Hoe ouderschap voelt als de videogame van je leven
Achtergrond

Hoe ouderschap voelt als de videogame van je leven

Wanneer het je gegund is om een kind te krijgen, wordt je wereld volledig op z’n kop gezet. Ik ontdekte wel wat interessante parallellen met wat ik al kende, dankzij een leven dat voor een groot deel in het teken staat van videogames.

“We hebben wel geluk met deze kleine. Dit is echt easy mode.” Ik hoor het m’n schoonzus nog zeggen tijdens een verrassend ontspannende wandeling met haar dochter van anderhalf een paar jaar terug. M’n vriendin en ik, toen nog besluiteloos over het fenomeen kinderen krijgen, knepen gelijk in onze spreekwoordelijke handen. Want wanneer het zover zou zijn, zou het toch wel fijn zijn om een baby op ‘hetzelfde niveau’ te hebben. Eentje die fijn slaapt, goed eet en leuk bezig is met wat er om zich heen gebeurt. Alles wat je wil om te genieten, zonder je al te veel druk te hoeven maken over zaken die je niet goed weet te beheersen. Want hoe moet je dat nou allemaal leren?

Baby-eindbaas

Begin deze zomer was het dan zover. De zwangerschap was al aangenaam soepel verlopen en de bevalling diende zich in overzichtelijke stapjes aan. So far, so good. Tot milde ergernis van m’n vriendin had ik me relatief weinig ingelezen over het gebeuren na de bevalling. Net zoals ik previews van games waar ik écht naar uitkijk eigenlijk ook mijd. Liever leef ik daar naartoe door te praten met vrienden en video(conferentie)s te bekijken, om vervolgens de hele ervaring vooral te ondergaan

©GMRimport

Nadat onze zoon kerngezond ter wereld was gekomen en we pas net waren begonnen met bijkomen van zijn geboorte, brak er direct een bizarre nacht aan. Met slechts zeer summiere uitleg van de verpleegkundige over het verzorgen van zo’n klein mensje, voelde het als een bijzonder onvolprezen taak om dat letterlijk in de diepste en meest donkerste uurtjes te doen. Alsof je direct na het starten van een game de meest uitdagende eindbaas voor de kiezen krijgt, zonder enige uitleg over hoe alles werkt en welke mechanismen je kunt benutten om daarmee om te gaan. Het is vooral overleven op instinct, en dan ook nog met een serieus gebrek aan slaap. Niet eens zozeer door onze kleine man - nota bene van meet af aan goede slaper - maar omdat we beiden nog stijf stonden van de adrenaline. Kortom: we hadden geen idee waar we mee bezig waren.

Combo’s

De komst van de kraamverzorgster de volgende ochtend voelde dan ook als een heuse verlossing. Iemand vol ervaring en wijsheid om ons te onderwijzen in de kunst van het verschonen, aankleden, voeden en vooral het goed vasthouden van dat tere kinderlijfje - bij uitstek iets waarvan ik als jonge vader de eerste tijd badend in het zweet wakker kon worden. Maar door die tutorial van de kraamzorg zo goed mogelijk te volgen, werden de mechanismen stapje voor stapje steeds duidelijker. Ook meer gevorderde, maar evenzo essentiële activiteiten, zoals wassen in het badje en uiteindelijk traplopen met je baby in de armen, bleken zo uiteindelijk behapbaar. Na genoeg keren oefenen wist ik de combo’s aan elkaar te rijgen: een luier verschonen terwijl je alvast flesje maakt en ondertussen een podcast beluisteren (over games waar je in je spaarzame vrije uurtjes over kunt lezen) is inmiddels een koud kunstje.

Het hele proces van leren hoe je je kind verzorgt, is voor mij één van de meest fascinerende die je als mens kunt meemaken. Vooral omdat het zich vrijwel allemaal afspeelt in je eigen huis, en dan aanvankelijk ook nog louter op de slaap- en badkamer. Juist in je meeste vertrouwde omgeving voelt opeens alles nieuw, anders en eng. Des te mooier is de voldoening wanneer je het stapje voor stapje onder de knie krijgt en er - in ons geval na een week - genoeg vertrouwen is om voor het eerst een wandeling met de kleine in de kinderwagen te maken. En vervolgens ook met hem in de auto te stappen en op heel andere plekken die verzorgingsmechanieken toe te passen. Alsof je, in elk geval voor jezelf, bewezen hebt kundig genoeg te zijn om met je kindje de wijde wereld in te trekken, als de held in je eigen avonturenrollenspel.

©GMRimport

Game transfer phenomena

Natuurlijk heb ik me afgevraagd waarom dit hele proces voor mij zo voelde als een videogame. Net als de eerste keer dat ik als kind een geremixt muzieknummer hoorde en direct de vergelijking trok met het concept van oudere Mario Kart-circuits in een nieuwere editie, of het feit dat een boswandeling voor mij onlosmakelijk verbonden is aan een avontuur in The Legend of Zelda. Een beetje research naar dit soort waarnemingen wijst me op het Tetris-effect, of het iets specifiekere game transfer phenomena, waarbij je als fervent speler spelpatronen herkent in het echte leven.

In het geval van de patronen rond het leren zorgen voor je kindje, ebde dat gevoel na de eerste week wel weer weg, al voelt die even intensieve als prachtige periode meer alsof er een halfjaar verstreek. En dat gaat nu nog steeds op, terugkijkend op de eerste dagen van onze nu tweeënhalve maand oude zoon, die hartstikke goed eet, slaapt en lacht. Wat dat betreft kunnen we één ding in elk geval wel met enige zekerheid vaststellen: ook wij hebben het geluk op easy mode te mogen spelen.

Tenminste, nu hij nog op level nul zit.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele – of, in dit geval, persoonlijke – gebeurtenissen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten
Nieuws

NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten

Amerikaanse Marvel Rivals-ontwikkelaar al ontslagen, deel van Liquid Swords ook

Het uit China afkomstige NetEase - onder andere bekend van Marvel Rivals - zou van plan zijn om meer dan twaalf ontwikkelstudio's te sluiten.

Dat blijkt uit een reportage op Game File, de betrouwbare nieuwsbrief van gamejournalist Stephen Totilo. Eerder deze week werd de Amerikaanse tak van NetEase dat meehielp aan de ontwikkeling van Marvel Rivals al ontslagen. Daarnaast vielen er ontslagen bij het door NetEase gefinancierde Liquid Swords, de nieuwe studio van een van de oprichters van de Just Cause-ontwikkelaar.

Dit zou volgens Totilo nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij claimt dat meer dan een dozijn studio's mogelijk worden gesloten of verkocht, en dan met name de studio's van het bedrijf die buiten China gevestigd zijn. Dit zou een bewuste strategie zijn van het bedrijf om minder focus op deze teams buiten zijn thuisland te creëren.

NetEase is een van de grootste gamebedrijven ter wereld. NetEase heeft de afgelopen jaren samen met gerenommeerde ontwikkelaars overal ter wereld nieuwe gamestudio's opgericht, en het lijkt er dus op dat sommige van deze studio's nu dreigen gesloten of verkocht te worden.

Zo heeft NetEase geïnvesteerd in Rebel Wolves, een studio bestaande uit voormalige ontwikkelaars van CD Projekt Red waar men aan Blood of Dawnwalker werkt. Met Dragon Quest-Ryutaro Ichimura werd PinCool opgericht, het bedrijf kocht Heavy Rain- en Detroit: Become Human-studio Quantic Dream, Like a Dragon-bedenker Toshihiro Nagoshi opende met NetEase Nagoshi Studio en No More Heroes-ontwikkelaar Grasshopper Manufacture werd gekocht. Het is maar een kleine greep in de investeringen en aankopen die het Chinese bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan.

Ondanks de geruchten onthulde NetEase deze week recordcijfers voor het afgelopen kwartaal. Er werd een stijging van 1,5 procent aan omzet op het gebied van games en services waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzet stond het afgelopen kwartaal op 2,9 miljard dollar. Marvel Rivals heeft inmiddels 40 miljoen spelers.

Overigens claimt Bloomberg in een artikel over NetEase-CEO William Ding dat hij overwoog Marvel Rivals te annuleren voor release. Ding zou het niet hebben zien zitten om Disney te betalen voor de rechten op Marvel-personages. Ook werd besproken of het mogelijk was om de superhelden voor zelfbedachte personages te vervangen. NetEase zelf ontkent deze claims en claimt sinds 2017 een nauwe samenwerking met Marvel te hebben.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden
Nieuws

Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden

De première staat gepland op 20 maart 2026

De live-action Street Fighter-film die eerder al werd aangekondigd heeft een nieuwe regisseur, namelijk Kitao Sakurai.

Dat meldt The Hollywood Reporter. Sakurai is vooral bekend van de in 2021 verschenen Netflix-film Bad Trip met komediant Eric André in de hoofdrol. Sakurai regisseerde ook The Eric André Show. Verder heeft hij enkele afleveringen van de Twisted Metal-televisieserie geregisseerd.

Hij neemt het stokje over van Danny en Michael Philippou, twee broers uit Australië die afgelopen jaar de film niet meer bleken te kunnen regisseren vanwege een mismatch in planning.

Concrete details over de live-action film zijn er nog niet. Wel zou de eerder aangekondigde premièredatum van 20 maart 2026 nog haalbaar zijn. Capcom, de ontwikkelaar en uitgever van de gamereeks, is wel betrokken bij de verfilming.

Er zijn al vaker (animatie)films gebaseerd op Street Fighter uitgekomen. Een van de bekendere voorbeelden is de in 1994 verschenen gelijknamige film met Jean-Claude van Damme als Guile en wijlen Raúl Juliá als M. Bison. In 2009 verscheen Street Fighter: The Legend of Chun-Li, met Kristin Kreuk als Chun-Li.

De meest recente game in de fighterreeks is Street Fighter 6, dat beschikbaar is op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc. Tom Kerkhof beloonde de game met een 9: "Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!