Komen alle console-exclusives straks op pc uit?
Gamer.nl
Achtergrond

Komen alle console-exclusives straks op pc uit?

Pc-bezitters vragen zich de afgelopen weken ineens af of ze überhaupt nog wel een PlayStation of Xbox hoeven te kopen. Van Xbox-exclusives weten ze al dat die ook direct op pc beschikbaar zijn, maar als we de laatste geruchten mogen geloven, komen nu ook Sony’s exclusieve games naar de pc.

De inzet van Microsoft voor de volgende generatie is duidelijk: probeer zoveel mogelijk gamers in het ecosysteem te trekken. Het maakt niet uit waar je hun games speelt, als je het maar bij hen doet. Via een Xbox, een pc of een streamingdienst: het is allemaal prima. Sony leek er een andere strategie op na te houden, met een traditionele console vol traditionele exclusives, die je alleen op dat ene kastje kunt spelen. Maar volgens de geruchten gaan ze nu toch een beetje Microsoft achterna.

©GMRimport

Historisch

Vorige week bracht Kotaku al het nieuws dat PS4-exclusive Horizon Zero Dawn dit jaar naar pc komt, op basis van drie verschillende bronnen. Deze week kwam daar het gerucht bij dat The Last of Us: Part 2 mogelijk naar pc komt, op basis van een vacature die om pc-specifieke vaardigheden vraagt. Misschien vind je het niet zo bijzonder dat een drie jaar oude game – in het geval van Horizon - naar de pc komt, maar voor Sony zou het een historische zet zijn.

Het komt namelijk vrijwel nooit voor dat first party-titels van het Japanse bedrijf op een ander platform verschijnen. Er zijn wel eerder PS-exclusives op pc verschenen, zoals de games van Quantic Dream en binnenkort Death Stranding, maar dat ging altijd om games van studio’s die geen eigendom van Sony zijn. Grote mmo’s als Planetside zijn de enige uitzondering, verder zijn de eigen titels van Sony altijd exclusief voor diens eigen consoles gebleven. Dat er nu van first party-studio’s mogelijk wordt gevraagd om ook een pc-versie te maken, is een belangrijke ontwikkeling.

Als het internet snel genoeg is om games naar je telefoon, tablet of pc te streamen, waarom zouden bedrijven je dan nog per se een console aan willen smeren?

-

We stevenen af op een toekomst waarbij de aanschaf van een console geen vereiste is. Het is leuk om te hebben, maar niet noodzakelijk om de games te spelen die je graag wilt. Dat heeft natuurlijk niet alleen met de pc te maken, maar ook met de opkomst van streamingdiensten. Als het internet snel genoeg is om games naar je telefoon, tablet of pc te streamen, waarom zouden bedrijven je dan nog per se een console aan willen smeren? Als je bij hen een abonnement afsluit, zijn ze al lang tevreden. Vergeet niet dat deze bedrijven zelden winst maken op de hardware zelf, maar je vooral een console willen verkopen omdat je dan ook al je software op hun platform aanschaft.

En als hun exclusieve games eenmaal op die manier speelbaar zijn op andere platforms (zoals nu ook al geldt voor Sony’s PS Now, dat op pc speelbaar is), is het dan nog logisch om zo krampachtig om te gaan met exclusieve titels? Exclusives werden altijd aangewend om consoles te verkopen. “Deze game kun je nergens anders spelen, dus je moet wel ons kastje kopen!” Maar nu het verkopen van die consoles niet meer de allergrootste prioriteit heeft, waarom zouden Sony en Microsoft hun games nog zo afschermen? Zelfs het eigenwijze Nintendo publiceert tegenwoordig games op smartphones, en het zou mij niks verbazen als zij in de komende tien jaar ook hun spellen laten streamen op dit soort apparaten, hoe creatief ze ook zijn met hun hardware.

©GMRimport

De fanboy-oorlog is voorbij

De vraag is dan natuurlijk: is dit allemaal zo erg? Als je de vele discussies online mag geloven, staat de wereld in brand. Microsoft-fans lachen smalend om Sony-fanboys die nu ook hun exclusives ‘kwijtraken’. Die PlayStation-fanboys lachten eerder de Xbox namelijk weg, omdat die console geen enkele exclusive zou hebben. Alles komt naar pc, dus waarom zou je dan ooit een Xbox kopen?

Mocht je je in de loopgraven van deze fanboy-oorlog bevinden, dan vraag ik je om even rustig adem te halen. Waarom vind je het eigenlijk zo erg dat iemand anders ook ‘jouw’ exclusieve games kan spelen? Kun je niet gewoon blij zijn dat zoveel mogelijk anderen kunnen genieten van die ervaringen? Consumenten gebruiken die exclusieve spellen vaak om de aankoop van hun console te verantwoorden. Ik heb de ‘juiste’ keuze gemaakt, want ik kan game X en Y spelen en anderen niet. Lekker puh.

©GMRimport

Als consument heb je echter helemaal niks aan dat een game exclusief is voor jouw gekochte console. Zodra je eenmaal voor een bepaalde console hebt gekozen, heb je er totaal geen last van dat een game ook naar een ander platform gaat. Het heeft geen enkele invloed op het plezier dat jij uit een spel haalt.

En ik heb nog een andere boodschap voor je: wen er maar aan. Ik zie in de toekomst geen pure exclusives meer, in ieder geval niet zoals we die nu kennen. Natuurlijk bestaan er voorlopig nog wel consoles, die een toegankelijkheid bieden voor wie geen peperdure pc wil aanschaffen. Bovendien zal de game-ervaring op die machines vooralsnog nog wel beter blijven dan de verschillende streamingdiensten kunnen bieden. Maar het idee dat je je game alleen op dat ene kastje kunt spelen, zal binnenkort verleden tijd zijn.

Dat betekent niet dat je straks God of War 2 op een Xbox kunt spelen of Gears 6 op een PlayStation kunt opstarten. Dat een game op andere platformen verschijnt, betekent niet automatisch dat het op álle platformen uitkomt. Sony en Microsoft zullen altijd tegen elkaar blijven strijden om jouw gametijd en gamers hun eigen ecosysteem in te trekken. Maar de console-oorlogen tussen fanboy-legers zijn dan hopelijk wel voorbij. Tuurlijk, je kunt je dan gaan opwinden over welk ecosysteem het beste is, maar waarom zou je? Zonder al die vermoeiende fanboy-discussies heb je een hoop energie over voor positievere dingen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered aangekondigd en uitgekomen
Gamer.nl
Nieuws

The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered aangekondigd en uitgekomen

De game werd vanmiddag officieel uit de doeken gedaan

The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered is vandaag officieel aangekondigd middels een livestream. De game is meteen beschikbaar.

In de aankondigingsvideo praatten Bethesda's Todd Howard en Matt Carofano over de nieuwe editie van de game. In eerste instantie werden beelden van het origineel getoond, dat in 2006 op Xbox 360 en pc en in 2007 op PlayStation 3 uitkwam. Er werd gekeken naar het belang van de release van dit origineel, dat openwereld-rpg's naar een hoger niveau tilde.

Vervolgens toonde de livestream beelden van de nieuwe versie van het spel. Daarbij lag er veel nadruk op de grafische verbeteringen van de game, die mogelijk worden gemaakt door Unreal Engine 5. Door de toename van details moeten spelers zich nog meer onderdeel van de spelwereld voelen.

Gameplay is ook op de schop gegaan. Hoewel de game trouw aan het origineel blijft, zijn gameplaysystemen verbeterd. Ook animaties van personages en vijanden zijn verbeterd. Tijdens gevechten vliegen de vonken en bloedspetters van het gevecht af. Hoewel de game door de meesten met een eerstepersoonsperspectief wordt gespeeld, is er ook een derdepersoonsperspectief, die in deze versie beter moet werken. Dialogen klinken natuurlijker, maar de soms opmerkelijke gesprekken die het spel zijn charme geven zijn behouden.

Oblivion Remastered wordt gezien als "de meest complete versie van Oblivion". Alle dlc - waaronder de verhalende uitbreidingen - zitten ook bij het spel inbegrepen. De game is nu verkrijgbaar op Xbox Series-consoles, Steam en PlayStation 5, en staat ook op Game Pass. De game kost 54,99 euro, al is er ook een Deluxe-uitvoering van 64,99 euro, inclusief de befaamde horse armor.

Er gingen al geruime tijd geruchten dat er een remake of remaster van The Elder Scrolls 4: Oblivion in ontwikkeling was. Er waren zelfs screenshots uitgelekt. Volgens die geruchten werkt Virtuos aan de remake, en dat blijkt nu ook te kloppen. De studio is ook bekend van de aankomende remake van Metal Gear Solid 3: Snake Eater.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Batterijduur Switch 2 Pro Controller gelijk aan vorige versie
Gamer.nl
Nieuws

Batterijduur Switch 2 Pro Controller gelijk aan vorige versie

Maar hij laadt wel sneller op

De batterijduur van de Nintendo Switch 2 Pro Controller is gelijk aan die van de Pro Controller van de eerste Switch, terwijl hij wel sneller oplaadt.

Dat spotte Nintendo Life op de officiële website van Nintendo. Net zoals de Pro Controller voor de eerste Switch, gaat de Pro Controller voor de Switch 2 ongeveer veertig uur mee voordat hij weer opgeladen moet worden. De Switch 2 Pro Controller doet er echter ongeveer 3,5 uur over om zich volledig op te laden, terwijl dit met de eerste Pro Controller zo'n 6 uur duurde.

We wisten al dat de Switch 2 Pro Controller diverse toevoegingen heeft. Zo zitten er aan de achterkant twee nieuwe knoppen - de GL- en GR-knoppen - en is er net als op de nieuwe Joy-Cons een C-knop aanwezig waarmee GameChat opgestart kan worden. De controller heeft ook HD Rumble 2, wat voor nog gedetailleerdere force feedback moet zorgen.

Het was al bekend dat huidige Pro Controllers en Joy-Cons ook gebruikt kunnen worden op de Switch 2. Het is alleen niet mogelijk om met de huidige controllers de Switch 2 uit slaapstand te halen. De Switch 2 - alsmede de Switch 2 Pro Controller - verschijnt op 5 juni.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!