Nintendo Switch Sports getest door een bankhanger
Liever lui dan moe: het kan bij mij thuis zo op een tegeltje worden gedrukt. Ik kan uren achter elkaar op de bank hangen. Als ik neerplof, verzucht ik standaard: ‘Hè, hè, even lekker zitten.’ Dat doe ik zelfs als ik net uit de auto ben gestapt en enkel van de stoep naar mijn woonkamer ben gewandeld…
Met deze achtergrondinformatie verbaast het jullie vast niet dat sporten niets voor mij is. Een uurtje wandelen in de natuur vind ik leuk, maar actiever dan dat hoeft het van mij niet te worden. Ik beoefen geen enkele sport en ga niet naar de sportschool. Het resultaat van zo’n inactieve levensstijl laat zich niet moeilijk raden: ik ben enorm uit conditie. Ik vroeg mij dan ook af of ik fit kan worden door een tijdje Nintendo Switch Sports te spelen. Maakt een paar uur per week naar de tv zwiepen, zwaaien en smashen mij gezonder?
Twee weken Nintendo Switch Sports spelen
Om die vraag te beantwoorden, heb ik twee weken lang elke dag minstens een uur lang Nintendo Switch Sports gespeeld. En dan wel een beetje fanatiek! Geen laf gedoe met lullige polsbewegingen, maar écht serveren, blokken en steken.
Het is me dankzij de game elke dag gelukt om mijn hartslag flink omhoog te krijgen. Vooral chambara, een soort zwaardvechten, vond ik inspannend. Na een paar potjes stond ik daadwerkelijk te hijgen van vermoeidheid… maar zelfs het bowlen bracht me in beweging. Opstaan, naar mijn plek lopen, mijn arm een zwaai geven en een vreugdesprongetje maken als ik een strike gooide.
©GMRimport
Als ik een uurtje Nintendo Switch Sports spelen vergelijk met andere vormen van beweging, dan komt een uurtje op stevig tempo wandelen nog het dichtst in de buurt. Ik ben dan ook vrij zeker dat ik in die twee weken iets fitter ben geworden.
Een eerste stap in de goede richting
Wat mij betreft tellen ‘exergames’ dus zeker als lichaamsbeweging. Die conclusie, en de vergelijking met (stevig) wandelen, zie je trouwens ook terug in wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van exergames. Neem dit onderzoek (via Study Finds) uitgevoerd bij mensen met diabetes type 1, waarbij de conclusie is dat exergames en joggen “zeer gelijkwaardige fysiologische effecten" opleveren. Ook dit onderzoek (via The New York Times) trekt de conclusie dat exergames gelijkwaardig kunnen zijn aan matig intensieve oefeningen, vergelijkbaar met stevig wandelen.
Vaak wordt er echter wel kanttekening bij de resultaten geplaatst: het is onwaarschijnlijk dat dit soort fitnessgames tot een optimale lichamelijke conditie leiden.
Dat geldt in mijn beleving ook voor Nintendo Switch Sports. Het is een eerste stap in de goede richting, zeker voor mensen die niet bezig zijn met enige vorm van lichaamsbeweging. Want vergis je niet: het is voor hen – en voor mij! – echt moeilijk om die eerste stap naar een betere conditie te zetten.
©GMRimport
De voordelen van exergames
Wat dat betreft zijn exergames een zegen, omdat ze heerlijk simpel op te pakken zijn. Je hoeft de torenhoge drempel van de sportschool niet over en kunt vanuit de privacy van je eigen huis beginnen. Ik zit er in ieder geval niet op te wachten om door wildvreemden afgerekend te worden op mijn Zumba-moves…
Ook fijn: exergames werken motiverend. Niet alleen omdat het simpelweg vaak leuke games zijn, maar ook dankzij de principes van gamificatie. Denk maar eens aan het constant willen verbeteren van je highscore en het vrijspelen van schattige outfits. En ja, die principes werken echt. Wat heet: ik was tijdens het spelen van Nintendo Switch Sports helemaal niet meer bezig met het feit dat ik aan het sporten was. De tijd vloog voorbij!
Voor iedereen een exergame
Wil je fit worden met boksen? Lenig worden met yoga? Conditie opbouwen door weg te rennen voor zombies? Iedereen kan een exergame vinden die bij zijn interesses past. Datzelfde geldt voor je conditionele niveau. Ook voor mensen die geen druppeltje zweet produceren bij chambara, zijn er talloze opties te vinden. Neem Ring Fit Adventure, Beat Saber of Superhot VR. Dat zijn games die zelfs fitnessfanaten zullen aanspreken. En vlak ook Just Dance niet uit! Het dansje van Rasputin laat je de volgende dag gegarandeerd met spierpijn bij de dokter belanden… En ja, dat ik heb uit eerste hand.
Dat lees je goed: Nintendo Switch Sports heeft me daadwerkelijk gemotiveerd om wat actiever door het leven te gaan. Gelukkig had ik Just Dance 2 nog liggen. En zodra mijn pijnlijke buikspieren het toelaten, heb ik zelfs wilde plannen om Wii Fit en het bijbehorende Balance Board af te stoffen.
Van lui naar fit dankzij een game? Zullen we er voor nu ‘van lui naar fitter’ van maken? En wie weet: misschien lukt het me uiteindelijk wel om dat ‘liever lui dan moe’ er helemaal uit te zwiepen, te zwaaien en te smashen!