Immortals of Aveum oogt unieker dan het daadwerkelijk is
Achtergrond

Immortals of Aveum oogt unieker dan het daadwerkelijk is

Voelt nog niet zo magisch

Immortals of Aveum, de debuutgame van Ascendant Studios, mengt traditionele schietactie met magische spreuken. Dat zorgt voor een vermakelijke en uniek ogende ervaring die vooralsnog helaas wel meer generiek dan innovatief lijkt.

Het nieuwe schietspel, dat wordt uitgegeven door Electronic Arts, is de eerste game van Ascendant Studios, de ontwikkelstudio die in 2018 werd opgericht door Bret Robbins. Hij werkte voorheen aan onder andere Call of Duty: Advanced Warfare, Call of Duty: WW2 en Dead Space. De studio bestaat uit een hoop mensen die werkten aan reeksen als Call of Duty, Borderlands en Bioshock. Die schat aan ervaring in het maken van schietspellen is de afgelopen vijf jaar gebruikt om Immortals of Aveum op poten te zetten.

Dat levert niet geheel onverrassend een nieuw schietspel op. Hoofdpersonage Jak krijgt echter niet de beschikking over ouderwetse schietijzers, maar over drie verschillende magische krachten: blauw, groen en rood. Daarmee vecht hij mee in een oorlog die is uitgebroken in Aveum.

De gameplay voelt, ondanks de magische twist, opvallend vertrouwd. De blauwe kracht kun je het beste vergelijken met normale wapens als pistolen en assault rifles, de rode met shotguns en ander zwaar wapengerei en de groene is een soort mitrailleur met doelzoeker. Aan de speler de taak om die drie wapens zo effectief mogelijk in te zetten om hordes vijanden neer te maaien.

Een dans

In principe kun je alle drie de kleuren magie gebruiken om elke vijand neer te maaien, maar dat is natuurlijk niet de meest effectieve manier. Blauw kun je eigenlijk altijd wel gebruiken, groen is meer geschikt voor snel bewegende vijanden en rood is voor als je dichtbij vijanden komt. Daarnaast krijg je nog de beschikking over extra vaardigheden, waaronder een schild dat je altijd kunt activeren, een spreuk die vijanden tijdelijk trager maakt, een grijphaak om vijanden naar je toe te trekken en een gigantische rode explosie.

Het is de kunst om alle mechanieken zo effectief mogelijk in te zetten en daarmee zo snel mogelijk alle vijanden uit te schakelen. Wat dat betreft kun je de gameplay vergelijken met die van Doom Eternal, maar dan met iets minder variatie. De gevechten voelen als een soort dans waarin je altijd in beweging moet blijven en waar iedere beslissing telt.

Chaotisch

Je maakt tijdens het spelen continu keuzes en krijgt nauwelijks tijd om te knipperen met je ogen. Daardoor raak je het overzicht af en toe wel kwijt. Je wisselt met een simpele druk op Y (of met het scrolwiel van je muis) tussen de drie kleuren magie en dat levert wel eens verwarring op. Het is namelijk niet altijd in één oogopslag duidelijk welke magie je in de vingers hebt. Dat leverde ons vooral problemen op tijdens een eindbaasgevecht waarin de zwakke punten alleen door een bepaalde kleur geraakt konden worden.

Vermakelijk is de gameplay zeker, maar in de basis doet Immortals of Aveum helemaal niets nieuws. De geboden mechanieken bieden net genoeg diepgang om het spel in ieder geval gedurende de eerste uren boeiend te houden, maar herhaling ligt op de loer. Zelfs een demo van drie uur waarin we twee verschillende omgevingen konden verkennen voelde al gauw repetitief. Een echt baanbrekende toevoeging binnen het shootergenre lijkt Immortals of Aveum dan ook allerminst te worden.

Toeters en bellen

 Wat wel in het oog springt, zijn de prachtige graphics. Immortals of Aveum is gebouwd op Unreal Engine 5.1 en maakt gebruik van alle mogelijkheden die de engine biedt, waaronder Nanite en Lumen. Daardoor zien de belichting en de omgevingen er bijzonder mooi uit, al laten de textures nog wat te wensen over.

Ook de performance was tijdens de hands-on nog niet om over naar huis te schrijven. In chaotische situaties ging de framerate behoorlijk naar beneden. Dat kan ook te maken hebben met de enorme hitte die de pc’s produceerden onder de bureaus op het previewevenement -  dat komt de prestaties natuurlijk niet ten goede. Het resulteerde ook regelmatig in een crash. Bij een collega crashte de game zelfs acht keer tijdens de drie uur durende speelsessie. Vermoedelijk lag dat inderdaad aan de hitte, maar het baart toch zorgen voor de volledige release.

De debuutgame van Ascendant Studios maakt tot nu toe nog geen onuitwisbare indruk. Het concept heeft potentie en de game is best vermakelijk, maar wie iets baanbrekends verwacht komt van een koude kermis thuis. Vooral de grafische stijl springt tot nu toe in het oog, en daar blijft het na drie uur spelen vooralsnog bij.

Immortals of Aveum komt op 20 juli uit op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc. Tijdens deze hands-on is de game op pc gespeeld.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!