Ook gamejournalisten spelen niet álle games
Gamer.nl
Achtergrond

Ook gamejournalisten spelen niet álle games

Gamejournalist zijn is mijn side hustle. De Gamejournalist Erik Nusselder is een beetje de Superman bij mijn Clark Kent. Overdag werkt hij op een algemene nieuwsredactie, maar 's nachts...

Het zal je dan ook niet verbazen dat ik veel in aanraking kom met mensen die zelf niet gamen, en hun kennis van onze industrie alleen halen uit de koppen die ze soms per ongeluk voorbij zien komen terwijl ze naar 'echt' nieuws zoeken. Ook lang niet al mijn vrienden spelen games; sommigen hebben nog nooit een controller aangeraakt.

©GMRimport

‘De gamer’

Anders dan bij Superman, is mijn alter ego Gamejournalist geen geheim voor de mensen om mij heen. Soms zou ik willen dat dat wel zo was.

Het vervelende van 'de gamer' zijn, is dat men er al gauw van uitgaat dat jij dan ook alles speelt. “Hé Erik, ben je blij met de nieuwe Fifa?” Euhhh, geen idee, ik hou niet van sportgames. “Ik las dat Johan Cruijff een te lage score heeft, hè?” Ik heb Cruijff nog nooit zien spelen en ik weet niks over voetbal, laat me met rust.

Niet-gamers zijn daadwerkelijk verbaasd als blijkt dat ik de meest populaire games helemaal niet speel. Voor hen is elke gamer iemand die houdt van schieten en/of voetballen. Als ik uitleg dat ik juist van games hou om hun verhalen en de rol die je daar als gamer in kunt spelen, kijken ze me glazig aan.

Je gaat er niet meteen vanuit dat een boekenworm de Bijbel wel gelezen zal hebben, omdat die nou eenmaal het meest verkocht is.

-

Call of Duty

Onlangs werd mij gevraagd om wat over de nieuwe Call of Duty te schrijven, want “dat is toch zo groot”. Ik ben geen expert, maar als volger van de industrie kan ik natuurlijk best wat zeggen over de aantrekkingskracht van de serie en de controverses uit het verleden. Prima, daar heb ik geen problemen mee.

Maar al mijn niet-gamende vrienden, kennissen en collega’s gaan er altijd vanuit dat ik zo’n grote nieuwe game wel gespeeld zal hebben. Dat ik een nacht in de rij heb gelegen om het spel als eerste te bemachtigen. Dat ik dolblij ben dat er eindelijk weer een nieuw deel is in deze gigantische serie.

- “En Erik, hoe is het verhaal in die Call of Duty?”
Ik heb geen idee, nog niet gespeeld.
- “Huh? Maar… het is Call of Duty! Dat spelen alle gamers toch? Dat is toch hét ding?
Ik heb te veel games op dit moment. En eigenlijk zijn shooters niet mijn favoriet.
- “Wat is er nog meer dan? Mario? Dat is toch voor kinderen?
Nee hoor, Mario is echt tof.
- “Maar wat speel je nu dan?
Disco Elysium.
- “Wat? Nooit van gehoord. Wat is dat?
…Tsja, leg dat maar eens uit.

©GMRimport

Serieus

Een ongemakkelijk gesprek vind ik zo erg nog niet, maar het laat wel zien dat onze industrie nog niet altijd serieus wordt genomen. Een gesprek als hierboven zal je nooit over films of boeken hoeven te voeren. Zelfs iemand die geen boeken leest, weet wel dat er ontelbaar veel verschillende genres zijn.

Je gaat er niet meteen vanuit dat een boekenworm de Bijbel wel gelezen zal hebben, omdat die nou eenmaal het meest verkocht is. En je weet en accepteert dat er duizenden boeken zijn waar je nog nooit van hebt gehoord, van schrijvers die nog niet bekend zijn.

Maar goed, de vergelijking gaat misschien niet helemaal op, omdat het concept van een boek altijd hetzelfde is. Het is een stapel papier met letters erop, dat kunnen de meeste mensen nog wel begrijpen. Als je de wat meer esoterische gamegenres wil uitleggen, loop je al snel vast.

©GMRimport

Schieten en voetballen

Met de groei van de game-industrie had ik echter wel gehoopt dat het voor iedereen inmiddels duidelijk is dat niet elke gamer per se de hele dag wil schieten of voetballen. Het is niet allemaal Fortnite en Fifa wat de klok slaat. Je kan nog steeds een echte gamer zijn als je deze megapopulaire series links laat liggen.

Dat kan ik hier allemaal wel schrijven, maar ik ben bang dat het weinig zin heeft. Dit is immers een gamewebsite, en daar komen al die niet-gamende vrienden niet! Dus ik blijf het uitleggen, één ongemakkelijk gesprek per keer. Ik zet me in voor meer begrip van onze industrie. Bijna als een soort Superman…

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Spelers maken extreem lelijke personages in Oblivion Remastered
Gamer.nl
Nieuws

Spelers maken extreem lelijke personages in Oblivion Remastered

Sommige dingen veranderen nooit

Diverse spelers van het deze week uitgekomen The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered maken er een sport van een zo lelijk mogelijk personage te creëren aan het begin van de game.

Dit doen spelers eigenlijk wel in elke game waar een 'character creator' in zit. Het is dan ook geen verrassing dat het internet wordt overspoeld met gedrochten die in The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered zijn gemaakt. Hieronder is een selectie van de lelijkste exemplaren te zien.

The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered werd afgelopen woensdag aangekondigd en kwam toen meteen uit op Xbox Series-consoles, PlayStation 5, pc en Xbox Game Pass. Er gingen echter al geruime tijd geruchten over de komst van de game en er waren voorheen zelfs screenshots gelekt.

De game kent veel grafische verbeteringen ten opzichte van het origineel uit 2006, mogelijk gemaakt door Unreal Engine 5. Gameplay is ook op de schop gegaan, met verbeterde gameplaysystemen en een aangepaste user interface. Ook animaties van personages en vijanden zijn verbeterd. Dialogen zijn zoals gezegd deels opnieuw opgenomen, maar de soms opmerkelijke gesprekken die het origineel zijn charme geven zijn behouden.

Oblivion Remastered wordt gezien als de meest complete versie van Oblivion. Alle verhalende uitbreidingen zitten ook bij het spel inbegrepen. De game kost 54,99 euro, al is er ook een Deluxe-uitvoering van 64,99 euro met diverse extra's.

View post on X
View post on X
View post on X
View post on X
View post on X
View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Battle for Brooklyn-uitbreiding voor The Division 2 komt in mei uit
Gamer.nl
Nieuws

Battle for Brooklyn-uitbreiding voor The Division 2 komt in mei uit

Nieuwe content voor de zes jaar oude game

Op 27 mei verschijnt Battle for Brooklyn, een nieuwe uitbreiding voor het zes jaar geleden uitgekomen Tom Clancy's The Division 2.

Battle for Brooklyn speelt zich in het najaar af - een seizoen dat nog niet eerder in The Division 2 aan bod is gekomen. Spelers trekken door plekken als Dumbo en Brooklyn Heights en vinden daar "een verse dosis aan geheimen en uitdagingen".

Spelers nemen het op tegen Rikers en Cleaners die vanuit Manhattan over de rivier zijn gestoken. Vijanden hebben nu 'Purple Flame', een nieuw type wapen. Ook nieuw is een aangepaste Smart Cover-skill met nieuwe offensieve en defensieve varianten, alsmede een Catalyst-masker die bonussen geeft wanneer schade wordt uitgedeeld. De uitbreiding kan zowel alleen als in co-op doorlopen worden.

Daarbij benadrukt Ubisoft dat spelers niet per se op de hoogte hoevel te zijn van het complete verhaal van The Division 2 en wat er allemaal in de afgelopen zes jaar gebeurt. De uitbreiding moet namelijk geschikt voor nieuwkomers zijn.

Battle for Brooklyn gaat 15 dollar kosten - de prijs in euro's is op moment van schrijven niet bekend - en komt zoals gezegd op 27 mei uit. Spelers moeten in het bezit zijn van The Division 2 om de uitbreiding te kunnen spelen. The Division 2 is verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One (en PS5 en Xbox Series-consoles via backward compatibility) en pc. Ubisoft werkt ondertussen aan The Division 3, al is daar nog niets over bekend.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!