Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy is uitstekende fanservice
Lang, lang geleden in een sterrenstelsel hier ver vandaan waren er drie meesterwerken en een trio prequels. Wat er zich na het verhaal van die zes films afspeelde was geheel het territorium van boeken, strips en videogames. Het zogeheten Expanded Universe (of EU) was een wilde plek waar Star Wars ver buiten de kaders van de films kon gaan.
Han Solo die het opneemt tegen een gigantische otter, een paard die ook een X-Wing-piloot is en Chewbacca die om het leven komt nadat een maan op hem stort. Er is een reden dat Disney bij de aankoop van Star Wars vrijwel alles dat niet in de films zat archiveerde onder de noemer Star Wars Legends. Het bestaat nog, maar het is niet meer canon - en daarmee was de weg vrij voor de vervolgfilms.
Met die grote schoonmaak zijn ook een heleboel oprecht goede verhalen verdwenen, maar vooral ook een heleboel vermakelijke onzin. Bijvoorbeeld de Star Wars-content die op de meest voorspelbare manier voortborduurt op de vele iconische momenten. Het onlangs opnieuw op consoles uitgebrachte Star Wars Jedi Academy maakt zich daar schaamteloos schuldig aan.
©GMRimport
Force zuigers
In Jedi Academy speel je een student aan de Jedi-school van Luke Skywalker. Op het moment dat jij aan je eerste jaar begint wordt er net een geheimzinnige sekte van kwaadaardige Jedi actief die iedere belangrijke locatie uit de films bezoekt om er de Force uit weg te zuigen. Een paar plotwendingen en een heleboel bekende plekken later blijkt het allemaal een plan te zijn om een eeuwenoude Sith Lord opnieuw tot leven te wekken.
Het verhaal van Jedi Academy is stompzinnig en vooral een excuus voor heel veel fanservice. Bekende planeten zoals Hoth en Tatooine komen allemaal voorbij, en natuurlijk moeten Chewbacca en Boba Fett ook weer even hun gezicht laten zien. De tussenfilmpjes zijn niet veel beter ingestoken, en zijn zelfs voor de begrippen van 2003 bijzonder houterig en onnatuurlijk ingesproken. Nee, Jedi Academy moet het van andere dingen hebben.
Een paar plotwendingen en een heleboel bekende plekken later blijkt het allemaal een plan te zijn om een eeuwenoude Sith Lord opnieuw tot leven te wekken.
-
Geen andere wapens nodig
Zoals de lightsabergevechten, die compleet de show stelen. In tegenstelling tot zijn voorganger - Jedi Outcast – begint de speler dit deel meteen met zo’n felbegeerd lichtzwaard. Andere wapens zijn op een enkele situatie na niet nodig. Waarom zou je ook iets anders willen als je zo’n zoemende lichtstaaf tot je beschikking hebt?
Jedi Academy speelt en klinkt verdacht hetzelfde als Jedi Outcast, maar dat maakt eigenlijk niet uit. De manier waarop de lightsabers in dit spel werken is nog steeds ongeëvenaard. Een goed gemikte en getimede zwaai is dodelijk, waardoor iedere aanvaring met een tegenstander die óók een lightsaber heeft meteen een stuk interessanter wordt. Iedere simpele fout kan je fataal worden.
©GMRimport
Even briljant als beperkt
Jedi Academy maakt het allemaal nog interessanter wanneer je halverwege het verhaal ook de mogelijkheid krijgt om met twee of zelfs dubbele lightsabers de strijd aan te gaan. Deze varianten voelen daadwerkelijk anders en vragen ook om een andere speelstijl. Met een enkele lightsaber in iedere hand ben je sneller, maar voelt groepen afweren een stuk lastiger. De dubbele lightsaber, zoals Darth Maul die heeft, lijkt juist gemaakt voor het afrekenen met meerdere duistere Jedi tegelijkertijd.
De missies zijn behoorlijk lineair maar ook volledig gericht op het creëren van interessante locaties voor gevechten. Dankzij Force-krachten kun je tegenstanders afgronden induwen of hoger gelegen platformen gebruiken voor een verrassingsaanval. Verdwaald raken in de doolhofachtige bouwwerken van The Empire is er in Jedi Academy niet bij, waardoor de nadruk veel meer op de uitstekende actie komt te liggen.
Zelfs nu voelen de gevechten in Jedi Academy nog even strategisch als spectaculair. Geen andere Star Wars-game weet daarbij in de buurt te komen. Andere tekortkomingen zijn helaas met de jaren een stuk duidelijker geworden. Stormtroopers en sekteleden hebben maar een of twee standaardzinnetjes die ze eindeloos herhalen. Het spel bevat bovendien meerdere slechte missies. Iedere keer dat het verhaal de lightsaber-gevechten naar de achtergrond schuiven komt dat de game niet ten goede. Het besturen van voertuigen voelt bijvoorbeeld rampzalig slecht.
Zelfs nu voelen de gevechten in Jedi Academy nog even strategisch als spectaculair.
-
Beste op pc
Toch drukt dat de pret niet. De re-release voor consoles enkele maanden geleden is natuurlijk leuk en aardig, maar de echte purist weet dat Jedi Academy een pc-game bij uitstek is. Alleen op dit platform is er nog een levendige gemeenschap van onlinespelers en is er een meer dan ruime keuze aan mods die de spelervaring alleen maar verder verrijken. Meer speelbare personages, maar ook meer opties voor het afhakken van ledematen, mogen niet ontbreken. Jedi Academy staat in dat opzicht nog steeds op eenzame hoogte.
Delen van Jedi Academy voelen misschien verouderd, maar tegelijkertijd was het spel ver zijn tijd vooruit. Het nieuwe Expanded Universe van Star Wars heeft nog geen spel gehad dat ook maar in de buurt komt van de lightsaber-fantasie die Jedi Academy heet.
In Reload houdt Gamer.nl regelmatig games van toen tegen het licht van nu.
Lees ook: