Review
God of War

God of War

Oh mijn god

Geschreven door Erik Nusselder op

Conclusie

God of War is op alle vlakken een fantastische game die je reden geeft om om Kratos te geven, maar die Kratos niet te veel verandert. Met een prachtige wereld, gewichtige combat en een emotioneel verhaal hoort dit bij de beste PS4-exclusives.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prachtige spelwereld, emotioneel verhaal, vloeiende actie, fantastische presentatie, veel te doen, geweldige camerahoeken
 • Minpunten
 • Verhaal kakt soms in en is minder heldendichtwaardig dan verwacht, kleine problemen met de camera
Er is veel gezegd over hoe Kratos is veranderd. Hij probeert zijn woede in te houden nu hij een zoon heeft en wil een rolmodel zijn voor z’n jonge zoontje Atreus. Wat veel minder benoemd wordt, is hoe erg Kratos hetzelfde is gebleven in de nieuwe God of War.

Hij is nog steeds een brute man die zich bar weinig aantrekt van zijn omgeving. ‘Ik weet het niet’ en ‘dat kan me niks schelen’ zijn z’n twee stokpaardjes. Kratos verbergt zich in het mythologische Noordse Midgard voor zijn verleden en alle problemen en goddelijke seriemoorden die daarbij horen. Maar die nukkigheid is lastig vol te houden met een jonge zoon die vooral nieuwsgierig is en iedereen wil helpen. Voor je het weet zit je aan een boel sidequests vast.

God of War

Zo vader, zo zoon

Atreus is het emotionele ankerpunt van dit verhaal. Met al zijn verwondering dwingt hij zijn vader uit zijn schulp te kruipen. De dynamiek tussen de twee is onwennig, je voelt dat ze tot nu toe weinig tijd met elkaar hebben doorgebracht. Atreus was tot nu toe meer een moederskindje, een beetje bang voor zijn norse vader. Nu slaat zijn jonge enthousiasme kapot tegen een muur van onverschilligheid. Toch zijn de twee aan elkaar overgeleverd. De moeder van Atreus overlijdt aan het begin van de game. Haar laatste wens is dat haar as wordt uitgestrooid vanaf de allerhoogste berg. Kratos denkt eigenlijk dat zijn zoon nog niet klaar is voor zo’n gevaarlijke reis, maar nadat het gevaar hen op komt zoeken, heeft hij weinig keus. De tocht is een stuk ingewikkelder dan hij had voorzien en leidt de twee door meerdere werelden uit het Noordse rijk.

Het verhaal is een belangrijk onderdeel van deze God of War, waarin de relatie tussen vader en zoon steeds verder wordt uitgediept. Het is een veel persoonlijkere sage dan we van de serie gewend zijn, en dat werkt. Wel gaat het 20 tot 25 uur durende hoofdverhaal af en toe een beetje trekken, zeker omdat het minder groots in opzet voelt dan eerdere delen. Zo nu en dan moet je gedwongen backtracken en er worden net wat te veel obstakels op je pad geworpen. Met een uur of vijf minder was de ervaring een stuk strakker geweest.

God of War

Er zijn echt wel momenten waarop we juichend van de bank sprongen, maar vergeleken met bijvoorbeeld deel drie komen grootse, spectaculaire scenes minder voor. Laten we zeggen dat bepaalde verwachtingen niet helemaal waar worden gemaakt en de game qua verhaal wat minder heldendichtwaardig aanvoelt dan gedacht. Dat is niet per se erg, want in ruil daarvoor krijgen we iets dat veel meer draait om persoonlijke groei. Niet alleen van Kratos en Atreus, maar ook van de geestige zijfiguren die ze onderweg ontmoeten.

Die focus op het persoonlijke zie je ook terug in de cameravoering. Santa Monica knipt nergens, en dat is briljant: de hele game is één lang shot. De impact daarvan is groot. Tussenfilmpjes en gameplay vloeien naadloos in elkaar over, in die tussenfilmpjes wordt nooit van camerastandpunt gewisseld, je ziet het verhaal nooit uit iemand anders zijn perspectief en zolang je niet doodgaat is er geen laadscherm te bekennen (wel momenten waarop je staat te wachten en denkt: ah, nu ben je zeker stiekem aan het laden).

God of War

Allermooiste

Dat kweekt het gevoel dat je er echt bij bent en de reis samen met Kratos en Atreus aflegt. De wereld waar de twee in rondlopen is van een uitzonderlijke schoonheid. Van besneeuwde bergtoppen en kleurrijke bossen tot donkere grotten en grote meren, alles ziet er nagenoeg perfect uit. Er is duidelijk een hoop liefde gegoten in de omgevingen, die vol zitten met kleine details. Vooral op een PlayStation Pro is God of War overduidelijk een van de mooiste PS4-game tot nu toe. Midgard voelt als een echte wereld.

Dat zit hem niet alleen in de haarscherpe graphics en prachtige vergezichten, maar ook in de vloeiende animaties die geen frame laten vallen. De afwerking is sowieso van grote klasse. We zijn geen bug tegengekomen. Daarnaast geeft de bombastische orkestmuziek alles een extra oppepper.


Het verhaal is voor God of War-begrippen al goed bedeeld, maar de optionele content is dat des te meer. Naast de hoofdmissies is er nog ontzettend veel te verkennen, waardoor je de totale speelduur met gemak kunt verdubbelen. Het meeste daarvan is daadwerkelijk boeiend, met zijmissies die je naar nieuwe plekken leiden en meer achtergrond geven over de wereld.

Van een echte open wereld kunnen we niet spreken, daar is de wereld te klein voor, maar verkennen wordt wel degelijk beloond. Wie van de gebaande paden struint vindt grote gebieden en kerkers waar je anders nooit was gekomen. Daar is duidelijk veel liefde ingestoken, in zulke flinke gebieden die sommige spelers misschien nooit zullen zien. Bovendien zit hier ook de echte uitdaging van de game verscholen, met name in een reeks optionele bazen die het uiterste van je vragen.

God of War

Wapenfeit

Om hen aan te kunnen moet je het nieuwe combatsysteem goed in de vingers hebben. Kratos heeft zijn kettingzwaarden aan de wilgen gehangen en is overgestapt op een flinke bijl. De besturing is daarbij wat Souls-achtig geworden, met de nadruk op zware en lichte aanvallen met R1 en R2, ontwijken en het afweren van aanvallen met een schild.

Het vechten werkt een stuk gewichtiger dan de vorige delen, die zich meer op lange combo’s toelegden, maar voelt absoluut nog als God of War. Dat komt vooral door de bruutheid van Kratos, die zonder pardon hoofden doorklieft en vijanden in tweeën hakt. Ook elementen als de Spartan Rage zijn terug, te herkennen aan de meter die zich langzaam vult en je een korte krachtboost geeft.

Er komt ditmaal meer tactiek en geduld bij de gevechten kijken omdat aanvallen goed moeten worden getimed. Ook is het belangrijk te overwegen of je wel een bijl nodig hebt. Blote vuisten doen minder schade, maar daarmee raken vijanden wel eerder verdoofd, wat zich leent voor een bloederige executie. Bovendien is het heerlijk om de bijl in iemands hoofd te gooien, waardoor hij tijdelijk bevriest, om hem vervolgens met de vuisten te lijf te gaan. Al die tactische opties pakken goed uit en zorgen ervoor dat je een eigen speelstijl kunt ontwikkelen.

Daarnaast biedt het aanpassen van de bijl een hoop variatie. Je vindt geen nieuwe wapens, maar wel runes die de bijl nieuwe opties geven. Er is plek voor drie speciale vaardigheden, zoals een wilde zwaai in de rondte, een ijskoude uppercut of een kleine dosis extra health. Ook met uitrusting in winkels is Kratos in speelstijl aan te passen. Denk daarbij aan armor dat een extra aanval of juist verdediging geeft of een pantser dat de cooldown van speciale aanvallen verkort.

God of War speelt heerlijk en is een prachtig spel. Het nieuwe deel geeft de franchise nieuw elan, maar heeft niets aan identiteit verloren.

Tot slot is er een skilltree die nieuwe aanvallen geeft of de mogelijkheden met het schild vergroot. Ook Atreus is op deze manier sterker te maken, want het zoontje vecht vrolijk mee. Met het vierkantje op de controllers schiet hij een pijl , waardoor de vijand eerder verdoofd raakt. Het is leuk om de kompaan op die manier te verweven in je speelstijl en zo combo's langer te maken. Later in de game kun je skills vrijspelen waarmee hij nog een stuk handiger wordt.

Het nieuwe derdepersoonscamerastandpunt heeft een minstens zo groot effect op de gevechten. Omdat je niet kunt zien wat er achter je gebeurt, word je soms onverwachts aangevallen. Dat lijkt in het begin een groot minpunt, maar al gauw leer je om het overzicht te behouden tijdens een gevecht. Markeringen rond je middel die aangeven waar je vijand is en of hij bijna aanvalt helpen daar een beetje bij, net als Atreus die ‘behind you!’ roept als je aangevallen wordt. Toch blijft de camera af en toe haken achter objecten, of word je geraakt door een projectiel dat je onmogelijk aan had kunnen zien komen.

God of War

Prachtig, heerlijk en emotioneel

Het moge duidelijk zijn, God of War speelt heerlijk en is een prachtig spel. Het nieuwe deel geeft de franchise nieuw elan, maar heeft niets aan identiteit verloren. Het is in actie en spektakel geen achtbaanrit zoals deel drie dat was, maar juist in die nieuwe momenten van rust houdt het spel de aandacht vast. Combineer dat met een emotionele lading waarover wij voorheen niet eens in de God of War-serie durfden dromen, en een succesvolle reboot is geboren. Kom maar op met die trilogie..

God of War is nu exclusief verkrijgbaar voor PlayStation 4. Deze game is getest op een PlayStation 4 Pro.

Dit artikel delen:

Lees meer

Vr Vrijdag: Vijf dingen die we van Skyrim VR hebben geleerd Verander van voertuig in The Crew 2
64

Reacties op: God of War

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ErikNus

  • 12 april 2018 09:02
  Hallo allemaal! Mochten er nog vragen zijn over mijn review, stel ze hier gerust. Ik doe niet aan spoilers :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 12 april 2018 09:20
  100 euro voor een exemplaar! haha. geluksvogels!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 12 april 2018 09:48
  @Marcus88 damn, ik had een code, die kan je niet doorverkopen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 12 april 2018 09:33
  Enige vraag die in mij opkomt is: Is er ook iets van een database, zoals bijv Assassins Creed dat heeft, om over de setting te lezen/leren? Die setting is nogal een groot punt voor mij, wat het nog boeiender maakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 12 april 2018 09:39
  @Vogeltje jep, Atreus houdt een soort dagboek bij waarin je korte stukjes kunt lezen over vijanden die je tegenkomt en stukjes lore die je in de wereld vindt. Het is niet superuitgebreid maar wel leuk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 12 april 2018 10:14
  @ErikNus
  Top, bedankt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 12 april 2018 10:43
  @Vogeltje Als je geïnteresseerd bent in Noorse mythologie kan je beter echte boeken kopen, aangezien gamedesigners nog al graag lulkoek willen toevoegen.

  The Prose Edda (pinguin classic) en The Poetic Edda (van Jackson Crawford) zijn een goed startpunt. Vervolgens zou je verder kunnen met The Saga of the Volsungs en de IJslandse saga's (ook pinguin classics). Het leuke van die saga's is dat ze een brug slaan tussen mythologie, legenden en historie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 12 april 2018 13:29
  @Baukereg
  Bedankt voor de tips. Zal ze zeker zeer snel opzoeken om te lezen. Goed leesvoer is altijd welkom.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 12 april 2018 10:58
  @ErikNus

  Idd mooi om te horen, bij Assassin's Creed heeft echt toegevoegde waarde (plus het is nog eens leerzaam ook) dus dat zoiets ook bij God of War zit maakt mij blij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 12 april 2018 09:56
  Nog een weekje wachten.

  Heb alleen het cijfer gezien en dat is genoeg.


  Heb er zin In!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wiepie

  • 12 april 2018 10:21
  Ik ben gebruikelijk meer van de RPG's, maar dit ziet er toch wel interessant uit. Zou dit een mooi moment zijn om eens in te stappen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 12 april 2018 10:32
  @Wiepie ja, dat is het wel. Er zitten ook wel rpg-elementen zoals stats en nieuwe gear in, als dat je helpt :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wiepie

  • 12 april 2018 10:57
  Jazeker, dank je. Ik ga het dan denk ik maar gewoon eens proberen.
  Heb zo'n gevoel dat dit me best wel eens kan gaan verrassen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 12 april 2018 10:30
  Erik, ik begrijp dat er vier soorten moeilijkheidsgraden zijn, kun je daar iets meer over vertellen wellicht? Ik denk dat ik met de een na hoogste ga beginnen, ik houd wel van een uitdaging. Horizon Zero Dawn had ik op den duur maar op het moeilijkst gezet, omdat ik het wel erg gemakkelijk vond worden als je al je veel skills hebt vrijgespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 12 april 2018 10:38
  @BertThaBest ha Bert, dat klopt. Er is een verhalende modus waar de uitdaging een stuk minder is, en dat loopt op tot een God of War-modus waarin ik geen 5 seconden overeind blijf :-) de 'normal' modis, balanced heet het geloof ik, vond ik goed in balans: het verhaal kom je redelijk door met af en toe doodgaan, en de echt uitdagende gevechten… Nou ja die heb ik nog steeds niet allemaal verslagen, ik ben nog op weg naar de platinum :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 12 april 2018 17:16
  @ErikNus Klinkt goed :). Ik ga hem zeker halen. Alle voorgaande God of Wars gespeeld, ze waren allemaal leuk. Fijn dat ze het nu over een andere boeg hebben gegooid want met het vorige concept was ik wel wat klaar mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lionrawrr

  • 12 april 2018 11:07
  Game of the year!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 12 april 2018 11:18
  @ErikNus
  Ik heb de review niet gelezen verder because spoilerssss! maar het is al weer een tijdje geleden dat ik gow 1-2-3 heb gespeeld. krijg je een intro als je gow4 opstart met wat er gebeurt is en is het nodig het verhaal nog eens te checken van 1 2 3 om 4 helemaal te begrijpen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 12 april 2018 11:40
  @Marcus88 hey Marcus,
  Nee, er zit geen samenvattend iets bij.
  Het verleden van Kratos is wel redelijk belangrijk. Maar je hoeft niet alle details te weten om dit verhaal te volgen, als je nog weet dat hij alle Griekse goden heeft vermoord, kom je al een heel eind :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 12 april 2018 14:13
  @ErikNus
  Even dus een video pakken op youtube van 20 min die alles samenvat. Thanks! Kan niet wachten HYPEE

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.