PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.
De bizar grote oorschelpen zijn terug. De omvangrijke schuimen ku ens worden nog steeds bij elkaar gehouden door een metalen beugel, terwijl een met nepleer beklede band op het hoofd rust. Het moge duidelijk zijn: deze opvolger van de Siberia Elite moet het vooral hebben van kleine verbeteringen. Zo is die beugel nu net zo zwart als de rest van de headset (tenzij je het witte model neemt), waardoor het apparaat er een stuk aantrekkelijker uitziet. Ook zijn de ku ens aangepast, zodat de oren – mits je geen grootzeilen aan je hoofd hebt hangen – goed bedekt worden.
We zullen het je vergeven als je de komisch grote koptelefoon niet met je meeneemt de trein in, maar de dikke ku ens hebben twee grote voordelen. Allereerst zitten ze als gegoten. Het comfortabele memoryfoam is bekleed met een op leer lijkende kunststof en deed ons vergeten dat er twee joekels van speakers tegen onze oren drukken. De stevige constructie is net als de Elite aan de zware kant, al is de Elite Prism wel iets lichter.
Om jaloers op te worden
Het tweede pluspunt van de grote oorschelpen is dat geluid blijft waar het hoort. Je wordt niet gestoord door ruis van buitenaf en je omgeving blijft de doodskreten van de gemiddelde gamese ie bespaard. Dat geluid wil je niet voor niks voor jezelf houden, want de geluidskwaliteit is om jaloers op te worden. De speakers hebben een bereik van 16Hz tot 28.000Hz en geven dat spectrum weer met ongekend veel detail. Het basgeluid is eveneens uitstekend. Niet alleen klinken de lage tonen heerlijk vol, maar zelfs de rumoerigste scènes verworden niet tot een modderige geluidensoep. Het stereogeluid van de Siberia Elite Prism is simpelweg ongelofelijk goed.
Die ‘stereo’-distinctie maken we niet zomaar. Zo blij als we worden van het geluid via twee kanalen, zo tandenknarsend slecht klinkt het surroundgeluid van Dolby Headphone. Je kunt de headset aansluiten op de computer via een usb-geluidskaartje, dat ook dient als verloopstuk voor de verschillende aansluitingen die de Elite Prism ondersteunt. De externe geluidskaart moet een dure geluids-chip overbodig maken, maar doet dat allerminst. Een Skype-gesprek klinkt bijvoorbeeld als de langverwachte opstand der robots.
Dat valt nog wel te vergeven. Skype is immers niet ontworpen voor virtueel surroundgeluid. Maar ook het geluid van games met 5.1- of 7.1-ondersteuning is voorzien van een onnatuurlijk holle galm. Of het nu gaat om de schermutselingen in Counter-Strike: Global Offensive of de offensieven in Battlefield 4, ze klinken allemaal alsof ze zich afspelen in een smalle steeg met hoge muren. Dat is ons de iets betere positionering van geluiden niet waard.
Even mijn buurman bijschijnen
Je gaat geen tweehonderd euro uitgeven aan een op gamers gerichte stereoheadset – onze herinneringen aan Virtual Surround verdringen we liever – zonder dat je ermee kunt patsen. Aan weerszijden heeft SteelSeries daarom een draaibare schrijf met led-verlichting bevestigd, die een grote verscheidenheid aan kleurtinten kan weergeven. Je kunt voor elke applicatie een kleur instellen. Daarnaast kun je een kleur geleidelijk laten verschuiven en de verlichting laten corresponderen met het volume. Die laatste mogelijkheid laat echter wel de beperkingen van led-verlichting zien: het minimale lichtniveau is vrij hoog, waardoor de lampjes niet reageren op zacht geluid.
Over verlichting van keyboards en muizen hebben we al onze twijfels uitgesproken, maar verlichting van headsets spant de kroon. Het led-licht van een keyboard kun je tenminste nog zien, maar op een headset merk je het alleen als je in een verduisterde ruimte zit. De lampjes van de Elite Prism zet je dus niet aan voor jezelf, maar voor degenen naast je. Om de pragmatische gamer een dienst te bewijzen, heeft SteelSeries een wit lichtje in de uitschuifbare en buigzame microfoon gestopt, die oplicht als je microfoon uit staat. Je ziet er mi chien uit als Glimmer, de zeeduivel uit Donkey Kong Country 2, maar je voorkomt die gênante situaties waarin je vijf minuten lang uitlegt of je beter HEAT- of APCR-granaten kunt gebruiken tegen zware tanks en je teammaten antwoorden met de voorzichtige vraag of je nog in het gesprek zit.
De bediening van de Elite Prism laat niets te wensen over. De eerder genoemde draaibare schijven regelen rechts het volume en bepalen links, waar ook de microfoon zit, of de microfoon is ingeschakeld. Dat werkt makkelijker dan een volumeregelaar op de snoer naar de pc, die je vaakkwijtraakt. Het platte snoer raakt niet in de knoop, maar is wel aan de korte kant (1,2 meter). Een twee meter lange verlengsnoer verhelpt dat probleem. Bij de headset worden ook twee verloopstekkers geleverd, zodat je zonder problemen de Elite Prism kunt aansluiten op pc, Mac, telefoon en PlayStation 4. Onthoud wel dat de bijgeleverde geluidskaart noodzakelijk is voor het surroundgeluid en de led-verlichting.
Aan de softwarezijde wordt alles geregeld door de SteelSeries Engine 3, de geunificeerde driversoftware waar alle recente SteelSeries-producten gebruik van maken. Je kunt profielen maken voor elk spel en verschillende nuttige opties aanvinken, waaronder het normaliseren van microfooninput. In de regel werkt de software naar tevredenheid, al hebben we weinig aan de side tone-functie gehad. De oren van de headset sluiten je dusdanig effectief af van de buitenwereld dat zelfs je eigen stem bedompt klinkt; een functie die de hoge tonen van je stem versterkt is daarom broodnodig, maar de software is wispelturig in het activeren van de side tone-functie. Hoe dat komt? Geen idee.
De Elite Prism zit comfortabel en klinkt geweldig. De twee belangrijkste eigenschappen die een goede headset moet bezitten zijn dus in ruime mate aanwezig. De ruime aansluitmogelijkheden maken de headset geschikt voor een verscheidenheid aan apparaten. De bediening via de draaischijven is bovendien slim gevonden.
Met een prijs van 199,99 euro zijn de verwachtingen hooggespannen, maar het surroundgeluid maakt die uiteindelijk niet waar. De beste manier om van surround te genieten blijft door meerdere speakers in de ruimte te plaatsen, niet met een slap geluidskaartje dat van twee speakers – hoe goed die twee speakers ook zijn – zeven speakers maakt.
Adviesprijs: 199,99 euro
Pluspunten: Fenomenaal stereogeluid, zeer comfortabel, eenvoudige en slimme bediening, ruime aansluitmogelijkheden
Minpunten: Belabberde surroundprestraties, wispelturige side-tone, prijzig