Column
Switch

De Switch is de perfecte gamemachine

En toch speel ik er niet op

Geschreven door Lars Cornelis op
In het najaar van 2007 wist ik niet hoe snel ik een PSP-2000 moest halen. Dat terwijl ik al gewoon een PSP had, een Japans importmodel nota bene. Toch had ik een goede reden voor de upgrade naar de PSP-2000: die kon je namelijk met een componentkabel op een televisie aansluiten. Stel je eens voor: één apparaat waarmee je games onderweg én thuis kon spelen! Dat is toch een droom die uitkomt? De beperkte 480 × 272 resolutie en manke besturing van de PSP voorkwamen echter dat deze functionaliteit meer werd dan een gimmick. In de praktijk maakte ik er dan ook nauwelijks gebruik van.

Even vooruit spoelen, naar bijna tien jaar later: Nintendo brengt de Switch uit. Een apparaat dat ik opnieuw direct in huis haal en wel met dezelfde reden als die PSP-2000. Een decennium later is er dankzij technische innovaties natuurlijk veel meer mogelijk, maar het is ook duidelijk dat Nintendo heel goed over dit product heeft nagedacht. Een mooi, draagbaar design dat met twee JoyCons altijd klaar is voor een potje multiplayer, maar gedockt met een Pro Controller in mijn handen speel ik even comfortabel op de bank als met een PS4 of Xbox One – gewoon in HD. Nintendo zet een nagenoeg foutloos apparaat neer. Eentje die mijn droom eindelijk verwezenlijkt.

En toch speel ik er nauwelijks op. Hoe kan dat?

Enthousiaste zuurpruim

Oké, laat ik beginnen met te erkennen dat ik een afwijking heb waardoor ik simpelweg geen lol beleef aan Zelda en Mario, naar het schijnt de twee beste games van afgelopen jaar. Het zal wel, ik geloof de meerderheid, maar die games zijn nou eenmaal niet aan mij besteed. Overigens waren er ook uitstekende Mario- en Zelda-games op de Wii U beschikbaar, dus met Breath of the Wild en Super Mario Odyssey spreekt Nintendo geen ander publiek aan dan met hun voorgaande consoles en handhelds. De Switch is met dit soort games een logische vervolgstap op de Wii U en 3DS in één, maar is nog niet van het disruptieve kaliber waar ik van droom: iets dat al mijn andere apparaten overbodig maakt.

Wolfenstein 2

Games als L.A. Noire, Doom en straks Wolfenstein 2: The New Colossus werpen een ander licht op de zaak. Dit zijn namelijk het soort games waar het lange tijd aan ontbrak op de consoles van Nintendo. Games waarmee Nintendo een ander, breder publiek aanspreekt, waaronder ondergetekende. Eén probleem: ik heb ze al gespeeld. Fifa 18, dat bijna tegelijkertijd op de Switch en andere consoles verscheen, overwoog ik wél serieus om primair op de Switch te spelen. Jammer genoeg vond ik Pro Evolution Soccer 2018 uiteindelijk toch leuker. Jammer, weer geen game voor mij op de Switch.

Maar laat ik niet alleen maar zuur zijn over al die geweldige games die ik toch niet speel. Opvallender is dat ik ondanks dat ik die games niet speel, nog steeds laaiend enthousiast ben over de Switch. Het apparaat nam ik als eerste mee naar mijn nieuwe huis (want draagbaar, geen tv nodig en dus nul minuten kwijt aan aansluiten – en Mario Kart 8 blijkt ideaal als je de hele middag moet wachten op de bezorging van een nieuwe vriezer) en heeft inmiddels een opvallende, prominente plek in mijn mediameubel. Hij mag dan vooral uit staan, maar de Switch zie ik als een fundamenteel onderdeel van mijn entertainmentinstallatie. Zo enthousiast ben ik over de Switch.

Mario Kart 8

Doorbreek de hegemonie

Ik ben dan ook iedere keer weer verheugd als ik lees dat de Switch het zo goed doet. Commercieel succes is immers de weg naar meer interessante games. Bethesda ondersteunt de Switch al en hopelijk volgen meer uitgevers. Want als ik kan kiezen tussen een game op de PS4 of op de Switch, dan zou ik het wel weten. Een game overal kunnen spelen – in de trein of op werk in de pauze, maar waarschijnlijker thuis in bed of gewoon op de bank als de tv bezet is – is voor mij meer waard dan een 4K-resolutie, Trophies of online functionaliteiten. Sterker nog, ik weet vrij zeker dat Fifa 18 op de Switch zo razend responsief is doordat al die randzaken ontbreken. De Switch zou dus zeker het platform van mijn keuze zijn, als ik iets te kiezen had.

Red Dead Redemption 2 op de Switch klinkt wellicht als net een brug te ver, maar niet lang geleden was het nog doodnormaal om exclusieve games of aangepaste versies te maken voor minder krachtige platformen, die echt niet onderdeden voor hun ‘grotere broer’. Vaak kwamen deze games zelfs bijna tegelijkertijd uit. Terwijl op de pc Medal of Honor: Allied Assault verscheen, kwam Frontline uit voor de PS2. Tegenover Metroid Prime op de Cube, stond Fusion op de GBA. Burnout Revenge en Burnout Legends. En zelfs Liberty City en Vice City kwamen prima tot leven op de PSP in hun GTA Stories-variant.

Naar de sterren en daar voorbij

Wat mij betreft gaan we terug naar die tijd, doorbreken we de hegemonie van de PS4 en Xbox One en verschijnt er op de Switch een gezonde mix van heruitgaves, aangepaste ports én gloednieuwe games. Dat die games dan technisch misschien gedownscaled zijn boeit niet, met zo’n arsenaal aan games zou de Switch echt mijn primaire game-apparaat worden. En ondenkbaar is het niet. Zoals altijd neemt Nintendo hier zelf het voortouw in, met een Pokémon-rpg en Metroid Prime 4 die mogelijk beiden dit jaar naar dat geweldige apparaatje komen – Nintendo-games waar ik wél warm van word. 2018 wordt een mooi jaar. Het jaar dat mijn droom eindelijk écht uitkomt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Pornhub maakt jaarlijkse console-cijfers bekend Multiplayershooter Battalion 1944 in februari naar Steam Early Access
10

Reacties op: De Switch is de perfecte gamemachine

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Agent4125

  • 11 januari 2018 14:09
  Herkenbaar artikel! De Switch lijkt mij ook fantastisch, maar doordat ik weinig / niets met Mario en Zelda heb, heb ik 'm (nog) niet gekocht. Maar ik gebruik mijn Vita nog vrijwel dagelijks, om via Remote Play Skyrim te spelen, zonder de tv bezet te houden. Dus kom maar op met nieuwe én oude toptitels voor de Switch, dan koop ik er ook eentje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NintendOwnd

  • 11 januari 2018 14:16
  Erg herkenbaar inderdaad, en dat terwijl ik een Nintendofan van het eerste uur ben (niet verrassend met mijn naam). Na Zelda en Mariokart heb ik de Switch nauwelijks aangeraakt. Belangrijkste redenen zijn mijn game PC en het gebrek aan tijd. Toch verrast het me erg dat ik eerder geneigd ben een kort spel te spelen op de PC ipv de Switch. Misschien dat een nieuwe Pokemon en Fire Emblem daar verandering in gaat brengen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 11 januari 2018 14:19
  Dag Lars

  Het is best gewaagd om op dese website aan te geven dat je niet zo’n fan bent van bepaalde games als Mario en Zelda. Iets wat volgens mij wel moet kunnen en ondanks dat ik een grote fan ben sinds oudsher van deze series snap ik wel dat je niet warm loopt voor deze games. Is iets simpel je smaak niet dan kan iets er nog zo lekker uit zien, smaakt het niet dan smaakt het niet. Het oog wil ook wat maar niet alleen het oog zeg maar.

  Met de Psp heb ik precies hetzelfde mee gemaakt, opvolger gekocht en kabeltje voor de pc. Zelfs nog een latere uitbreiding van Sony om games via een apart kastje alsnog op je tv te spelen maar was ook geen succes.

  Eerlijkshalve moet ik zeggen dat ik gehoopt had de switch meer mee op pad te nemen om on-the-go te kunnen gamen maar dat wil nog niet echt veel gebeuren. Wel al een keer een random medereiziger in de trein een paar keer slaag gegeven met street fighter maar echt vaak buiten de deur is de switch nog niet geweest.

  Wel heb ik ongeveer evenveel uur in Dock mode gespeeld als in handheldmode, daar zie ik de grootste kracht van het apparaat. Beeld blijft goed en speelbaarheid hoog.

  Wat mij vooral opvalt is dat bij mij juist de ps4 nauwelijks gebruikt wordt en ik op de switch ook meer games speel die juist niet van nintendo zijn. Ook ben ik steeds meer bereid hier wat langer op te moeten wachtten voor de switch release, simpelweg door de fijne speelbaarheid. Na de ps3 en 4 en pc versie ben ik toch aan het twijfelen om skyrim nogmaals aan te schaffen 😅.

  Daarom hoop ik ook dat de lijn van 2017 in stijgende lijn wordt doorgezet in 2018. Wordt inderdaad een mooi game jaar 😉

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 12 januari 2018 13:53
  Ha Jumpman, tja als we allemaal vol enthousiasme wegliepen met dezelfde games, zou de wereld ook een beetje saaier zijn he? Het is inderdaad gewoon écht een smaakdingetje, want op technisch vlak valt er weinig af te dingen op de genoemde games.

  Wat speel je zoal op je Switch? Misschien zit er nog een mooie aanrader tussen ;-). Skyrim zit ik grappig genoeg ook behoorlijk over te twijfelen. Vooral nadat ik laatst de PS VR versie speelde en die helaas niet comfortabel genoeg vind om 'echt' te gaan spelen, maar die wereld lonkt wel weer ontzettend!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 11 januari 2018 19:40
  " Oké, laat ik beginnen met te erkennen dat ik een afwijking heb waardoor ik simpelweg geen lol beleef aan Zelda en Mario, naar het schijnt de twee beste games van afgelopen jaar. "

  Ik ben dus niet alleen ;). Ik heb al eerder gezegd dat ik niet zo goed begrijp waar al die "himmelhochjauchende" lof vandaan komt. Goede games hoor, dat herken ik zeker, maar toch zijn het geen must play games voor mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jurry1984

  • 11 januari 2018 22:33
  @TripleDad De kinderlijke/cartoony look is het voor mij

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 11 januari 2018 23:30
  Ik vond Zelda ook minder briljant dan dat hij nu overal wordt neergezet, maar ik heb er wel meer dan 100 uur in zitten, dus kan moeilijk zeggen dat ik hem slecht vind ;) Daarnaast tot nu toe de standaard games gespeeld, mario kart (ben ik ook wel klaar mee), mario en rabbits (leuk, maar al weer verkocht) en nu Mario O. Met die laatste ben ik nog lang niet klaar, zeker gezien de weinige tijd die ik tegenwoordig heb. Speel er tegenwoordig vooral op tijdens de lange treinreizen. Vind het on the go spelen dan ook een extreme meerwaarde, waardoor ik het wel eens ben met de schrijver :)

  En vind de ports ook allemaal dikke prima, aangezien ik nog geen kans heb gehad om ze te spelen, behalve DS dan. Donkey Kong, Bayonette, Dark Souls en Wolfenstein maken allemaal een prima kans om uiteindelijk in huis te komen, net als Mario Tennis. Eigenlijk is het nog wachten op een lekkere racegame (burnout?) en zou de laatste Batman nog even geport moeten worden, al ben ik bang dat dit niet gaat gebeuren. Maar het ziet er ook voor komend jaar prima uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 13 januari 2018 10:39
  @coolharry Laatste Batman? Seizoen 1 van Telltale's Batman is er op de Switch namelijk al. Of bedoelde je die niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Flaming

  • 12 januari 2018 08:16
  Heb zelf Rive gehaald uit de Nintendo Store en raad deze aan iedereen aan. Gameplay is ongeveer 5 a 6 uur maar heeft daarna wel uitdagingen zoals het hele spel doorlopen zonder dood te gaan i.c.m. een zeer hoge moeilijkheidsgraad, leuke humor en een stabiele 60fps.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  tektwo

  • 13 januari 2018 16:58
  Games als Mario en zelda moet je gewoon spelen. Niet even spelen en weer wegleggen, maar echt spelen. Ik merk ook dat ik verandert ben qua game smaak. Echter, Mario en Zelda zijn nu helemaal van deze tijd. Nooit eerder heb ik alles kunnen doen zoals ik dat in Zelda kan. Ik zie een boom en ja hoor, ik kan hem beklimmen. Ik stuit tegen een rotswand op. Geen probleem. Zolang de wand maar niet te hoog is, want als je moe bent heb je geen grip meer. Wat te denken van de slimme mix tussen 2d en 3d in Mario, de verschillende werelden, de pet van Mario.. Fantastisch. Ik denk dat ontwikkelaars spelmechanismen zullen kopieren van deze games. Voor die games heb ik de Switch gehaald. Games die multiplatform zijn, speel ik eerlijk gezegd het liefst op de PS4. Ik twijfel nog over een Xbox One X.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.