PES 2022 heeft niets meer met voetbal te maken
Achtergrond

PES 2022 heeft niets meer met voetbal te maken

"Wat ís dit?", dacht ik hardop bij de href="https://gamer.nl/artikelen/nieuws/nieuwe-pes-heet-efootball-en-is-free-to-play/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">onthulling van eFootball</a>. En niet alleen ik, heel voetbalminnend Twitter was behoorlijk over de zeik. Natuurlijk wist ik wel dat de game free-to-play zou worden. Natuurlijk zie ik waar tegenwoordig het grote geld te verdienen valt. Die ‘New Football Game Online Performance Test’ was al merkwaardig, maar mijn voetbalneus <a href="https://gamer.nl/artikelen/preview/eerste-indruk-pes-2022-roept-vooral-vragen-op/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">bespeurde </a>wel tonen van PES. Dat gaf hoop. Maar wat Konami deze week aankondigde ging mij oprecht aan het hart.

Een online free-to-play-game die zelfs in naam niets meer met PES te maken heeft. Goed, er werd nog iets gemompeld over motion nogwat en je zag Iniesta en Piqué in dezelfde strakke trainingspakken rondhuppelen die EA heeft aangeschaft voor Fifa 22. Leuk, nieuwe animaties. Maar zit er überhaupt nog een beetje liefde voor voetbal in die game?

©GMRimport

Voetbal is van de fans

Als het afgelopen coronajaar ons iets heeft geleerd, is het wel dat voetbal bestaat uit meer dan die tweeëntwintig spelers op het veld. De passie is wat het zo’n mooie sport maakt. De onvoorwaardelijke steun van supporters, die met spreekkoren en liederen als twaalfde man achter hún club staan. De rivaliteit - ja, we dóen wel alsof we een pleurishekel hebben aan elkaar, maar die onderlinge derby is natuurlijk niet voor niets de mooiste wedstrijd van het jaar. De gevoelige transfers en de eindeloze discussies over 5-3-2 of toch 4-3-3 bestaan alleen maar omdat supporters geven om tradities. De campagne van Engeland op het afgelopen EK zou nooit zo beladen zijn geweest zonder de historie. Afijn, je begrijpt waar ik heen wil: zonder die passie blijft er weinig over.

Koopclubs als PSG en Manchester City worden dan ook door iedereen met de nek aangekeken. De Super League werd drie maanden geleden nog collectief uitgekotst. En toch gaan 'we' precies dat achterna in FUT en MyClub: we kopen zielloze sterrenensembles bij elkaar om uit te komen in kunstmatige competities die alleen maar draaien om geld. Is dat nou voetbal?

Master League

De Master League, dát is pas voetbal. Of je nou begint met een nepteam (wie herinnert zich nog de Braziliaanse topspits Castolo?) of een echt team, je schrijft je eigen verhaal. Je eigen historie, je eigen rivaliteiten, je eigen jongensdromen.

©GMRimport

Het gebrek aan licenties in PES maakt dan juist niet meer uit. Lekker boeiend dat je tegen ‘Madrid Chamartin’ in de ‘European Club Championship’ speelt, je hebt zojuist als David tegen Goliath de gedoodverfde favoriet uitgeschakeld! Die passie is er niet minder om. De Master League is wat mij in 2003 verliefd maakte op Pro Evolution Soccer.

Vruchtenhagelshirt

Toen ik Messi in de aankondigingstrailer in een merkloos vruchtenhagelshirt zag rondlopen, wist ik genoeg: dit gaat helemaal nergens over. De roadmap bevestigde dat vermoeden. Lokaal spelen met maar een handvol clubs, een Match Pass-systeem, cross platform tegen mobiele telefoons… Een oprechte vraag: wíe wil dit? Wie heeft hierom gevraagd? Ik was het in ieder geval niet.

Dat er geen woord gerept werd over de Master League is een spuug in het gezicht van de achterban. Frank Rijkaard werd voor zo’n fluim in 1990 nog resoluut van het veld gestuurd. De Master League is blijkbaar niet eens meer belangrijk genoeg om te benoemen in die roadmap. Pas een dag later frommelde Konami er een tweetje achteraan: “Oh ja, komt er ook nog aan, als betaalde uitbreiding.” Zo hou je de verwachtingen natuurlijk wel laag en de publieke opinie zuur.

©GMRimport

Het is wel duidelijk: Konami zet vol in op MyClub. De game free-to-play maken is dan natuurlijk een hele slimme zet. Zo maak je tenminste nog een kans om EA en FUT naar de kroon te steken. Ook leuk voor al die nieuwe spelers dat ze eindelijk de kans krijgen de superieure gameplay van PES te ervaren, want daar vertrouw ik nog wel op. Maar deze strategie is wel een stap waarmee ze hun trouwe fans volledig vervreemden. Er zit geen passie meer in. In Fifa is dat al een aantal jaar zo en nu moet PES – pardon, eFootball dus – er ook aan geloven.

Tijd voor voetbal

Ach, misschien ben ik gewoon oud. De laatste der Mohikanen. De Maarten Stekelenburg van deze generatie. Een doelgroep die niet meer interessant is. Pro Evolution Soccer is niet meer; samen met de goal van Van Basten, de teen van Casillas en de trainerscarrière van Frank de Boer is het nu definitief onderdeel van de annalen van het voetbal.

Wanneer begint Ted Lasso weer? Dat gaat tenminste wel nog over voetbal.

©GMRimport

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Donkey Kong-kampioen Billy Mitchell wint in smaadzaak
Nieuws

Donkey Kong-kampioen Billy Mitchell wint in smaadzaak

Australische YouTuber Karl Jobst moet schadevergoeding betalen

Billy Mitchell, de voormalige recordhouder in Donkey Kong, heeft een rechtszaak gewonnen van de Australische YouTuber Karl Jobst. De rechter bepaalde dat er sprake was van smaad.

Jobst claimde in meerdere YouTube-video's dat Mitchell vals had gespeeld om de hoogste highscore in Donkey Kong te behalen. Mitchell verzet zich al jaren tegen dergelijke claims. Jobst claimde in zijn video's ook dat YouTuber Ben Smith (Apollo Legend) zelfmoord pleegde omdat Mitchell in 2020 een rechtszaak van hem won.

Mitchell klaagde Jobst aan voor smaad en heeft van rechter Ken Barlow in Brisbane gelijk gekregen. Jobst moet Mitchell 300.000 Australische dollar (173.881,50 euro) in schadevergoeding betalen, en nog eens 50.000 Australische dollar voor een andere video waarin Jobst de spot dreef met Mitchells aanklacht.

Jobst verontschuldigde zich op social media richting zijn fans. Sommigen van hen hebben meebetaald aan de kosten verbonden aan de rechtszaak. "De rechter achtte Billy een geloofwaardige getuige en geloofde alles. Vanaf dat moment kon ik niets meer doen om mijzelf te redden. Ik ga mijn opties overwegen." Mitchell gaf op social media aan "van de geur van winst in de avond te houden" en bedankte iedereen die hem steunde.

Mitchell werd vooral bekend in de jaren tachtig en negentig dankzij highscores in games als Donkey Kong en Pac-Man. In de documentaire The King of Kong: A Fistful of Quarters werd hij afgeschilderd als de aardsvijand van Steve Wiebe, de de highscore van Mitchell probeerde te verslaan. Tegenwoordig heeft Robbie Lakeman de hoogste score in Donkey Kong.

View post on X
View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
PlayStation Plus Essential-games van april nu te claimen
Nieuws

PlayStation Plus Essential-games van april nu te claimen

Met Robocop: Rogue City, The Texas Chain Saw Massacre en meer

Mensen kunnen vanaf vandaag de PlayStation Plus Essential-games van april claimen.

Zoals vorige week werd bekendgemaakt, gaat het om drie spellen, waaronder Robocop: Rogue City. Die game verscheen oorspronkelijk in het najaar van 2023 en werd goed ontvangen door critici en fans. In de first-person game moeten spelers als de robotagent de straten van Old Detroit misdaadvrij houden. De game is alleen op PlayStation 5 speelbaar.

De andere games die nu geclaimd kunnen worden zijn The Texas Chain Saw Massacre (PS5 en PS4) en Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker's Memory (voor PS4, maar ook op PS5 speelbaar). Alle drie de games kunnen tot 5 mei door alle PlayStation Plus-leden geclaimd worden. Hieronder zijn meer beelden van alle drie de games te zien.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!