Britse wetgever betrekt zich bij kritiek rondom lootboxen
Is het lootbox-systeem eigenlijk tegen de wet?
Daniel Zeichner stelt kritische vragen over lootboxen aan de Britse staatssecretaresse voor Digitaal, Cultuur, Media en Sport.
De laatste tijd heerst er veel kritiek op het lootbox-systeem dat in steeds meer games te vinden is. Zo is er recent veel ophef geweest over lootboxen in Star Wars Battlefront 2, Overwatch en Middle-earth: Shadow of War, waarbij veel mensen worden aangestuurd deel te nemen aan microtransacties die deze games bevatten.
Het probleem hier is niet alleen dat deze games microtransacties bevatten, maar dat er steeds vaker niet bekend is wat er precies in de lootboxen zit die aangeschaft worden.
Om deze reden worden deze games onofficieel ervan beschuldigd dat zij gokelementen bevatten, wat zou botsen met de wetgeving in veel landen die kinderen en volwa enen moeten beschermen tegen een eventuele gokverslaving.
Zowel PEGI als ESRB hebben niet lang geleden laten weten dergelijke loot drop-systemen niet als een vorm van gokken te beschouwen omdat gamers altijd prijs krijgen. Dit betekent echter niet dat gamers nu gerustgesteld zijn; er blijft veel kritiek op het toenemende aantal games dat gebruikmaakt van lootboxen.
Nu heeft Daniel Zeichner, lid van de Britse partij Labour Party, twee kritische vragen gesteld aan Karen Bradley, de staat ecretare e van de afdeling voor Digitaal, Cultuur, Media en Sport. Dit is op Reddit bekendgemaakt door gebruiker Artfunkel, die beweert persoonlijk contact te hebben gehad over deze kwestie met Zeichner. De tweedelige vraag luidt als volgt:
"Een vraag gaat uit naar de staat ecretare e van de afdeling Digitaal, Cultuur, Media en Sport, hoe de overheid de effectiviteit van de Isle of Man versterkte wetgeving tegen illegaal en in-game gokken en lootboxen; en wat voor discu ies zij gehad heeft met haar collega's in het kabinet over soortgelijke bescherming in Groot Brittannië."
Op dit moment is de Isle of Man, een autonoom eiland in de Ierse Zee, het enige gedeelte in het Verenigd Koninkrijk dat in-game bezittingen officieel telt als geld binnen die game, waardoor het lootbox-systeem gezien wordt als een vorm van gokken.
Er is vooralsnog geen reactie gegeven op de kritische vraagstellingen van Daniel Zeichner. Het is echter te verwachten dat deze onderneming niet tot actie van de overheid zal leiden, maar vooral de discu ie over het onderwerp opent.