Bescherm je gegevens door zo veilig mogelijk te gamen
Nieuws

Bescherm je gegevens door zo veilig mogelijk te gamen

We spelen games het liefst zo vaak mogelijk, maar criminelen liggen op de loer om er met je persoonsgegevens – of erger, je geld – vandoor te gaan. In dit artikel nemen we enkele tips met je door om zo veilig mogelijk te gamen.

Dit artikel is een advertorial van Overstappen.nl Lees hier wat dat betekent.

Ondanks dat de meesten hun weg op het internet goed kunnen vinden en razendsnel internet en tv hebben, denkt niet iedereen na over hoe er zo veilig mogelijk gegamed kan worden. Dat is zonde, want met een aantal relatief simpele stappen kan het risico enorm beperkt worden. Geef cybercriminelen niet de kans om aan je gegevens te komen – daar kunnen ze namelijk allerlei soorten schade mee aanrichten. Met een gehackt account kunnen ze onder andere:

· Je bankrekening of creditcard gebruiken om aankopen te doen;

· Je persoons- of rekeninggegevens doorverkopen;

· Allerlei (cosmetische) items uit games als Fortnite stelen, waar je soms veel geld voor betaald hebt;

· Phishing-aanvallen uitvoeren.

Met onderstaande tips verklein je de kans om gehackt te worden al flink.

Maak gebruik van tweestapsverificatie

Een belangrijke eerste stap die je geheel kosteloos in kunt zetten om je persoons- en bankrekeninggegevens te beveiligen, is het gebruik van tweestapsverificatie op alle plekken die dat toelaten. Simpel gezegd houdt dit in dat je op een nieuwe console of ander apparaat niet alleen met de combinatie van je gebruikersnaam en wachtwoord inlogt, maar ook een extra code in moet voeren. Zo kan er een code via sms naar je worden verstuurd, die vervolgens op het apparaat in kwestie ingevoerd moet worden. Deze extra laag aan beveiliging maakt het voor criminelen al een stuk moeilijker om je account te kraken.

Let wel: je hoeft deze tweestapsverificatie niet elke keer dat je je console of programma opstart te gebruiken. Alleen wanneer je bijvoorbeeld op een nieuw IP-adres probeert in te loggen in je account, of wanneer een crimineel via een andere console of apparaat bij jouw gegevens probeert te komen, wordt er een sms met een nieuwe code verstuurd. Krijg je uit het niets dus zo’n sms met een code, dan weet je dat iemand anders probeert in te loggen op jouw account. Aangezien alleen jij de sms krijgt, gaat dat ze niet zomaar lukken.

Gelukkig zijn de meeste gamesbedrijven ook op de hoogte van de criminaliteit die op internet heerst en biedt men op steeds meer plekken tweestapsverificatie aan. Op de PlayStation-, Xbox- en Switch-consoles bijvoorbeeld kun je via de officiële websites van de bedrijven deze optie inschakelen. Doe dat zo snel mogelijk, dat scheelt je later mogelijk een hoop kopzorgen.

©GMRimport

Installeer updates voor games en apparaten zo snel mogelijk

Je downloadt patches voor games en nieuwe systeemupdates waarschijnlijk toch al zo snel mogelijk om een zo soepel mogelijke ervaring voorgeschoteld te krijgen. Toch willen we benadrukken dat je dit moet blijven doen. Diverse games of consoles kunnen bepaalde beveiligingslekken bevatten, en bedrijven geven soms patches uit om die te dichten. Het zou zonde zijn dat je account gekraakt wordt, alleen maar omdat je geen zin had om je game even af te sluiten en die update te downloaden.

Gebruik een sterk wachtwoord en verander hem vaak

Eén van de meest vanzelfsprekende hulpmiddelen die toch benoemd moet worden, is het gebruik van een sterk wachtwoord. Kies niet voor een simpele cijfercombinatie (0000 of 1234), gebruik niet je geboortedatum of woonplaats, maar kies het liefst voor een random combinatie van letters, cijfers en leestekens.

Een andere valkuil is dat veel mensen op diverse plekken – bijvoorbeeld op de website van de plaatselijke supermarkt, op social media, voor hun internetbankieren en op een console – dezelfde wachtwoorden gebruiken. Dat is immers makkelijker om te onthouden. Probeer dit vooral niet te doen: wanneer iemand op één plek je wachtwoord achterhaalt, kunnen ze meteen overal bij. Schrijf desnoods al je verschillende wachtwoorden op een fysiek papiertje, of download een (hoog gewaardeerde) app die het voor je bijhoudt.

Tot slot spreekt het voor zich dat je het criminelen een stuk moeilijker maakt wanneer je je wachtwoord vaak verandert. Als je wachtwoord dan toch is uitgelekt en op het (dark) web staat, dan is er niets aan de hand als je inmiddels een nieuw wachtwoord hebt op de plekken waar je dat wachtwoord gebruikte.

©GMRimport

Voer alleen je gegevens in op betrouwbare sites

Een gratis item voor in je favoriete shooter klinkt heel aanlokkelijk, maar denk even na voordat je op die uitnodigende link op een website klikt en daar je gegevens invoert. Er zijn talloze sites die je zogenaamd gratis spullen voor in games (of complete gratis games!) willen aanbieden, maar stiekem bedoeld zijn om je gegevens te vergaren. Vertrouw alleen websites van uitgevers zoals Sony, Nintendo en Microsoft zelf, of welbekende programma’s zoals Steam en Epic Games Store.

Installeer een goed antivirusprogramma

Op pc is het belangrijk om een sterk antivirusprogramma te hebben. Bij het downloaden van games, programma’s of video’s loop je het risico dat mensen kwaadaardige software op je computer installeren. Je voorkomt dit door deze downloads vooraf automatisch te laten scannen door het antivirusprogramma. Er zijn online handige websites te vinden waarop deze programma’s van verschillende leveranciers met elkaar vergeleken worden. Zo vind je altijd een programma die past bij jouw gebruik van de computer.

Schaf een VPN aan

Voor een klein bedrag per maand, kwartaal of jaar huur je een VPN, een Virtueel Privénetwerk. Een VPN wordt vaak gebruikt om bepaalde landelijke of regionale internetrestricties te omzeilen – het IP-adres van je internet wordt namelijk verborgen – maar het is ook erg handig om je zo veilig mogelijk te laten gamen.

Hoewel je IP-adres in de meeste games niet wordt getoond, kan het altijd voorkomen dat een bepaalde game – vooral op pc – dit wel doet. Wanneer hackers je IP-adres weten, kunnen ze bijvoorbeeld een DDoS-aanval inzetten. Je IP-adres wordt dan als het ware gespammed met data, waardoor je je internet tijdelijk niet of nauwelijks kunt gebruiken. Reset via je routerinstellingen dan je IP-adres, en neem als je die mogelijkheid niet hebt contact op met je internetaanbieder.

Overigens worden DDoS-aanvallen voornamelijk ingezet om grotere bedrijven en websites dwars te zitten. Zo was PSN eerder al het slachtoffer van dergelijke aanvallen, waardoor games tijdelijk niet online gespeeld kunnen worden. Erg irritant, maar daar kun je als consument helaas niets tegen beginnen.

Game niet op publiekelijke wifi

Je consoles en pc zitten waarschijnlijk op je internet thuis aangesloten, maar met je laptop of Switch maak je misschien wel eens gebruik van publiekelijk wifi. Het is beter om dit niet te doen. De naam zegt het al: publiekelijke wifi is voor iedereen beschikbaar en je deelt deze internetontvangst dus met anderen. Daar kunnen altijd mensen tussen zitten met kwade bedoelingen, die via een onvoorziene ingang wellicht bij je gegevens kunnen komen.

Met bovenstaande tips creëren je een veiligere omgeving voor jezelf, zodat je hopelijk met een gerust hart verder kunt gamen. Game on en stay safe!

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Ubisoft: Content en missies in Assassin's Creed Shadows-hub zijn geheel gratis
Nieuws

Ubisoft: Content en missies in Assassin's Creed Shadows-hub zijn geheel gratis

Eerder deze week verschenen er illustraties van cosmetische items online

Ubisoft heeft laten weten dat de content in Animus Hub - de aankomende, overkoepelende gamehub van waaruit Assassin's Creed Shadows en toekomstige AC-ervaringen beschikbaar worden gesteld - gratis zal worden aangeboden.

Eerder deze week lekten er illustraties van cosmetische items voor Assassin's Creed Shadows, waaronder een mount en diverse kledingstukken en wapens. Toen werd geclaimd dat deze beschikbaar komen via de Animus Hub, de gamehub die voorheen bekendstond als Assassin's Creed Infinity, van waaruit nieuwe content voor de gamereeks aangeboden gaat worden.

Een woordvoerder van Ubisoft heeft op de officiële subreddit inmiddels iets meer duidelijkheid gegeven. Waar veel gamers veronderstelden dat gelekte content onderdeel zou uitmaken van een betaalde battle pass, blijkt het om gratis content te gaan. Volgens de woordvoerder wordt de extra content die via de Animus Hub aangeboden gaat worden "helemaal gratis". Daarbij zullen spelers "zonder iets te hoeven betalen toegang krijgen tot content en missies". Hij benadrukte ook dat er "geen betaalde abonnementen of betaalde battle passes" via de Animus Hub aangeboden gaan worden.

Hoe de Animus Hub precies gaat functioneren in samenwerking met Assassin's Creed Shadows zal bekendgemaakt worden wanneer de releasedatum van Shadows nadert.

Assassin's Creed Shadows had eigenlijk dit najaar moeten verschijnen, maar werd eerder dit jaar uitgesteld naar 14 februari 2025. Onlangs liet Ubisoft nog weten dat de nieuwe releasedatum haalbaar is. Overigens gaan er geruchten dat het bedrijf de komende vijf jaar elk halfjaar een nieuwe 'ervaring' binnen de reeks wil uitbrengen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Herstelde Double XP-tokens in Call of Duty: Black Ops 6 toch weer verwijderd
Nieuws

Herstelde Double XP-tokens in Call of Duty: Black Ops 6 toch weer verwijderd

De blijdschap van spelers was van korte duur

Met de start van het eerste seizoen van Call of Duty: Black Ops 6 en Warzone werden de verdiende Doubel XP-tokens van Modern Warfare 2- en 3-spelers aan de nieuwe game toegevoegd. Het bleek echter om een fout gegaan en ze zijn inmiddels weer verwijderd.

Veel gamers hadden nog diverse Double XP-tokens over in Modern Warfare 2 en 3. Met deze tokens kan er twee keer zo snel XP vrijgespeeld worden voor levels en wapens. Toen Black Ops 6 eerder dit najaar uitkwam, bleek dat de overgebleven tokens niet mee waren verhuist naar de multiplayer van die game. Toen het eerste seizoen van Black Ops 6 afgelopen donderdagavond begon, bleek echter dat de tokens alsnog waren toegevoegd - tot blijdschap van veel spelers.

Die blijdschap was echter van korte duur, want inmiddels zijn ze weer uit de game gehaald. In recente patch notes valt te lezen dat Treyarch "een probleem heeft opgelost waardoor incorrect oude XP-tokens geactiveerd konden worden in Black Ops 6". Ondanks de positieve reactie van veel spelers, besloot de ontwikkelaar de tokens dus toch weer te verwijderen.

Afgelopen donderdagavond is het eerste seizoen van Black Ops 6 en Warzone begonnen. Er zijn nieuwe multiplayermaps, modi, skins en nog veel meer toegevoegd. Zoals gebruikelijk is er ook een betaalde battle pass beschikbaar. Hier is meer informatie over de inhoud van het nieuwe seizoen te vinden, en Activision heeft hier de complete patch notes gepubliceerd. Het eerste seizoen heeft ook een easter egg aan de Nuketown-map toegevoegd, zoals hier gelezen kan worden.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!