PES 2022 heeft niets meer met voetbal te maken
Achtergrond

PES 2022 heeft niets meer met voetbal te maken

"Wat ís dit?", dacht ik hardop bij de href="https://gamer.nl/artikelen/nieuws/nieuwe-pes-heet-efootball-en-is-free-to-play/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">onthulling van eFootball</a>. En niet alleen ik, heel voetbalminnend Twitter was behoorlijk over de zeik. Natuurlijk wist ik wel dat de game free-to-play zou worden. Natuurlijk zie ik waar tegenwoordig het grote geld te verdienen valt. Die ‘New Football Game Online Performance Test’ was al merkwaardig, maar mijn voetbalneus <a href="https://gamer.nl/artikelen/preview/eerste-indruk-pes-2022-roept-vooral-vragen-op/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">bespeurde </a>wel tonen van PES. Dat gaf hoop. Maar wat Konami deze week aankondigde ging mij oprecht aan het hart.

Een online free-to-play-game die zelfs in naam niets meer met PES te maken heeft. Goed, er werd nog iets gemompeld over motion nogwat en je zag Iniesta en Piqué in dezelfde strakke trainingspakken rondhuppelen die EA heeft aangeschaft voor Fifa 22. Leuk, nieuwe animaties. Maar zit er überhaupt nog een beetje liefde voor voetbal in die game?

©GMRimport

Voetbal is van de fans

Als het afgelopen coronajaar ons iets heeft geleerd, is het wel dat voetbal bestaat uit meer dan die tweeëntwintig spelers op het veld. De passie is wat het zo’n mooie sport maakt. De onvoorwaardelijke steun van supporters, die met spreekkoren en liederen als twaalfde man achter hún club staan. De rivaliteit - ja, we dóen wel alsof we een pleurishekel hebben aan elkaar, maar die onderlinge derby is natuurlijk niet voor niets de mooiste wedstrijd van het jaar. De gevoelige transfers en de eindeloze discussies over 5-3-2 of toch 4-3-3 bestaan alleen maar omdat supporters geven om tradities. De campagne van Engeland op het afgelopen EK zou nooit zo beladen zijn geweest zonder de historie. Afijn, je begrijpt waar ik heen wil: zonder die passie blijft er weinig over.

Koopclubs als PSG en Manchester City worden dan ook door iedereen met de nek aangekeken. De Super League werd drie maanden geleden nog collectief uitgekotst. En toch gaan 'we' precies dat achterna in FUT en MyClub: we kopen zielloze sterrenensembles bij elkaar om uit te komen in kunstmatige competities die alleen maar draaien om geld. Is dat nou voetbal?

Master League

De Master League, dát is pas voetbal. Of je nou begint met een nepteam (wie herinnert zich nog de Braziliaanse topspits Castolo?) of een echt team, je schrijft je eigen verhaal. Je eigen historie, je eigen rivaliteiten, je eigen jongensdromen.

©GMRimport

Het gebrek aan licenties in PES maakt dan juist niet meer uit. Lekker boeiend dat je tegen ‘Madrid Chamartin’ in de ‘European Club Championship’ speelt, je hebt zojuist als David tegen Goliath de gedoodverfde favoriet uitgeschakeld! Die passie is er niet minder om. De Master League is wat mij in 2003 verliefd maakte op Pro Evolution Soccer.

Vruchtenhagelshirt

Toen ik Messi in de aankondigingstrailer in een merkloos vruchtenhagelshirt zag rondlopen, wist ik genoeg: dit gaat helemaal nergens over. De roadmap bevestigde dat vermoeden. Lokaal spelen met maar een handvol clubs, een Match Pass-systeem, cross platform tegen mobiele telefoons… Een oprechte vraag: wíe wil dit? Wie heeft hierom gevraagd? Ik was het in ieder geval niet.

Dat er geen woord gerept werd over de Master League is een spuug in het gezicht van de achterban. Frank Rijkaard werd voor zo’n fluim in 1990 nog resoluut van het veld gestuurd. De Master League is blijkbaar niet eens meer belangrijk genoeg om te benoemen in die roadmap. Pas een dag later frommelde Konami er een tweetje achteraan: “Oh ja, komt er ook nog aan, als betaalde uitbreiding.” Zo hou je de verwachtingen natuurlijk wel laag en de publieke opinie zuur.

©GMRimport

Het is wel duidelijk: Konami zet vol in op MyClub. De game free-to-play maken is dan natuurlijk een hele slimme zet. Zo maak je tenminste nog een kans om EA en FUT naar de kroon te steken. Ook leuk voor al die nieuwe spelers dat ze eindelijk de kans krijgen de superieure gameplay van PES te ervaren, want daar vertrouw ik nog wel op. Maar deze strategie is wel een stap waarmee ze hun trouwe fans volledig vervreemden. Er zit geen passie meer in. In Fifa is dat al een aantal jaar zo en nu moet PES – pardon, eFootball dus – er ook aan geloven.

Tijd voor voetbal

Ach, misschien ben ik gewoon oud. De laatste der Mohikanen. De Maarten Stekelenburg van deze generatie. Een doelgroep die niet meer interessant is. Pro Evolution Soccer is niet meer; samen met de goal van Van Basten, de teen van Casillas en de trainerscarrière van Frank de Boer is het nu definitief onderdeel van de annalen van het voetbal.

Wanneer begint Ted Lasso weer? Dat gaat tenminste wel nog over voetbal.

©GMRimport

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten
Nieuws

NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten

Amerikaanse Marvel Rivals-ontwikkelaar al ontslagen, deel van Liquid Swords ook

Het uit China afkomstige NetEase - onder andere bekend van Marvel Rivals - zou van plan zijn om meer dan twaalf ontwikkelstudio's te sluiten.

Dat blijkt uit een reportage op Game File, de betrouwbare nieuwsbrief van gamejournalist Stephen Totilo. Eerder deze week werd de Amerikaanse tak van NetEase dat meehielp aan de ontwikkeling van Marvel Rivals al ontslagen. Daarnaast vielen er ontslagen bij het door NetEase gefinancierde Liquid Swords, de nieuwe studio van een van de oprichters van de Just Cause-ontwikkelaar.

Dit zou volgens Totilo nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij claimt dat meer dan een dozijn studio's mogelijk worden gesloten of verkocht, en dan met name de studio's van het bedrijf die buiten China gevestigd zijn. Dit zou een bewuste strategie zijn van het bedrijf om minder focus op deze teams buiten zijn thuisland te creëren.

NetEase is een van de grootste gamebedrijven ter wereld. NetEase heeft de afgelopen jaren samen met gerenommeerde ontwikkelaars overal ter wereld nieuwe gamestudio's opgericht, en het lijkt er dus op dat sommige van deze studio's nu dreigen gesloten of verkocht te worden.

Zo heeft NetEase geïnvesteerd in Rebel Wolves, een studio bestaande uit voormalige ontwikkelaars van CD Projekt Red waar men aan Blood of Dawnwalker werkt. Met Dragon Quest-Ryutaro Ichimura werd PinCool opgericht, het bedrijf kocht Heavy Rain- en Detroit: Become Human-studio Quantic Dream, Like a Dragon-bedenker Toshihiro Nagoshi opende met NetEase Nagoshi Studio en No More Heroes-ontwikkelaar Grasshopper Manufacture werd gekocht. Het is maar een kleine greep in de investeringen en aankopen die het Chinese bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan.

Ondanks de geruchten onthulde NetEase deze week recordcijfers voor het afgelopen kwartaal. Er werd een stijging van 1,5 procent aan omzet op het gebied van games en services waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzet stond het afgelopen kwartaal op 2,9 miljard dollar. Marvel Rivals heeft inmiddels 40 miljoen spelers.

Overigens claimt Bloomberg in een artikel over NetEase-CEO William Ding dat hij overwoog Marvel Rivals te annuleren voor release. Ding zou het niet hebben zien zitten om Disney te betalen voor de rechten op Marvel-personages. Ook werd besproken of het mogelijk was om de superhelden voor zelfbedachte personages te vervangen. NetEase zelf ontkent deze claims en claimt sinds 2017 een nauwe samenwerking met Marvel te hebben.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden
Nieuws

Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden

De première staat gepland op 20 maart 2026

De live-action Street Fighter-film die eerder al werd aangekondigd heeft een nieuwe regisseur, namelijk Kitao Sakurai.

Dat meldt The Hollywood Reporter. Sakurai is vooral bekend van de in 2021 verschenen Netflix-film Bad Trip met komediant Eric André in de hoofdrol. Sakurai regisseerde ook The Eric André Show. Verder heeft hij enkele afleveringen van de Twisted Metal-televisieserie geregisseerd.

Hij neemt het stokje over van Danny en Michael Philippou, twee broers uit Australië die afgelopen jaar de film niet meer bleken te kunnen regisseren vanwege een mismatch in planning.

Concrete details over de live-action film zijn er nog niet. Wel zou de eerder aangekondigde premièredatum van 20 maart 2026 nog haalbaar zijn. Capcom, de ontwikkelaar en uitgever van de gamereeks, is wel betrokken bij de verfilming.

Er zijn al vaker (animatie)films gebaseerd op Street Fighter uitgekomen. Een van de bekendere voorbeelden is de in 1994 verschenen gelijknamige film met Jean-Claude van Damme als Guile en wijlen Raúl Juliá als M. Bison. In 2009 verscheen Street Fighter: The Legend of Chun-Li, met Kristin Kreuk als Chun-Li.

De meest recente game in de fighterreeks is Street Fighter 6, dat beschikbaar is op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc. Tom Kerkhof beloonde de game met een 9: "Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!