Dead Space 2 maakt optimaal gebruik van exploderende ruimtebaby’s
Gamer.nl
Achtergrond

Dead Space 2 maakt optimaal gebruik van exploderende ruimtebaby’s

Dead Space 2 bestaat inmiddels tien jaar. Het is één van de beste horrorgames van twee generaties geleden, maar ook een spel dat in indicatie gaf van welke richting het derde deel zou kiezen. Desondanks is de game nog steeds je tijd waard, want Dead Space 2 heeft het allemaal: van exploderende ruimtebaby’s tot aan stille momenten waarop je verbeelding de gaten opvult. 

Ook ruimtestations kunnen niet zonder kinderdagopvang. Kinderen moeten nu eenmaal opgevangen worden wanneer ouders aan het werk zijn. Het kinderdagverblijf op de Sprawl, de informele naam van ruimtestation Titan Station, heeft kleurrijke muren, ramen voor voldoende overzicht en genoeg ruimte en speelgoed voor tientallen kinderen. Van die gezellige sfeer blijft echter niets over wanneer je daar in een ruimtepak rondloopt, de lampen flikkeren en exploderende baby’s rondkruipen over de vloer. Het woord ‘akelig’ bekruipt je bij de eerste binnenkomst.

©GMRimport

Je erbij neerleggen

Dat is nou eenmaal wat het is. En je moet door, want de game speelt zichzelf niet uit. Hoe goed ik ook m’n best doe om afstand te nemen van de nare sfeer in Dead Space 2, het lukt me niet. Een paar gesloten deuren verderop stap ik een rommelige kamer binnen waar de lampen het niet goed doen. M’n zaklamp springt aan en ik ben op m’n hoede. Met reden, want niet lang daarna komt er een stroom van nog niet geëxplodeerde baby’s de kamer binnen kruipen. Op dit moment vertel ik mezelf dat ik de situatie nog onder controle heb, want binnen no-time doen de baby’s het niet meer.

Slechts één kamer verderop schrik ik me helemaal kapot. In het verlaten, kleurrijke klaslokaal met wat tafels en stoelen krioelt het namelijk van die krengen, waardoor ik besluit terug te rennen naar de vorige kamer. Hopelijk kan ik voor een bottleneck zorgen en kan ik hun exploderende eigenschappen tegen henzelf gebruiken. Dat lukt gelukkig. Nu, tien jaar later, denk ik nog wel eens terug aan die scène en aan het geluid dat ik destijds produceerde. Het is één van de meest memorabele scenes uit die game, die me tot op de dag van vandaag nog bijstaat.

©GMRimport

Vooruitstrevend

De survival-horrorgame Dead Space 2 deed zoveel goed in 2011. De sfeer is even grimmig als grillig en zorgt ervoor dat je je daadwerkelijk alleen voelt op dat ruimtestation. De momenten dat je dan even contact hebt met iemand anders, zijn momenten van opluchting. Contact. Mensen. Iemand om tegen te praten. Je zou hier nu een vergelijking met de coronaperiode kunnen maken, maar dat is een hot take voor een ander artikel. Terugdenken aan 2011 haalt ons juist uit dit nare tijdperk.

Eén van de mooiste aspecten van de Dead Space-franchise is dat het sciencefiction en horror op sublieme wijze combineert. Dat zie je niet alleen terug in de futuristische omgevingen en ditto wapens, maar ook in de manier waarop je levensbalk wordt weergeven. Tegenwoordig zijn er veel meer games met een subtiele interface, die informatie op verschillende manieren overbrengen. Denk aan Ghost of Tsushima - met de wind als richtingaanwijzer - of games waarbij de randen van het scherm roodkleuren wanneer je bijna doodgaat.

In Dead Space 2 zit de levensbalk in het pak van hoofdpersonage Isaac Clarke, op de plek van z’n ruggengraat. Zolang de kleurtjes groen zijn en die balk redelijk gevuld is, kun je de wereld aan. Maar zodra die balk leeg raakt en de kleuren veranderen, dan wordt het ineens heel spannend. Dan realiseer je je dat je in een omgeving met dodelijke buitenaardse wezens bent, en dat je die te lijf moet gaan met beperkte middelen.

De momenten dat je dan even contact hebt met iemand anders, zijn momenten van opluchting. Contact. Mensen. Iemand om tegen te praten. 

-

Niet het wiel opnieuw uitgevonden

Hoe tof Dead Space 2 ook is met z’n sfeer en strakke gameplay, laten we niet doen alsof de game het wiel opnieuw uitvond. Het spel leent veel uit deel één, dat op zijn beurt aspecten uit andere games overnam. Een schoudercamera die je dichtbij de actie brengt en met bloed briefjes geschreven die je waarschuwen wat komen gaat: we hadden het allemaal al eens eerder gezien. Dat neemt niet weg dat de inmiddels opgedoekte ontwikkelaar Visceral Games wel goed omging met die bouwstenen.

Dat blijkt ook uit de manier waarop Dead Space 2 de actie voorschotelt. Soms voel je je overmeesterd door de vijanden, terwijl je op andere momenten gewoon door een lege gang loopt. Dat laatste is misschien wel angstaanjagender, omdat je het gevoel krijgt elk moment besprongen te kunnen worden. Je weet dat het gaat komen; je weet alleen niet wanneer of hoe. Je bent dan alleen met je verbeelding, en die fantasie neemt meer dan eens een loopje met je.

Het spel introduceerde gelukkig ook nieuwe elementen, zoals het opdelen van vijanden. Je hakt gewoon armen of benen kapot, totdat die alien in delen op de grond ligt. Dat zag er toen heel tof uit en gaf bovenal een lekker gevoel. De mechaniek geeft je enigszins een gevoel van controle in een wereld waarin je volledig overgeleverd lijkt te zijn aan de goden. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer dat gevoel van autonomie verdwijnt – tegen het einde voel je je, ondanks alle upgrades, nog steeds hulpeloos wanneer je voor je leven rent door smalle gangetjes.

©GMRimport

Actie versus horror

De game is niet een en al horror. In vergelijking met deel één is daar absoluut minder aandacht voor en ligt er meer nadruk op actie. Dat laatste is doorgetrokken naar het tegenvallende derde deel, dat helemaal uit balans is. Dead Space 2 bewaart die balans gelukkig veel beter dankzij de eerdergenoemde stille momenten. Wat echter niet altijd hielp is de schaal van het spel, die veel groter is dan het kleinere en kortere origineel. Voor horrorproducties is groter en meer niet altijd beter.

Gelukkig is de basis van het eerste deel grotendeels gebruikt voor het tweede deel, waardoor je gewoonweg meer Dead Space voorgeschoteld krijgt. Maar dan met meer opties, zoals het upgraden van wapens en meer vijanden. Los van de griezelige ambiance zag Dead Space 2 er ook gewoon heel goed uit voor die tijd. Sterker nog: het is geen straf om de game nu, in 2021, op te starten. De graphics ogen namelijk nog steeds strak. Reden genoeg om tijdens een avondje alleen (je mag na negen uur toch geen bezoek ontvangen) aan het griezelige ruimte-avontuur te beginnen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Switch 2-reserveringen in VS uitgesteld door Trumps importheffingen
Gamer.nl
Nieuws

Switch 2-reserveringen in VS uitgesteld door Trumps importheffingen

De wereldwijde releasedatum blijft op 5 juni staan

Nintendo stelt de pre-orders van de Nintendo Switch 2 in de Verenigde Staten voor onbepaalde tijd uit vanwege de importheffingen die president Donald Trump heeft aangekondigd.

De releasedatum van de console blijft wereldwijd op 5 juni staan. Officieel zouden de reserveringen van de console op 9 april starten - en 8 april in Europa - maar in de Verenigde Staten is dit dus voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Dit doet het Japanse bedrijf omdat het de "potentiële impact van de heffingen" in de gaten wil houden. Trump kondigde deze week nieuwe importheffingen op alle producten die de Verenigde Staten binnenkomen aan. Dat geldt ook voor landen waar Nintendo onderdelen van de Switch 2 laat produceren, waaronder Vietnam en China.

Hoewel niet bevestigd, is het mogelijk dat de prijs van de Nintendo Switch 2 in de Verenigde Staten gaat stijgen als reactie op de importheffingen. Mogelijk wil Nintendo de ontwikkelingen afwachten om een definitieve prijs te bepalen in het land.

Nintendo benadrukt dat het uitstel van de pre-orders alleen voor de VS geldt en dus niet voor andere landen zoals Nederland en België. Hoewel de reserveringen officieel op 8 april beginnen, hebben diverse Nederlandse winkels hun reserveringen de afgelopen dagen al beschikbaar gesteld - waaronder Bol.com en Nedgame.

Eerder deze week werd aangekondigd dat de Nintendo Switch 2 op 5 juni verschijnt. De console gaat 469,99 euro kosten, al komt er ook een bundel met een digitale code voor Mario Kart World die 509,99 euro kost. Bekijk hier een overzicht van alle plekken om de Switch 2 te reserveren.

Met de dock kunnen games op Switch 2 in maximaal 4K en HDR afgespeeld worden op televisies die dat ondersteunen. Het scherm van de Switch 2 zelf geeft games in 1080p en HDR weer, in maximaal 120 fps, en heeft twee keer zoveel pixels als de eerste Switch. Ook is er ondersteuning voor DLSS, de upscaletechnologie van Nvidia.

De Joy-Con-controllers worden ditmaal via magneten verbonden met de console. Er komt tevens een nieuwe Pro Controller die los gekocht kan worden, met nieuwe knoppen aan de achterkant en een ingang voor koptelefoons. Met GameChat kunnen mensen tijdens het gamen met elkaar praten. Er kan ook een camera gekocht worden zodat mensen elkaar kunnen zien bij gebruik van GameChat. De Switch 2 kan ook de meeste games die op de Switch zijn verschenen afspelen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Bestandgroottes van Nintendo Switch 2-games onthuld
Gamer.nl
Nieuws

Bestandgroottes van Nintendo Switch 2-games onthuld

Mario Kart World vergt 23,4GB aan schijfruimte

Nintendo heeft de bestandsgroottes van enkele NIntendo Switch 2-games naar buiten gebracht.

Dat deed het bedrijf op de Japanse My Nintendo Store (via VGC). Mario Kart World is bijvoorbeeld 23,4GB groot. Daarmee is het meer dan twee keer zo groot als Mario Kart 8 Deluxe met alle dlc erbij opgeteld (11,3GB).

Donkey Kong Bananza is maar 10GB groot. De Switch 2-versie van Super Mario Party Jamboree vergt 7,7GB aan schijfruimte, en de Switch 2-editie van Kirby en de Vergeten Wereld 5,7GB.

Tot slot is ook bekend hoeveel schijfruimte er nodig is voor de GameCube-app die beschikbaar komt voor Nintendo Switch Online-leden op de Switch 2. het gaat om 3,5GB. Dit is echter voor de drie aangekondigde games, dus zodra er meer games worden toegevoegd, vergt deze app logischerwijs ook meer schijfruimte.

Nintendo liet eerder deze week al weten dat de Nintendo Switch 2 uitgerust wordt met 265GB aan interne opslagruimte. Met MicroSD Express-kaarten kan de opslagruimte worden uitgebreid - reguliere MicroSD-kaarten werken niet.

Eerder deze week werd aangekondigd dat de Nintendo Switch 2 op 5 juni verschijnt. De console gaat 469,99 euro kosten, al komt er ook een bundel met een digitale code voor Mario Kart World die 509,99 euro kost. Reserveringen kunnen vanaf 8 april gemaakt worden bij winkels en Nintendo's eigen webshop, al hebben winkels als Bol en Nedgame hun reserveringen al uitgezet. Bekijk hier een overzicht van alle plekken om de Switch 2 te reserveren.

Met de dock kunnen games op Switch 2 in maximaal 4K en HDR afgespeeld worden op televisies die dat ondersteunen. Het scherm van de Switch 2 zelf geeft games in 1080p en HDR weer, in maximaal 120 fps, en heeft twee keer zoveel pixels als de eerste Switch. Ook is er ondersteuning voor DLSS, de upscaletechnologie van Nvidia.

De Joy-Con-controllers worden ditmaal via magneten verbonden met de console. Er komt tevens een nieuwe Pro Controller die los gekocht kan worden, met nieuwe knoppen aan de achterkant en een ingang voor koptelefoons. Met GameChat kunnen mensen tijdens het gamen met elkaar praten. Er kan ook een camera gekocht worden zodat mensen elkaar kunnen zien bij gebruik van GameChat. De Switch 2 kan ook de meeste games die op de Switch zijn verschenen afspelen.

Lees hier onze bevindingen na een hands-on-sessie met de Nintendo Switch 2 en lees hier over onze speelsessie met Mario Kart World. Daarnaast kan hier een preview van Donkey Kong Bananza gelezen wordenHier analyseren we de gisteren uitgezonden Direct-uitzending.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!