Overzicht
Top 100

De Top 100 van 2019: Deel 3: 40 t/m 26

Met o.a. Anno 1800, Far Cry New Dawn, Control en Shenmue 3

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Het jaar is bijna ten einde en dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2019 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Vandaag lees je alles over nummers 40 tot en met 26.

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2019 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan. Bekijk ook: Deel 1: 100 t/m 71 en Deel 2: 70 t/m 41.

40. Anno 1800
Ontwikkelaar: Blue Byte
Platforms: pc
Releasedatum: 26 februari 2019

Twintig jaar geleden alweer verscheen de eerste Anno – de rest is geschiedenis. Anno 2019 zijn we nog steeds niet klaar met deze gameserie, die op verzoek van fans de toekomst achter zich laat. Geen global warming, geen kolonies op de maan, maar ouderwets terug naar het verleden. Naar de negentiende eeuw, de Industriële Revolutie en de enorme omslag voor mens en planeet waarmee die gepaard ging.

Razendsnelle technologische ontwikkelingen, stakende arbeiders en vervuiling zijn aan de orde van de dag in deze city-builder, die ongetwijfeld weer zijn vaste schare fans weet aan te spreken. Die fans kunnen hun beschaving ditmaal onder meer op ontdekkingsreizen sturen, om in overzeese gebieden nieuwe grondstoffen te delven en dingen op te steken van andere culturen. De kans is eigenlijk minimaal dat Anno 1800 tegen gaat vallen; daarvoor is ontwikkelaar Blue Byte te ervaren. Mocht het toch helemaal niks worden, dan is de game in ieder geval nog oogstrelend mooi.

Anno 1800

39. Shenmue 3
Ontwikkelaar: Ys Net, Neilo
Platforms: pc, PlayStation 4
Releasedatum: 27 augustus 2019

Is er anno 2019 nog plek voor Shenmue? De eerste twee games plaveiden de weg voor open 3D-gamewerelden gevuld met geloofwaardige npc’s, voor enigszins menselijke gezichten op gamepersonages, voor het simuleren van een dagelijks leventje – maar inmiddels heeft elke grote game dit. En laten we eerlijk zijn: met een budget van een paar miljoen dollar (opgehoest door gamers zelf) concurreer je niet met de GTA’s en Witchers van deze wereld.

Wat geen andere game echter heeft is de magie van Shenmue: hoe Shenmue een modern Japan schetst op het snijvlak tussen 奇妙な en realisme, hoe ongelofelijk herkenbaar Shenmue nog steeds is. Achttien jaar na Shenmue 2 pikken we de draad van hoofdpersonage Ryo Hazuki eindelijk weer op. Zijn nieuwe avontuur wordt ongetwijfeld niet zo aardschokkend vernieuwend als zijn vorige – maar verdomd, wat worden we blij van deze terugkeer.

Shenmue 3

38. Far Cry New Dawn
Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 15 februari 2019

Weet New Dawn het imago van veredelde Far Cry 5-dlc van zich af te schudden? Heeft de game genoeg te bieden om een standalone release te rechtvaardigen? En is het Far Cry-concept niet zo langzamerhand aan vernieuwing toe? Kijk, er valt genoeg af te dingen op wéér een nieuwe Far Cry-game, maar wat er ook gebeurt: de serie staat garant voor onversneden plezier, onbeperkte vrijheid en prachtige graphics.

New Dawn is daarop geen uitzondering. Hoewel de game qua setting uit een weinig inspirerend, post-apocalyptisch vaatje tapt, is de gamewereld wel weer typisch kleurrijk en fel Far Cry. De wetteloosheid van een maatschappij waar niets meer van over is lijkt helemaal op z’n plek voor een gamereeks waar missies meer globale richtlijnen dan vastomlijnde doelen zijn. Te land, ter zee of door de lucht, in de rondte knallend of doodstil – hoe je het aanpakt moet je zelf maar weten, in New Dawn nog meer dan voorheen.

far cry new dawn

37. Control
Ontwikkelaar: Remedy Entertainment
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 2019

Misschien wel het beste aan Control is dat ontwikkelaar Remedy zijn exclusieve tijd bij Microsoft achter zich heeft gelaten. Vooral Alan Wake is een titel die iedereen gespeeld moet hebben, maar waar het PlayStation-publiek altijd watertandend van een afstandje naar heeft moeten kijken. Goed, Quantum Break was beduidend minder geslaagd – en dat is ook precies de reden dat Control niet hoger op deze lijst is te vinden.

Control is namelijk wederom een fantastisch en origineel concept (parallelle dimensies die overlopen in de onze, een wapen dat wat weg heeft van de gravity gun uit Half-Life 2) maar het blijft even afwachten of Remedy er ditmaal wel een waardige game omheen weet te bouwen. Qua stijl zit het in ieder geval wel goed. Christopher Nolan lijkt een vinger in de pap te hebben gehad bij het design, met Inception-waardige mindfucks in een schandalig mooi brutalistisch gebouw als decor voor alle actie.

Control

36. Bloodstained: Ritual of the Night
Ontwikkelaars: ArtPlay, WayForward Technologies, Dico
Platforms: pc, PlayStation 4, Switch, Xbox One
Releasedatum: 2019

Koji Igarashi, Castlevania, Kickstarter; meer hoef je eigenlijk niet te weten. Bloodstained: Ritual of the Night is in feite een nieuwe Castlevania, ontwikkeld door de grootmeester zelf – en gecrowdfund door duizenden gulle gamers, die in totaal 5,5 miljoen dollar op tafel smeten. En wat gamers willen, dat krijgen ze: een sidescrolling actieplatformer in een duister kasteel, een hoop demonen en muziek die voor iedere Castlevania-fan voelt als een warm bad.

In Castleva… pardon, Bloodstained: Ritual of the Night sta je in de schoenen van de vervloekte Mirjam en vecht je je een weg naar een ultiem duel met slechterik Gebel, terwijl je onderweg allerlei nieuwe krachten oppikt. Het is bekende kost, maar het feit dat de game al zo’n vier jaar in ontwikkeling is bewijst dat dit geen simpele herhalingsoefening wordt voor Igarashi. Het geeft vertrouwen dat voorproefje Bloodstained: Curse of the Moon uit 2018 al bloedstollend goed was.

bloodstained

35. Biomutant
Ontwikkelaar: Experiment 101
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: Zomer 2019

Voormalige medewerkers van Just Cause-studio Avalanche maken een game voor uitgever THQ Nordic – dat kan kwalitatief werkelijk alle kanten op gaan. Onze eerste ervaring met Biomutant is in ieder geval positief. De game lijkt eindelijk wat serieuze concurrentie voor Ratchet & Clank te gaan bieden. Ook hier speel je een harig beest die z’n weg wel weet met een flink wapenarsenaal. Ook hier wordt die platform-actiecombo afgetopt met een flinke dosis humor. En ook hier spatten de kleuren en details van het scherm.

Groot verschil is dat Biomutant een hoop meer vrijheid moet bieden. De game bestaat uit vijf grote gebieden, waar je de strijd aangaat óf de diplomatie zoekt met vijf dierenstammen. Je doel – de boom des levens die de wankele balans bewaart in deze spelwereld – heiligt in dit geval de middelen. Vechten, springen, praten; Biomutant gaat inderdaad alle kanten op. Hopelijk geldt dat niet voor de kwaliteit van de game.

Biomutant

34. Astroneer
Ontwikkelaar: System Era Softworks Platforms: pc, Xbox One
Releasedatum: 6 februari 2019

Astroneer is al een tijdje speelbaar als Early Access-titel, maar komt in 2019 officieel uit. De game speelt zich af tijdens een nieuwe goudkoorts, wanneer astronauten de uithoeken van het universum verkennen om kostbare materialen te verzamelen. Bouw een basis of een voertuig om naar een nieuwe planeet te reizen, of duik online om samen met vier spelers het universum te verkennen. Kun je niet wachten, dan is de game nu al te koop, maar in februari brengt System Era de stabielere 1.0-versie van het spel uit.

Astroneer

33. Sable
Ontwikkelaar: Shedworks
Platforms: pc, Xbox One
Releasedatum: 2019

Sable is de gamevariant van die scène in Star Wars: The Force Awakens waar Rey in de woestijn wegcrosst van een gecrashte Star Destroyer. Een nietig persoon in een stoffig desolaat landschap, omringd door immense overblijfselen van technologie uit een ver verleden – zelfs de zwevende scooter mag niet ontbreken. Jij bent die nietige persoon. En in Sable mag jij dat desolate landschap gaan verkennen.

Sable is namelijk een openwereldgame waarin de open wereld het onderwerp is. De game schotelt je geen gevechten voor, maar een omgeving om te verkennen. Je speelt als een meisje dat de woestenij intrekt, op zoek naar geheimen, vergeten ruïnes en – inderdaad – gecrashte ruimteschepen. Sable is een scifi-openwereld-Journey met Ghibli-esque graphics en een betoverende soundtrack door Michelle Zauber, de vrouw achter Japanese Breakfast. Als je niet warm wordt van die optelsom, weten we het ook niet meer.

Sable

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Nummers 32 t/m 26

Dit artikel delen:

Lees meer

Avonturen met vrienden in PlayerUnknown's Battlegrounds Puur plezier in Assassin's Creed Odyssey
7

Reacties op: De Top 100 van 2019: Deel 3: 40 t/m 26

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  StarWolfer

  • 29 december 2018 10:55
  Zo zo het spel Creaks van Amanita Design dus in de top25 :) ? De maker van het prachtige Samarost, Machinarium en Chuchel.
  Of gaan jullie hem niet noemen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 29 december 2018 13:07
  @StarWolfer De wie van de wat??

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 29 december 2018 10:58
  Alvast bedankt weer voor deze lijst! Zit een hoop werk, aandacht en liefde in en brengt me altijd weer op nieuwe ideeën.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fifa

  • 29 december 2018 12:31
  Gamer.nl
  Waar is het artikel met De beste gamedeals van de week?
  Elke week plaatsen we in samenwerking met Budgetgaming.nl de scherpste gamedeals van de week.
  Die van deze week zie ik nergens staan!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 29 december 2018 13:55
  Gsmer.nl komt er van de top 100 ook in videoform????

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rkantjo

  • 29 december 2018 14:48
  enthousiast voor biomutant

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 30 december 2018 04:41
  “óf de diplomatie zoekt met vijf dierenstammen.”

  Je kunt in deze game overleggen met dierenstammen? Of is dit weer een verkeerde vertaling van ‘diplomacy’?

  Oh, en wat is sidecrolling? Misschien het volgende lijstje nuchter tikken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.