Achtergrond

Voorspel: Reacties op Tracer

Uit de kast en op de kast gejaagd

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Deze serie artikelen begon met een verhaal over prominente seksuele diversiteit in games. Nu, een half jaar later, is het tijd voor een update. Reden? Cheers love! The cavalry is queer!
Blizzard heeft onthuld dat Tracer, het gezicht van een van de grootste games van het afgelopen jaar, lesbisch is. In een vrolijke kerstcomic van Overwatch krijgen fans te zien wat de verschillende personages tijdens de feestdagen doen. Tracer besteedt kerst met haar vriendin. Het internet stond direct op z’n kop en voornamelijk het officiële Overwatch-forum barstte uit z’n kersttrui van woede. Begrippen als ‘pandering’, ‘politics’ en ‘ethics’ vlogen door de threads. Anderen wrongen zich in allerlei bochten om de afbeelding zo hetero mogelijk uit te leggen. Misschien zijn ze wel heel goede vrienden? Mogelijk is het iets Brits? Totdat een schrijver van Blizzard op Twitter eens en voor altijd alle twijfel wegnam: “Tracer identificeert als lesbisch.”
Overwatch
Het probleem met het behandelen van deze negatieve reacties, is dat het compleet onduidelijk is wie het serieus meent en wie maar wat zit te trollen. Dat er wel degelijk spelers zijn die problemen hebben met queer personages is wel duidelijk. Zelfs aan het eind van 2016 maakt de seksualiteit van een personage nog veel los. Ook als de game er zelf op geen enkele manier door verandert, want Tracer speelt nu niet opeens anders. Dus laten we de vraag omdraaien: waarom zou de seksualiteit van een gamepersonage überhaupt benoemd moeten worden?

Nut

Het draait allemaal om representatie, om jezelf terugzien in de personages op het scherm. Als hetero kan het lastig zijn om te begrijpen waarom het waardevol is om personages vergelijkbaar met jezelf in positieve rollen op het scherm te zien. “Het is awesome dat de video game waar ik zoveel plezier mee heb een personage heeft dat gay is”, vertelt Overwatch-speler Ruby. “Het zorgt ervoor dat ik mij normaal voel in een wereld die mij soms abnormaal wil laten voelen. Het laat zien dat zelfs een held als Tracer gay kan zijn. Ze is het gezicht van Overwatch en dat Blizzard dit doet maakt mij erg blij. Als je opgroeit tussen alle haat is het fijn om zo’n verandering te zien.”

Cosplayer Reece beaamt dat idee: “Dat willen we als een gemeenschap vaker zien: personages die zoals wij zijn zodat we ons normaal voelen. Dat Blizzard het gezicht van Overwatch queer maakt helpt het idee te normaliseren dat de LHBT-gemeenschap bestaat, we normale mensen zijn zoals iedereen en dat het gay-zijn ons niet definieert.”

Als zo’n klein gebaar zoveel betekent voor een groep gamers en de game er zelf totaal niet door verandert, wat kan dan nog je probleem zijn?

Overwatch Rusland

Verandering

Met representatie van seksuele diversiteit via het meest publieke personage van Overwatch, en volgend jaar het hoofdpersonage van The Last of Us 2, is er vooruitgang, maar het is nog maar een begin. Alayna Cole onderstreept dit: “Twee games is niet zo veel. Ik denk ook niet dat het een indicatie is dat dingen plots sneller veranderen. Ik hoop wel dat veranderingen zoals deze andere studio’s zullen aanmoedigen om in meer triple-A-games dergelijke thema’s te behandelen.” Toch kijkt Cole wat huiverig naar de stapel negatieve reacties rond de onthulling: “Dit zorgt er mogelijk voor dat grote studio’s eerder de controverse zullen ontwijken.”

Blizzard heeft al eerder aangegeven dat er meerdere Overwatch-personages queer zijn, dus in 2017 kan het feest weer beginnen. Hopelijk dan met een stukje meer inlevingsvermogen.

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Voorspel: PlayStation VR porno

Voorspel: Prominente seksuele diversiteit

Voorspel: Ongemakkelijke seks met David Cage

Voorspel: Rainbow Jam

Dit artikel delen:

Lees meer

Rime in mei naar PS4, Xbox One, pc en Switch Animus uit Assassin's Creed-film kan terugkomen in de games
6

Reacties op: Voorspel: Reacties op Tracer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 4 januari 2017 10:21
  Ik snap echt nog steeds niet dat sommige mensen helemaal hondsdol worden als een game character een queer blijkt te zijn. Live and Let live people.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowKiller

  • 5 januari 2017 02:01
  @coola
  Helaas. Zo is het nu eenmaal….ik snap het ook niet. Het veranderd toch niets aan het spel…..net zoals iemand je vertelt dat hij of zij op hetzelfde geslacht valt. De persoon veranderd daardoor niet. (Naja misschien wat meer zichzelf, ik spreek uit ervaring)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • revanius

  • 4 januari 2017 10:24
  Het is maar een spel jongens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 4 januari 2017 10:37
  Beste wensen nog gamers.nl :)
  De wereld is nog steeds niet klaar voor liefde tussen dezelfde sexe blijkt maar weer.
  Lekker boeiend dat iemand gaat lipglossen met een andere chick. Ik had het eigenlijk wel verwacht van Tracer. Maarja ik als "queer" heb daar natuurlijk een gaydar voor :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 4 januari 2017 12:15
  @Fappingsnake Ik ben zelf hetero, maar wel opgegroeid met een oudere broer die gay is en daardoor ook veel in contact geweest met zijn vriendenkring waar ook veel mensen uit bijna ieder spectrum van de LGTB gemeenschap in zaten. Voor mij is het de normaalste zaak van de wereld en er is helemaal niets vies of verkeerds aan. Tegen de mensen die hier wel een probleem van maken wil ik alleen maar zeggen, ga aan het werk en zoek een hobby. Als je gewoon een baan hebt en een hobby heb je namelijk helemaal geen tijd om je druk te maken over onzinnige dingen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 4 januari 2017 12:48
  Tja…zolang kerken het veroordelen en regeringen het strafbaar stellen zullen mensen met een laag IQ/zelfbeeld het nooit echt kunnen accepteren…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.