Energie besparen met consoles en pc: zo doe je dat
Spelcomputers vreten misschien niet zoveel energie in vergelijking met andere apparaten in huis, maar je kunt toch redelijk wat energie besparen. Dat geldt ook voor de pc. Hieronder volgen wat manieren om dit te doen.
Ongeacht de hardware die thuis staat, is er altijd een goede tip waarmee gamers voorkomen dat er onnodig stroom verbruikt wordt: haal de stekker uit het stopcontact. Gebruik je een stekkerdoos, haal dan de hoofdstekker uit de wandcontactdoos. Zo weet je honderd procent zeker dat alle apparaten helemaal uitstaan op het moment dat je ze niet gebruikt – al kunnen ze op de achtergrond dan natuurlijk geen updates binnenhalen. Per console heb je ook enkele andere mogelijkheden waarmee energie besparen een optie is.
Energie besparen op Xbox
Wanneer de Xbox Series X en Series S aangesloten worden en voor het eerst aangezet worden, opereren ze standaard in de Stand-by-modus. Dat betekent dat de Xbox in stand-by staat en op de achtergrond games en updates downloadt. Ook kan de console games streamen naar je smartphone. Dat betekent tevens dat het apparaat meer stroom verbruikt: tien tot dertien watt. (Watt is de eenheid van vermogen en één watt staat gelijk aan 1 joule per seconde, dat is handig om te weten voor dit artikel.) Dat is veel meer in vergelijking met de modus voor energiebesparing: 0,4 tot 0,5 watt. Tijdens het gamen verbruikt de Series X overigens 153 watt, ten opzichte van 74 watt op de Series S.
©GMRimport
Reden genoeg om dus eens te kijken naar de instellingen met betrekking tot energie besparen. Open de instellingenapplicatie en druk in het menu links op Algemeen. Rechts onderin staat nu Energiemodus en opstarten. In het middelste rijtje kies je voor de modus naar keuze: Stand-by of Energiebesparing. Houd er rekening mee dat de tweede optie het updaten en streamen van games uitschakelt, maar je kiest dan wel voor de meest milieuvriendelijke en stroombesparende optie. Rechts staat ook nog: Als de Xbox uit staat, opslag uitschakelen. Als je dan toch voor de meest energiezuinige optie kiest, vink dan ook even dat vakje aan de rechterkant aan.
Tot slot bepaal je op deze pagina hoe lang het duurt voordat de Xbox zichzelf uitschakelt na afwezigheid en hoe lang het duurt voordat de console uitgaat na mediagebruik. Verder kun je de Xbox altijd helemaal uitschakelen met de knop aan de voorkant. Die houd je voor dertig seconden ingedrukt. Dat is ook de beste methode wanneer de Xbox ontkoppeld moet worden bijvoorbeeld.
Energiebesparing op PlayStation
Of je nu een PlayStation 4 of PlayStation 5 hebt, maakt voor de energiebesparing niet uit. Energie besparen gaat namelijk op beide consoles op dezelfde manier. Open de Instellingen en selecteer de optie Systeem. Op de PlayStation 5 zoek je in het menu links nu Energiebesparing op. Op de PlayStation 4 ga je naar Instellingen en dan Instellingen voor energiebesparing. De PlayStation 5 staat standaard ingesteld op afsluiten na twintig minuten afwezigheid na het gamen. Ook gaat hij na vier uur mediastreaming uit. Met de bovenste optie in beeld bepaal je de tijdeenheden.
©GMRimport
De tweede optie, Functies die beschikbaar zijn in de rustmodus, is eveneens interessant om eens te doorlopen. Hier stel je in dat de console de controllers oplaadt in de stand-by-modus (of niet) via de usb-poorten, en of de spelcomputer verbinding mag maken met het internet. Wanneer je niet wil dat de PlayStation 5 verbinding maakt met het internet in de rustmodus, kan hij ook geen games of updates downloaden. Dat is dus een overweging wanneer energie besparen belangrijk voor je is. Verder is het mogelijk de tijd in te stellen waarna de controllers automatisch uitgaan. Hoe minder vaak je die hoeft op te laden, hoe minder energie dat op de lange termijn kost.
Ook bij de PS5 bespaar je wellicht wat energie wanneer je de fysieke knop op de console gebruikt. Datzelfde geldt voor de PS4. Houd de knop ingedrukt totdat je een paar keer een piepje hoort, dan weet je zeker dat hij helemaal uitstaat. Dat is handig om te weten wanneer je er een keer het stroom af moet halen. In stand-by verbruikt de PS5 5 tot 7 watt en als er geüpdatet wordt, gaat dat verbruik omhoog naar 15 watt. Neem je de console in gebruik, dan is het verbruik 200 watt.
En de Nintendo Switch?
De Nintendo Switch heeft een energieverbruik van zes tot zeven watt (OLED -model versus 2019-versie). Mediastreaming consumeert vijf tot zes watt, terwijl het systeem in de slaapstand en uitgeschakeld 0,3 (maximaal 0,5) watt verbruikt. De verschillende Nintendo Switch-modellen hebben allemaal een slaapstand, die ingesteld kan worden op 1, 3, 5, 10 en 30 minuten. In de tv-stand is dat 1, 2, 3, 6 of 12 uur, zelfs. Je stelt de zaken in via de Instellingen en de optie Slaapstand.
©GMRimport
Pc-gebruikers
Voor pc-gebruikers zijn er veel soorten hardware en variabelen en houden we de tips wat algemener. Ontkoppel bijvoorbeeld zoveel als mogelijk apparaten wanneer je ze niet gebruikt, zodat ze geen onnodig stroom trekken. Maar loop ook vooral de opties voor energie besparen na op je besturingssysteem.
Windows-gebruikers gaan dan naar de Instellingen-app > Systeem > Energiebeheer en slaapstand. Hier stel je in wanneer het systeem en het scherm uitgaan. Ga je een tijdje van huis? Haal dan de stekker van de computer eruit; zo weet je zeker dat die uitstaat. MacOS-gebruikers gaan hiervoor naar Systeemvoorkeuren > Energiestand. Een laatste algemene tip voor laptopgebruikers: gebruik de oplader alleen wanneer je de laptop daadwerkelijk oplaadt. Anders verbruikt het systeem heel de dag onnodig veel energie.