Reload: De Batman Arkham-reeks van Rocksteady is nog steeds opvallend goed
Achtergrond

Reload: De Batman Arkham-reeks van Rocksteady is nog steeds opvallend goed

Een grondlegger voor veel andere games

Het is het jaar 2009. Goede superheldengames zijn schaars en buiten wat spellen gebaseerd op films, is er maar weinig originaliteit te vinden rondom ieders favoriete superhelden. Maar dan brengt Rocksteady opeens Batman: Arkham Asylum uit. Het blijkt niet alleen een geweldige game voor zowel fans van de duistere held als gamers an sich, maar legt ook de basis voor diverse vervolgen.

Waar je tegenwoordig een groot arsenaal aan goede superheldengames hebt, werd menig gamer vroeger niet zo verwend met goede superheldenspellen. Voor de komst van Batman Arkham Asylum moest je het doen met enkele games die gebaseerd waren op een film met een superheld erin, zoals Batman Begins of Spider-Man 2. Deze waren best leuk om te spelen, maar er ontbrak toch echt wat diepgang, originaliteit en dynamiek. Hier bracht de Arkham-reeks verandering in, en dat kwam niet alleen door de originele verhalen die deze spellen vertelden. De eerste game in de reeks, Batman Arkham Asylum, bracht veel innovatie op gameplaygebied met zich mee. Nog fijner is dat de reeks nog altijd de moeite van het spelen waard is.

Een voorbeeld voor velen

De Arkham-reeks bouwt op twee verschillende gameplayaspecten: het combat-gedeelte en het predator-gedeelte. Tijdens gevechten is het aan jou om als Batman verschillende gevangen en andere vijanden in elkaar te meppen. Dit doe je zoals het deze superheld betaamt natuurlijk zonder ze te doden, maar de verschillende moves die Bruce Wayne uit zijn mouw schudt komen wel erg bruut over. Het geluid van brekende botten schelt door de koptelefoon en mede door een grote variatie aan animaties voelt elk gevecht uniek. Naarmate de game - en de reeks - vordert, krijg je ook meer variatie aan vijanden en wapens voor je kiezen. Denk aan messen, schilden en geweren die vijanden hanteren, maar ook aan Titans (grote, misvormde mannen) die op je afstormen en je op een bepaalde manier moet uitschakelen.

Het knokken werkt ook erg instinctief door de verschillende knoppencombinaties en manieren om jezelf beschermen. Door het countersysteem, die uitgevoerd wordt door een bepaalde knop in te drukken als een vijand een icoontje boven zijn hoofd krijgt, zet je deze aanval om in een counter die misschien nog wel bruter is dan de reguliere moves die je tot je beschikking hebt. Dankzij dit systeem rijg je binnen de kortste keren flinke combinaties aan elkaar, wat je het gevoel geeft alsof je zelf Batman bent.

Ook kun je op basis van een skillpuntensysteem verschillende aanvallen ontgrendelen. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen de aanval- en counterknop gebruikt, maar ook wat speciale moves er tussendoor uitklopt. In de verschillende vervolgen werd het systeem uitgebreid met nog meer vijanden, moves en gadgets. Wat het systeem zo vloeiend maakt, is dat je al je aanvallen en counters uit kunt voeren zonder dat Batman de richting van de vijand op hoeft te staan. Dit betekent dat als een vijand van achter komt en je een mep wilt verkopen, je deze alsnog erg soepel kunt counteren. Dit geldt ook voor je eigen aanvallen, met of zonder gebruik van gadgets. Dit systeem wordt sinds het uitkomen van de eerst Arkham-game ook in diverse andere games gebruikt, omdat het zo soepel en instinctief werkt. Denk aan Sleeping Dogs of Marvel’s Spider-Man.

Wees de vleermuis

In het ‘predator-gedeelte’ van de game it je in een ruimte met gewapende vijanden die je (bij voorkeur) zo stil mogelijk uit moet schakelen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld op de begane grond rond te sluipen, maar ook door je tussen verschillende hoger gelegen uitkijkpunten te verplaatsen. Denk aan waterspuwers of andere uitkijkpunten waar je op kunt schuilen en naartoe en van af kunt vliegen. Met de vele gadgets kun je – helemaal passend bij Batman - je vijanden de stuipen op het lijf te jagen. Zo merk je aan vijanden dat ze steeds angstiger worden naarmate meer van hun metgezellen uit worden geschakeld.

Als een ware vleermuis kun je ondersteboven van een waterspuwer hangen, je vijand oppakken en hem aan een touw aan zijn voeten ophangen. Heb je dat een paar keer gedaan? Dan kies je er wellicht voor om achter je vijand te sluipen en deze uit de weg te ruimen. Als vijanden zich hogerop bevinden, kun je aan een richel hangen en vanaf daar je vijand uitschakelen. De mogelijkheden lijken eindeloos en het is dan ook geen toeval dat we dit systeem in Insomniacs Spider-Man-games terugvinden.

Batman heeft niet voor niets de bijnaam ‘World’s Greatest Detective’, en dus krijg je in de Arkham-reeks ook voldoende mogelijkheden om jouw speurskills in te zetten. Het volgen van vingerafdrukken, geuren of bloedsporen zijn de meest oppervlakkige opdrachten die je uit moet voeren. Gelukkig zijn er ook puzzels die wat diepgaander en soms behoorlijk uitdagend kunnen zijn.

Uitbreiden van het universum

Elke Arkham-game vertelt een compleet origineel verhaal, en ze haken ook nog eens op elkaar in. De games verdienen dan ook alle lof over de aanwezige world-building, lore en variatie qua omgevingen. Elk deel heeft daarbij een andere toon en de spelwerelden ondersteunen dat. In Arkham Asylum, dat zich afspeelt in een broeiend, duister gevangenisstelsel, is de sfeer horrorachtig. Arkham City is groter, wat de ambities van een vervolg ondersteunt, maar nog steeds grimmig. Arkham Knight is het grootst en voelt als een ware eindshow met Gotham City als speelveld. Het is in elk deel een waar genot om je fictieve vleugels in de vorm van je cape te gebruiken.

In elke game komen natuurlijk ook de vele bekende vijanden van Batman voor. Deze krijgen allemaal hun tijd in de spotlight. Denk bijvoorbeeld aan de Joker, Poison Ivy, Scarecrow, Bane en Doctor Freeze. Deze vijanden zitten geïntegreerd in het verhaal, zijmissies of originele baasgevechten. Met de fantastische voice-acting van wijlen Kevin Conroy als Batman  en Mark Hamill als de Joker is dit voor de gemiddelde Batman-fan om zijn of haar vingers bij af te likken.

Watch on YouTube

Het mooiste is echter dat de Arkham-games niet alleen voor de Batman-liefhebbers zijn. Mensen die interesse hebben in fantastische combat en stealth, een intrigerend en afwisselend verhaal en diepgaande spelwereld, kunnen prima bij de Arkham-games van terecht. Return to Arkham kun je tegenwoordig voor bijna niks oppikken bij een online winkel en geeft je de remasters van Arkham Asylum en Arkham City. Je zal al snel merken dat de games nog altijd een genot zijn om te spelen.

Het is dan ook des te treuriger dat Rocksteady de expertise die ze met de Arkham-games hebben opgedaan, hebben verkwist het begin dit jaar uitgekomen Suicide Squad: Kill the Justice League. Hoewel ook die game goed de sfeer van het Batman-universum naar voren brengt, zorgt de focus op multiplayergameplay voor relatief saaie missies en betekenisloze loot. Hopelijk zien Rocksteady en IP-eigenaar Warner Bros. Games dat ook in en werkt de studio inmiddels weer aan een terugkeer naar hun hoogtijdagen. Van kwalitatief hoogstaande Batman-games krijgen we immers nooit genoeg!

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music
Nieuws

Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music

De app is beschikbaar voor Nintendo Switch Online-leden

Nintendo heeft de soundtrack van de SNES-game Super Mario Kart toegevoegd aan de Nintendo Music-app.

De soundtrack bestaat uit 37 nummers die samen 33 minuten beslaan. Super Mario Kart is de eerste game in de gigantisch populaire kartracefranchise. Een van de meest recente delen, Mario Kart 8 Deluxe, is de bestverkochte Switch-game.

Vorig jaar bracht Nintendo Nintendo Music uit. Met de gratis app die alleen beschikbaar is voor Nintendo Switch Online-leden kan men muziek uit diverse Nintendo-games beluisteren op iPhone- of Android-apparaten. De app is daarmee vergelijkbaar met andere muziekapps als Spotify en Apple Music, maar dus louter voor muziek uit Nintendo-spellen.

Mensen kunnen daarbij zoeken op games, personages en verschillende speellijsten. Er is muziek beschikbaar uit games van verschillende consoles. Denk aan spellen als Donkey Kong Country, Super Mario Odyssey, Animal Crossing: New Horizons, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en Super Mario Bros.

Diverse nummers kunnen ook 'verlengd' worden tot wel zestig minuten. Bepaalde soundtracks kunnen verborgen worden om spoilers te voorkomen en daarbij worden er soundtracks aangeraden gebaseerd op de speelgeschiedenis op de Switch. Zoals gezegd is een abonnement op Nintendo Switch Online nodig om in te kunnen loggen op Nintendo Music en de app te gebruiken. Dit kost 19,99 euro per jaar.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld
Nieuws

Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld

Diverse gratis updates en drie betaalde uitbreidingen op komst

Deep Silver en Warhorse Studios hebben bekendgemaakt welke content Kingdom Come Deliverance 2-spelers in de loop van het jaar voor de game kunnen verwachten.

Zo zal aankomende lente een aantal gratis updates verschijnen, waaronder een 'kappersfeature' om het uiterlijk van het hoofdpersonage te veranderen, een Hardcore-modus voor nog meer uitdaging en paardenraces. Gedurende de rest van het jaar zullen er diverse gratis updates uitkomen om de game te verbeteren.

In de loop van de zomer verschijnt de betaalde uitbreiding 'Brushes with Death'. Hierin helpt hoofdpersonage Henry een artiest met een twijfelachtig verleden. Ook in het najaar volgt een betaalde uitbreiding, ditmaal met de naam 'Legacy of te Forge', waarin spelers de smidsafkomst van Henry verkennen. Tot slot zal ook volgende winter een betaalde uitbreiding verschijnen in de vorm van 'Mysteria Ecclesia', waarin spelers de intriges van het Sedlec-klooster achterhalen.

De hierboven genoemde betaalde uitbreidingen maken onderdeel uit van de uitbreidingspas van de game, die ook bij de Gold Edition van het spel zit. Deze Gold Edition kost 79,99 euro.

Kingdom Come Deliverance 2 is het vervolg op de in 2018 verschenen eerste game en laat spelers terugkeren naar het Centraal Europa van de vijftiende eeuw - de game speelt zich na het eerste deel af. Spelers besturen Henry, de zoon van een smid, die in een duizelingwekkend verhaal van wraak, bedrog en zelfontdekking terechtkomt.

De game speelt zich af in het Boheems Paradijs, een echte locatie die nog altijd bezocht kan worden in de Tsjechische Republiek. Zo zijn er het majestueuze Kasteel Trosky en de mijnstad Kutná Hora. Het gameplayconcept van het origineel, waarin de wereld realistisch op de acties van de speler reageert, blijft intact. Wel is het vechtsysteem op de schop gegaan, en zijn er nu ook nieuwe wapens voor op afstand, zoals kruisbogen en vroege vuurwapens.

Kingdom Come Deliverance 2 komt op 4 februari naar pc (Steam en Epic Games Store), PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Onlangs bleek nog dat het spel volgens de makers het langste script voor een game ooit heeft.

Marvin Toepoel ging onlangs aan de slag met de game, zoals te lezen valt in de preview: "De rijke natuur van Bohemen komt nog veel beter tot zijn recht dan in het eerste deel, met dank aan sterk verbeterde graphics en belichting. Het geheel draait op PS5 soepel op 60 fps. Vanaf minuut één is ook duidelijk dat Warhorse Studios KCD2 een stuk beter heeft afgewerkt dan zijn voorganger. Npc’s bewegen natuurlijker en het handjevol bugs dat we tegenkomen is zo minimaal dat je goed op moet letten om er überhaupt iets van mee te krijgen (op twee crashes na). Waar deel één na zijn release nog maanden aan patches nodig had, lijkt het vervolg al voor release in een betere staat te verkeren."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!