Waarom Baldur's Gate 3 door die seksscène op mijn wishlist staat

Waarom Baldur's Gate 3 door die seksscène op mijn wishlist staat

Deze game ontbeert niets

Ik had niet veel interesse in Baldur's Gate 3, maar toen Larian Studios een seksscène liet zien waarin het hoofdpersonage werd genomen door een grote beer, belandde de game bovenaan mijn wishlist. En niet waarom je denkt.

Ik ben echt trots op het Belgische Larian Studios. Je kunt de veilige route nemen als je tijdens een presentatie laat zien dat spelers relaties kunnen aangaan met NPC's in je game. Je laat dan een man en een vrouw met elkaar flirten via de gespreksopties en toont hoogstens een beetje sideboob. Larian is echter niet zo preuts. Tijdens een livestream toonde de studio hoe twee mannen elkaar ontmoeten in het bos. Er waren piemels in beeld en de seksscène nam een hele onverwachte wending.

De clip die nu massaal via sociale media wordt verspreid om schande te spreken van deze scène, laat maar een klein stukje zien. Je ziet een beer die verleidelijk naar een man kijkt die naakt op de grond ligt met zijn benen gespreid. De hele clip biedt context.

Spelerskeuze

Tijdens de livestream mocht een live publiek kiezen welke keuzes het hoofdpersonage maakte, om te laten zien hoe spelerskeuze invloed heeft op het verhaal en wat je te zien krijgt. Natuurlijk wil zo'n enthousiast publiek testen hoe ver je in de game kunt gaan.

Het hoofdpersonage heeft in het bos een afspraak met een druid, met een hele strakke broek. De spanning tussen de twee spat er direct vanaf met teksten zoals: "Ik ben bijna te bang om je aan te raken, want als ik mij er aan over geef, kan ik misschien pas stoppen als ik je heb verslonden." Het publiek gilt, de druid en vampier trekken hun kleren uit. Als de gespierde druid zijn natuurlijke lust niet kan bedwingen verandert hij eventjes in een beer en daarna weer terug naar zijn menselijke vorm. Hij zegt dat het moeilijk is om het beest te temmen als zijn bloed sneller gaat stromen.

Het publiek en de chat wil daar compleet in meegaan. Het hoofdpersonage zegt dat hij de beer juist leuk vindt. "Laat mij het beest hebben en laat het beest mij hebben." Als de druid waarschuwt dat het dan wel… groot wordt, kiest het publiek voor de optie dat het hoofdpersonage dat wel lekker vindt. De druid verandert in de beer en het hoofdpersonage gaat op de grond liggen met zijn benen wijd. Maar voordat je echt iets te zien krijgt, komt er een eekhoorn in beeld die van schrik zijn eikel (het nootje) laat vallen.

Baldur's Gate 3

Bears

Hilarisch natuurlijk, maar als ik even een uitstapje mag maken naar mijn artikelenreeks Voorspel, valt er meer in deze scène te lezen. Zo lijkt Larian wat te zeggen over elkaar compleet accepteren zoals je bent. Die beer is onlosmakelijk onderdeel van de druid. Delen van je identiteit verstoppen omdat je bang bent voor reacties van anderen en dan complete acceptatie vinden bij een partner, is iets waar iedereen in de lhbtq+-gemeenschap zich aan kan relateren.

Dat er uiteindelijk niets te zien is, lijkt mij verstandig. Bestialiteit is niet iets wat we moeten normaliseren. Toch voelt het niet goed om daar vervolgens een grap over te maken door dat eekhoorntje in beeld te zetten.

Je kunt de scène namelijk zien als een magische versie van een normaal moment tussen twee mannen. Dat is geen stretch, omdat in de gay community grote, harige mannen 'bears' worden genoemd. Door niet alleen een fade to black te doen, maar dat schrikkende eekhoorntje in beeld te zetten, wordt deze daad gepresenteerd als iets dat verkeerd en walgelijk is. Veel mensen hebben een probleem met het doodnormale idee dat twee mannen seks met elkaar kunnen hebben. Die krijgen hierdoor toch een knipoog mee, dat ze misschien wel gelijk hebben.

Baldur's Gate 3

Improvisatie

Er is dus veel te zeggen over zo'n kleine scène en het is natuurlijk alsnog uit de context van de complete game en de talloze seksscènes die er waarschijnlijk in zitten. Afgezien daarvan, ben ik voornamelijk heel enthousiast geworden over de ogenschijnlijk onbeperkte mogelijkheden in Baldur's Gate 3. Ik hoef geen beer te neuken, maar dat zoiets kan, zegt veel over hoe uitgebreid deze game is. Je kunt door jouw keuzes echt een uniek avontuur krijgen dat je nooit eerder hebt ervaren.

Games geven je qua personages en verhaal steeds minder vrijheid. De meeste rollenspellen duwen je in een vaste rol die je moet spelen alsof je een acteur bent met een script waar je hier en daar vanaf mag wijken. Baldur's Gate 3 voelt veel meer als pure improvisatie, en daardoor echt als een potje Dungeons & Dragons dat op elk moment uit de hand kan lopen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Je zegt " Door niet alleen een fade to black te doen, maar dat schrikkende eekhoorntje in beeld te zetten, wordt deze daad gepresenteerd als iets dat verkeerd en walgelijk is." Ik zie dat juist anders, meer alsof de eekhoorn juist schrikt van de "grootte" waar de beer het daarvoor over had.

1
test

ja indd, of dat je iets veels te groots in een klein gaatje probeerd te stoppen.

-1
test

Ik vind dit ook een belachelijke interpretatie, alsof eekhoorntjes uberhaupt iets begrijpen van menselijke relaties. Beestje is gewoon onder de indruk van de grote nootjes die hij ziet.

-1
test

Je hebt mijns inziens echter als developer zelf de verantwoordelijkheid om je metaforen, symboliek en beeldspraak voldoende begrijpelijk en acceptabel te houden voor je doelgroep. Anders vervreemd je mensen en dat is dan hen niet te verwijten. In dit geval wordt blijkbaar een vrij specifiek stuk jargon uit een deel van de lhbt-gemeenschap letterlijk uitgebeeld, waarvan je je zelfs nog kunt afvragen of de gemiddelde lhbt-er daar überhaupt wel bekend mee is. Zonder kennis van dat jargon, maar ook mét kennis ervan, kan die scène vervolgens heel bizar tot pervers overkomen, zodanig dat de betekenis je ontgaat of je niet meer interesseert. Zelf maak ik ook graag gebruik van metaforen en beeldspraak om wat ik geloof zo treffend mogelijk te omschrijven. Maar als ik voor mijn toehoorder daarin te ver ga, als ik toch te heftige beelden gebruik waardoor diegene zich ervan afkeert, dan kan ik alleen mijzelf dat kwalijk nemen. Dan moet ik zulke beelden, hoe mooi en gelaagd ik ze zelf ook vind, toch niet zomaar gebruiken, of alleen bij hen die mij en mijn opvattingen voldoende kennen om ze te kunnen waarderen. En ook al kan ik bijvoorbeeld de vaak homo-erotische beeldspraak van Gerard Reve best waarderen naar hun soms juist diep katholieke betekenis, dan nog vind ik sommige uitingen van hem simpelweg te pervers of te grof om mijn interesse te wekken. Ik kan de reacties van het publiek in het filmpje en op social media dan ook goed begrijpen. Deze scène is vanwege haar te bizarre en te specifieke opzet onvoldoende geschikt om voor een breed publiek een serieus onderwerp vanuit de lhbt-gemeenschap te belichten. En dat valt alleen de developer te verwijten.

0
test

Ik ben het grotendeels wel met je eens en deze beelden gaan inderdaad misschien te ver. Aan de andere kant is het ook zo dat mensen tegenwoordig wel heel erg snel gekwetst of op de tenen getrapt zijn in plaats van iets luchtiger in het leven staan en er misschien gewoon om te lachen. Soms lijkt het of niks meer gezegd of laten zien mag worden omdat er wel eens iemand gekwetst zou kunnen worden.

0

Aanbevolen voor jou