CMA reageert op goedkeuring Activision-overname door Europese Commissie
'We staan achter onze beslissing'
Het Britse Competition and Markets Authority heeft gereageerd op de goedkeuring van Microsofts Activision Blizzard-overname door de Europese Commissie.
Gisteren bleek dat de Europese Commissie de overname van Activision Blizzard door Microsoft goedkeurt, al moet Microsoft daar wel wat aanpassingen voor maken. Dit staat haaks op het eerdere oordeel van het Competition and Markets Authority (CMA), dat de deal blokkeerde.
Sarah Cardell, de CEO van CMA, heeft nu gereageerd op de uitspraak van de Europese Commissie (via VGC). "De Britse, Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten waren het er onverdeeld over eens dat deze fusie schadelijk kan zijn voor de concurrentie binnen cloudgaming. De CMA concludeerde dat cloudgaming een vrije, competitieve markt moet blijven zodat het innovatie en keuze kan aanjagen in deze snel evoluerende sector."
Cardell vervolgt: "Microsofts voorstellen die door de Europese Commissie zijn geaccepteerd laten het bedrijf de komende tien jaar de voorwaarden binnen deze markt bepalen. Dit vervangt de vrije, open, competitieve markt met eentje waarin Microsoft bepaalt welke games er verkocht worden, op welke platforms die verkocht worden en wat de voorwaarden zijn."
"Dit is een van de redenen dat het onafhankelijke panel van CMA Microsofts voorstellen afkeurde en de deal tegenhield. We erkennen en respecteren dat de Europese Commissie een andere kijk op de zaken kan hebben, maar het CMA staat achter diens beslissing."
Om de Europese Commissie tegemoet te komen heeft Microsoft akkoord gegeven aan het voorstel om alle inwoners van de Europese Economische Ruimte de optie te geven om tien jaar lang alle huidige en toekomstige Activision Blizzard-pc- en consolegames op een cloudgamingstreamdienst naar keuze te spelen, zolang men een licentie voor de games in kwestie bezit. Omdat Activision Blizzard-games op dit moment niet op streamingdiensten worden aangeboden, moet Microsoft na de overname daar een licentie voor bieden aan streamingdiensten die daar interesse in hebben.
Microsoft gaf eerder al aan dat het in hoger beroep wil gaan tegen het oordeel van het Britse Competition and Markets Authority.