Review
Fifa 18

Fifa 18 (Switch)

Volwaardige Fifa voor binnen en buiten

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Fifa 18 op de Switch is een volwaardige, serieuze voetbalgame voor thuis en onderweg. Vooral het feit dat je deze Fifa altijd en overal met een vriend kunt spelen met enkel de Joy-Cons, maakt dit de meest veelzijdige en sociale versie van Fifa. Op technisch vlak kan de game echter niet wederijven met de andere versies. Die vergelijking maken is op veel gebieden zinloos, maar op de Switch missen we wel wat online functionaliteiten en een afwerking die de game écht compleet hadden gemaakt.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Voetbal zonder concessies, barst van de content, uitermate geschikt als handheldgame
 • Minpunten
 • Online opties erg beperkt, FUT alleen speelbaar met stabiele internetverbinding, kleine technische mankementen
Nintendo doet goede zaken met de Nintendo Switch. De hybride console vliegt over de toonbank. Het succes blijft niet onopgemerkt bij andere uitgevers, die ook steeds meer games voor de Switch uitbrengen. Zo ook EA, dat voor het eerst sinds jaren weer een Fifa uitbrengt voor een Nintendo-systeem.

Maar wie denkt dat Switch-bezitters nu worden afgescheept met een vluchtig in elkaar geflanste port, heeft het mis. Deze versie is specifiek voor de Switch gemaakt en draait bijvoorbeeld niet op de Frostbite Engine. Dat heeft consequenties voor de grafische kwaliteit de game, maar het zou jammer zijn om lang stil te staan bij wat Fifa 18 op de Switch allemaal niet is. Belangrijker is wat het wel is.

Fifa 18

Gewoon Fifa

Het is namelijk een hele goede, degelijke, beproefde voetbalgame. Features die Fifa de laatste jaren kenmerken, zijn allemaal aanwezig. De aannamebesturing met het rechterpookje, het afschermen van de bal en fysieke duels aangaan, de accurate manier om hoekschoppen, vrije trappen en strafschoppen te nemen; alles is aanwezig. Fifa 18 voelt daardoor gelijk vertrouwd, in positieve zin. Dit is geen afdankertje, dit is ‘gewoon’ Fifa.

Op gebied van gamemodi schiet deze Switch-versie wel wat tekort. De verhaalmodus The Journey ontbreekt omdat de game niet op de Frostbite Engine draait, maar daar is nog wel mee leven. Vooral online zijn de mogelijkheden erg beperkt en het is jammer dat Fifa Ultimate Team volledig afhankelijk is van een (stabiele) internetverbinding, wat weer een beetje haaks staat op de handheldmogelijkheden van de Switch. Een specifiek offline segment zou op de Switch geen overbodige luxe zijn geweest.

Carrièremogelijkheden, vrouwenvoetbal, live updates en elke competitie die je je zo’n beetje kunt voorstellen zijn wel aanwezig, waardoor Fifa 18 ook op de Switch nog steeds behoorlijk uit zijn voegen barst van de content. Of je nu in Fifa Ultimate Team de gloriedagen van Ajax wilt doen herleven met FUT Icons als Van der Sar, Jari Litmanen en Kluivert (Patrick, niet Justin) in je team, of een spannende carrière wilt beginnen als coach van FC Paderborn in de derde divisie van Duitsland; in Fifa 18 kan het allemaal.

Overal je vrienden uitdagen

De grootste troef van deze Switch-versie is echter de veelzijdigheid. Thuis in het dock is het ‘gewoon’ Fifa, maar neem je de Switch mee in de trein of naar de camping dan is het, nou ja, nog steeds ‘gewoon’ Fifa. Nog steeds diezelfde, met feature overladen, serieuze voetbalgame als op de televisie, maar nu in de palm van je hand. Sterker nog, trek de twee Joy-Cons los en je kunt overal, op ieder moment, een vriend uitdagen. De besturing is dan behoorlijk versimpeld bij gebrek aan knoppen. Enerzijds is dat jammer, maar het is goed voor te stellen dat vrienden die niet dagelijks Fifa spelen, zo ook wat gemakkelijker instappen. Wie zijn multiplayerpotjes wat serieuzer neemt, kan natuurlijk ook gewoon nog terugvallen op twee Pro Controllers.

Jammer genoeg heeft Fifa 18 op de Switch wel wat ruwe randjes. Het meest opvallend is de hakkelige framerate als spelers opkomen, maar ook spelers die tijdens een wedstrijd spontaan blijven hangen in een bepaalde animatie, zijn moeilijk te slikken. Het gebeurt maar zelden, maar we hoeven medevoetbalfans niet uit te leggen hoe frustrerend het is als je wilt schieten en je speler het vertikt, omdat op het moment suprême zijn been spastisch blijft steken in de lucht.

Fifa 18 heeft zeker potentie op de Switch en biedt in ieder geval voldoende om serieus genomen te worden, maar laten we hopen dat EA daar ook zo over denkt en deze interessante lijn die hiermee wordt ingezet, volgend jaar voortzet. Dit jaar laat deze Switch-versie van Fifa 18 ons al twijfelen op welk platform we de game het meest gaan spelen. Met nog een paar serieuze optimalisaties zouden we daar niet meer over nadenken.

Fifa 18 voor de Switch is nu verkrijgbaar.

Dit artikel delen:

Lees meer

Pokémon Go Halloween-evenement komt mogelijk met generatie drie Lanceringstrailer Dragon’s Dogma: Dark Arisen uitgegeven
9

Reacties op: Fifa 18 (Switch)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  El Ninjo

  • 4 oktober 2017 10:35
  "maar we hoeven medevoetbalfans niet uit te leggen hoe frustrerend het is als je wilt schieten en je speler het vertikt, omdat op het moment suprême zijn been spastisch blijft steken in de lucht."

  Klinkt juist levensecht, laat me raden? Gebeurt telkens in het strafschopgebied, niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Skjip

  • 4 oktober 2017 12:37
  Als minpunt: 'Online alleen te spelen met stabiele internetverbinding.'

  Geldt dit niet voor vrijwel elk spel met online functies, handheld of niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 4 oktober 2017 13:11
  @skjip gaat om FUT specifiek, terwijl FUT nota bene een 'single player' segment heeft. Toch móet je verbonden zijn met het internet. Het was relaxter geweest als EA een soort offline vangnet had ingebouwd, zodat je ook gewoon relaxt kon FUTTEN in de trein zonder afhankelijk te zijn van wifi in de trein, of je telefoon te gebruiken als hotspot.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Skjip

  • 4 oktober 2017 13:36
  @kingofthehill Dit singleplayer segment is minimaal? Hebben ze daar trouwens geen mobile app voor?

  Ik blijf het een beetje een raar minpunt vinden. Als je nou verplicht online moest zijn om het spel op te starten oke.

  Ik zie bij de review voor andere consoles geen minpunt voor FUT / online verbinding. Bij Xbox/PS kun je wel offline fut spelen? Of krijgt elk switch spel met online functies nu als minpunt : Als je met je handheld in the middle of nowhere gaat staan werkt het online gedeelte niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Stengel

  • 4 oktober 2017 13:23
  Wat ik nogal schandelijk vind van EA is dat ze zonder te ommuniceren guest play in FUT online seizoenen hebben verwijderd. Ook nergens in een review iets over gelezen, maargoed dat zegt misschien meer over de reviewers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 6 oktober 2017 15:19
  @stengel
  Had je graag even een belletje van ze willen hebben??
  Volgens mij zijn ze jou geen verklaring schuldig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xbox One GTA V

  • 4 oktober 2017 15:29
  Heb fifa voor de switch sinds release. Ik heb 2 grote frustaties.

  1. Als de switch docked is geen commentaar.
  2. Kan nog steeds niet inloggen met mijn ea acount want dan geeft die een wit scherm met een foutcode..

  Voor mij is fifa nu dus een 6,5.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 4 oktober 2017 16:06
  @xbox-one-gta-v
  Apart, heb deze beide dingen nog niet opgemerkt.
  Wel dat ik bij twee penalty's een minuut moest wachten en naar de grasmat moest staren voor de penalty genomen kon worden.

  Het ziet er minder uit als op een PS4/Xbox, maar ik vind de handheld style echt geweldig. 90% tot nu toe uit de Dock gebruikt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xbox One GTA V

  • 4 oktober 2017 18:40
  @timtim96 Klopt handheld modus gebruik ik ook het meest. Als ik online kan krijgt fifa voor de switch een 8,5 Gamer.nl………

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.