Valve laat grote ontwikkelaars meer verdienen op Steam
Bij tien miljoen dollar aan omzet levert Valve percentage in
Valve past zijn beleid aan op Steam bij het innen van omzetpercentages van ontwikkelaars. Indien een ontwikkelaar nu tien miljoen dollar aan omzet genereert op het platform daalt het percentage dat Valve ontvangt van 30 procent naar 25 procent.
Momenteel ontvangt Valve 30 procent van de gegenereerde omzet van een ontwikkelaar bij gepubliceerde games. Nu wordt het beleid zodanig aangepast dat de ontwikkelaar nog maar 25 procent hoeft in te leveren bij Valve. Daarnaast hoeven ontwikkelaars nog maar 20 procent in te leveren als het een omzet van 50 miljoen bereikt.
Met dit beleid lijkt het exclusief gericht te zijn op de grootste ontwikkelaars, aangezien zo'n grote omzet bij indie-ontwikkelaars onwaarschijnlijk zijn. Met deze wijziging lijkt Valve het platform aantrekkelijker te willen maken voor grote ontwikkelaars om hun games op uit te brengen. Zo is het niet langer een vanzelfsprekend fenomeen dat grote ontwikkelaars hun pc-games op Steam uitbrengen. Een voorbeeld hiervan was Bethesda die ervoor koos om Fallout 76 op hun eigen platform uit te brengen in plaats van Steam, vermoedelijk om te voorkomen dat ze een gedeelte van hun omzet moesten inleveren bij Valve.
De reacties op het nieuwe beleid van Valve waren dan ook zeer verschillend. Zo wordt verondersteld dat dit nieuwe beleid als een klap in het gezicht voelt bij indie-ontwikkelaars. Zo zegt ontwikkelaar bij Wandersong, Greg Lobanov, dat met dit nieuwe beleid de kleine ontwikkelaars benadeeld worden en dit zich toont in het algoritme van het platform. Daarmee benadrukt hij dat het beleid ten koste gaat van onder andere experimentele games.
Echter zeggen andere kleine ontwikkelaars dat het nieuwe beleid juist gunstig kan zijn voor het voortbestaan van het platform. Zo zegt de medeoprichter van ontwikkelaar Neat Corporation, Freya Holmér, dat het als iets positiefs gezien moet worden dat het het platform überhaupt meer omzet wil delen met ontwikkelaars, ondanks dat het momenteel nog niet voor iedereen haalbaar is.