Hoe stel je het juiste NAT-type in op je PS4?
Nieuws

Hoe stel je het juiste NAT-type in op je PS4?

Veel gamers ervaren bij het online gamen met hun PS4 irritante problemen: het is onmogelijk om in dezelfde server als je vrienden te gaan, je wordt in multiplayer-games gedisconnect, de voice chat werkt voor geen meter en/of je ping is hartstikke hoog. Gelukkig bestaat er een oplossing, en dat heeft alles te maken met het zogeheten NAT-type van de console. Hieronder volgt een uitleg over hoe connectieproblemen met een paar simpele aanpassingen verholpen kunnen worden.

Voor je van start gaat met het veranderen van je NAT-type is het belangrijk om een paar dingen na te gaan en uit te sluiten. Zo moet je zeker weten dat het niet aan je eigen internetverbinding ligt dat de PS4 problemen ondervindt – hebben de rest van je apparaten ook problemen, dan zal onderstaande oplossing weinig uitvoeren - en is het een aanrader om in plaats van WiFi een ethernetkabel te gebruiken. Dit zorgt er niet alleen voor dat de internetconnectie continu blijft, maar zorgt ook voor een snellere verbinding – zeker als je geen duur modem en/of router in huis hebt staan.

©GMRimport

Wat is NAT?

NAT staat voor Network Address Translation en maakt het kort door de bocht gezegd mogelijk voor meerdere apparaten en IP-adressen om aan elkaar verbonden te worden zoals bijvoorbeeld gebeurt bij een multiplayergame op PlayStation 4. Er zijn drie verschillende NAT-types: van een gesloten en erg veilige verbinding tot een compleet open en riskante verbinding:

1. NAT-type 1 (Open)

NAT-type 1 is perfect voor het spelen van online games. Het biedt de snelst mogelijke online ervaring van alle types, maar daar staat tegenover dat het de meest onveilige is. De PS4 maakt op deze manier verbinding met de server zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een firewall van je router. Alleen aan te raden als je verstand van zaken hebt, want je bent hierdoor wel kwetsbaar.

2. NAT-type 2 (Moderate)

In de meeste gevallen biedt NAT-type 2 een uitstekende ervaring. De PS4 kan nagenoeg vlekkeloos verbinden met het internet en loopt minimale risico’s op door tussenkomst van beveiligingssoftware.

3. NAT-type 3 (Strict)

Het derde NAT-type maakt communicatie met andere spelers en de servers erg lastig. Vaak is het nog wel mogelijk om verbinding met PSN te maken en downloads/updates binnen te halen, maar andere online functionaliteiten als het spelen van bepaalde multiplayergames worden onmogelijk.

Wat is mijn NAT-type?

Om te achterhalen wat het NAT-type van jouw PS4 is moet je simpelweg de console de internetverbinding laten testen. Dat kan met deze vier korte stappen:

1. Ga op je PlayStation 4 naar ‘Instellingen’.

2. Ga naar ‘Netwerk’.

3. Kies ‘Internetverbinding testen’.

4. Bij de resultaten zie je onder andere “NAT Type” staan, waarachter vermeld staat wat jouw huidige NAT-type is.

©GMRimport

Hoe ga ik van NAT-type 3 naar type 2 (of 1)?

Mocht jouw PlayStation 4-console NAT-type 3 hebben, dan kan een aanpassing naar type 2 wonderen verrichten voor je internetsnelheid. Het is niet mogelijk om handmatig te kiezen uit één van de drie types; de aanpassing verricht je door Universal Plug and Play (UPnP) in de instellingen van je router in te schakelen. Bij de nieuwste routers is dit hoogstwaarschijnlijk de standaard, maar UPnP kan ook handmatig geactiveerd worden. Hiervoor heb je wat informatie van je router nodig die te vinden is op de onder- of achterkant ervan, op een sticker of iets dergelijks. Kan je de gegevens niet vinden, zoek je router dan even op op RouterPasswords.com.

1. Open je browser en typ het IP-adres van de router (bijvoorbeeld 192.168.1.1) in de adresbalk. Druk na het vinden van je IP-adres vervolgens op enter.

2.Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van je router in zoals je die vindt op de sticker/achterkant. Bij veel routers is de standaard inlognaam ‘Admin’ en het wachtwoord blanco.

3. Probeer de UPnP-instellingen te vinden. Vaak lukt dit wel door door de verschillende menu’s te klikken, anders kun je altijd de bij je router geleverde handleiding raadplegen.

4. Zorg ervoor dat Universal Plug and Play (UPnP) op ‘geactiveerd’ of ‘enabled’ staat.

5. Sla de gewijzigde instellingen op en herstart je router om ze door te voeren.

6. Ga met de bovengenoemde vier stappen na op je PS4 of je NAT-type nu op type 2 staat.

Mocht het niet geholpen hebben dan kun je overwegen om over te schakelen naar NAT-type 1, maar dit raden we af vanwege mogelijke bijkomende veiligheidsproblemen.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe Xbox-reclame toont dat alle schermen een Xbox kunnen zijn
Nieuws

Nieuwe Xbox-reclame toont dat alle schermen een Xbox kunnen zijn

Microsoft wil Xbox op zoveel mogelijk plekken beschikbaar stellen

Microsoft heeft een nieuwe marketingcampagne gelanceerd om duidelijk te maken dat op Xbox gamen op meer manieren kan dan louter op een spelcomputer.

De reclamespot kan hieronder bekeken worden, en Microsoft vertelt op Xbox Wire meer over de campagne. In de reclame zijn verschillende apparaten te zien om Xbox-games te spelen, van een Xbox Series X-console tot een pc-handheld en smartphone.

Microsoft: "We bouwen een toekomst die draait om spelerskeuze - waar mensen op de manier waarop ze maar willen hun favoriete games kunnen spelen, nieuwe avonturen kunnen ontdekken en met vrienden in contact kunnen komen."

"We geloven dat games makkelijk en voor iedereen toegankelijk moeten zijn", zo vervolgt het bedrijf. "Dus of je nou een Xbox-console hebt, op pc speelt, of via een Samsung Smart TV, handhelds, mobiele telefoons, Amazon Fire TV, of een Meta Quest-headset met Game Pass Ultimate: je kunt met Xbox spelen."

De marketingcampagne is geen grote verrassing: Microsoft communiceert dit jaar regelmatig naar buiten dat het bedrijf wil dat mensen op zoveel mogelijk manieren hun games kunnen spelen. Dat komt overeen met de huidige strategie van het bedrijf: games van studio's die eigendom zijn van Microsoft, waaronder Call of Duty en Minecraft, zijn bijvoorbeeld ook speelbaar op andere consoles. Gisteren vertelde Xbox-baas Phil Spencer nog dat er geen limiet is aan de Xbox-games die naar concurrerende platforms kunnen komen.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Valve-kenner lijkt overtuigd van komst Half-Life 3
Nieuws

Valve-kenner lijkt overtuigd van komst Half-Life 3

'HLX' zou al een aantal jaar in ontwikkeling zijn

Gabe Follower, een YouTuber die Valve nauwlettend in de gaten houdt, lijkt het zeker te weten: Valve werkt aan Half-Life 3.

In een video van een kwartier zet de YouTuber uiteen dat Valve al geruime tijd getalenteerde mensen uit de game-industrie en modders aanneemt - onder andere mensen die aan Red Dead Redemption en Fortnite hebben gewerkt - en beginnen er steeds meer hints online te verschijnen die naar het bestaan van Half-Life 3 hinten.

Zo zijn in codes op Steam steeds meer vermeldingen van 'HLVR' (dat staat voor Half-Life VR, oftewel het in 2020 uitgekomen Half-Life: Alyx) veranderd in'HLX'. Dit zou de codenaam zijn voor Half-Life 3. Daarbij zouden er diverse updates aan de Source 2-engine zijn uitgebracht die hinten naar dynamisch weer, realistischer NPC-gedrag en nieuwe voertuigen.

Gabe Follower claimt dat Valve eerdere pogingen om Half-Life 3 te ontwikkelen heeft afgeschoten omdat de technologie nog niet ver genoeg gevorderd was voor de plannen die het bedrijf voor een eventueel vervolg had. Gezien de aanpassingen aan de Source 2-engine zou de technologie hedendaags mogelijk wel op het gewenste niveau zijn.

De YouTuber is overigens niet de enige die er van overtuigd lijkt dat Half-Life 3 in ontwikkeling is. Afgelopen zomer claimde Valve-expert Tyler McVicker al hetzelfde. Ook hij maakte melding van de projectnaam HLX, alsmede 'Project White Sands'.

Overigens zijn sommige fans het wachten op een game die het verhaal van Half-Life 2: Episode 2 voortzet beu. Zij werken dan ook aan een onofficieel vervolg genaamd Project Borealis. Eerder deze week is daar een gratis proloog van uitgekomen.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!