Hogwarts Legacy krijgt geen cent van mij
Achtergrond

Hogwarts Legacy krijgt geen cent van mij

Ik las vroeger elk Harry Potter-boek op de dag dat ze uitkwamen. Ik verloor mezelf compleet in die magische wereld vol leuke personages en spannende avonturen. Toch ga ik Hogwarts Legacy nooit spelen.

Later dit jaar komt eindelijk Hogwarts Legacy uit, een game die Harry Potter-fans moet geven wat ze altijd al wilden. Een avontuur waarin je zelf een leerling wordt op de magische school Hogwarts en daar de vrijheid krijgt om je eigen verhaal te creëren, voordat Harry Potter ten tonele verschijnt. Je zou denken dat ik sta te popelen om deze game in te duiken, maar ik krijg er alleen maar een hele vieze smaak van in mijn mond.

©GMRimport

Haat

Dat heeft allemaal te maken met de bedenker van de Harry Potter-wereld: J.K. Rowling. Door haar bekendheid heeft ze een enorm platform gecreëerd, met onder andere bijna veertien miljoen volgers op Twitter. Dat platform zou ze kunnen gebruiken om een hoop goeds te doen in de wereld. In plaats daarvan gebruikt ze het om haat te verspreiden.

Rowling kun je een TERF noemen, dat staat voor trans-exclusionary radical feminist. De schrijfster stelt feminist te zijn, maar ze erkent trans vrouwen niet als vrouwen en ziet ze zelfs als een bedreiging. Bijna dagelijks schrijft ze berichten daarover, vol misinformatie en haat.

De Harry Potter-boeken gaan over er niet bij horen, een familie vinden, moed hebben, enzovoort. Het is een verhaal over een jongen die zich anders voelt en zichzelf leert te accepteren. Zoveel mensen in de lhbtq+-gemeenschap vonden in deze boeken een fijne, accepterende plek om naartoe te vluchten. Dat Rowling zich nu zo gedraagt, voelt dan als een klap in het gezicht.

©GMRimport

Kunst en kunstenaar van elkaar scheiden

Nu kun je zeggen dat je kunst en kunstenaar moet kunnen scheiden, maar ik heb daar moeite mee - voornamelijk als het gaat om boeken. Games en films worden door enorme teams gemaakt, maar boeken zijn een intiem gesprek tussen de schrijver en de lezer. Zo zal ik nooit het werk van Orson Scott Card kunnen lezen, omdat hij extreem homofoob is.

Hogwarts Legacy is een game gemaakt door een groot team met diverse mensen en Rowling is er niet bij betrokken. Maar een eventueel succes heeft weinig invloed op de ontwikkelaars, omdat zij hun loon al hebben gehad. Het heeft wel invloed op Rowling, die waarschijnlijk geld krijgt van elke verkochte game of op z'n minst een groter platform krijgt als het Harry Potter-merk groeit.

Vorig jaar zijn er 375 trans mensen vermoord, omdat ze zijn wie ze zijn. Negen van de tien waren trans vrouwen. Het geweld tegen trans vrouwen is wereldwijd een groot probleem en wordt gevoed door haatvolle berichten zoals Rowling die ook verspreidt. Daar wil ik geen cent aan bijdragen.

©GMRimport

Problematisch

Het helpt ook niet dat de wereld die Rowling geschapen heeft vol met problematische dingen zit waar je als kind geen erg in had. Bijvoorbeeld de goblins, wezens met kromme neuzen die de banken en het geld beheersen. Het is een antisemitisch stereotype dat alleen maar erger wordt als je jezelf er meer in verdiept. Zoals hoe het lijkt alsof er geheime genootschappen van deze goblins zijn die macht uitoefenen op de wereld.

In Hogwarts Legacy worden de goblins gepresenteerd als de slechteriken. Ze willen vrijheid van onderdrukking en jij moet dat stoppen. Ik hoop dat je door een twist in het verhaal uiteindelijk aan hun zijde vecht, maar ik vrees het ergste.

Ik heb mooie herinneringen aan het lezen van de Harry Potter-boeken en dat neemt zelfs Rowling mij niet af, maar ik kan met de kennis van nu niet met een goed geweten geld uitgeven aan Hogwarts Legacy.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!