Ik kon het niet goed vinden met Red Dead Redemption 2
Achtergrond

Ik kon het niet goed vinden met Red Dead Redemption 2

We hebben een heerlijk gamejaar achter de rug en de redactie heeft weer volop games gespeeld dit jaar. Naast de gezamenlijk gekozen Top 25 van 2018 en de Top 100 van 2019 vertellen Gamer.nl-redacteuren in deze rubriek individueel over hun favoriete games van 2018. Vandaag: Jacco met Red Dead Redemption 2.

Urenlang na het schokkende einde kijk ik de grote boosdoener diep in de ogen. Hij is oud, zwak en waarschijnlijk al lang weer vergeten wat hij me heeft aangedaan. Licht agressief, maar gecontroleerd haal ik tweemaal de trekker van mijn revolver over, waarna de credits beginnen te rollen. Op dit moment werd Red Dead Redemption één van mijn favoriete games ooit, een heus meesterwerk uit het jaar 2010. Toen wist ik niet dat de game is gemaakt met een groter verhaal in het achterhoofd. Een verhaal dat me altijd zal bijblijven.

©GMRimport

Aan het einde van de rit is Red Dead Redemption 2 een meesterwerk, maar tijdens de eerste uren van de game zei m’n gevoel compleet het tegenovergestelde. Dit begon bij de lomperik van een protagonist, Arthur Morgan. Na de sympathiekere John Marston komt Arthur over als alles wat je niet wil zijn in een videogame. Althans, iemand die gebruikelijk zoveel mogelijk mensen spaart, beleefd is en elk beest een aai over de bol geeft. Daarbij is Morgan bij vlagen de stilte zelf, waardoor hij overkomt als een generieke cowboy en de charismatische Dutch eigenlijk alle aandacht opeist.

Slakkengang

Arthur Morgan was niet het enige waar ik mij aan stoorde. Red Dead Redemption 2 dient gespeeld te worden in lange sessies, waarin je veel tijd besteedt aan de ontzettend realistische elementen van de game. Een missie aannemen, op je trouwe ros (in dit geval Paula en A’isha†) naar plaats van bestemming rijden en in de zoveelste schietpartij belanden, kost je al gauw een uur. Je moet namelijk ook enigszins rekening houden met Arthurs voedselinname, de conditie van je wapens en met de vraag of je niet een uur in de wind stinkt (zo ja, dan vertellen de razend intelligente npc’s het je gauw genoeg). Ik vind het heerlijk om van hot naar her te rijden, maar met de zeer beperkte tijd die ik in de game kon steken, voelde het alsof ik er in een slakkengang doorheen ging.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Los van de beperkte tijd die ik in de game stak, komt Red Dead Redemption 2 zelf ook traag op gang. Het begin van de game maakt indruk doordat het spelers onderdompelt in een buitensporig gedetailleerde sneeuwwereld, maar los van een paar keer

Watch on YouTube

en de

Watch on YouTube

in het tweede hoofdstuk, lijkt het verhaal nergens heen te gaan. In de eerste twintig uur van de game viel het vervolg op mijn favoriete Rockstar-game tegen, en daar baalde ik best een beetje van.

Red Dead Redemption 2 blijft geven

Net toen ik de tijd kreeg om Red Dead Redemption 2 in langere sessies te spelen, begon de game gas te geven. Tegen het einde van het derde hoofdstuk beleeft de game een eerste hoogtepunt, waarin je als bende een landhuis bestormt. De drums op de achtergrond en de manier waarop de groep schouder aan schouder op hun doel afloopt, lijkt rechtstreeks uit een klassieke westernfilm te komen. Vanaf dat punt leert de game je dat niets meer stabiel is en gebeuren er ronduit schokkende dingen. Loyaliteit wordt op de proef gesteld, personages sterven en Arthur blijkt eigenlijk veel interessanter te zijn dan hij in eerste instantie leek.

Red Dead Redemption 2 zoog me eindelijk op in het verhaal. Niet alleen de hoofdverhaallijn, maar ook de vele Stranger Missions en andere zijmissies begonnen me steeds meer te boeien, tot het punt dat ik uit angst om iets te missen ze panisch allemaal afwerkte. Sommigen duiken in Arthurs tragische verleden, sommigen zorgen voor een lach op je gezicht en velen bieden de optie om iets goeds te doen voor diegenen die het moeilijk hebben. Ik besteedde meer tijd aan Red Dead Redemption 2 en de game bleef maar geven en geven.

©GMRimport

Nieuw perspectief

In de laatste hoofdstukken overtreft Rockstar Games zichzelf. Red Dead Redemption 2 doet dingen waarvan ik heb gedroomd, om vervolgens keer op keer m’n hart te breken. En elke keer vliegen stemmen van bekende personages door Arthurs hoofd, gepaard met kalmerende beelden van de wilde natuur, die symbool staat voor de oneindige wereld die Arthur wil achterlaten. Red Dead Redemption 2 is op sommige momenten een schilderij waar de puurheid van afstraalt.

Het levende ecosysteem, de npc’s, de variatie en details in de wereld van Red Dead Redemption 2 leggen de lat hoger voor alles wat nog komt, maar het knapste aan de game is hoe het je perspectief verandert. Niet alleen het perspectief op Arthur Morgan als hoofdpersonage, maar ook het perspectief op de vorige game. Red Dead Redemption lijkt haast te zijn gemaakt met een daarop voorafgaand verhaal in het achterhoofd. John Marstons avontuur wordt acht jaar later in een context gezet die me tot op heden bezighoudt. Toen ik begon aan Red Dead Redemption 2 had ik niet gedacht dat de game me zou ontroeren, laat staan m’n blik op een van mijn favoriete titels ooit zou veranderen.

Gelukkig sterven cowboys niet, ze verdwijnen in de zonsondergang.

Deze week kan je op Gamer.nl Favoriet van de Redactie-artikelen verwachten waarin we de games behandelen die ons in 2018 het meest hebben gegrepen.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Screenshots te zien van Star Wars-strategiegame van Respawn en Bit Reactor
Nieuws

Screenshots te zien van Star Wars-strategiegame van Respawn en Bit Reactor

De game wordt op 19 april officieel uit de doeken gedaan

Er zijn screenshots online verschenen van wat een vroege versie van de Star Wars-strategiegame van Respawn Entertainment en Bit Reactor schijnt te zijn.

De screenshots zijn volgens Mp1st afkomstig uit de online portfolio van een Bit Reactor-werknemer en zouden een versie van de game uit 2023 tonen. De game zou intern 'Bruno' als projectnaam dragen.

De screenshots tonen in ieder geval elementen die schering en inslag zijn binnen het turn-based strategiegenre, zoals een isometrisch camerastandpunt. Te zien is hoe Mandalorians en een droid schuilen voor schietende Stormtroopers. Ook zijn er allerlei items die ingezet kunnen worden via de interface te zien.

In 2022 gaven EA en Respawn al eerste details over drie Star Wars-games die in ontwikkeling waren. Een daarvan is deze tactische game, die nog niet officieel aan de buitenwereld is getoond. De game wordt ontwikkeld door Apex Legends- en Star Wars Jedi-studio Respawn Entertainment in samenwerking met Bit Reactor, bestaande uit voormalige Xcom-ontwikkelaars.

Onlangs werd bekendgemaakt dat de Star Wars-strategiegame op 19 april officieel wordt getoond. De onthulling wordt onderdeel van Star Wars Celebration Japan, dat op 18 april begint. Op 19 april wordt de game live op de 'Galaxy Stage' uit de doeken gedaan.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Take-Two wil met gebrek aan GTA 6-nieuws 'enorme verwachtingen' creëren
Nieuws

Take-Two wil met gebrek aan GTA 6-nieuws 'enorme verwachtingen' creëren

De uitgever wil pas dichter bij de releasedatum de marketing opvoeren

Uitgever Take-Two Interactive meent dat het gebrek aan nieuws rondom Grand Theft Auto 6 "enorme verwachtingen" creëert, en dat het beter is om dichter bij release meer informatie te delen.

De eerste en tot nu toe enige trailer van Grand Theft Auto 6 verscheen eind 2023. Sindsdien is het stil rondom de game. Take-Two heeft alleen meermaals aangegeven dat de game in het najaar van 2025 verschijnt.

In een interview met Bloomberg meldt Take-Two-CEO Strauss Zelnick nu dat de reden voor zo weinig communicatie rondom de game is dat het "enorme verwachtingen" voor Grand Theft Auto 6 creëert. "De verwachtingen voor die game zijn misschien wel de hoogste verwachtingen die ik ooit voor een entertainmentproduct heb gezien. We willen die verwachtingen en het enthousiasme er omheen vasthouden."

Zelnick vergelijkt het met andere bedrijven die soms jaren voordat een game uitkomt er al promotie voor maken. "We zijn er achter gekomen dat het beter is om de marketing relatief vlakbij de release van de game op te voeren, zodat we aan de ene kant enthousiasme creëren, en aan de andere kant ook weer geen onvervulde verwachtingen creëren."

Volgens Zelnick is het feit dat er meer dan twaalf jaar tussen de release Grand Theft Auto 5 en het zesde deel zit, "om onze IP's te laten rusten. Sommige concurrenten brengen heel vaak nieuwe delen uit, soms zelfs jaarlijks. Dat doen wij alleen met onze sportgames." Daarbij zoekt ontwikkelaar Rockstar volgens Zelnick "perfectie in wat ze doen en perfectie is een behoorlijk hoge lat".

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!