Achtergrond

Voorspel: Maak Jaal bi in Mass Effect: Andromeda

Seksuele diversiteit in een patch

Geschreven door Erwin Vogelaar op
We hebben al veel gelezen en gezien over wat er allemaal mis is met Mass Effect: Andromeda. Dode gezichten, bizarre animaties en slecht schrijfwerk zijn maar enkele voorbeelden. De game is inmiddels een tijdje uit en de gezichten zijn via een patch al verbeterd. BioWare werkt nu door aan nieuwe updates. Niet alleen om bovenstaande problemen op te lossen, maar ook om de mannelijke romance opties voor Scott Ryder uit te breiden. Op Twitter draait het project #MakeJaalBi op volle toeren.

In een artikelenserie over seksualiteit in games kunnen we natuurlijk niet om Mass Effect: Andromeda heen. BioWare staat voorop als het gaat om seksuele diversiteit in de AAA-game-industrie. Toch klinkt er deze keer veel kritiek uit de lgbtq-hoek over hoe de nieuwe game van de studio ermee omgaat.

BioWare biedt in zijn gameseries steeds meer mogelijkheden voor relaties tussen personages van hetzelfde geslacht. In Dragon Age: Inquisition heeft iedereen zelfs een duidelijke seksuele identiteit die niet afhangt van de speler. Dat is uitstekend, omdat de verantwoordelijkheid voor diversiteit zo niet bij de speler wordt neergelegd. Sommige personages zijn, net als in de echte wereld, nou eenmaal homo, bi, hetero of iets anders op het seksuele spectrum.

Mass Effect: Andromeda zet echter in plaats van een stap vooruit, weer een stap terug. Voornamelijk als het gaat om homoseksuele relaties. Het is niet voor niets dat BioWare al heeft laten weten in de komende maanden te werken aan "Improvements to male romance options for Scott Ryder".

Een stap terug

Speel je als Scott en valt hij op mannen, dan heb je maar twee opties voor een relatie in de game. Specifiek met de mechanic van je schip, Gil, en met een smokkelaar die je op een puinhoop van een planeet tegenkomt. Dat is niet veel. Zeker vergeleken met de opties voor andere spelers. Het is tevens opvallend dat mannelijke spelers die hun Ryder als homoseksueel spelen, de Achievement 'Matchmaker' niet kunnen halen. Deze Achievement vraagt de speler om drie verschillende personages te romancen.

Spelers zijn dus teleurgesteld, zoals Sean die schrijft: "BioWare is niet altijd perfect geweest in het geven van gay spelersopties (ME en ME2), maar ik zag je panels op GaymerX en PAX en hoorde je praten over hoeveel dit voor jullie betekent als bedrijf. Maar door mij nu een romance te geven met een fractie van de content van een hetero romance, zeggen jullie dat ik maar een fractie waard ben van een hetero. Dat is niet het bedrijf dat ik wil ondersteunen."

De kwaliteit van de homoseksuele relaties in Andromeda laat ook te wensen over, maar die kritiek geldt in feite voor alle relaties. Eigenlijk is alleen de romance met luitenant Cora de moeite waard. Gil speelt de stereotype rol van de 'gay best friend'. Hij houdt maar niet op over zijn goede vriendin Jill, terwijl ze een vrij problematische relatie hebben. Gil voelt namelijk constant haar druk om kinderen te krijgen, omdat de mensheid moet overleven.

Make Jaal Bi

Een mondig deel van de critici over Scott Ryder's liefdesleven bundelt zich onder de hashtag #MakeJaalBi. Het biseksueel maken van het nieuwe personage Jaal wordt door deze groep als een concrete oplossing voor een hoop problemen gepresenteerd. Jaal is onderdeel van een nieuw buitenaards ras en deze roze man wordt al snel onderdeel van je crew. De oproep om juist hem bi te maken komt niet uit het niets. In de code van de game zijn namelijk referenties terug te vinden naar Jaal als biseksueel. Alsof deze optie later geschrapt is.

Spelers kunnen niet wachten tot dit rechtgezet wordt. "Ik speel al tien jaar Mass Effect en het zou fijn zijn om eindelijk een coole alien love interest te krijgen", schrijft Twitter-gebruiker Ashkevron. De homoseksuele relatie-opties in Mass Effect 3 en Andromeda zijn enkel mogelijk met menselijke personages. "#MakeJaalBi, want ik wil de boodschap van hoop en de vreugde over een nieuwe en betere wereld voelen als queer man", schrijft Tom O'Tey. "#MakeJaalBi, want Mass Effect 3 liet mij voelen dat een homo de wereld kon redden en niet een nagedachte is met twee cutscenes", schrijft Sam.

De hashtag krijgt ook veel negatieve aandacht, waardoor de activisten juist luider gaan roepen. "Er is een groep mensen die anderen in de #makejaalbi tag lastig vallen", stelt Sean. "Ze zeggen dat elke verandering aan een bestaand personage de game zou verpesten, dat de gays hun mond moeten houden en moeten wachten op hun eigen personage in de volgende game."

Patch

De mogelijkheden die je hebt in Mass Effect: Andromeda zijn wel veel uitgebreider dan in menig andere game. Neem bijvoorbeeld Persona 5, waarin de enige queer representatie in het honderd uur durende verhaal over scholieren die worstelen met hun identiteit een schandalige scène vol nare vooroordelen is. Om verbetering aan te moedigen is het daarom nodig om kritisch te blijven, zelfs als er wel de juiste checkboxes afgevinkt worden bij het creëren van personages. Want hoe wordt er invulling gegeven aan queer representatie en hoe kan dit beter?

Kritiek vanuit de gemeenschap wordt bijvoorbeeld ook gehoord als het gaat om transgender personage Hainly Abrams in Andromeda. De vrouw vertelt in haar eerste gesprek met het hoofdpersonage haar ‘dead name’. Dit is de naam die mensen bij geboorte hebben ontvangen, maar later afstand van doen omdat het bijvoorbeeld niet past bij hun genderidentiteit. Die naam wordt het liefst nooit meer gehoord, laat staan dat deze na enkele zinnen in een gesprek wordt verteld. In de wil om een transgender personage in de game te verwerken, lijkt BioWare niet eens gesproken te hebben met mensen die ze hiermee willen representeren. Dit gesprek wordt in een toekomstige patch daarom ook aangepast.

In de laatste dagen van april vond in Sydney het lgbq-game event GX Australia plaats. Een van de panels ging over zichtbaarheid van biseksualiteit in games, waaruit blijkt dat games nog een lange weg te gaan hebben. Zo zijn personages enkel biseksueel als de speler met hen flirt, of worden ze vaak als slechterik neergezet in populaire media. Wie weet geeft EA met Andromeda het goede voorbeeld.

De kans is groot dat de patch voor Scott's liefdesleven enkel een filmpje toevoegt aan een bestaande relatie, maar hopelijk is er meer. Jaal biseksueel maken zou voor een groep spelers die zich nu ondergerepresenteerd en ondergewaardeerd voelt een hoop betekenen.

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Voorspel: Prominente seksuele diversiteit

Voorspel: Reacties op Tracer

Voorspel: Rainbow Jam


Dit artikel delen:

Lees meer

Gamer.nl speelt Dawn of War 3 Nieuws van de week: Darksiders 3 komt in 2018
15

Reacties op: Voorspel: Maak Jaal bi in Mass Effect: Andromeda

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Scream2Late

  • 7 mei 2017 12:43
  Complete onzin

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Platina32

  • 7 mei 2017 14:07
  Dat kan toch ook helemaal niet zo maar? Hoeveel dialoog-opties zouden er herschreven moeten worden? En ingesproken? De schrijvers van de game hebben deze keuze zo gemaakt en daar moet je het mee doen. Zo werkt het immers ook in de echte wereld: stel dat je verliefd bent op een lesbisch meisje, dan heb je gewoon pech :P (tenzij je zelf ook een meisje bent natuurlijk) Je kunt haar moeilijk vertellen dat ze niet lesbisch moet zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 7 mei 2017 14:36
  @platina32

  Het is te belachelijk voor woorden
  Ik speel geen spel omdat er hetero's of homo's of wat dan ook in voorkomen

  Het gaat om het verhaal

  Wordt ook steeds erger ook in series
  ALTIJD moet er wel een homo inzitten… ook al voegt het niks toe aan het verhaal

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Platina32

  • 7 mei 2017 18:29
  @scream2late Ja, helemaal mee eens. Ik weet nog dat er mensen boos waren omdat er geen zwarte mensen voorkwamen in The Witcher 3, terwijl dat zich afspeelt in een gebied waar mensen met die huidskleur helemaal niet voorkomen. Het lijkt tegenwoordig belangrijker om alle hokjes aan te vinken dan om een coherent verhaal te hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 7 mei 2017 18:53
  @scream2late

  Als de schrijvers van een game of serie een mooie afspiegeling van de maatschappij willen maken, is het niet vreemd of "belachelijk" als er hier en daar een homo of biseksueel in voorkomt. Naar schatting is tien procent van de bevolking homoseksueel, dus vanaf meer dan tien personages is het helemaal niet zo gek om een homoseksueel personage te zien. Ik weet zo niet uit m'n hoofd of biseksualiteit binnen of buiten die tien procent valt.

  Voor jou voegt het misschien niet veel toe, maar het doet ook geen afbreuk aan wat dan ook.

  Als het om sci-fi of fantasy gaat, mogen de schrijvers helemaal zelf weten hoe de verdeling is. En als je daar een probleem mee hebt, is er niemand die je dwingt de serie te kijken of de game te spelen. In het geval van een game kun je zelfs gewoon spelen zoals je wilt, om dat de relaties optioneel zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 7 mei 2017 22:25
  @swieb

  Het voegt niks maar dan ook niks toe is alleen om politiek correct te zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 7 mei 2017 23:25
  @scream2late

  Ik probeer het nog een keer: Voor *jou* voegt het niks toe, voor anderen wel. Dat jij er geen boodschap aan hebt is geen reden om iets belachelijk te vinden. Zo klungelig als ze bij Bioware soms de personages schrijven, het siert ze dat ze verder kijken dan hun neus lang is.

  Zoals je zelf al zegt, het gaat om het verhaal. Waarom heb je hier dan een probleem mee? Er word je niks opgedrongen. Je hoeft hier niet voor te kiezen. Je loopt hierdoor niks mis. Dit heeft niks met 'politieke correctheid' te maken, maar dit is gewoon om een bepaalde groep een plezier te doen - wat voor Bioware en EA meer verkopen oplevert.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Platina32

  • 8 mei 2017 02:00
  @swieb Van veel mensen weten we in het echt niet eens wat hun geaardheid is, totdat we ze heel goed kennen. Maar zodra er in een serie of game of wat dan ook een personage niet hetero is, moet daar klaarblijkelijk meteen een punt van worden gemaakt. Door het juist niet te benoemen bereik je volgens mij veel meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 8 mei 2017 02:51
  @platina32

  Daar ben ik het helemaal mee eens. Erwin benoemt dat ook in dit artikel: het is tenenkrommend als een personage al na twee zinnen diens gender of voorkeur roeptoetert. De kritiek die Bioware hier over krijgt vind ik volledig terecht. Het is veel beter als iemands partner op natuurlijke wijze ter sprake komt en niemand daar op reageert met een "Oh, wow. Ik had geen idee!".

  Ik ben bang dat Scream2Late die nuance niet ziet en eerder moppert dat er verdorie weer een homo in z'n kostbare heterovermaak zit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 8 mei 2017 07:58
  @swieb

  Wat een onzin , heb er niks tegen,
  Als er eens een homo inzit

  En mijn heterovermaak… slaat werkelijk op niks kon je niks beters verzinnen
  Daar heb ik mijn vrouw voor en geen spelletjes

  Maar ik had het over series en games, bij sommige is het zo duidelijk dat het alleen maar is om mensen te pleasen

  Alles is zo geforceerd
  En dan kijk ik het niet niet omdat er een homo inzit maar omdat het niks toevoegd en de serie / game zelfs belachelijk maakt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 8 mei 2017 14:34
  @scream2late

  Volgens mij verschillen niet eens heel erg van mening, maar het stoort mij dat je de wens voor representatie afdoet als 'complete onzin'. Als je geen probleem hebt met het biseksueel maken van Jaal, maar je wel ergert aan het lompe schrijfwerk rond Hainly Abrams - want dat komt inderdaad erg geforceerd over - zitten we op één lijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jaquesparblue

  • 7 mei 2017 15:10
  SJW :')

  Dan ook graag twincest.

  Sowieso is Jaal het meest saaie karakter van het hele spel, geen idee waarom hier de hype zo hoog van is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 8 mei 2017 07:38
  @jaquesparblue Volgens jou zijn biseksualiteit en incest hetzelfde?

  Oké man.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jaquesparblue

  • 8 mei 2017 16:50
  @basvroegop
  Was meer als troll bedoeld, aangezien Bioware hier (dreigt te) zwicht(ten) onder ongebaseerd roepgetoeter. Maar je vraag dwingt me toch om te reageren.

  Als je een beetje out-of-the box durft te denken. In de setting van ME, 800 jaar in de toekomst? Waar Xenophelia de normaalste zaak van het universum is? Sure. Het gaat toch om je geaardheid, om wie of wat je lief hebt? Waarom zou incest, of consanguinamory in chique termen, daar niet ondervallen? Voornaamste redenen die gegeven worden zijn de machtsverhoudingen en de verhoogde kans op defects. Het eerste is niet veel anders dan in gewone relaties en het 2e is met de wetenschap van nu al grotendeels op te vangen, laat staan over 200 jaar aan ontwikkeling. De taboo is voornamelijk sociologisch van aard en in een setting waarin een alien de meeste geliefde partner is (Asari) lijkt me dat zo'n taboo ook wel te verbreken is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  loki82

  • 8 mei 2017 13:00
  'Maar door mij nu een romance te geven met een fractie van de content van een hetero romance, zeggen jullie dat ik maar een fractie waard ben van een hetero.'

  Dit geeft wel een beetje aan hoe idioot snel verongelijkt men zich in de VS vind…
  Al met al vind ik het prima dat deze characters er in zitten maar met voorstanders met dit soort uitspraken schaadt je je doel meer als dat je het helpt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.