PES 2022 heeft niets meer met voetbal te maken
Achtergrond

PES 2022 heeft niets meer met voetbal te maken

"Wat ís dit?", dacht ik hardop bij de href="https://gamer.nl/artikelen/nieuws/nieuwe-pes-heet-efootball-en-is-free-to-play/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">onthulling van eFootball</a>. En niet alleen ik, heel voetbalminnend Twitter was behoorlijk over de zeik. Natuurlijk wist ik wel dat de game free-to-play zou worden. Natuurlijk zie ik waar tegenwoordig het grote geld te verdienen valt. Die ‘New Football Game Online Performance Test’ was al merkwaardig, maar mijn voetbalneus <a href="https://gamer.nl/artikelen/preview/eerste-indruk-pes-2022-roept-vooral-vragen-op/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">bespeurde </a>wel tonen van PES. Dat gaf hoop. Maar wat Konami deze week aankondigde ging mij oprecht aan het hart.

Een online free-to-play-game die zelfs in naam niets meer met PES te maken heeft. Goed, er werd nog iets gemompeld over motion nogwat en je zag Iniesta en Piqué in dezelfde strakke trainingspakken rondhuppelen die EA heeft aangeschaft voor Fifa 22. Leuk, nieuwe animaties. Maar zit er überhaupt nog een beetje liefde voor voetbal in die game?

©GMRimport

Voetbal is van de fans

Als het afgelopen coronajaar ons iets heeft geleerd, is het wel dat voetbal bestaat uit meer dan die tweeëntwintig spelers op het veld. De passie is wat het zo’n mooie sport maakt. De onvoorwaardelijke steun van supporters, die met spreekkoren en liederen als twaalfde man achter hún club staan. De rivaliteit - ja, we dóen wel alsof we een pleurishekel hebben aan elkaar, maar die onderlinge derby is natuurlijk niet voor niets de mooiste wedstrijd van het jaar. De gevoelige transfers en de eindeloze discussies over 5-3-2 of toch 4-3-3 bestaan alleen maar omdat supporters geven om tradities. De campagne van Engeland op het afgelopen EK zou nooit zo beladen zijn geweest zonder de historie. Afijn, je begrijpt waar ik heen wil: zonder die passie blijft er weinig over.

Koopclubs als PSG en Manchester City worden dan ook door iedereen met de nek aangekeken. De Super League werd drie maanden geleden nog collectief uitgekotst. En toch gaan 'we' precies dat achterna in FUT en MyClub: we kopen zielloze sterrenensembles bij elkaar om uit te komen in kunstmatige competities die alleen maar draaien om geld. Is dat nou voetbal?

Master League

De Master League, dát is pas voetbal. Of je nou begint met een nepteam (wie herinnert zich nog de Braziliaanse topspits Castolo?) of een echt team, je schrijft je eigen verhaal. Je eigen historie, je eigen rivaliteiten, je eigen jongensdromen.

©GMRimport

Het gebrek aan licenties in PES maakt dan juist niet meer uit. Lekker boeiend dat je tegen ‘Madrid Chamartin’ in de ‘European Club Championship’ speelt, je hebt zojuist als David tegen Goliath de gedoodverfde favoriet uitgeschakeld! Die passie is er niet minder om. De Master League is wat mij in 2003 verliefd maakte op Pro Evolution Soccer.

Vruchtenhagelshirt

Toen ik Messi in de aankondigingstrailer in een merkloos vruchtenhagelshirt zag rondlopen, wist ik genoeg: dit gaat helemaal nergens over. De roadmap bevestigde dat vermoeden. Lokaal spelen met maar een handvol clubs, een Match Pass-systeem, cross platform tegen mobiele telefoons… Een oprechte vraag: wíe wil dit? Wie heeft hierom gevraagd? Ik was het in ieder geval niet.

Dat er geen woord gerept werd over de Master League is een spuug in het gezicht van de achterban. Frank Rijkaard werd voor zo’n fluim in 1990 nog resoluut van het veld gestuurd. De Master League is blijkbaar niet eens meer belangrijk genoeg om te benoemen in die roadmap. Pas een dag later frommelde Konami er een tweetje achteraan: “Oh ja, komt er ook nog aan, als betaalde uitbreiding.” Zo hou je de verwachtingen natuurlijk wel laag en de publieke opinie zuur.

©GMRimport

Het is wel duidelijk: Konami zet vol in op MyClub. De game free-to-play maken is dan natuurlijk een hele slimme zet. Zo maak je tenminste nog een kans om EA en FUT naar de kroon te steken. Ook leuk voor al die nieuwe spelers dat ze eindelijk de kans krijgen de superieure gameplay van PES te ervaren, want daar vertrouw ik nog wel op. Maar deze strategie is wel een stap waarmee ze hun trouwe fans volledig vervreemden. Er zit geen passie meer in. In Fifa is dat al een aantal jaar zo en nu moet PES – pardon, eFootball dus – er ook aan geloven.

Tijd voor voetbal

Ach, misschien ben ik gewoon oud. De laatste der Mohikanen. De Maarten Stekelenburg van deze generatie. Een doelgroep die niet meer interessant is. Pro Evolution Soccer is niet meer; samen met de goal van Van Basten, de teen van Casillas en de trainerscarrière van Frank de Boer is het nu definitief onderdeel van de annalen van het voetbal.

Wanneer begint Ted Lasso weer? Dat gaat tenminste wel nog over voetbal.

©GMRimport

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music
Nieuws

Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music

De app is beschikbaar voor Nintendo Switch Online-leden

Nintendo heeft de soundtrack van de SNES-game Super Mario Kart toegevoegd aan de Nintendo Music-app.

De soundtrack bestaat uit 37 nummers die samen 33 minuten beslaan. Super Mario Kart is de eerste game in de gigantisch populaire kartracefranchise. Een van de meest recente delen, Mario Kart 8 Deluxe, is de bestverkochte Switch-game.

Vorig jaar bracht Nintendo Nintendo Music uit. Met de gratis app die alleen beschikbaar is voor Nintendo Switch Online-leden kan men muziek uit diverse Nintendo-games beluisteren op iPhone- of Android-apparaten. De app is daarmee vergelijkbaar met andere muziekapps als Spotify en Apple Music, maar dus louter voor muziek uit Nintendo-spellen.

Mensen kunnen daarbij zoeken op games, personages en verschillende speellijsten. Er is muziek beschikbaar uit games van verschillende consoles. Denk aan spellen als Donkey Kong Country, Super Mario Odyssey, Animal Crossing: New Horizons, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en Super Mario Bros.

Diverse nummers kunnen ook 'verlengd' worden tot wel zestig minuten. Bepaalde soundtracks kunnen verborgen worden om spoilers te voorkomen en daarbij worden er soundtracks aangeraden gebaseerd op de speelgeschiedenis op de Switch. Zoals gezegd is een abonnement op Nintendo Switch Online nodig om in te kunnen loggen op Nintendo Music en de app te gebruiken. Dit kost 19,99 euro per jaar.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld
Nieuws

Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld

Diverse gratis updates en drie betaalde uitbreidingen op komst

Deep Silver en Warhorse Studios hebben bekendgemaakt welke content Kingdom Come Deliverance 2-spelers in de loop van het jaar voor de game kunnen verwachten.

Zo zal aankomende lente een aantal gratis updates verschijnen, waaronder een 'kappersfeature' om het uiterlijk van het hoofdpersonage te veranderen, een Hardcore-modus voor nog meer uitdaging en paardenraces. Gedurende de rest van het jaar zullen er diverse gratis updates uitkomen om de game te verbeteren.

In de loop van de zomer verschijnt de betaalde uitbreiding 'Brushes with Death'. Hierin helpt hoofdpersonage Henry een artiest met een twijfelachtig verleden. Ook in het najaar volgt een betaalde uitbreiding, ditmaal met de naam 'Legacy of te Forge', waarin spelers de smidsafkomst van Henry verkennen. Tot slot zal ook volgende winter een betaalde uitbreiding verschijnen in de vorm van 'Mysteria Ecclesia', waarin spelers de intriges van het Sedlec-klooster achterhalen.

De hierboven genoemde betaalde uitbreidingen maken onderdeel uit van de uitbreidingspas van de game, die ook bij de Gold Edition van het spel zit. Deze Gold Edition kost 79,99 euro.

Kingdom Come Deliverance 2 is het vervolg op de in 2018 verschenen eerste game en laat spelers terugkeren naar het Centraal Europa van de vijftiende eeuw - de game speelt zich na het eerste deel af. Spelers besturen Henry, de zoon van een smid, die in een duizelingwekkend verhaal van wraak, bedrog en zelfontdekking terechtkomt.

De game speelt zich af in het Boheems Paradijs, een echte locatie die nog altijd bezocht kan worden in de Tsjechische Republiek. Zo zijn er het majestueuze Kasteel Trosky en de mijnstad Kutná Hora. Het gameplayconcept van het origineel, waarin de wereld realistisch op de acties van de speler reageert, blijft intact. Wel is het vechtsysteem op de schop gegaan, en zijn er nu ook nieuwe wapens voor op afstand, zoals kruisbogen en vroege vuurwapens.

Kingdom Come Deliverance 2 komt op 4 februari naar pc (Steam en Epic Games Store), PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Aankomend voorjaar verschijnt de game ook op GOG. Onlangs bleek nog dat het spel volgens de makers het langste script voor een game ooit heeft.

Marvin Toepoel ging onlangs aan de slag met de game, zoals te lezen valt in de preview: "De rijke natuur van Bohemen komt nog veel beter tot zijn recht dan in het eerste deel, met dank aan sterk verbeterde graphics en belichting. Het geheel draait op PS5 soepel op 60 fps. Vanaf minuut één is ook duidelijk dat Warhorse Studios KCD2 een stuk beter heeft afgewerkt dan zijn voorganger. Npc’s bewegen natuurlijker en het handjevol bugs dat we tegenkomen is zo minimaal dat je goed op moet letten om er überhaupt iets van mee te krijgen (op twee crashes na). Waar deel één na zijn release nog maanden aan patches nodig had, lijkt het vervolg al voor release in een betere staat te verkeren."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!