Laat nou toch gewoon eens gameplay zien
Gamer.nl
Achtergrond

Laat nou toch gewoon eens gameplay zien

Na twee uur Gamescom Opening Night Live (plus een pre-show van 17 minuten) was ik niet bijzonder enthousiast. Ik was ook niet echt teleurgesteld. Ik was eigenlijk vooral murw geslagen.

Wie vond het een goed idee om van een leuke gamepresentatie een avondvullend programma te maken? Twee uur is echt bijzonder lang. Dan moet je echt wereldschokkende onthullingen hebben die de gamewereld op zijn grondvesten doen trillen. Die waren er niet.

Het is niet dat presentator en organisator Geoff Keighley geen leuke games had meegenomen. Als je mij de lijst met getoonde games van tevoren op een papiertje had laten zien, had ik gezegd: dat is best een leuke show. Een verdere onthulling van de nieuwe Call of Duty, het tweede seizoen van Fall Guys, meer over Star Wars Squadrons, Medal of Honor in vr: het is allemaal niet verkeerd. Maar het duurde zo lang en er werd zo weinig substantieels getoond, dat alles in elkaar begon over te vloeien. Aan het einde had ik het idee dat ik eigenlijk niks had gezien.

Dat komt voor een deel door de lengte en de ellenlange interviews tussendoor. Ik snap dat Keighley graag de ontwikkelaars in het zonnetje wil zetten, maar het haalt het tempo uit zo’n show. Vooral als je geen interessante vragen stelt en die ontwikkelaars alleen hun pr-riedeltje afspelen.

©GMRimport

Waar is de gameplay?

Maar de grootste boosdoener is dat er nauwelijks gameplay getoond is. Het is een ontwikkeling die al langer speelt bij dit soort presentaties. De eerste Inside Xbox-stream over third party-games op de Series X werd er ook al om afgefakkeld. Daar werden een hoop aardige games getoond die je straks tijdens de volgende generatie kunt spelen, maar zonder gameplaybeelden weet je nog steeds niet wat die nieuwe consoles nou echt kunnen.

Trailers en onthullingen zijn alleen nog maar flitsend en bombastisch, vol actievolle scènes en grappig bedoelde oneliners. Veel CGI-filmpjes en vooral geen gameplay. Als de game dan toch in actie wordt getoond, zoals bij Star Wars Squadrons, dan zijn het kleine stukjes die razendsnel achter elkaar worden gemonteerd. Dat geeft eigenlijk hetzelfde effect als een flashy trailer. Achteraf is niet helemaal duidelijk wat je nou hebt gezien, het was vooral een overbelasting van je zintuigen.

Ik wil weten wat voor spel ik straks onder de knoppen krijg, hoe dat speelt en wat ik me erbij voor moet stellen.

-

Uitgevers hopen dat je daardoor overrompeld wordt en in hype-modus raakt. “Wauw, dat was echt heel vet! Ik weet niet wat ik allemaal precies heb gezien, maar het ging heel snel en er was allemaal actie, dus het zal wel goed zijn!” Voor een enkele trailer is dat op zich prima - het is te begrijpen dat studio’s graag wat enthousiasme optrommelen. Maar na een show van twee uur met bijna alleen maar dat soort aankondigingen, voelt het alsof je een paar keer tegen je hoofd bent getrapt. Je oren suizen er een beetje van, je bent niet helemaal helder meer en je wilt vooral naar bed.

©GMRimport

Een hoogtepunt

Beste ontwikkelaars, een nederig verzoek: laat tijdens dit soort shows toch gewoon gameplay zien! Dat is we met z’n allen het meest enthousiast van worden. Ik wil weten wat voor spel ik straks onder de knoppen krijg, hoe dat speelt en wat ik me erbij voor moet stellen. Dat genereert veel meer hype dan een vaag filmpje dat niet eens het genre van een spel onthult. Als je een supersnelle montage nodig hebt om je game op te pompen, dan is die game waarschijnlijk sowieso niet goed genoeg.

Mijn hoogtepunt van de avond was dan ook de gameplaydemo van Ratchet & Clank: Rift Apart. Niet alleen is het een heerlijk kleurrijke game met imposante technologie, maar de presentatie was een onversneden stuk gameplay, rechtstreeks uit het spel. Er was alle tijd om goed naar zaken als de belichting, de snelle overgang tussen verschillende werelden en de bizarre wapens te kijken. Na twee uur Gamescom Opening Night Live die door mijn hersenen trilde, was het een verademing. Een uitstekende manier om de show te eindigen.

Of nee, daar eindigde de show niet mee. Het eindigde met een interview met de ontwikkelaars. Wat een anticlimax.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Triple-i Initiative-livestream toont tientallen indiegames
Gamer.nl
Nieuws

The Triple-i Initiative-livestream toont tientallen indiegames

Waaronder Duskfade, Void/Breaker en Outbound

De gisteren uitgezonden Triple-i Initiative bevatte meer dan dertig aankomende indiegames.

Organisator Evil Empire zond vorig jaar de eerste editie van The Triple-i Initiative uit, en gisteren verscheen de tweede editie online. Over Rematch, nieuwe Katana Zero-dlc en The Alters hebben we elders op de website al geschreven, maar er kwamen nog veel meer spellen voorbij.

Zo werden er games getoond als de roguelike Void/Breaker, Neverway van een van de mensen achter Celeste, de survivalshooter Frostrail, campingavontuur Outbound, een vervolg op Speedrunners, 3D-platformer Duskfade en adventuregame Ikuma: The Frozen Compass van de makers van Lost Ember.

Hieronder kan de volledige livestream worden bekeken, alsmede enkele uitgelichte trailers.

Watch on YouTube
Watch on YouTube
Watch on YouTube
Watch on YouTube
Watch on YouTube
Watch on YouTube
Watch on YouTube
Watch on YouTube
Watch on YouTube
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Switch 2-versie van Zelda: Breath of the Wild bevat niet de uitbreidingspas
Gamer.nl
Nieuws

Switch 2-versie van Zelda: Breath of the Wild bevat niet de uitbreidingspas

Die moet alsnog los gekocht worden

De betaalde downloadbare content voor The Legend of Zelda: Breath of the Wild zit niet inbegrepen bij de Switch 2-versie van de game.

Dat heeft Nintendo bevestigd aan IGN. "The Legend of Zelda: Breath of the Wild - Nintendo Switch 2 Edition bevat niet de The Legend of Zelda: Breath of the Wild Expansion Pass-dlc. Die dlc kan los gekocht worden."

Dat betekent dat mensen die de Switch-game met de Switch 2-upgrade kopen - zij het digitaal of fysiek - niet de betaalde dlc ontvangen. Wil men toegang tot de uitbreiding, dan moet men deze los aanschaffen. De uitbreidingspas kost 19,99 euro op de Switch eShop. In deze dlc zitten de zogeheten 'Master Trials' en 'The Champions' Ballad', compleet nieuwe uitdagingen binnen de spelwereld. Mensen die de Switch-versie van de game én de dlc al hebben gekocht, blijven dit natuurlijk wel bezitten wanneer ze de upgrade aanschaffen.

Overigens werd onlangs door Nintendo bevestigd dat de fysieke edities van Switch 2-versies van Switch-games wel de upgrade op de cartridge hebben staan. In eerste instantie ontstond er verwarring en werd er gedacht dat de upgrade als downloadcode bijgeleverd werd, maar dit blijkt dus niet het geval te zijn.

De Switch 2-upgrades van Zelda: Breath of the Wild en Tears of the Kingdom gaan 10 dollar (waarschijnlijk ongeveer 10 euro) per stuk kosten voor mensen die de games al in het bezit hebben. Daarnaast kunnen leden van Nintendo Switch Online en de Expansion Pack de upgrades gratis downloaden. Beide games krijgen HDR-ondersteuning en verbeterde resoluties en framerates. Ook wordt Zelda Notes toegevoegd, waarmee spelers op hun smartphone de landkaart, achievements en andere extra's kunnen bekijken. De Switch 2 komt op 5 juni uit. Switch-games kunnen ook zonder betaalde upgrade op Switch 2 gespeeld worden via backward compatibility.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!