Nintendo Switch Sports getest door een bankhanger
Achtergrond

Nintendo Switch Sports getest door een bankhanger

Liever lui dan moe: het kan bij mij thuis zo op een tegeltje worden gedrukt. Ik kan uren achter elkaar op de bank hangen. Als ik neerplof, verzucht ik standaard: ‘Hè, hè, even lekker zitten.’ Dat doe ik zelfs als ik net uit de auto ben gestapt en enkel van de stoep naar mijn woonkamer ben gewandeld…

Met deze achtergrondinformatie verbaast het jullie vast niet dat sporten niets voor mij is. Een uurtje wandelen in de natuur vind ik leuk, maar actiever dan dat hoeft het van mij niet te worden. Ik beoefen geen enkele sport en ga niet naar de sportschool. Het resultaat van zo’n inactieve levensstijl laat zich niet moeilijk raden: ik ben enorm uit conditie. Ik vroeg mij dan ook af of ik fit kan worden door een tijdje Nintendo Switch Sports te spelen. Maakt een paar uur per week naar de tv zwiepen, zwaaien en smashen mij gezonder? 

Twee weken Nintendo Switch Sports spelen

Om die vraag te beantwoorden, heb ik twee weken lang elke dag minstens een uur lang Nintendo Switch Sports gespeeld. En dan wel een beetje fanatiek! Geen laf gedoe met lullige polsbewegingen, maar écht serveren, blokken en steken.

Het is me dankzij de game elke dag gelukt om mijn hartslag flink omhoog te krijgen. Vooral chambara, een soort zwaardvechten, vond ik inspannend. Na een paar potjes stond ik daadwerkelijk te hijgen van vermoeidheid… maar zelfs het bowlen bracht me in beweging. Opstaan, naar mijn plek lopen, mijn arm een zwaai geven en een vreugdesprongetje maken als ik een strike gooide. 

©GMRimport

Als ik een uurtje Nintendo Switch Sports spelen vergelijk met andere vormen van beweging, dan komt een uurtje op stevig tempo wandelen nog het dichtst in de buurt. Ik ben dan ook vrij zeker dat ik in die twee weken iets fitter ben geworden. 

Een eerste stap in de goede richting

Wat mij betreft tellen ‘exergames’ dus zeker als lichaamsbeweging. Die conclusie, en de vergelijking met (stevig) wandelen, zie je trouwens ook terug in wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van exergames. Neem dit onderzoek (via Study Finds) uitgevoerd bij mensen met diabetes type 1, waarbij de conclusie is dat exergames en joggen “zeer gelijkwaardige fysiologische effecten" opleveren. Ook dit onderzoek (via The New York Times) trekt de conclusie dat exergames gelijkwaardig kunnen zijn aan matig intensieve oefeningen, vergelijkbaar met stevig wandelen. 

Vaak wordt er echter wel kanttekening bij de resultaten geplaatst: het is onwaarschijnlijk dat dit soort fitnessgames tot een optimale lichamelijke conditie leiden.

Dat geldt in mijn beleving ook voor Nintendo Switch Sports. Het is een eerste stap in de goede richting, zeker voor mensen die niet bezig zijn met enige vorm van lichaamsbeweging. Want vergis je niet: het is voor hen – en voor mij! – echt moeilijk om die eerste stap naar een betere conditie te zetten. 

©GMRimport

De voordelen van exergames

Wat dat betreft zijn exergames een zegen, omdat ze heerlijk simpel op te pakken zijn. Je hoeft de torenhoge drempel van de sportschool niet over en kunt vanuit de privacy van je eigen huis beginnen. Ik zit er in ieder geval niet op te wachten om door wildvreemden afgerekend te worden op mijn Zumba-moves…

Ook fijn: exergames werken motiverend. Niet alleen omdat het simpelweg vaak leuke games zijn, maar ook dankzij de principes van gamificatie. Denk maar eens aan het constant willen verbeteren van je highscore en het vrijspelen van schattige outfits. En ja, die principes werken echt. Wat heet: ik was tijdens het spelen van Nintendo Switch Sports helemaal niet meer bezig met het feit dat ik aan het sporten was. De tijd vloog voorbij! 

Voor iedereen een exergame

Wil je fit worden met boksen? Lenig worden met yoga? Conditie opbouwen door weg te rennen voor zombies? Iedereen kan een exergame vinden die bij zijn interesses past. Datzelfde geldt voor je conditionele niveau. Ook voor mensen die geen druppeltje zweet produceren bij chambara, zijn er talloze opties te vinden. Neem Ring Fit Adventure, Beat Saber of Superhot VR. Dat zijn games die zelfs fitnessfanaten zullen aanspreken. En vlak ook Just Dance niet uit! Het dansje van Rasputin laat je de volgende dag gegarandeerd met spierpijn bij de dokter belanden… En ja, dat ik heb uit eerste hand. 

Watch on YouTube

Dat lees je goed: Nintendo Switch Sports heeft me daadwerkelijk gemotiveerd om wat actiever door het leven te gaan. Gelukkig had ik Just Dance 2 nog liggen. En zodra mijn pijnlijke buikspieren het toelaten, heb ik zelfs wilde plannen om Wii Fit en het bijbehorende Balance Board af te stoffen.

Van lui naar fit dankzij een game? Zullen we er voor nu ‘van lui naar fitter’ van maken? En wie weet: misschien lukt het me uiteindelijk wel om dat ‘liever lui dan moe’ er helemaal uit te zwiepen, te zwaaien en te smashen!

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld
Nieuws

Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld

Diverse gratis updates en drie betaalde uitbreidingen op komst

Deep Silver en Warhorse Studios hebben bekendgemaakt welke content Kingdom Come Deliverance 2-spelers in de loop van het jaar voor de game kunnen verwachten.

Zo zal aankomende lente een aantal gratis updates verschijnen, waaronder een 'kappersfeature' om het uiterlijk van het hoofdpersonage te veranderen, een Hardcore-modus voor nog meer uitdaging en paardenraces. Gedurende de rest van het jaar zullen er diverse gratis updates uitkomen om de game te verbeteren.

In de loop van de zomer verschijnt de betaalde uitbreiding 'Brushes with Death'. Hierin helpt hoofdpersonage Henry een artiest met een twijfelachtig verleden. Ook in het najaar volgt een betaalde uitbreiding, ditmaal met de naam 'Legacy of te Forge', waarin spelers de smidsafkomst van Henry verkennen. Tot slot zal ook volgende winter een betaalde uitbreiding verschijnen in de vorm van 'Mysteria Ecclesia', waarin spelers de intriges van het Sedlec-klooster achterhalen.

De hierboven genoemde betaalde uitbreidingen maken onderdeel uit van de uitbreidingspas van de game, die ook bij de Gold Edition van het spel zit. Deze Gold Edition kost 79,99 euro.

Kingdom Come Deliverance 2 is het vervolg op de in 2018 verschenen eerste game en laat spelers terugkeren naar het Centraal Europa van de vijftiende eeuw - de game speelt zich na het eerste deel af. Spelers besturen Henry, de zoon van een smid, die in een duizelingwekkend verhaal van wraak, bedrog en zelfontdekking terechtkomt.

De game speelt zich af in het Boheems Paradijs, een echte locatie die nog altijd bezocht kan worden in de Tsjechische Republiek. Zo zijn er het majestueuze Kasteel Trosky en de mijnstad Kutná Hora. Het gameplayconcept van het origineel, waarin de wereld realistisch op de acties van de speler reageert, blijft intact. Wel is het vechtsysteem op de schop gegaan, en zijn er nu ook nieuwe wapens voor op afstand, zoals kruisbogen en vroege vuurwapens.

Kingdom Come Deliverance 2 komt op 4 februari naar pc (Steam en Epic Games Store), PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Onlangs bleek nog dat het spel volgens de makers het langste script voor een game ooit heeft.

Marvin Toepoel ging onlangs aan de slag met de game, zoals te lezen valt in de preview: "De rijke natuur van Bohemen komt nog veel beter tot zijn recht dan in het eerste deel, met dank aan sterk verbeterde graphics en belichting. Het geheel draait op PS5 soepel op 60 fps. Vanaf minuut één is ook duidelijk dat Warhorse Studios KCD2 een stuk beter heeft afgewerkt dan zijn voorganger. Npc’s bewegen natuurlijker en het handjevol bugs dat we tegenkomen is zo minimaal dat je goed op moet letten om er überhaupt iets van mee te krijgen (op twee crashes na). Waar deel één na zijn release nog maanden aan patches nodig had, lijkt het vervolg al voor release in een betere staat te verkeren."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Amerikaans importtarief op Mexico kan gameprijzen verhogen
Nieuws

Amerikaans importtarief op Mexico kan gameprijzen verhogen

Veel fysieke games die in de VS worden verkocht, worden in Mexico geproduceerd

Het importtarief dat de Verenigde Staten op in Mexico gemaakte producten gaat leggen, kan er voor zorgen dat de prijs van games gaat stijgen - uiteindelijk mogelijk zelfs mondiaal.

De huidige Amerikaanse president Donald Trump heeft aangegeven vanaf februari een handelstarief van 25 procent op producten uit Canada en Mexico te leggen die in de VS verkocht worden. Dat zou kunnen betekenen dat deze producten qua prijs gaan stijgen in dat land, om er voor te zorgen dat bedrijven deze tarieven kunnen betalen zonder in te leveren op hun verdiensten.

Mat Piscatella, de over het algemeen goed geïnformeerde executive director van gamemarketonderzoeksinstelling Circana (NPD), claimt dat deze importtarieven een negatief effect op gameprijzen kunnen hebben. Veel fysieke games die in de Verenigde Staten worden verkocht, worden namelijk in Mexico samengesteld.

Dit zou dus als effect kunnen hebben dat gameprijzen omhoog gaan - zowel voor fysieke als digitale games, aangezien gamebedrijven de prijzen van digitale games mogelijk gelijk zullen willen houden met fysieke games. Om de situatie overal gelijk te houden, is het mogelijk dat uitgevers de prijzen wereldwijd verhogen. De importtarieven kunnen er volgens Piscatella ook voor zorgen dat er minder games fysiek zullen uitkomen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!