Immortality is een game vol liefde voor film
Achtergrond

Immortality is een game vol liefde voor film

In deze rubriek vertellen Gamer.nl-redacteuren over de game die het afgelopen jaar de meeste indruk op ze heeft gemaakt. Vandaag: Erwin met Immortality.

Vergeleken met het spelen van games, besteed ik veel meer tijd aan het kijken naar series en films. Het is dus extra leuk als die media samenkomen. Dat gebeurt met de games van Sam Barlow, die eerder Her Story en Telling Lies maakte.

Met Her Story deed Barlow in 2015 iets heel spannends. Allereerst viel op hoe serieus deze FMV-game was, met heel degelijk schrijf- en acteerwerk. Daarnaast beleefde je het verhaal compleet non-lineair. Je moest in een computerdatabase naar fragmenten zoeken om een mysterie te ontrafelen. Iedereen die de game speelde volgde hun eigen pad daarin en had dus een unieke ervaring.

Vervolg Telling Lies was minder goed. Het was wederom een non-lineaire FMV-game en qua pure kwaliteit werden er wel enorme stappen gezet. Voornamelijk het sterke acteerwerk viel op, met duidelijk een hoger budget om enkele bekende koppen aan te trekken. Toch bleef deze game niet zo hangen als Her Story. De extra gimmick was deze keer dat je eenzijdige gesprekken bekeek van mensen die via videobellen communiceerden en dat werkt toch niet zo lekker. Ook het verhaal zelf was niet zo bijzonder.

Daarom was ik voorzichtig benieuwd naar de nieuwste game van Barlow: Immortality. Aangezien de game direct op Game Pass stond, hield niets mij tegen om het gewoon te proberen.

©GMRimport

 Wat is er met Marissa Marcel gebeurd? 

Immortality vertelt het verhaal van actrice Marissa Marcel. Dit talent, dat niet bang is om haar kleren uit te trekken ten dienste van de kunst, heeft drie films gemaakt die alle drie nooit zijn uitgekomen. In Immortality bekijk je achter elkaar willekeurige fragmenten uit die films. Dat gebeurt door op voorwerpen of personen te klikken, waarna je naar een fragment wordt gestuurd waar dat voorwerp of die persoon ook te zien is.

Een belangrijke reden waarom Immortality een van mijn favoriete games van het jaar is, is de manier waarop de game is gemaakt. Dat merk je vooral bij de oudste film van de drie: Ambrosio. Die is echt gefilmd zoals dat vroeger ook gebeurde, waardoor het aanvoelt als een film uit die tijd. Zelfs achter de schermen wordt dat doorgetrokken. Dat straalt zoveel liefde voor het medium film uit.

Ook het acteerwerk is spot on. Je ziet niet alleen fragmenten van de films die Marissa heeft gemaakt, maar dus ook een hele hoop beelden achter de schermen. De acteurs van Immortality spelen dus de rol van acteurs die rollen in verschillende films spelen. 

©GMRimport

Mijn grootste probleem waren de pruiken die Manon Gage (Marissa Marcel) op kreeg. Ik hoopte dat er nog een reden was voor deze goedkope haarmonsters waarvoor je bij RuPaul's Drag Race direct naar huis zou worden gestuurd, maar helaas: het waren gewoon slechte pruiken. 

Er helemaal anders naar kijken

Hoewel ik zag dat de game met veel liefde en aandacht was gemaakt, klikte het in eerste instantie niet. Ik ben daarom blij dat ik door heb gezet, want Barlow voegt een uitstekende twist toe. Dit is niet een game die pas na zoveel tijd goed wordt, maar een die na zoveel tijd hetgeen wat je hebt beleefd een andere lading geeft.

Het non-lineaire karakter van Immortality krijgt met de twist extra lagen, omdat je soms terug kunt spoelen voor nieuwe ontdekkingen. Op die manier maak je ook kennis met nieuwe personages die er al die tijd al waren, maar zich nu pas kenbaar maken. Je kijkt overal anders naar. Deels doordat overal een geheim verstopt kan zitten, maar ook door de nieuwe draai in het verhaal.

Dat is zó tof gedaan, dat ik daarna een tijdje moeite had om weer naar reguliere series en films kijken. Wat is het toch eigenlijk saai om die lineair op vaste snelheid te kijken, zonder dat je op zoek gaat naar extra lagen. Was ik hier nou zo'n liefhebber van?

Ik snap na het uitspelen van Immortality niet honderd procent hoe de vork in de steel steekt. Er zijn ongetwijfeld een stapel artikelen en een reeks video's te vinden van slimme mensen die haarfijn uitleggen wat elk detail betekent, maar ik heb daar totaal geen behoefte aan. Zo werkt kunst niet. Ik heb mijn eigen unieke ervaring met Immortality en mijn eigen interpretatie. Dat is tussen mij en de game.

Immortality is verkrijgbaar voor pc, Xbox Series X en S, mobiel via Netflix Games en Game Pass. Lees hier voorgaande artikelen uit de Favorieten van de Redactie-rubriek.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!