Column
Black Ops 4

Waarom geen singleplayer in Call of Duty niet per se een minpunt is

Call of Doei-ty

Geschreven door Erik Nusselder op
Het is weer die tijd van het jaar: de nieuwe Call of Duty is verkrijgbaar. Dat betekent dat miljoenen gamers weer beginnen aan hun digitale schietgenot. Waar de franchise de laatste jaren wat stoom leek te zijn verloren, krabbelt de game dit jaar weer op met hoge cijfers en veel positieve geluiden. Al is hier en daar is toch wat geklaag te horen: er zit namelijk voor het eerst geen singleplayercampagne in.

Onder onze review – een 8,5 van Ron – waren een aantal lezers duidelijk in hun mening. De game zou punten aftrek moeten krijgen omdat er een groot deel miste. De franchise heeft altijd een campagne gehad en dat is nu weggesneden, dus logischerwijs zou de score ook lager moeten uitvallen. Er waren ook spelers die aangaven dat ze CoD normaal gesproken alleen voor de singleplayermodus kopen. Aan hun teleurgestelde gevoel werd geen recht gedaan met zo’n hoog cijfer.

Black Ops 4

Wat het is

Laat ik voorop stellen dat ik een game altijd proberen te beoordelen op wat het is, en niet op wat het niet is. Ik kraak Fifa niet af omdat er geen rpg-elementen in zitten, en Tetris krijgt geen lager cijfer omdat het een slecht verhaal heeft. Call of Duty: Black Ops 4 is een online multiplayergame, en moeten we volgens mij ook als zodanig beoordelen. Dat de serie hiervoor altijd singleplayer had, doet daar niks aan af.

Het enige dat telt is: is het een leuke game en voelt het als een compleet pakket? Krijg je waar voor je geld, of leg je het spel snel weer weg omdat er te weinig content in zit? Naar de mening van onze recensent is Black Ops 4 een mooi totaalpakket waar fans van online games wel even zoet mee zijn. Dat zou dan toch het enige moeten zijn dat telt? Als de modus was verwijderd zonder dat er iets voor in de plaats kwam, had ik de kritiek nog wel begrepen. Maar met Blackout en een grotere focus op Zombies is CoD gewoon een andere kant op gegaan.

Call of Duty: Black Ops 4

Solo-modus

Was het een betere game geweest als er ook een singleplayermodus in had gezeten? Meer waar voor je geld is natuurlijk altijd beter, dus ja, in die zin wel. Maar ja, dan kan je in elke game wel iets verzinnen dat je toegevoegd zou willen zien. Het zou ook leuk zijn als de soldaten tussendoor konden racen in tanks, even konden voetballen om stoom af te blazen, misschien een realistisch potje darten in een barak. Dat zou ook meer waar voor je geld zijn, maar je kunt niet bezig blijven.

Kijk bijvoorbeeld naar Overwatch, een fantastische shooter die jaren speelbaar blijft. Het zit boordevol interessante personages en ik zou dolgraag een solo-avontuur zien waarin hun karakters uitgediept worden in een meeslepend verhaal. Dat dit er niet in zit, maakt de game zelf niet slechter. Het voelt al compleet zoals het is.

Ik wil trouwens niet zeggen dat het gebrek aan singleplayer geen kritiekpunt kán zijn. Er kan natuurlijk een game uitkomen die zonder een solo-avontuur niet af aanvoelt. Ik had dat zelf bij de eerste Titanfall. Het voelde heel raar dat deze goed uitgewerkte wereld geen verhalend element had. Dat werd ook in de hand gewerkt doordat er bij de release niet genoeg modi waren om mij lang bezig te houden. Hetzelfde geldt voor Star Wars Battlefront, net als Titanfall een game die in het vervolg toch maar een singleplayeravontuur toevoegde. Zonder dat element voelde het voor mij niet compleet aan.

Black Ops 3

Het is een gevoel

Dat is ook een punt dat we niet moeten vergeten: het gaat om een gevoel. Een recensie van een game is geen wiskundige som, waarbij we punten optellen of aftrekken voor dingen die er wel of niet in zitten. Het is op veel punten niet eens objectief: ja, ik kan vertellen welke speltypen er allemaal inzitten en technische onvolmaaktheden zijn meestal ook wel objectief vast te stellen. Maar of iets leuk is om te spelen en aanvoelt als een compleet pakket, is uiteindelijk toch subjectief. Het is een mening die we omzetten in een cijfer.

En dat cijfer hoeft niet eens van toepassing te zijn op jou. Als jij het erg vindt dat Call of Duty geen verhaalmodus meer heeft, dan is dat legitieme kritiek. Een singleplayercampagne is kennelijk belangrijk voor jou, en dat mag. Dan is deze game niet voor jou gemaakt en daar is ook weer niks mis mee. Niet elke game hoeft voor iedereen te zijn. Het is natuurlijk jammer als een serie waar je op gesteld bent andere keuzes maakt en buiten jouw interessegebied terecht komt. Maar dat maakt de game niet slechter, het maakt alleen dat het niet meer voor jou is.

Er zijn al veel mooie singleplayergames verschenen dit jaar. Spider-Man, God of War, Celeste, noem ze maar op. In geen van die reviews hebben we geklaagd dat er geen multiplayer in zat. Dat had van deze prachtige avonturen geen betere games gemaakt, althans niet naar mijn mening, en het omgekeerde geldt voor Call of Duty. Het staat je altijd vrij om een andere mening te hebben.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: 100 uur werken en Switch-concurrent Thronebreaker-dlc voor Gwent is volledige The Witcher-rpg
21

Reacties op: Waarom geen singleplayer in Call of Duty niet per se een minpunt is

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Fpsbig

  • 20 oktober 2018 10:35
  Leuk collum Erik. Ik ben het wel met je eens, al speel ik al jaren geen cod meer maar als het pakket compleet voelt is het toch goed. Ik vond de singleplayer na modern warfare en black ops 1 ook niet echt leuk meer, maar dat zal aan mij liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  KoningDriessen

  • 20 oktober 2018 10:51
  @Fpsbig nee klopt de single player van cod was naar mijn mening altijd een beetje zoals een micheal bay film: Niet perse goed, niet perse leuk, maar wel hersenloos vermaak. Ik koop de cod nog wel eens als ze flink afgeprijsd zijn om even twee middagjes hersenloos te knallen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chefry

  • 20 oktober 2018 20:20
  @KoningDriessen
  Modern Warfare 1 heeft echt wel een goed singleplayer verhaal

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 20 oktober 2018 10:56
  Ik geloof best dat het een goede multiplayer game is, maar ik speel vooral singleplayer dus sla hem deze keer over. Van mij mogen ze de ontwikkeling best opsplitsen in singleplayer en multiplayer. Dus als aparte games uitbrengen. Dan kan de kwaliteit van beide omhoog en dan bijvoorbeeld voor een lagere prijs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 20 oktober 2018 11:50
  Meer zombies is een pluspunt.

  Ben die wandelende clichés wel zat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 20 oktober 2018 12:24
  Het ligt er denk ik ook een beetje aan of het om een nieuw deel in een serie gaat of om een op zichzelf staand spel. Een op zichzelf staand spel kan doen wat het maar wil, maar als je een serie volgt, dan zijn er bepaalde standaarden die daarbinnen ontstaan en die spelers verwachten.
  Dit geldt niet alleen bij games, maar ook bij boeken, films en televisieprogramma's.
  Stel dat FIFA 2019 bijvoorbeeld ineens ook geen singleplayer meer zou hebben, dan kun je ook wachten op forse kritieken en zal het spel wel degelijk ook daarop afgerekend worden.
  En ook als er bijvoorbeeld ineens aliens zouden meedoen.

  De balans tussen het aanhouden van bij een serie horende conventies en het verder voortbouwen daarop kan erg lastig zijn in een serie; je zult altijd groepen fans houden die het niet eens zullen zijn met jouw beslissing en dat luidruchtig zullen laten horen.
  Maar het is denk ik niet terecht om spellen in een serie steeds als op zichzelf staande spellen te beschouwen, want dat zijn ze mijns inziens dus niet. Ook niet als de verhalen in elk deel op zichzelf staan, want een serie is een serie om een reden.
  Als een spellenreeks al jarenlang singleplayer heeft en nu ineens niet, dan is het heel normaal dat men het betreffende spel daarop recenseert en dat trouw volgende singeplayers het (zacht gezegd) niet netjes vinden dat zij de serie niet meer kunnen volgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 20 oktober 2018 15:11
  Goed artikel en dit ligt echt puur aan wat je in een game zoekt. Had je gehoopt op een vette SP-ervaring in een COD-game, dan is dit het grootste minpunt mogelijk en de grootste zonde die de franchise richting jou had kunnen begaan. Ben je echter gek op MP, dan is dit minpunt inderdaad behoorlijk te verwaarlozen. Een open-deur, maar dit is wel hoe het werkt. Ik gun deze game geen blik waardig door het ontbreken van de SP, niet perse een minpunt? Voor mij wel degelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  anyaka

  • 20 oktober 2018 15:54
  Dit hoeft geen probleem te zijn als ipv een single-player je er meer mp maps en modi voor in de plaats krijgt, maar meestal krijg je de zelfde hoeveelheid mp-content alleen dan zonder single-player waardoor je dus minder krijgt voor hetzelfde geld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inflatable

  • 20 oktober 2018 18:06
  Call of Duty wordt al jaren niet meer voor mij gemaakt, dus ook al zou het constant dikke tienen krijgen en GOTY awards winnen, dan nog koop en speel ik het niet.. Simpel zat.. Reviews zijn slechts een indicatie en altijd subjectief, ik gebruik ze slechts om zelf te kunnen bepalen of een game iets voor mij is als ik er zelf niet al genoeg vanaf weet..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 20 oktober 2018 18:50
  En toch kunnen mensen behoorlijk boos worden op een review wanneer deze niet zijn of haar mening deelt. Sommigen vergeten nog wel eens dat een recensie een mening bij de ervaring van de schrijver is. Het wil niet zeggen dat wat er in een recensie staat feitelijk de waarheid is, het blijft subjectief zoals je zegt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 21 oktober 2018 08:40
  @Dokter Caspari

  Klopt. Mensen vinden vaak dat een review objectief moet zijn. Met nadruk op moet.
  Maar dat kan niet. Reviews kunnen nooit objectief zijn. Dan kunnen we beter voor elke game dit schrijven:

  De een houd er wel van en de andere niet.
  50/100

  Klaar

  Want dat is objectief. Dat er waarschijnlijk evenveel haters als liefhebbers zijn.
  Dan zijn we zo klaar met reviewen.
  Nu net een review is interessant omdat het een stukje mening, gevoel, passie en persoonlijke ervaring meeneemt.
  Maar dat vergeten mensen…..een review is ten alle tijden subjectief.
  Want objectief betekend nooit een score van 100, want geen 1 game is zo goed dat 100% van de gamers het koopt.

  Jammer alleen dat zoveel mensen dat niet snappen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 20 oktober 2018 18:45
  Speel al jaren geen cod online meer. Dit niet om gameplay maar omdat het gewoon te nep aanvoelt. Het gaat te snel niet om tr spelen maar dat het nep is, geluid is slecht van de wapens. Dat maakten voor mij al jaren geleden de overstap naar bf

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chefry

  • 20 oktober 2018 20:24
  Voor mij blijven de beste singleplayer spellen de Batman Arkham games. Code speel ik al jaren niet meer. Voor mij blijft GTA 5 de beste online game

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 21 oktober 2018 01:00
  "Ik kraak Fifa niet af omdat er geen rpg-elementen in zitten, en Tetris krijgt geen lager cijfer omdat het een slecht verhaal heeft. Call of Duty: Black Ops 4 is een online multiplayergame, en moeten we volgens mij ook als zodanig beoordelen. "

  Appels met peren vergelijken dit. Als FIFA sinds het eerste deel RPG elementen had, of Tetris vanaf de eerste Gameboy uitgave een verhaal had, dan had deze vergelijking waarde, maar dat is gewoon niet zo.

  Call of Duty heeft sinds het allereerste deel in de serie single-player, en als dat 1 keer verwijderd wordt, dan snap je wel dat mensen daar chagrijnig over worden.

  Activision Blizzard heeft duidelijk gemaakt met deze versie van Call of Duty dat single-player games niet meer belangrijk zijn (in hun ogen) en focussen ze op het veel lucratievere games als 'live-service'. Één grote online dienst wat niet veel moeite en werk nodig heeft om continue geld te krijgen via microtransacties. Wees er altijd van bewust dat het om het geld gaat, en om niks anders. Dat is de enige beweegreden van dit soort ontwikkelaars…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 21 oktober 2018 10:06
  @Qinneth ik zeg ook niet dat mensen niet chagrijnig mogen zijn. Ik zeg alleen dat het de game niet per se minder goed maakt. Bijvoorbeeld als je er iets anders voor terugkrijgt en de game nog als een goed totaalpakket aanvoelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 21 oktober 2018 13:32
  @ErikNus Maar dat is het punt juist, we krijgen er niks anders voor terug. De enige reden dat er battle royale in zit is omdat dat op het moment zo'n enorme hype is, en er eigenlijk geen goede concurrent is voor Fortnite (PUBG is nog steeds een slecht geoptimaliseerde en beperkte game).

  Begrijp me niet verkeerd, ik vindt dat Activision Blizzard met dit een goede multiplayer game heeft afgeleverd. De battle royale modus is solide en veel beter dan PUBG's battle royale ooit is geweest, en de zombie mode is vermakelijk zoals altijd, maar het is gewoon geen 60 euro waard. Dit is een 40 euro game (misschien zelfs 30 euro). Zoals ze op zijn Engels zeggen: "He wants to have his cake and eat it too.", dit is precies de mentaliteit van Activision Blizzard, volle prijs vragen voor 2/3e van een game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 21 oktober 2018 09:08
  Mee eens, goed geschreven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutertje-r

  • 21 oktober 2018 15:40
  Miscchien moeten we het er ook eens over hebben dat tijdens de beta de servers op 60Hz draaiden en nu na de launch terug gedraaid zijn naar 20Hz. Alleen daarom zou je je geld terug moeten krijgen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mr_joystick88

  • 22 oktober 2018 03:39
  Ik vind cod singleplayer juist leuk, multiplayer is zoeizo niet mijn ding, daarom koop ik hem ook zeker niet.
  Ik speel nu wolfenstein en dat is echt een super vet alternatief

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 22 oktober 2018 08:40
  @Mr_joystick88 ben het helemaal met je eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.