Kan Diablo 4 BlizzCon redden?
Ik veerde op uit mijn stoel toen ik zag dat Diablo 4 mogelijk href="https://gamer.nl/artikelen/nieuws/duitse-advertentie-maakt-melding-van-diablo-4/" rel="noopener noreferrer" style="" target="_blank">gelekt is</a> in een Duits tijdschrift. Een nieuw deel in een van mijn favoriete gameseries, daar heb ik natuurlijk onwijs veel zin in! Toen werd ik getroffen door de realisatie: o ja, die game is van Blizzard. O ja, zij zijn verwikkeld in een internationaal schandaal. O ja, komend weekend is BlizzCon…
Voor wie de opschudding de afgelopen weken heeft gemist heeft volgt nu een korte samenvatting. Hearthstone-speler Ng Wai Chung gaf na een gewonnen potje tijdens een livestream een interview, en sprak daar ineens zijn steun uit voor de anti-Chinese protesten in Hongkong. Blizzard greep vrij snel in en schorste de speler niet alleen voor een jaar, maar nam ook zijn verdiende prijzengeld af. Zelfs de twee interviewers, die wegdoken op het moment dat ‘Blitzchung’ zijn statement deed, werden geschorst.
©GMRimport
Vage regels
De woede om deze ingreep was groot. Blizzard heeft natuurlijk het recht om hun toernooien zo te runnen als dat ze zelf willen, ook met vage regels op basis waarvan ze bijna iedereen wel kunnen bannen als iets ze niet zint. Met die regels ga je immers akkoord als je meedoet aan het toernooi. Een groot deel van de community vond de straf echter veel te streng en ingrijpend voor de speler in kwestie.
En terecht, vind ik: een jaar is wel erg lang, en dat geld had hij eerlijk verdiend. Bovendien: wat heeft hij nu helemaal misdaan? Opkomen voor zijn mening in een land waar veel mensen onderdrukt worden en het zat zijn om onder het juk van China te moeten leven? Het is niet alsof de stream helemaal verpest werd en het hele toernooi de soep in liep om zijn uitspraak.
De link tussen Blizzard en China was al snel gelegd. Blizzard ontkende later dat hun beslissing ook maar iets te maken had met hun samenwerking met NetEase, die hun games in China uitgeeft. Of met het feit dat het Chinese Tencent 5% van hun aandelen bezit. Of met de vele miljarden die ze kunnen verdienen in China’s groeiende markt voor games en e-sports. Of met dat de Chinese overheid snel op hun teentjes is getrapt wanneer hun land beledigd wordt. Of met het feit dat Blizzard de toestemming wilde van de Chinese overheid om het mega populaire Call of Duty: Mobile in China uit te brengen. Natuurlijk niet.
De woede groeide snel en Blizzard voelde zich genoodzaakt om de straffen af te zwakken. Zowel Blitzchung als de interviewers werden nog maar zes maanden geschorst, en de speler mocht alsnog zijn prijzengeld houden. Voor de boze community is dat echter te weinig en te laat.
Het team waagde het toen om op het podium een Diablo-game voor mobiele telefoons aan te kondigen
-
©GMRimport
Bring on BlizzCon
Dat brengt ons bij de komende week. Op 1 november begint BlizzCon, het grote feestje voor alles dat met Blizzard te maken heeft. De uitgever zat eigenlijk verlegen om een fanconventie die vlekkeloos verliep na de opwinding van vorig jaar. Het team waagde het toen om op het podium een Diablo-game voor mobiele telefoons aan te kondigen. Ja hallo, daar waren al die Blizzard-fans toch niet voor gekomen!
Dit jaar is de reden om boos te zijn op het bedrijf echter een stuk seriezer. Blizzard lijkt China, en daarmee het grote geld, te verkiezen boven de normen en waarden die wij in het vrije westen kennen. Er staan dan ook grote protesten gepland voor de deuren van BlizzCon, en dat is dus precies wat de uitgever niet kan gebruiken.
©GMRimport
Duivels dilemma
Terug naar Diablo 4. Hoezeer ik Blizzards acties ook afkeur in dit hele debacle, zit ik straks toch in spanning af te wachten of die game aangekondigd gaat worden. Ik ben nog niet zo ver dat ik Blizzard helemaal boycot en hun games niet meer wil spelen, zoals vele anderen gamers wel op social media aankondigden. Daar heb ik overigens enorm veel respect voor: het is een hartstikke krachtig iets om een streep te trekken en bepaalde games uit principe niet meer te spelen. Zeker als het een soort gewoonte is geworden om bijvoorbeeld Overwatch op te starten om wat uurtjes te doden.
Stemmen met je portemonnee heeft absoluut zin. Kijk maar naar Ubisoft, waar men de boodschap luid en duidelijk heeft begrepen nu het zwalkende Ghost Recon Breakpoint slecht verkoopt. Ineens nemen ze de tijd om al hun aankomende games uit te stellen en nog wat meer tijd in de ontwikkeling te stoppen. Al zal het met Blizzard misschien wat moeilijker gaan, want die kunnen in China zoveel geld verdienen, dat er bijna niet tegenop te boycotten is.
Maar hoezeer ik ook uitkijk naar de mogelijke aankondiging van Diablo 4, kijk ik eigenlijk nog meer uit naar ontwikkelingen rond BlizzCon zelf. Wat voor demonstraties komen er uiteindelijk, hoeveel mensen komen er daadwerkelijk opdagen? Wat doen Blizzard-medewerkers tijdens hun presentatie als er kritische vragen uit het publiek komen? Of slaan ze de Q&A-sectie dit jaar maar helemaal over? Durven ze überhaupt iets over de kwestie te zeggen, of proberen ze het dood te zwijgen? Dat zijn toch de vragen die volgens mij het meeste impact gaan maken. Diablo 4 of geen Diablo 4.
Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.