Nee, júllie bedankt!
Gamer.nl
Achtergrond

Nee, júllie bedankt!

Blijf reageren, maar hou het netjes

Het leukste aan gamejournalist zijn vind ik toch stiekem wel het recenseren van games. Hoge cijfers, lage cijfers, een leuk-voor-de-fans-7; ik heb ze allemaal uitgedeeld. Lang niet altijd kon het op jullie goedkeuring rekenen. En juist daar hield ik eigenlijk wel van. Bij Gamer hebben we namelijk altijd een eigen mening. Ik, maar jullie net zo goed.

Soms voelde het een beetje als een gladiatorengevecht. Alsof ik in de arena moest stappen, en dan moest vragen of iedereen wel entertainend is. Zeker bij de meer ‘high profile’ games als Astro Bot, Starfield, The Last of Us, Halo Infinite of deeltje zoveel binnen de Assassin’s Creed-serie weet ik bij voorbaat al dat mensen er iets van gaan vinden, ongeacht het cijfer dat ik uitdeel. Het cijfer is te hoog, te laag, of komt in ieder geval niet overeen met een ander medium of influencer naar keuze. De makkelijke oplossing zou zijn om heel braaf dicht tegen het Metacritic-gemiddelde aan te kruipen. Dan zit je altijd goed, toch?

Onderbouwkgevoelens

Nou, nee dus. Een cijfer zelf kan eigenlijk niet te hoog of te laag zijn, zolang je het maar onderbouwt. Het zou juist fout zijn als je blind achter de massa aanloopt. Dan kan ik mijn recensies net zo goed uitbesteden aan ChatGPT. Waarmee ik niet wil zeggen dat we bewust afwijkende cijfers uitdelen om te provoceren. Als recensent probeer je tot op zekere hoogte boven je eigen mening te staan en zo objectief mogelijk te kijken, maar uiteindelijk zijn we ook maar gewone stervelingen met een eigen onderbuik. Dat maakt ons juist uniek.

Recensenten zijn hooguit iets meer geoefend in het verantwoorden van die mening en kijken verder dan ‘ik vind dit leuk of stom’. Welke ontwerpkeuzes of technologische ontwikkelingen liggen aan iets ten grondslag? Wat is de reputatie van de ontwikkelaar en hoe waren de verwachtingen? En hoe doen andere games het? Je weegt het allemaal mee, maar daarmee is een recensie nog steeds geen absolute waarheid.

De menselijke maat

Daarom zijn jullie reacties zo waardevol. Jullie pikken uit een recensie waar je het wel of niet mee eens bent, reageren daarop, vullen aan met eigen ervaringen, of stellen juist verhelderende vragen. Reacties zijn daarmee een integraal onderdeel van een recensie. Iemand die een recensie leest op Gamer.nl en daarna doorscrollt naar jullie reacties, krijgt zo een completer beeld. Een Metacritic-gemiddelde is slechts een gemiddelde, een eenvoudige rekensom zonder nuances en zonder ruimte voor een persoonlijke touch. Er zit geen ziel en zaligheid in. Maar het één-tweetje tussen onze recensie en jullie reacties is menselijk en echt.

Al sinds 2012 schrijf ik voor Gamer.nl. In die dertien jaar ben ik als recensent bejubeld en verguisd. Over sommige reviews raakten we met zijn allen niet uitgepraat, op anderen reageerde misschien bijna niemand. En uiteraard moesten de moderators ook weleens ingrijpen. Het hoorde er allemaal bij. Dus bij dezen aan iedereen die niet weggemodereerd of gebanned is: dank voor de reacties. Waar je straks ook je recensies leest, bij PU.nl of elders, blijf reageren. Hou het netjes (de recensent is ook maar een mens!), maar blijf met elkaar in gesprek gaan over deze prachtige hobby. Samen waren zijn we Gamer.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
RoboCop: Rogue City – Unfinished Business arriveert op 17 juli
Gamer.nl
Nieuws

RoboCop: Rogue City – Unfinished Business arriveert op 17 juli

De aanschaf van de hoofdgame is niet nodig om deze uitbreiding te spelen

RoboCop: Rogue City – Unfinished Business, een losstaande uitbreiding op RoboCop: Rogue City, is vanaf 17 juli verkrijgbaar.

Dat hebben uitgever Nacon en ontwikkelaar Teyon aangekondigd. Daarbij is een nieuwe verhalende trailer van de uitbreiding uitgebracht die hieronder kan worden bekeken.

Gamers zullen in Unfinished Business wederom Alex Murphy - oftewel Robocop - besturen terwijl hij allerlei crimineel gespuis uit de weg ruimt. Daarbij heeft de uitbreiding een setting die erg aan de in 2012 verschenen film Dredd doet denken. Unfinished Business speelt zich namelijk af in OmniTower, een gigantisch appartementencomplex.

Een groep getrainde huurmoordenaars nemen de controle over het gebouw over en het is aan Robocop om daar een einde aan te maken. "Elke vloer heeft dodelijke valstrikken en zwaarbewapende elite soldaten." De uitbreiding bevat zowel nieuwe wapens als wapens uit het hoofdspel. Een nieuw wapen is de Cryo Cannon, waarmee gewelddadige finishing moves uitgevoerd kunnen worden.

Unfinished Business verschijnt voor Steam, PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Aangezien het om een losstaande uitbreiding gaat, hoeven mensen niet de hoofdgame te hebben om toch Unfinished Business te spelen.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sydney Sweeney speelt hoofdrol in Split Fiction-verfilming
Gamer.nl
Nieuws

Sydney Sweeney speelt hoofdrol in Split Fiction-verfilming

De Deadpool & Wolverine-schrijvers werken aan het script

Actrice Sydney Sweeney gaat de hoofdrol spelen in de verfilming van Hazelights Split Fiction.

Dat meldt Variety. De actrice, bekend van series en films als Euphoria en Once Upon a Time in Hollywood, is ook een executive producer van de film, die wordt geregisseerd door Jon M Chu (Wicked). De film wordt geschreven door Rhett Reese en Paul Wernick, bekend van Deadpool & Wolverine. Het is niet bekend of Sweeney de rol van Mio of Zoe gaat spelen.

Eerder dit jaar werd de verfilming van Split Fiction al aangekondigd. Mediabedrijf Story Kitchen, dat ook films van ToeJam and Earl en Vampire Survivors wil maken, was toen op zoek naar de cast, schrijvers en een regisseur. Meerdere Hollywood-studio's zouden bieden op de rechten.

Het is niet voor het eerst dat een game van Hazelight wordt verfilmd. In 2022 werd al aangekondigd dat er ook aan een film gebaseerd op It Takes Two werd gewerkt, al is deze film nog altijd niet uitgekomen. Het is al geruime tijd stil rondom het project.

Het is al de tweede keer dat Syndey Sweeney deze week in het nieuws komt betreffende een gameverfilming. Eerder deze week bleek dat zij een verfilming van Sega-franchise Out Run produceert, met Michael Bay die de regie op zich neemt.

Hazelight specialiseert zich in het ontwikkelen van games die coöperatief gespeeld moeten worden. Na A Way Out en It Takes Two is ook het onlangs verschenen Split Fiction een coöperatieve game: twee spelers besturen Mio en Zoe, twee schrijvers die worden ingehuurd om verhalen te creëren voor een technologie die deze verhalen kan simuleren. Het bedrijf dat ze inhuurt vangt de vrouwen echter in deze simulaties om hun ideeën te stelen.

Dankzij dit concept schakelen spelers in Split Fiction telkens tussen de twee verhalen van de hoofdpersonages. Een van de settings is futuristisch, terwijl het verhaal van het andere hoofdpersonage een fantasiesetting betreft. Natuurlijk moeten de personages - en dus de spelers - samenwerken om de verschillende uitdagingen te overkomen. Er zijn zwevende voertuigen, draken en spelers kunnen zich oprollen in magnetische ballen om puzzels vergelijkbaar met die uit Metroid Prime te klaren.

Split Fiction is beschikbaar voor pc (Steam), PlayStation 5 en Xbox Series X en S en komt later dit jaar naar Nintendo Switch 2. Ron Vorstermans beloonde de game met een 10 in zijn review: "Split Fiction is van begin tot eind een feest. Je doorloopt prachtige en volstrekt unieke spelwerelden die iedere keer op andere manieren weten te verrassen met nieuwe spelmechanieken, puzzels en manieren om samen te spelen. Sommige games zijn een achtbaanrit, maar Split Fiction is het hele pretpark."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!