasedatum: 2019

Ach, die Luigi. Altijd moet hij maar komen opdraven als zijn broer Mario het druk heeft met de wereld (of de prinses) te redden. Nooit staat hij eens een keer zelf in de schijnwerpers. En als hij wel een keer op de voorgrond mag treden, wordt de angsthaas aan alle kanten gekweld door griezelige geesten. Het origineel was een launchgame voor de GameCube in 2002, en daarna hoorden we lange tijd niks van de serie. Tot er in 2013 een vervolg verscheen op de 3DS, gevolgd door een remake van het origineel dat vorig jaar uitkwam.

Het is dus ruim zestien jaar geleden dat Luigi spoken opzoog op een thuisconsole en we zijn benieuwd hoe het derde deel het simpele concept zal opschudden. Uit de weinige beelden die we hebben gezien, kunnen we opmaken dat we dit keer een soort hotel spookvrij moeten maken. We zijn altijd wel gecharmeerd geweest van action-adventure-franchise en zetten het nieuwste deel dus optimistisch hoog in onze lijst.

Luigi's Mansion 3

15. Yoshi’s Crafted World
Ontwikkelaar: Good-Feel
Platforms: Switch
Releasedatum: Lente 2019

Nintendo heeft nog meer exclusives voor ons in petto in 2019, met weer een zijpersonage uit Mario’s wereld die mag schitteren in zijn eigen game. Na een wollen avontuur gaat Yoshi dit keer aan de slag met karton, wat de hele game een prachtig in elkaar geknutseld uiterlijk geeft. De levels in de trailer zien er heerlijk creatief uit, net alsof je in een diorama rondloopt.

Een diorama die je bovendien ook kunt omdraaien, een interessante nieuwe mechanic voor de serie. Zo moet je niet alleen opletten wat er zich op de voorgrond afspeelt, maar kun je ook naar geheimen zoeken door het hele level 180 graden te draaien. Elk level heeft op die manier twee verschillende paden om het einde te bereiken. Met zo’n kleurrijk en vriendelijk uiterlijk is het spel daarnaast perfect om samen met een kind te spelen. Crafted World wordt helemaal in co-op speelbaar, zodat je samen van de typische Nintendo-magie kunt genieten.

Yoshi's Crafted World

14. Rage 2
Ontwikkelaar: Avalanche Studios / id Software
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 14 mei 2019

Bethesda krabbelt in 2019 weer overeind na het teleurstellende Fallout 76, als eerste met Rage 2. Gelukkig ziet deze apocalyptische first-person shooter er prima uit. De game speelt zich dan wel af in een wereld die is overspoeld met mutanten nadat een asteroïde is neergestort, toch zit het vol met vrolijke kleuren en spetterende actie. Een compleet verwoeste planeet hoeft blijkbaar niet saai te zijn. In Rage 2 mag alles stuk en kan veel ontploffen.

Avalanche Studios belooft een open wereld waarin veel te doen is, vooral als je de verhaalmissies even laat voor wat ze zijn en op verkenningstocht gaat. Je kunt bandietenkampen aanvallen, strijden in snelle races, rijdende forten overvallen of een beetje premiejagen. Maar spelers worden vooral aangemoedigd om hun eigen plezier – en verwoesting – te maken. Klinkt allemaal leuk, maar ook als iets wat we al in heel veel openwereldgames hebben gedaan. We hopen dus dat het eigen smoelwerk van Rage 2 ook terug te zien is in de gameplay.

Rage 2

13. Gears 5
Ontwikkelaar: The Coalition
Platforms: pc, Xbox One
Releasedatum: 2019

Gears of War 5 is niet ‘Gears of War 5’, maar gewoon Gears 5. Volgens de marketingafdeling staat dat een stuk netter en zei niemand het ‘of War’-stukje er nog bij. En dat is niet het enige nieuwe: voor het eerst spelen we met een vrouw, namelijk Kait Diaz. Voor een serie die aanvankelijk vooral draaide om machismo en gespierde mannen met grote geweren, is dat best een grote stap. Maar goed, Kait was stiekem ook al het belangrijkste personage in het vierde deel, en Gears 5 gaat verder waar dat verhaal ophield.

The Coalition belooft de boel flink op te schudden voor het vijfde deel. De nieuwe studio met veteranen uit de industrie die door Microsoft werd opgericht, wilde met Gears of War 4 vooral laten zien dat ze het konden. Nu ze dat hebben bewezen, zijn ze klaar om hun eigen sausje over de franchise te gooien. Wat dat precies inhoudt, is nog even afwachten, maar het klinkt veelbelovend.

Gears 5

12. Wolfenstein: Youngblood
Ontwikkelaar: MachineGames
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 2019

Terug naar Bethesda weer, want ze hebben nog meer in petto om 2019 een beter jaar te maken dan 2018. Met Wolfenstein heb je daar een hele goede kans op, want man, wat houden we van die games. De serie neemt zichzelf niet al te serieus en laat op een fantastische wijze een alternatieve tijdlijn zien waarin de nazi’s de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen. Aan jou de edele taak om nazi’s over de kling te jagen.

In deze spin-off (een Wolfenstein 3 zal volgens Bethesda ook ooit komen) speel je als de tweelingdochters van held B.J. Blazkowicz. Jawel, twee hoofdpersonen, want deze game is volledig coöperatief te spelen. We maken een kleine sprong in de tijd, naar het Parijs van de jaren 80. De nazi’s zijn dus al pijnlijk lang aan de macht. De zusjes Blaskowicz willen daar maar wat graag een einde aan brengen. Oftewel: ‘It’s do or die, Sis. Just like papa taught us.’

Wolfenstein Youngblood

11. Resident Evil 2
Ontwikkelaar: Capcom
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 25 januari 2019

Wie niet aan de slag wil met vrolijke Disney-figuurtjes in Kingdom Hearts 3, kan op diezelfde dag in januari voor iets heel anders kiezen: de remake van Resident Evil 2 uit 1998. Niet dat je er nog aan af ziet dat dit gebaseerd is op een game van twintig jaar oud, want het spel is vanaf de grond af aan helemaal opnieuw gebouwd. Nee, geen tank-controls meer, maar ‘gewoon’ een derdepersoonscamera. Het is een volledig nieuwe invulling van de klassieker, die op alle fronten reuzensprongen voorwaarts maakt.

Iconische momenten uit het origineel jagen je nu meer dan ooit de stuipen op het lijf. De Tyrant die je tijdens de game meerdere keren achtervolgt, voelt bijvoorbeeld enorm intimiderend. Maar het nieuwe jasje zorgt er zeker niet voor dat de ervaring minder intensief is. In tegenstelling tot de latere delen, keert RE 2 weer terug naar de survival-elementen die je altijd zo’n benauwd gevoel geven. Je hebt eigenlijk nooit genoeg kogels tot je beschikking, waardoor het vaker beter is om zombies te ontwijken dan om aan te vallen.

Resident Evil 2

Morgen gaan we verder met de Top 100 van 2019 en bespreken we de nummers 10 tot en met 1. Tot dan! De Top 100 van 2019 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Lars Cornelis, Michel Musters, Erik Nusselder en Arthur van Vliet. Bekijk ook ons overzicht met de beste 25 games van 2018

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Nummers 20 t/m 11

Dit artikel delen:

Lees meer

Super Smash Bros. Ultimate is grootser en beter, maar nog altijd hetzelfde Avonturen met vrienden in PlayerUnknown's Battlegrounds
16

Reacties op: De Top 100 van 2019: Deel 4: 25 t/m 11

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Markus88

  • 30 december 2018 10:29
  waarom staat dying light 2 er tussen als de release datum onbekend is?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 30 december 2018 10:56
  @Marcus88 zo'n top 100 is toch uiteindelijk een beetje nattevingerwerk. Het zijn games waarvan we verwachten of hopen dat ze komend jaar uitkomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xtclunatic

  • 30 december 2018 11:03
  @ErikNus
  Mij maakt het niet zoveel uit, echter gaat dit tegen jullie eigen "regels"in.

  "Even kort de regels
  Niet alle games die nog uit moeten komen maken kans op een plekje in deze Top 100 van 2019. De belangrijkste regel is natuurlijk dat een game in 2019 moet verschijnen. Veel games in de lijst hebben als releasedatum '2019' en zouden best nog wel eens een jaar later kunnen uitkomen, maar daar gaan we voor het gemak niet van uit. Titels die zelfs '2019' nog niet als datum hebben staan, hebben we echter niet meegenomen. Het is de Top 100 van 2019 en niet de Top 100 van Hopelijk in 2019. Daarom zul je games als Cyberpunk 2077 niet tegenkomen in deze lijst."

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Joooooop

  • 30 december 2018 23:58
  @xtclunatic haha oeps

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 30 december 2018 11:29
  ^^^^^ dat dus. het maakt mij ook niet veel uit maar aangezien jullie zelf zeggen dat de belangrijkste regel "2019" is… dat dus haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 30 december 2018 11:29
  @Marcus88 @xtclunatic dan ben ik blij dat het jullie niet zoveel uitmaakt 😋

  Die regel is er meer om bijvoorbeeld Cyberpunk of FF7 Remake er niet in op te nemen, games die toch nooit in 2019 uitkomen… Maar als we enigszins hoop hebben, zetten we hem erin!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 30 december 2018 12:01
  @ErikNus Juist, dat dus!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 30 december 2018 16:46
  @ErikNus
  Erik, kap eens. Cyberpunk 2077 komt gewoon in 2019 uit! 2019!!! Laat me nou gewoon in die waan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 30 december 2018 17:28
  @Sander999 je hebt gelijk, maar hij staat helaas op #101!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 31 december 2018 01:21
  @ErikNus
  Ben benieuwd wat jullie dan doen met games zoals The Last of Us Part II, Death Stranding en Ghost of Tsushima. Je zal zat mensen vinden die denken dat die games misschien in 2019 uitkomen, maar je zal er ook zat vinden die zich kapot lachen als je dat denkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 31 december 2018 04:46
  @poklaan ja lastig he! Ik denk dat 1 van die games uitkomt in 2019, maar ik weet niet welke!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SirFunkenstein

  • 30 december 2018 13:27
  Wat zijn die pop-up reclames van coolblue toch blued-irritant…

  Koop nooit meer iets bij ze.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Joooooop

  • 31 december 2018 00:02
  @SirFunkenstein Your loss, enige onlinestore waar ik nog nooit problemen mee heb gehad!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 30 december 2018 14:50
  2019 wordt weer een jaar vol vette games als ik de lijst zo zie en dan zit de nummer 10 tot en met 1 er nog niet eens tussen, ben benieuwd naar de top 10!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Joooooop

  • 31 december 2018 00:02
  Division 2!!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 31 december 2018 12:33
  Hopelijk kan ik de update van Shovel Knight: King of Cards nog gratis downloaden op mijn Wii U

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.