Sony’s kontgedraai met PlayStation Plus maakt me tureluurs
Achtergrond

Sony’s kontgedraai met PlayStation Plus maakt me tureluurs

Exact een jaar geleden dacht Sony dat het wel de stekker uit de online winkels van de PlayStation 3 en PlayStation Portable kon trekken. Want wie was er nou nog geïnteresseerd in die oude meuk? Best veel mensen, zo bleek uit de massale kritiek, waarop Sony besloot de winkels toch open te houden. Nu zijn diezelfde oude games opeens kartrekker van een href="https://gamer.nl/artikelen/nieuws/sony-vernieuwt-playstation-plus-abonnement-met-gamecatalogus-cloudgaming-en-klassieke-titels/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">premium abonnementsdienst</a>. Tja…

Allereerst een groot ‘hoera’ voor het behoud van klassieke games! Dit soort initiatieven hebben we nodig om spellen toegankelijk en beschikbaar te houden. Als emulatie een probleem is (hallo PlayStation 3 met je drakenprocessor), dan is streaming het beste alternatief. Dus nogmaals: hoera! Maar het beleid ten aanzien van de PlayStation Stores is wel illustrerend voor het kontgedraai van Sony de afgelopen tijd.

De Japanners vielen immers vorig jaar ook al van hun geloof ten aanzien van consolegeneraties. Ineens kwamen games als Horizon: Forbidden West en zelfs God of War: Ragnarok toch naar PlayStation 4, terwijl Sony eerder met Returnal en Ratchet & Clank nog vol inzette op de nieuwe generatie. Voortschrijdend inzicht is een deugd en ik ben hartstikke blij dat Sony luistert naar de consument, maar het inconsistente beleid schept niet bepaald vertrouwen. Dat terwijl een online service als PlayStation Plus juist bestaat bij de gratie van vertrouwen.

©GMRimport

Vertrouwen in plaats van eigenaarschap

Bij een online abonnement heb ik immers geen eigenaarschap. Ik moet er dus op kunnen vertrouwen dat de bibliotheek met content aantrekkelijk blijft zolang als ik lid ben. Dat is bij dit soort abonnements- en streamingdiensten natuurlijk altijd een heikel punt. Als klant weet je dat de content niet voor de eeuwigheid is, zeker als het gaat om de ingekochte (third party-) content. Dat is zo bij Netflix en Game Pass, en dat zal zo zijn bij PlayStation Plus Premium. Toch straalt Microsoft veel meer uit dat het weet wat het wil, en dat geeft mij als consument vertrouwen - ik weet waar ik aan toe ben.

Die visie is weliswaar geboren uit noodzaak om de opgelopen achterstand van vorige generatie goed te maken, maar daardoor timmert Microsoft wél al veel langer aan de weg. Bovendien zetten de Amerikanen veel meer gewicht achter hun Game Pass-strategie. Dat uit zich bijvoorbeeld in betere backward compatibility, met leuke extra’s als FPS Boost en Auto HDR als resultaat. Daarnaast zorgt het uitdijende portfolio van het koopgrage Microsoft ervoor dat abonnees verzekerd zijn van een constante stroom first party-games, nu én in de toekomst. De exacte content zal altijd variëren, maar de dienst blijft onverminderd sterk. Tenminste, dat straalt Microsoft uit. Garanties bestaan er in abonnementsland nooit.

©GMRimport

Veel onduidelijkheid

Sony daarentegen maakt op mij een vertwijfelde indruk. Ja, je krijgt via het abonnement toegang tot (iets oudere) topgames als Death Stranding, God of War en Returnal. Nee, je krijgt niet automatisch toegang tot nieuwe first party-games. Dat is vanuit zakelijk perspectief overigens heel begrijpelijk, aangezien Sony’s topgames hun eigen investeringen prima zelf terug kunnen verdienen. Ook ik betaal graag voor zulke games. Maar het maakt de propositie van zo’n abonnementsdienst ook ingewikkeld.

Ik weet gewoon niet goed waar ik precies 120 euro per jaar voor neertel. Als Sony de afgelopen 365 dagen zo regelmatig het roer omgooide, wat is dan de komende 365 dagen de koers? Komen recente topgames als Horizon: Forbidden West en Gran Turismo 7 wel naar PlayStation Plus Premium? En wanneer dan? Na een half jaar, of een jaar? Varieert het per game? En, niet onbelangrijk om in Sony’s geval te vragen: komen dan ook de PlayStation 5-versies van die games naar PlayStation Plus Premium, of moet ik daar een tientje extra voor aftikken? Wat betekent het eigenlijk als Sony straks plotseling toch wél een game snel naar Plus Premium brengt, is het dan een slechte game? 

©GMRimport

Klein plusje

Mijn eigen ervaring met Netflix, Disney + en soortgelijke diensten leert mij dat ik liever abonnementen laat doorlopen, dan steeds opzeg en weer opnieuw aanvraag. Uiteraard is dat gemakzucht van mijn kant, maar die gemakzucht kent wel grenzen. Zolang ik de dienst eens in de zoveel tijd opstart vind ik het wel best zo. Gebruik ik een dienst echter niet, dan stop ik er ook mee. Sterker nog: als ik verwacht dat ik snel uitgekeken raak, begin ik er niet eens aan. De concurrentie om mijn centen en vrije tijd is immers moordend. Er moet dus een lange termijnbelofte zijn en wat mij betreft ontbreekt die vooralsnog bij Sony. Te veel is (nog) onzeker. Het beschikbaar maken van PlayStation Portable-games is zeker een plus, maar nog geen Plus Premium. 

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Ys X: Proud Nordics en Trails in the Sky 1st Chapter komen in 2025 uit
Nieuws

Ys X: Proud Nordics en Trails in the Sky 1st Chapter komen in 2025 uit

Een nieuwe versie en een remake

Ontwikkelaar Nihon Falcom levert de games Trails in the Sky 1st Chapter en Ys X: Proud Nordics beide in 2025 af.

Trails in the Sky 1st Chapter was eerder al aangekondigd en stond voorheen bekend als The Legend of Heroes: Trails in the Sky The 1st. Het is een remake van de klassieke rpg die twintig jaar geleden uitkwam. Spelwereld Liberl Kingdom is geheel naar drie dimensies overgezet. Er kan daarnaast naadloos geschakeld worden tussen twee vechtmodi: Field Action en Command Battle. De game komt in het najaar van 2025 wereldwijd uit op PlayStation 5, Nintendo Switch en Steam en bevat zowel Engelse als Japanse stemmen.

Daarnaast werd Ys X: Proud Nordics aangekondigd, een nieuwe versie van de vorig jaar uitgekomen actie-rpg Ys X: Nordics met een nieuw verhaal en diverse toevoegingen. In de game kunnen spelers ook het grote nieuwe Aland Island bezoeken, ten noorden van de Obelia Gulf. Het spel komt ergens in 2025 in ieder geval in Japan uit op nog onaangekondigde consoles.

Eerder deze week bleek dat Masayuki Kato, de oprichter van de Japanse ontwikkelaar Nihon Falcom, op 78-jarige leeftijd is overleden.

Watch on YouTube

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Het openingsfilmpje van Civilization 7
Nieuws

Het openingsfilmpje van Civilization 7

Game verschijnt op 11 februari voor pc en consoles

Het openingsfilmpje van Sid Meier's Civilization 7 is online gedeeld en valt nu te bekijken.

De cinematische beelden maken de Civilization-fan alvast lekker voor wat komen gaat, met verschillende samenlevingen die door de tijd heen uitgelicht worden.

Civilization 7 verschijnt op 11 februari 2025 op pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en Nintendo Switch. Mensen die de Deluxe of Founders Edition van de game reserveren kunnen vanaf 6 februari aan de slag met de game.

De Civilization-reeks bestaat al sinds 1991 en inmiddels zijn er meer dan 65 miljoen exemplaren van games uit de serie verkocht. Civilization 6 verscheen in 2016 en is de bestverkochte game in de reeks. In de turn-based strategiegames bouwen spelers hun eigen samenleving op door de jaren heen.

Marvin Toepoel speelde tijdens Gamescom alvast een vroege versie van de game: "Als er één ding duidelijk wordt in onze drie uur in Civilization 7, is dat er veel meer keuzes zijn die juist de doorgewinterde Civ-speler de mogelijkheid geven om hun beschaving te sturen, en er iets unieks van te maken. In die eerste pakweg zeventig beurten zijn er al te veel keuzes om hier allemaal op te kunnen schrijven. ’Narrative keuzes, bijvoorbeeld: wat voor soort toespraak houdt jouw eerste gouverneur? Hoe reageert jouw stad op de eerste natuurramp? Maar er komen ook allerlei quests langs, vaak op basis van jouw speelstijl."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!