Sony’s kontgedraai met PlayStation Plus maakt me tureluurs
Gamer.nl
Achtergrond

Sony’s kontgedraai met PlayStation Plus maakt me tureluurs

Exact een jaar geleden dacht Sony dat het wel de stekker uit de online winkels van de PlayStation 3 en PlayStation Portable kon trekken. Want wie was er nou nog geïnteresseerd in die oude meuk? Best veel mensen, zo bleek uit de massale kritiek, waarop Sony besloot de winkels toch open te houden. Nu zijn diezelfde oude games opeens kartrekker van een href="https://gamer.nl/artikelen/nieuws/sony-vernieuwt-playstation-plus-abonnement-met-gamecatalogus-cloudgaming-en-klassieke-titels/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">premium abonnementsdienst</a>. Tja…

Allereerst een groot ‘hoera’ voor het behoud van klassieke games! Dit soort initiatieven hebben we nodig om spellen toegankelijk en beschikbaar te houden. Als emulatie een probleem is (hallo PlayStation 3 met je drakenprocessor), dan is streaming het beste alternatief. Dus nogmaals: hoera! Maar het beleid ten aanzien van de PlayStation Stores is wel illustrerend voor het kontgedraai van Sony de afgelopen tijd.

De Japanners vielen immers vorig jaar ook al van hun geloof ten aanzien van consolegeneraties. Ineens kwamen games als Horizon: Forbidden West en zelfs God of War: Ragnarok toch naar PlayStation 4, terwijl Sony eerder met Returnal en Ratchet & Clank nog vol inzette op de nieuwe generatie. Voortschrijdend inzicht is een deugd en ik ben hartstikke blij dat Sony luistert naar de consument, maar het inconsistente beleid schept niet bepaald vertrouwen. Dat terwijl een online service als PlayStation Plus juist bestaat bij de gratie van vertrouwen.

©GMRimport

Vertrouwen in plaats van eigenaarschap

Bij een online abonnement heb ik immers geen eigenaarschap. Ik moet er dus op kunnen vertrouwen dat de bibliotheek met content aantrekkelijk blijft zolang als ik lid ben. Dat is bij dit soort abonnements- en streamingdiensten natuurlijk altijd een heikel punt. Als klant weet je dat de content niet voor de eeuwigheid is, zeker als het gaat om de ingekochte (third party-) content. Dat is zo bij Netflix en Game Pass, en dat zal zo zijn bij PlayStation Plus Premium. Toch straalt Microsoft veel meer uit dat het weet wat het wil, en dat geeft mij als consument vertrouwen - ik weet waar ik aan toe ben.

Die visie is weliswaar geboren uit noodzaak om de opgelopen achterstand van vorige generatie goed te maken, maar daardoor timmert Microsoft wél al veel langer aan de weg. Bovendien zetten de Amerikanen veel meer gewicht achter hun Game Pass-strategie. Dat uit zich bijvoorbeeld in betere backward compatibility, met leuke extra’s als FPS Boost en Auto HDR als resultaat. Daarnaast zorgt het uitdijende portfolio van het koopgrage Microsoft ervoor dat abonnees verzekerd zijn van een constante stroom first party-games, nu én in de toekomst. De exacte content zal altijd variëren, maar de dienst blijft onverminderd sterk. Tenminste, dat straalt Microsoft uit. Garanties bestaan er in abonnementsland nooit.

©GMRimport

Veel onduidelijkheid

Sony daarentegen maakt op mij een vertwijfelde indruk. Ja, je krijgt via het abonnement toegang tot (iets oudere) topgames als Death Stranding, God of War en Returnal. Nee, je krijgt niet automatisch toegang tot nieuwe first party-games. Dat is vanuit zakelijk perspectief overigens heel begrijpelijk, aangezien Sony’s topgames hun eigen investeringen prima zelf terug kunnen verdienen. Ook ik betaal graag voor zulke games. Maar het maakt de propositie van zo’n abonnementsdienst ook ingewikkeld.

Ik weet gewoon niet goed waar ik precies 120 euro per jaar voor neertel. Als Sony de afgelopen 365 dagen zo regelmatig het roer omgooide, wat is dan de komende 365 dagen de koers? Komen recente topgames als Horizon: Forbidden West en Gran Turismo 7 wel naar PlayStation Plus Premium? En wanneer dan? Na een half jaar, of een jaar? Varieert het per game? En, niet onbelangrijk om in Sony’s geval te vragen: komen dan ook de PlayStation 5-versies van die games naar PlayStation Plus Premium, of moet ik daar een tientje extra voor aftikken? Wat betekent het eigenlijk als Sony straks plotseling toch wél een game snel naar Plus Premium brengt, is het dan een slechte game? 

©GMRimport

Klein plusje

Mijn eigen ervaring met Netflix, Disney + en soortgelijke diensten leert mij dat ik liever abonnementen laat doorlopen, dan steeds opzeg en weer opnieuw aanvraag. Uiteraard is dat gemakzucht van mijn kant, maar die gemakzucht kent wel grenzen. Zolang ik de dienst eens in de zoveel tijd opstart vind ik het wel best zo. Gebruik ik een dienst echter niet, dan stop ik er ook mee. Sterker nog: als ik verwacht dat ik snel uitgekeken raak, begin ik er niet eens aan. De concurrentie om mijn centen en vrije tijd is immers moordend. Er moet dus een lange termijnbelofte zijn en wat mij betreft ontbreekt die vooralsnog bij Sony. Te veel is (nog) onzeker. Het beschikbaar maken van PlayStation Portable-games is zeker een plus, maar nog geen Plus Premium. 

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Prijs van Nintendo Switch 2 Welcome Tour-techdemo bekend
Gamer.nl
Nieuws

Prijs van Nintendo Switch 2 Welcome Tour-techdemo bekend

De game komt net als de Switch 2 uit op 5 juni

Het is bekend wat (ongeveer) de prijs van de Nintendo Switch 2 Welcome Tour-techdemo wordt.

Hoewel er nog geen prijs in euro's of dollars is bekendgemaakt, valt op de Japanse website voor de Switch 2 te zien dat er 990 yen voor de game gevraagd gaat worden. Dat vertaalt zich letterlijk naar 6,10 euro, al is het mogelijk dat de prijs hier iets hoger komt te liggen. Het feit dat Nintendo überhaupt geld voor het product vraagt, schiet bij sommige fans in het verkeerde keelgat.

Nintendo Switch 2 Welcome Tour werd gisteren gelijktijdig met de releasedatum van de Nintendo Switch 2 aangekondigd. Daarin is een gigantische replica van de Switch 2-console te vinden die via een isometrisch aanzicht wordt weergegeven, en kunnen spelers er op rondlopen om meer te weten te komen over de console en de controllers. Er zitten ook diverse spelletjes in, zoals golf en de mogelijkheid om met macarena's te schudden, om zo de diverse functies uit te leggen.

Gisteren werd aangekondigd dat de Nintendo Switch 2 op 5 juni verschijnt. De console gaat 469,99 euro kosten, al komt er ook een bundel met een digitale code voor Mario Kart World die 509,99 euro kost. Reserveringen kunnen vanaf 8 april gemaakt worden bij winkels en Nintendo's eigen webshop. Voor laatstgenoemde heeft men wel al twee jaar een Nintendo Switch Online-account nodig en moet men actief Switch-games hebben gespeeld. Nedgame zette gisteren al pre-orders voor de Switch 2 uit, die inmiddels allemaal op zijn.

Met de dock kunnen games op Switch 2 in maximaal 4K en HDR afgespeeld worden op televisies die dat ondersteunen. Het scherm van de Switch 2 zelf geeft games in 1080p en HDR weer, in maximaal 120 fps, en heeft twee keer zoveel pixels als de eerste Switch. De Joy-Con-controllers worden ditmaal via magneten verbonden met de console. Er komt tevens een nieuwe Pro Controller die los gekocht kan worden, met nieuwe knoppen aan de achterkant en een ingang voor koptelefoons.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Hori komt met Piranha Plant-versie van Switch 2-camera
Gamer.nl
Nieuws

Hori komt met Piranha Plant-versie van Switch 2-camera

Verschijnt net als de Switch 2 op 5 juni

Accessoirefabrikant Hori brengt een versie van de Nintendo Switch 2-camera uit die oogt als een Piranha Plant uit de Mario-games.

De accessoire staat te koop op de Duitse Media Markt-website. Daarbij wordt gemeld dat de camera op 5 juni uitkomt - dezelfde dag als de Switch 2 - en 39,99 euro kost. Dat is 20 euro goedkoper dan de officiële Switch 2-camera die Nintendo zelf uitbrengt. De kwaliteit van de Piranha Pant-camera in vergelijking met de officiële Switch 2-camera is echter nog niet bekend.

Gisteren werd aangekondigd dat de Nintendo Switch 2 op 5 juni verschijnt. De console gaat 469,99 euro kosten, al komt er ook een bundel met een digitale code voor Mario Kart World die 509,99 euro kost. Reserveringen kunnen vanaf 8 april gemaakt worden bij winkels en Nintendo's eigen webshop.

Hierbij werd ook gecommuniceerd dat sociale mogelijkheden een belangrijk aspect van de Switch 2 vormen. Nintendo komt met een groepschatfunctie genaamd GameChat, waarbij mensen met elkaar kunnen gamen en praten. Ook kan men gameplay delen en elkaar zien. Voor dat laatste is logischerwijs een camera nodig.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!