Overzicht
Top 25 van 2018

De 25 beste games van 2018

Hoe anders wil je je kerst beginnen?

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

5. Monster Hunter World
Ontwikkelaar: Capcom | Platform(s): PS4, Xbox One, pc

Laat je vooral niet door de vele getalletjes en menu’s afschrikken. Juist in de diepgang schuilt de kracht van Monster Hunter, en van alle delen is World verreweg het deel dat het verkennen van die diepgang zo goed mogelijk faciliteert. Traditionele ergernissen hebben plaatsgemaakt voor betere spelsystemen of zijn geheel vervangen. Het resultaat is de eerste Monter Hunter waar iedereen moeiteloos verliefd op kon worden. En die liefde is er nog steeds.

Monster Hunter is een lootgame, maar gek genoeg heb je in het spel nooit het idee dat je eindeloos een wortel voorgehouden wordt. Dat komt waarschijnlijk omdat World simpelweg een ontzettend leuke actiegame is, zeker als je met andere gamers speelt. Er zijn talloze wapencategorieën om een specialisme in op te bouwen, waardoor iedereen een eigen rol heeft in de waanzinnige eindbaasgevechten waarmee de maps gevuld zijn. Zeker op High Rank, de end-game, vergt Monster Hunter World het uiterste van de teams die een poging wagen materialen te verkrijgen voor zeldzame uitrusting.

4. Red Dead Redemption 2
Ontwikkelaar: Rockstar Games | Platform(s): PS4, Xbox One

Zoals we al in de recensie schreven: niet iedereen zal houden van Rockstars trage en soms wat eigenzinnige gameplay en besturing. Tja, soms legt je paard het loodje, en tja, dan dien je kilometers met het zadel ter hand af te leggen op zoek naar de snelste reismethode. Red Dead Redemption 2 is wellicht geen goede game voor iedereen, maar iedereen snapt waarom Red Dead Redemption 2 een goede game is. We zaten bijkans te janken voor de televisie. Door de soundtrack, door de personages, door het einde. Het verhaal rondom Arthur Morgan is een van de best vertelde verhalen van 2018.

De spelwereld is bovendien de mooiste open wereld ooit gemaakt, en je beleeft er legio memorabele avonturen in. Dergelijke momenten zijn vaak een onverwacht gevolg van de spontane interactie die je hebt met de omgeving; de avonturen in Red Dead Redemption 2 overvallen je. Of jij overvalt een trein. Dat kan ook. Je bepaalt immers zelf hoe jouw Arthur Morgan in het leven staat, en het verkennen van die mogelijkheden staat garant voor het verkennen van tientallen uren aan intelligent spelontwerp. Het is zeldzaam dat een game op veel fronten écht vernieuwend aanvoelt. Red Dead Redemption 2 zal nog heel lang toonaangevend zijn.

Red Dead Redemption 2

3. God of War
Ontwikkelaar: SIE Santa Monica Studio | Platform(s): PS4

Nu hebben wij op Gamer.nl Kratos in het verleden altijd een heel warm hart toegedragen, maar als je ons tien jaar geleden had verteld dat we Kratos ooit zouden bombarderen tot een van de compleetste, best geschreven personages van een hele consolegeneratie, hadden we je hardop uitgelachen. Het is zeldzaam dat een reboot zo goed uitpakt als God of War (2018). De gameplay is veelzijdig en krijgt later in de game een hele toffe twist, maar de uitgediepte personages en hun onderlinge relaties zijn de drijvende kracht van God of War. Het voelt bijna raar die zin daadwerkelijk uit te typen.

Het is allemaal te danken aan het geweldige schrijfwerk van Santa Monica Studio. De reis naar reuzenwereld Jotunheim is continu imponerend en weet keer op keer te verrassen, terwijl enkele geweldige personages ervoor zorgden dat we ons zowaar in de Noorse mythologie wilden verdiepen - hadden wij daarom ook maar zo’n draagbare verteller als Mimir. God of War etaleert (overigens niet als enige AAA-game in 2018) dat gaming als tak van entertainment gigantische en volwassen sprongen voorwaarts heeft gemaakt. Ellie en Joel het meest iconische duo van de PlayStation 3? Prima, maar in 2018 gaat die eer naar Kratos en zijn boy.

God of War

2. Astro Bot: Rescue Mission
Ontwikkelaar: Japan Studios | Platform(s): PS4

Astro Bot kwam als een duveltje uit een doosje, want niemand had verwacht dat-ie echt zo goed zou zijn. Maar, zoals de plek op de lijst al aangeeft: Astro Bot: Rescue Mission is écht zo goed. Voor een deel komt dat door het leuke gebruik van virtual reality. De game stimuleert je continu om om je heen te kijken en de mogelijkheden van een vr-omgeving worden tot de laatste druppel uitgeperst. Maar Astro Bot is niet alleen een fantastische vr-game (zeg maar gerust: de beste game voor de PlayStation VR), het is ook nog eens een hele verfijnde platformgame.

De levels zijn speels en origineel, de stijl van de game is enorm charismatisch en de game is ook nog eens verrassend uitgebreid. Het is moeilijk om in zo’n vastgeroest genre als de platformer te innoveren, maar Astro Bot slaagt daar met vlag en wimpel in. Sterker nog, in onze optiek hebben we het hier over een ware klassieker. Asto Bot is een titel die je dit jaar absoluut gespeeld moet hebben, en die iedereen over de drempel trekt die nog voorzichtig enthousiast is over de potentie van vr.

Astro Bot

1. Celeste
Ontwikkelaar: Matt Makes Games| Platform(s): PS4, Xbox One, Switch, pc

Iedereen op de redactie van Gamer.nl houdt van Celeste. We zullen nooit vergeten waar we waren toen we deze waanzinnige platformgame uitspeelden. Celeste is mooi op een manier waarop alleen videogames mooi kunnen zijn. Het behandelt thema’s als depressie en persoonlijke angsten niet door ze expliciet te benoemen, maar door ze te verweven met de gameplay. In Celeste beklim je als hoofdpersonage Madeline een berg en dien je heel veel listige platformpuzzels te overwinnen, maar uiteindelijk voelt geen obstakel in de game groter dan de struikelstenen in het hoofd van Madeline zelf. Moet je ze overwinnen of moet je dat eigenlijk niet willen?

Celeste is gelukkig zoveel meer dan een prachtig metaforisch geheel. De kleurrijke stijl, de mysterieuze personages, de opwekkende twist aan het einde, de listige, maar magistrale platformgameplay en niet te vergeten, de on-ge-kend lekkere muziek: Celeste is op al die fronten zeldzaam goed. Nou, perfect bijna. Celeste is een uithangbord van simpel maar doordacht game-ontwerp. Ja, het is een cliché, maar Celeste wijst uit dat je geen honderden miljoenen nodig hebt om een fantastische game te maken. Een goed concept is meer dan genoeg, en indie-ontwikkelaar Matt Makes Games wist dat concept beter uit te werken dan wij het zelf verzinnen kunnen.

En, ook niet onbelangrijk, je wordt zowel een betere gamer als een beter mens van Celeste. Toch mooi meegenomen.

Celeste

Dat waren de beste 25 games van 2018 volgens Gamer.nl! Heb je de behoefte om meer te lezen over deze fantastische titels? Lees dan ook de Favorieten van de Redactie, waarin veel games uit dit artikel op persoonlijke wijze worden besproken. Tot en met 1 januari verschijnt er elke dag een nieuwe Favoriet.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Nummers 15 t/m 6
 3. Nummers 5 t/m 1

Dit artikel delen:

Lees meer

Persona 5 R wordt mogelijk binnenkort onthuld Celeste is maar een computerspelletje
30

Reacties op: De 25 beste games van 2018

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 25 december 2018 10:41
  Het was weer een prachtig gamejaar! Een jaar waarin je denkt dat het niet beter kan qua gaming (gow, astrobot) of niet slechter :) (EA, lootboxen, psxclassic)

  Maar in zijn geheel heb ik weer genoten van al het moois wat er uit is gekomen!

  Iedereen een fijne kerst! <3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 25 december 2018 11:59
  @casualkiller psxclassic nu al 48 piek op Nedgame en met die hacktips van jou laatst is ie ineens een stuk minder slecht (voor die prijs) hahaha fijne dagen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 25 december 2018 13:46
  @Undefused i know.. :) retroarch is vandaag er voor uitgekomen! modmyclassic dot com!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 26 december 2018 20:22
  @casualkiller thanks for the heads up👍🏻

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  burhan42

  • 25 december 2018 14:44
  @casualkiller astro bot is een geweldig leuke spel. Meer vr games als deze please

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 25 december 2018 10:58
  Wow. 3 VR games. Goed om te zien dat VR de waardering krijgt die het verdient.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Joooooop

  • 27 december 2018 01:51
  @TripleDad toch maar eens 1 scoren, kan alleen nergens meer aan de move controllers komen. Heb ik die in het begin echt nodig?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Impulzer

  • 28 december 2018 08:37
  @Joooooop nee, heb je niet nodig. Je kunt een heel hoop games spelen met alleen een DS4 controller.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  powerball

  • 29 december 2018 12:26
  @TripleDad 4 psvr games zelfs.. tetris effect , moss, beat sabre en astrobot

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 25 december 2018 11:48
  VR en Indietitels zijn erg goed vertegenwoordigd in de lijst, goed om te zien dat kwaliteit niet perse gekoppeld is aan een miljoenenbudget.
  Leuke lijst zo, fijne dagen iedereen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 25 december 2018 12:36
  Mooi lijstje. Mijn persoonlijke lijstje ziet er net iets anders uit

  Top 3 games

  03 Red Dead Redemption 2
  02 Assassin's Creed: Odyssey
  01 Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 25 december 2018 13:10
  Meeste games in de lijst nooit gespeeld of van gehoord. Ik vind het juist een leuke afwisseling om te zien dat niet de tripple A games alleen in de top staan maar ook de indie titles het goed doen.

  Ik zou niet zo snel weten wat mijn top 5 zou zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 25 december 2018 13:17
  Ken meer dan de helft nie, maar prima toch. Voor mij duidelijk op de eerste plek God of War

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 25 december 2018 13:42
  Mooie lijst, leuk dat Astro Bot zoveel waardering krijgt!

  Fijne dagen allemaal!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ries

  • 25 december 2018 13:51
  God of War en Red Dead 2 zijn natuurlijk de uitblinkers dit jaar, maar persoonlijk staat Destiny 2 Forsaken op 1. Had deel 1 kapot gespeeld (3000 uur), deel 2 was ik na een uur klaar mee op release…jaar niet aangeraakt TOT Forsaken uitkwam. Bungie heeft met Forsaken het ouderwetse Destiny 1 gevoel weer terug gegeven kwa loot drops, de Tower etc. dus ben weer hooked ;) Maar dit is persoonlijk natuurlijk.
  Grootste tegenvaller was Battle for Azeroth.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 25 december 2018 14:36
  “Met Gamer.nl bedoelen we het collectief van ongeveer veertig redacteuren dat aan deze website meewerken.”

  Meewerken = meewerkt. Er zitten er dus veertig te slapen op de redactie. Nice.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 25 december 2018 14:53
  @denver Nah, alleen ik (heb het artikel nagekeken). Mijn welgemeende excuses, we hebben het meteen aangepast. Fijne dagen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 26 december 2018 10:35
  @MichelMusters 😁

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 25 december 2018 16:43
  Iedereen fijne feestdagen allemaal. Niet teveel eten en drinken he :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  theGrimm

  • 25 december 2018 20:00
  God of War en Red dead 2 waren voor mij persoonlijk de toppers van dit jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.