Header

Hardware review: Logitech G910 Orion Spark

subtitle

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

Logitech Gaming heeft zichzelf het afgelopen jaar opnieuw uitgevonden met gewaagde, maar zeer geslaagde ontwerpen als de Proteus Core en de Hyperion Fury. Ook het nieuwste mechanische toetsenbord van Logitech moet er nu aan geloven, met de afwi eling van scherpe hoeken en bevallige rondingen. Op de meeste toetsen zitten een handige randen, die voorkomen dat je vingers wegglijden. Ondanks het futuristische uiterlijk is het van kunststof gemaakte klavier erg comfortabel voor de polsen. De Orion Spark is voorzien van twee verschillende pol teunen, de één langer dan de ander, en beiden laten je zonder problemen urenlang gamen.

Een van de meest in het oog springende kwaliteiten van de duurdere Logitech-keyboards was altijd het kleine beeldschermpje, dat je informatie geeft over het proce orgebruik en de hoeveelheid werkgeheugen die je op dat moment benut. Dat scherm zit er niet meer op, want die taak is met de Orion Spark uitbesteed aan je smartphone. Met de Arx Control-app kun je informatie over je computer uitlezen en je favoriete games opstarten.

Een gemiste kans

Het is een slimme manier om de productiekosten zo laag mogelijk te houden, maar in de praktijk is het verre van ideaal. De G910 heeft een lichtblauwe gleuf om je telefoon in te zetten, maar de app laat zich niet horizontaal bekijken, waardoor het apparaat rechtop moet staan. Dat heeft twee nadelen. Allereerst overlapt je telefoon al snel met je beeldscherm en swipe je het ding bovendien eenvoudig omver als je niet oplet. Dat het keyboard geen mini-usb-aansluiting heeft om de smartphone tijdens het gebruik op te laden zien we als een gemiste kans.

De Orion Spark is een mechanisch toetsenbord, maar maakt geen gebruik van de populaire Cherry MX-switches en kiest voor de Romer-G-switch. Deze switch geeft een kleine hoeveelheid weerstand alvorens je hem activeert. Bovendien wordt het geluid van de aanslag gedempt, iets dat eventuele kamergenoten je in dank zullen afnemen. Het went bijzonder snel en typt heerlijk, maar we merkten dat tijdens het gamen het moment van de tactiele feedback niet exact overeenkomt met het moment van activatie. Het scheelt weinig, maar bij hele voorzichtige aanslagen overkwam het ons af en toe dat we verbaasd naar beneden keken, met een beschuldigende blik naar het toetsenbord.

Wie speelt er nog Alone in the Dark?

Zoals een luxe-model van een op gaming gerichte keyboardlijn betaamt, is ook de Orion Spark voorzien van led-verlichting. Logitech heeft elke toets voorzien van een eigen led, die netjes gelijkmatig verlicht, nauwelijks licht lekt en meerdere kleuren kan weergeven. Met de driversoftware kun je eenvoudig profielen opzoeken van populaire games, zodat je met minimale inspanning je keyboard hebt geconfigureerd.

Ook al is het een pure gimmick, we moeten toegeven dat het wel iets heeft als het toetsenbord rood oplicht bij het opstarten van een game. We snappen daarom niet waarom dit alleen mogelijk is bij een beperkt aantal games, waarvan sommigen al jaren geleden uit het collectieve bewustzijn zijn verdwenen (onze excuses aan de fanatieke Alone in the Dark-spelers, alle drie). Je kunt de verlichting met het Freestyle-profiel gewoon per toets instellen, maar dan kun je het niet meer koppelen aan een specifieke game. Wat ons betreft is dat een onnodige beperking van de software.

Zulke beperkingen zijn we gelukkig niet tegengekomen bij het instellen van de g-toetsen. Met de driversoftware kun je doodeenvoudig een functie naar één van de negen toetsen slepen. Daarnaast kun je zelf macro’s ontwerpen of tijdens het gamen opnemen met de mr-toets. Per game kun je, dankzij de drie m-toetsen, uiteindelijk 27 functies instellen. Die functies kun je zo complex maken als je wilt, aangezien de software ook een editor bevat waarmee gevorderde gebruikers in Lua zelf uitgebreide instructies kunnen programmeren.  

De Logitech G910 Orion Spark is een erg comfortabel toetsenbord, met buitengewoon aangename toetsen en eenvoudig in te stellen macrotoetsen. Tegelijkertijd valt er genoeg aan te merken op de inputplank. Het moment van feedback en activatie komt niet helemaal overeen, de combinatie van smartphone en keyboard is niet bepaald praktisch en de softwarematige beperking om zelf led-profielen te verzinnen stelt ons teleur. Het zijn geen doodzondes, maar voor 179 euro willen we geen compromi en sluiten.

Pluspunten: Bijzonder comfortabel, stille aanslag, uitgebreid instelbare g-toetsen
Minpunten: Aanslag mist precisie, onmogelijk om eigen led-profielen in te stellen, Arx Control benut niet de volledige potentie.
Adviesprijs: 179 euro


Aanbevolen voor jou